уторак, 26. мај 2009.

ПАСОШИ РАЗДОРА

Требало је и очекивати – добре намере Европске уније да се прошири за рачун земаља Западног Блакана наишле су на непремостиву препреку. Име јој је Косово.
Са једне стране, потпредседник САД, који је недавно обишао поменуте крајеве, ставио је Европи озбиљну примедбу поводом учесталих разговора о стопирању процеса ширења Уније. Какве везе има са тим Америка остаје нејасно, али су Европљани поруку схватили и мало кориговали став. У овом тренутку преовладава мишљење да су балканске државе једини реални кандидати за ступање у Европску унију у наредних пар деценија.
Са друге стране, када је реч о неким реалним корацима, какав је, рецимо, визна либерализација, испоставља се да је само Македонија - и то без обзира на нерешени, а можда и нерешиви проблем са Грчком – испунила све крутеријуме за безвизна путовања по Старом континенту. Србија и Црна Гора су испуниле њихов већи део, а Босна и Албанија, по свему судећи, мањи. И само Косово, по обичају, остаје она црна рупа, коју никако у тај списак не могу да укључе. Пет земаља Уније га за државу не сматрају и остале 22, хтеле - не хтеле, морају са тим да рачунају.
Али то је само један од парадокса постојеће ситуације. Други ствара сама Србија делећи нове пасоше косовским Албанцима. А како да их не дели, ако је Косово део Србије? Истина, чињеница да Србија већ добрих десетак година не може тачно да утврди ни пребиваливалиште својих грађана ове категорије, некако се чешће гура под тепих.
Али Европској унији косовски Албанци не требају. Јер једна је ствар широким потезом дати им целу државу, поготово за рачун Србије, и сасвим друга - пустити грађане те новопечене државе да слободно вршљају по Европи. Сувише су им специфичне методе зарађивања – тргују навелико што људима, што оружјем, што наркотицима.
И сада испада да се Србија ни хапшењем Младића неће моћи да плати улазницу у Европску унију. Мораће још и издавање пасоша да ревидира. Како ће то бити протумачено, јасно је већ сада - ма каква је то Србија, ако грађани Косова не могу ни српске пасоше да добију?!
И само су косовски Албанци свиме задовољни. Државу су им већ бацили са царског стола, остало је још само да добију слободан улаз у Европу на рачун Србије. А ако неко злобно примети - шта ће вам пасоши непријатељске државе? - увек ће моћи кажу: посматрајте то као репарације.

1 коментар:

  1. Само да подсетим, да се по новинама у Србији провлачи информација да српске пасоше фалсификује Динкић заједно са Јелашићеш. Ја лично то не могу поуздано да проверим, али ме не би чудило да и то буде истина. Очито да су ови шпијуни ЦИА доведени на власт у Србији само са једним циљем, а то је да до темеља униште државу Србију. Иде се до најситнијих детаља, па су на удару и документа за путовање. Што се Албанаца тиче, држава Србија и треба да им да пасоше и то онима који су лојални грађани Србије, а таквих има. Што се придруживања Србије ЕУ тиче, мислим да је време да се нека будућа Влада Србије јавно захвали ЕУ на гостопримству и каже им да Србија не жели у ЕУ. Мислим да би тада многе ствари биле јасније.

    ОдговориИзбриши