уторак, 9. јун 2009.

ИЗ ПАРИЗА, С ЉУБАВЉУ

Његова изјава својом конфузношћу, емотивношћу, уз обавезно понављање већ реченог, подсећала је на оскаровске говоре: „Ја сам крајње задовољан тиме што је председник Саркози био спреман да позитивно одговори на наш позив да посети Косово до краја ове године. Он је позитивно одговорио на наш позив и спреман је да дође у Приштину“. Хашим Тачи није крио одушевљење.
Логично. Јер мало ко је од светских моћника спреман лично да дође и види својих руку дело – полунезависну државну творевину, чедо многих отаца – и међу њима је министар спољних послова Француске, господин Кушнер – узгојено у америчком геостратешком инкубатору. Велик је ризик суочавања са лошим генима, у најмању руку са нескривеним криминалним склоностима.
Уосталом, француски председник је као човек склон нетрадиционалним решењима. Да ли је у питању природна радозналост, да ли жеља да се Француска врати на велику политичку сцену – уз јавно незадовољство већег дела америчког естаблишмента – али нешто тера господина Саркозија да добровољно преузима на себе улогу глобалног миротворца. И ако ради тог великог циља треба разговарати са сумњивим момцима – ништа, то му дође као цена његовог поимања своје високе мисије. И зато је одмах после напада на успавани Цхинвал господин Саркози пожурио да пружи руку организатору ове крваве акције, свом грузијском колеги Сакашвилију - све у име мира.
А после овог чина, ништа га не кошта да пружи руку и Хашиму Тачију. Јер нико га још није ухватио са скалпером у руци. Па није ваљда лично трговао органима отетих Срба!?
Уосталом узвишена миротворачка мисија не трпи гадљивост. На Балкану, рецимо, на наше очи рађа се нова тактика помирења Србије и Косова. Прво потпредседник САД лети за Приштину из Београда, затим Саркози једне недеље дочекује Бориса Тадића, а следеће Хашима Тачија - тек да се нико не увреди. Шта више, француски председник, по речима његовог министра Кушнера, планира крајем године да посети... да, да, баш тако – и Београд, и Приштину. И што је најбитније, са свима бележи пуно узајамно разумевање, свима дели обећања за чланство у Европској унији и свима нуди финансијску помоћ.
Резултат – Париз су потпуно задовољени напустили и Борис Тадић, и Хашим Тачи. Сви су реферисали о пуној подршци Француске, о својим озбиљним спољнополитичким успесима и о новим перспективама – неко даљег признања, неко разноразних интеграција. И само је председник Француске, испративши госте са широким и искреним осмехом, остао насамо са осећајем своје велике миротворачаке мисије. Тешке мисије.

10 коментара:

  1. Једанпут је један француски владар пробао да покори Русију, па ме не би чудило да то покушају опет.

    ОдговориИзбриши
  2. Моје искрено мишљење је, да ће о будућој судбини КиМ и коначном статусу ових делова Србије , одлучити владе две светске силе , једна је свој став већ одредила.

    То је владајућа администрација САД која је и створила и формирала , ову лажну назови државу.

    Друга је влада ослобоћене хришћанске Русије , која ће тек да искаже своје мишљеље и став по питању коначног статуса КиМ у европи и свету .

    Све што политчки лидери осталих држава света раде и чине по том питаљу је , народно речено прдење у ветар, самим тим и ставови владе Француске на челу са политчко идеолоско неурачуњивим и непредвидљивим Саркозијем.

    Петар©2009

    ОдговориИзбриши
  3. Драга Ксенија, у контексту овог текста предлажем да напишете и један текст везано за ”утеривање” демократије од стране САД и њених сателита у Европи. Читаоцима овог блога и слушаоцима гласа Русије саветујем да добро погледају следећи сајт: http://underminingdemocracy.org/

    ОдговориИзбриши
  4. Хвала што сте ме подсетили фотографијом на чувену изјаву о жељи буђења на Црвеном Тргу. Али што је дато Богу није дато волу. Још ми је смешно шта му је за кратко време велики господин Путин урадијо и на крају га доделијо студентима за обуку. Жалосно је докле је цивилизација пала кад се моћници ругају култури читавих народа постављајући им медиокритете за владаре. Целу ту булументу треба посматрати као штетну машину која Вас ако не пазите може повредити, а дотле да смислимо како да се ујединимо, организујемо и победимо ако нам је живот мијо.

