петак, 5. јун 2009.

ДОДАТАН НАПРЕДАК НА ПУТУ ЗА НИКУДА

У четвртак је главни тужилац Хашког трибунала дао Србији оцену из владања. Изјава како је Београд учинио „додатан напедак у сарадњи са Хашким трибуналом“ може се сматрати прелазном оценом.
А ради се о приступу веома важним документима, поред осталог и дневнику Ратка Младића, о сведоцима и архивама. На крају крајева, ту је и хапшење Радована Карџића. Последње, истина, у овај садашњи извештај није доспело, јер је још раније позитивно оцењено. У Хагу наравно, овима код куће се није баш свидело.
Али, вратимо се извештају Сержа Брамерца. Као главни проблем сарадње са Србијом он је поново – да ли сте можда сумњали?– навео хапшење Младића и Хаџића. Поред тога, Брамерц је саопштио да тужилаштво сматра да су оба бегунца доступна српским властима. И на тај начин потпуно је дезавуисао свој местимично оптимистички почетак.
Очигледно од потпуне беспоћности у овој бескрајној игри мачке и миша, Душан Игњатовић, директор Канцеларије Националног савета за сарадњу са Трибуналом, је изјавио: „Мислим да ће ова седница, без обзира што ни на њој није употребљен израз „пуна сарадња“, бити запамћена као тренутак након кога је дошло до пробоја у процесу даљих европских интеграција Србије“.
Било би смешно, да није толико тужно. Јер портпарол Министарства спољних послова Холандије Јоб ван ден Берг, најавио је могућу промену става владе те земље, али тек када чује од Брамерца управо те речи - „пуна сарадња“.
Узгред, а шта ако неког од ове двојице, који су претворени у главно оруђе за ломљење кичме Србији, више нема међу живима? Треба ли их тражити и под земљом? И шта ће да ради Европска унија ако их којим случајем ипак ухапсе? Неће ваљда морати да прими Србију у своје редове?
У принципу, демонстрација силе, жеља да се још мало понизи онај најпонизнији, да се провери - а шта је још спреман да учини да би постао део нашег праведног света? – сасвим је обична појава у светској политици. Али овако перверзно, када те једном руком маме, шаљући те другом директно у нокаут - тако се редко понашају чак и најокорелији циници.
Ако говоримо искрено, Хашки трибунал већ је одавно постао правни инструмент за претварање Срба у главне - а можда и једине – кривце за све невоље Балкана с краја двадесетог века. Али то, што Србију уз то терају да се бави покајничким бичевањем себе саме, јако подсећа на голооточке методе. Јер то су тамо смислили да се преваспитавањем сина мора бавити отац, оца – син, а брата брат. Потказујеш - исправљаш се; помажеш у хапшењу – добијаш похвалу. Али са целим државама тако редко поступају. Сем, наравно, ако није реч о Србији.

14 коментара:

  1. Srbiji se ne radi nista van onoga sto je ona sama sebi dopustila. Pod Srbijom ovde mislim na post petooktobarsku politicku elitu, jer narod ko narod, sta moze i da zna. Ja razumem politiku, kompromis, pupustanje.. ali zaista, kao covek- ljudsko bice, imam neke granice preko kojih ne bi presao pa po cenu ne znam cega. Isto to bi trebalo da vazi i za drzavu. Ali kako da se drzava vodi dostojanstveno kada je njena elita sastavljena delom od ekonomske mafije, delom od sitnih korumpiranih cinovnika, a delom od novih "visoko obrazovanih" kadrova koji su svoja znanja sticali na europskim fakultetima. Ovi poslednji su toliko neinteligentni da mi se dize kosa na glavi kad ih slusam i gledam.. a pretpostavljam da su poneki i iskreno ubedjeni u svoju pricu. I na kraju, kuvani kupus srpske drustveno-politicke elite treba posoliti NVO sektorom i eto nama uspesne ponosne buducnosti, ali u nigde. Poseban paradoks je cinjenica da se, u sustini, prodadosmo za trulu sargarepu. A haski tribunal i cela prica oko njega? Pa to je samo jedan primer, slika i prilika srpske pameti.

    ОдговориИзбриши
  2. @Mark0 , Честитам на овако искреним и правим описом стања духа и свести политичко-мафијашко-економске елите у Србији, чији су шефови НВО лидери које плаћају порески обавезници САД.

    ОдговориИзбриши
  3. Тужити Брамерца!
    Сагласно STATUTE OF THE INTERNATIONAL TRIBUNAL (Hag, 25. maj 1993.) исти може да се прогласи надлежним за сва дела из члана 2. до 5. овог статута, почињена на територији бивше СФРЈ од 1991. године до вечности или укидања.

    Својим извештајем Брамерц тврди да *су Младић и Хаџић у домашају Србских власти* неће да каже Србским власима где су нити од куд то зна, што за собом повлачи даље одлагање процеса приближавања Србије интеграцији у ЕУ због противљења Холандије којој је трибунал респективан приход.

    На основу изнетог постоји основана сумња да је Серж извршијо злочиначко удруживање са владом Холандије ради: *намерног наношења великих патњи или тешких повреда тела или здравља* Чл. 2. ст 1. под ц), ради *противправне депортације или премештања цивила* трбухом за крухом из Србије, Чл. 2. ст 1. под г), са циљем присиљавања Србије за улазак у НАТО из Чл. 2. ст 1. под е) *Присиљавање ратног заробљеника или цивила на сужење у снагама непријатељске силе*.

    Злочиначко удруживање омогућава ЕУ да даље врши геноцид у Србији Чл. 4. тачка 2. под ц) *Смишљено наметање припадницима скупине животних услова срачунатих да доведу до њеног подпуног или делимичног физичког уништења*. Истрага би се могла проширити на шефа Тррибунала и челне људе ЕУ по Чл. 7. тачка 2. Статута.

    Изгледа да је прва успешна Обамина посета баш Немачкој, шта ли су нам сад измислили?

    ОдговориИзбриши
  4. Poštovana Ksenija,
    Napisali ste odličan komentar.
    Da je sreće bio bi preuzet od neke medijske kompanije u Srbiji. Ali, tamo su sve kompanije u vlasništvu stranaca sa Zapada. Tamo novinarstvo, kao profesija, ne postoji. Vlada totalni medijski mrak, a ja nijesam u stanju da povjerujem kako sadašnja Rusija nema interes da kupi bar jednu medijsku kompaniju?

    ОдговориИзбриши
  5. @Mihajlo, неколико пута сам предлагао да се тако нешто уради, јер сам сигуран да би политичка слика у Србији била знатно другачија него сада и не би доживљалали онакво сатанизовање Русије на неким ТВ станицама као пре неколико месеци када је потписиван уговор за НИС. Такође сам сигуран да би то променило доста тога у односима наше две земље, наравно на боље.
    Како видим, а можда не видим добро, од тога за сада нема ништа.

    ОдговориИзбриши
  6. Ненаду и Михајлу,
    у праву сте, за сада је тешко, али иницијатива има, и ми се надамо да ће ангажовање човека који би се бавио ширењем утицаја руских медија на Балкану ће томе допринети.

    ОдговориИзбриши
  7. Драга Ксенија, извини што о овоме пишем као коментар у оквиру ове вести, али немам идеју где бих могао да напишем један овакав предлог а да то прочитјау читаоци и слушаоци гласа Русиије, као и они људи који доносе важне одлуке за Русију.

    Направити манифестацију која би траја од 7 до 10 дана у Србији под називом: ”Дани Русије у Србији”. Укључивала би концерте озбиљне музике, позоришне представе, дружења младих људи на неким журкама, изложбе у музејима (Нешто слично као ноћ музеја), такмичења у спорту,.... Манифестација би обухватала неколико највећих градова у Србији. Све ово би требало да прерасте у неку традицију где би се стицала нова пријатељства и градили чвршћи односи између братских народа по вијери и по крви. Било би добро на пример, да манифестација у неком тренутку укључи и војну вежбу руске и српске војске, као на пример аеромитинг на Калемегдану, или свечани дефиле руске војске испред Скупштине Србије, заједно са дефилеом српске војске. На пример дефиле питомаца наших војних академија. Процењујем да би одзив грађана био изнад очекивања свих нас.
    Што се телевизије тиче, надам се да ће људи на власти у Русији схватити важност ове идеје.

    ОдговориИзбриши
  8. Хвала Ненаде, идеја је добра. Можда успем да ѕаинтересујем неког од надлежних.