    ОдговориИзбриши
  5. Ovdje u Francuskoj dobar dio nekontrolisanih medija predstavlja Sarkozija otvoreno kao šarlatana, diletanta i "malog američkog telegrafistu". Zato su i njegovi postupci na međunarodnoj sceni unaprijed izrežirani i valja ih tumačiti samo u smislu izvršavanja naloga iz Vašingtona.
    Francuska. na žalost, ne vodi suvrenu spoljnu politiku. (Ni sa unutrašnjom stvari ne stoje bolje.) Koliko vidim odavde to je slučaj i sa drugima zemljama u EU, koje su u vazalnom odnosu prema SAD.
    No, posebno je ovdje stvar delikatna, jer se svaka kritika vladajuće garniture dočekuje na nož i povezuje sa rasizmom i antisemutizmom. Valjda zbog hazarskog porijekla njenih glavnih aktera, od Sarkozija, preko Kušnera, do ostalih.
    Tako da se teze u javnosti odmah zamjenjuju. Vi, npr. nešto kažete protiv politike Sarkozija, a vas odmah zaskoči njegov saplemenik Bernar Anri Levi i optuži za antisemitizam.
    Progovorite li nešto protiv Kušnerovih spoljnopolitičkih poteza. onda njegova supruga Kristina Otran na 2. kanalu državne TV dovede
    tuce kritičara koji vas optuže za antisemitizam, rasizam, zaostalost... i šta sve ne.
    Tako da je ovdje pojam slobode medijskih kompanija izvrgnut u svoju suprotnost. Ovdje nema ni d od demokratije i časnom generalu De Golu se sigurno kosti u grobu prevrću kada vidi ko vlada Francuskom i šta rade sa ovom nekada moćnom evropskom državom. Žalosno.
    A Tači i Sakašvili su upravo mera Sarkoziju, iz Bijele Kuće odmjerena. Da ne bi oni sami praljali ruke. Bijedno.

    ОдговориИзбриши
  6. Хвала свима на додатној информацији, а посебно Михајлу. За мене је, без обзира на порекло, мада и ту имам неколико питања, господин Саркози мера свеопште неозбиљности која је захватила стару Европу. Презасићени Европљани бирају себи све више шоумене, а све мање политичаре. Једино још Меркелова има пристојну биографију, која одаје у њој политичара. Остали, од Тополанека који дозвољава да га ухвате голог изнад једне од бројних Берлусконијевих девојчица, па до Саркозија, чију жену голу није видео само слеп човек, изазивају лаки шок. Уосталом, можда ја нешто не разумем? Можда сам заостала и конзервативна? Ипак, одређена неозбиљност у личном животу преноси ту лакоћу живљења и у политику...

    ОдговориИзбриши
  7. Nadam se da ce Sarkozi ispuniti obecanje koje je dao njegov ministar Kusner da ce prevrnuti nebo i zemlju da pronadje zlocince masakra u Starom Gackom. Ipak su to ozbiljni ljudi sta mislite :)))

    ОдговориИзбриши
  8. Свака реакција руске више власти потпуно је не предвидива не само за протестантски и католички запад већ и за православне Србе.

    И тако је тренутно и у НИС-у. Ако питате запослене у централи, у Новом Саду, рећи ће вам да им све личи на потпуно одсуство плана.

    Али будући да свет постоји захваљујући остатку православља које је у великој већини сконцентрисано у Русији,кроз ту призму једино се и може гледати на све што се дешава. Не види се
    пуно, али суштина је јасна.

    Запад који се поноси својом рационалношћу, упорно не може да извуче поуку да својим напорима да КОНТРОЛИШЕ ТОК ДОГАЂАЈА - константно себе погубљује. Тако је урадио Наполеон, тако је урадио Хитлер - тако је и сада. Они просто имају пуно пара и како да не помисле да могу да контролишу ствари, у свету који се масовно клања златном телету ?

    Но руски цар долази, и неће закаснити, "и неће бити у свету силе која се не би покорила
    Њему" (Тарас Буљба)

    ОдговориИзбриши
  9. Честитам великом господину Путину, осталим заслужним визионарима РФ, вама Ксенија и свим грађанима планете дан 16. јун 2009. године као дан наде и спасења или рођендан БРИК. Незабележен колосалан напредак да земља из пепела за четири године постане светско царство и укине безнадежно ропство засновано на латинским преварама (теорији нултог развоја, турбо дефициту Америчког банкарства што сви морају да признају због сирове силе која понижава народе и генерације). Успели сте да поставите темеље новог правичнијег и перспективног светског поретка и свету дали разлог да се нада и радује. Искористите то за што моћнију и хуманију друштвену надградњу. А пошто конац дело краси шлаг је вето на Грузијске посматраче који у чуду могу да наставе да се међусобно значајно посматрају (и згледају шта их снађе).

    ОдговориИзбриши
  10. Ksenija par dana u nazad nema Vaseg bloga, mislio sam na sve moguce pobleme jedino nisam misio u pravcu RUSKO-NATO saradnje(ali kriza pritiska)nema zamerke SRBI MORAJU da se snalaze sami.E PA NEKA VAM JE SRETNA SARADNJA ko sa djavolom tikve sadi o glavu mu se razbjaju,toliko puta je Vas komentar upucivao citaoce i slusaoce u tom smeru (sta radite SRBI sa NATO)!SUMA SUMARUM NI RUSKA BRACA NISU GADLJIVA IAKO IMAJU FINIJI STOMAK!mnogo VAS voli vashka SARKOZI!UAAAAAA

    ОдговориИзбриши