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман9. јун 2009. 02:25

    Поштована Ксенија,
    Неке од ваших текстова је преносила "мала" српска електронска новина из Подгорице, ИН4С.

    http://in4s.net/x/index.php?option=com_content&view=article&id=8978:2009-05-18-21-05-46&catid=67:drugi-pisu&Itemid=192

    Као један од уредника поменутог портала, позивам блогере да нађу времена, и дођу до наших страница...
    Везано за портал посебно бих иѕдвојио нашу "Не у Нато" кампању...

    Неколико десетина текстова, неколико билборда (о чему су писали најрелевантнији медији из Србије и Црне Горе), наишли су на одобровање и пажњу јавности...

    http://in4s.net/x/index.php?option=com_content&view=article&id=6510:in4s-poeo-kampanju-ne-u-nato&catid=58:cg&Itemid=181

    Толико за почетак комуникације,

    Млађан Ражнатовић

    ОдговориИзбриши
  10. Кошмар пред зору:
    Драга Ксенија молим да Ви и колеге блогери опростите што због актуелности желим да скренем пажњу на један догађај. У складу са уништавањем екологије Србије, нападом свим средствима на Јужни Поток и видевши да време за штеточинство истиче *велики* Динкић после уништавања плодне равнице програмом Ју ес стил, довођења Америчке петрохемије у Смедерево у највећој тишини почиње проширење копова и изградњу нове термо-електране на угаљ у Костолцу (да случајно не градимо електране на плин). Колико је мени познато сагоревање лигнита доноси и до 10 пута веће радијо-активно загађење од дозвољеног. Најважиније је што је и стара електрана морала да буде изграђена на 14000 гробова наших прадедова престонице Виминацијум (опростите што то име не умем да преведем са латинског). Е ... Бог чува Србе и Србију – појави се мамут и дограби га халапљива штампа. Вест је одјекнула као бомба и док се ђаво организовао цела светска археологија је обавештена. Видео сам Динкића на једном тазе снимку има боју на лицу као да је устао из саркофага. Да би се додворили Западу преко медија конкурсом крсте мамутицу али да како има латинско име. Хајде да се умешамо, пронађемо старо име за Виминацијум и *православно* крстимо мамутицу по месту рођења јер ће се то учити у уџбеницима широм планете. А после овог открића реалне су шансе да се заустави уништење историјске баштине у Костолцу.

    ОдговориИзбриши
  11. "Ненаду и Михајлу,
    у праву сте, за сада је тешко, али иницијатива има, и ми се надамо да ће ангажовање човека који би се бавио ширењем утицаја руских медија на Балкану ће томе допринети."

    Драга Ксенија, предлажем да Влада РФ одреди специјалног изсланика за Балкан. Посао би му био да ради на повећању утицаја Русије на целом Балкану, почев од привредног, војног и културног, па до медијског,.... У том послу ће сигурно имати сврсисходну помоћ и разумевање српског народа. Његове поруке, српски народ ће добро разумети. Очито да би господин Сегеј Шојгу добро радио тај посао. Српски народ се исмејавао нашим политичарима који су мирно стајали испред господина Шојгуа, а посебно Динкић, када се водила медијска кампања око НИС-а.

    ОдговориИзбриши
  12. Ненаде, ваша идеја је богата, али нико од нас неће дати нашег "министра за несреће". Нажалост, још нам увек треба овде :)

    ОдговориИзбриши
  13. Хемингвеј је рекао "Свет је предивно место - вреди борити се за њега".
    Надао сам се да то важи и за "наш део света". Испоставило се да ову мисао великог америчког писца ЕУ олигарси повезују са Србијом више него ми сами.
    А ми? Преварени статистиком, изманипулисани пропагандом, заробљени кредитима, уљуљкани обећањима и застрашени претњама, спремни смо свега да се одрекнемо, јер не верујемо више ни у сами смисао постојања Србије.
    Пред последње изборе, један је "бирач" у Србији, изнервиран, признао да га баш брига и за Косово и за Србију. Стало му је, каже, само до његове породице.
    Потом је избацио жену и сина из куће зато што су се учланили у партију коју он не воли.
    Шта да урадимо да променимо ово стање? Који је прави начин? С ким? Како? Шта после?
    А шта ако ја не урадим ништа?

    ОдговориИзбриши