уторак, 1. септембар 2009.

КЛОПКА ЗА ПРЕДСЕДНИКА


Где престаје демократија? Тамо где се власт концентрише у једним рукама.
Председник Србије направио је свој избор и ради очувања на власти владајуће коалиције, чију основу чини Демократска странка, потписао је измене закона о информисању. Измене, које не остављају шансу новинарским истраживањима – казне за покушај да се неки званичник ухвати у лажи у стању су да доведу издање до банкротства.
Колико год се председникова прес служба упињала да објасни народу да ће председник Тадић „пратити ефекте примене овог закона сматрајући да је слобода медија претпоставка слободног друштва“, сам потпис Бориса Тадића под овим документом не оставља му шансе да се узвиси над ситуацијом. Закон о јавном информисању – то је перфидна, префињена клопка за председника који себе позиционира не само као демократу, већ и као човека који оставља себи за право да се успротиви јавном мњењу уколико се оно не поклапа са његовим моралним начелима. Од сада Борис Тадић постаје обичан политичар, јер уз његову помоћ данас је могуће затворити сваки медиј који себи дозволи да лопова назове лоповом, а лажова лажовом. Да ли ће му странка бити захвална за то што је свој углед уградио у њен опстанак на власти, показаће време. Али српским новинарима то никако не олакшава ситуацију.
Уосталом, водећи српски медији одавно су схватили откуд ветар дува. Једно штампано издање са богатом историјом, којем је нова Влада донела и новог главног уредника, некако је аутоматски укључило аутоцензуру. Независни аутори полако су почели да се осипају. Други медиј, који би се могао сматрати информативним холдингом, одвано већ не примећује све оно што што не треба да примети. Али зато помахнитало критикује друге земље за гушење слободе говора. Русију најрађе.
Кад смо код Русије... Шта све нису писали до јуче још слободни и тако бахати у тој својој слободи српски аутори о ситуацији са медијима код нас. Навешћу пар примера, тек да упоредимо ситуацију када нови Закон о јавном информисању у Србији буде прорадио пуном паром.
Дакле, директно: „Кремљу није било тешко да телевизијске станице и новине претвори у гласноговорнике режима“.
Нешто финије: „Што се тиче степена политичких и економских слобода, контроле медија и правосуђа, проблематичним изборниим процесима, Русија се не разликује од, рецимо, Мексика, Турске, или Филипина“.
И, најзад, са лаком нијансом похвале: „Оно што јесте преседан је да је овог пута уследила реакција шефа руске државе, односно да је уредник „Новаје Газете“ Димитриј Муратов позван да код председника Медведева поведе делегацију листа који опасно штрчи у односу на „хипнопедијски црвеноармејски хор“ руских контролисаних медија у Кремљу“.
И шта сада? А сада ће драге колеге морати да забораве на вештину говора, која порађа сличне метафоре, и да се у потпуности посвете убрзаном курсу езоповог језика - да им матично издање не би банкротирало. Можда ће и Русију оставити на миру. Балван у свом оку порастао је до размера које силно ометају разгледање ситуације иза мора, иза гора.
Ипак, да се вратимо председнику - главном губитнику у овој ситуацији. Јер Тадић није само подлегао уцени свог коалиционог партнера који је иницирао целу причу не би ли расчистио рачуне са једним локалним медијским газдом. Све је далеко горе – господин председник подлегао је највећем искушењу власти, искушењу да преузме контролу над медијима. Да ли ће искористити ову могућност, он, који се тако поноси својим демократским ставовима? Не знам. Али ми се учинило да се Милошевићев дух злурадо насмејао гледајући иза рамена како господин Тадић подписује овај веома опасан документ.

4 коментара:

  1. Данас 01.09. Александар Вулин је на конференцији за штампу у Крагујевцу рекао: „Закон о информисанју је Закон за увођење диктатуре. Ова власт зна да не може да добије изборе на изборан начина. Да би их добила потребно је насиље, и да би добила изборе и сачувала власт потребно је да у потпуности искористи сав државни апарат силе који поседује.Да би то могла да ради то мора да се нађе у закону. Медијски мрак који је јуче уведен у Србији ће трајати док ова власт буде трајала, и ту промена неће моћи да буде док се не буде променила политика у Србији. Ако ова власт преживи, Србија неће. Покрет социјалиста, наравно сматра, да Закон о информисању антиуставан, да је против свих тековина демократије и Покрет социјалиста смтра да ће Закон о информисању, једно време успевати да сакрије корупцију, да сакрије криминал, да сакрије насиље које ће проводити власт. Али само једно време. Ми наравно жестоко осуђујемо лицемерје посланика владајуће коалиције посебно Социјалистичке партије и Јединствене Србије, који су наводно против тог закона. Дајаући кворум или не гласајући против, а остајући у владајућој већини, ви кажете у суштини да вам се тај закон допада и да сте на његовој страни. Неможете бити уздржани према нечему што сматрате да је антиуставно. Социјалистичка партија Србије конкретно, је овај пут рекла да је уздржана, зато што сматра да је Закон лош и зато што сматра да је закон противуставан, али ако је тако, како можете да седите у Влади која је лоша и која је антиуставна. Закон који је владајућа већина донела је лош и антиуставан. Дакле лицемерје које су демонстрилали посланици СПС-а, Јединствене Србије и ПУПС-а, наравно говори о томе да је суштина ове власти, баш таква лицемерна, без икаквих принципа, без икаквих уверења, да је то једна трговачка коалиција која ће трговати док буде имала чиме. Својим уверењема не може да тргује пошто њих нема али свим осталим може и хоће. И хоће са великим задовољством. Посебно, морам признати је дирљив поступак посланика СПС-а, који је, када се мучни пензионер збунио, па ето неком несрећом гласао против, морао да утрчи и да му помогне да гласа ЗА.Толико о томе, колико је ко заиста против Закона о информисању. Толико о томе, колико су пензионери против Закона о информисању. Толико о томе, колико је било ко против рушења медија.
    Закон о информисању ће дефинитивно променити српске медије, уништиће свако право на јавну реч и сада ће најзад представници власти моћи да воде бучне и снажне полемике са нама из опозиције, тако што ће нас нападати али наш одговор неће моћи да се чује. Ако опозицаја не изађе на улице, јер ће то бити једини начин да се чује, онда се бојим да ће и опозиција бити саучесник у спровођењу овог закона.“
    Дакле почињемо да учимо да се боримо!

    ОдговориИзбриши
  2. Мој други коментар који сам оставио на сајту "Гласа Русије"а тиче се Ксенија вашег ауторског текста "Раскрница",још више ме увјерава(нарочито послије овог вашег данашњег текста)да ће још само овај цјењени сајт остати једина могућност за све оне који воле Србију.Нека Борис Тадић,Млађан Динкић или Чедо Јовановић покушају да нас ућуткају на овом сајту.Не знам шта ће се догађати са сајтом НСПМ,иначе још увјек се добро држи,али искрено и за њу се плашим.Не треба се више обазирати на писања о Русији у негативном свијетлу у којима "демократски и независни медији"у Србији упорно истрајавају.Они од вајкада лају на звијезде.Од чега су они независни?Можда од градских фасада?Зависни су од својих западних покровитеља као наркоман од игле.Не знам постоји ли икакава могућност,али ако постоји и најмања,ја вас Ксенија као Бога молим да иницирате међу вашим колегама у Москви идеју о покретању телевизијског канала "Глас Русије"на српском језику,који би био пандам "Гласу Америке"који се емитује из Вашингтона.И не само "Гласу Америке",ТВ-"Глас Русије"био би одговор на медијски терор који спроводе Борис Тадић,Млађан Динкић,Чедо Јовановић и њима слични.Био бих неизмјерно срећан човјек када би се ова идеја о ТВ каналу "Глас Русије" остварила.Не 2 или 3 канала.Само један али вриједан.Размислите о овоме.С поштовањем!!

    ОдговориИзбриши
  3. Smatram da je ovo odlican potez srpskih vlasti.Medijska istina u Srbiji se vec uveliko razlikuje od realne i to ce biti sve drasticnije.Uocio sam slusajuci izvestaj glasa Rusije o poseti delegacije Iraka da se u nasim medijima nigde ne pominju iracka potrazivanja aviona i sredstava nego samo posao milenijuma u vrednosti 100 miliona i hvalospev amerikancima zbog pomoci u realizaciji tog posla.Mozda Rusija ceka da se nama sve dobro smuci pa da onda osnuje neku televiziju?Puno odlicnih i popularnih novinara svih profila se nalaze na ledu,skupljeni na jednom mestu bili bi smrtonosni udarac svim idiotskim prozapadnim televizijama.Sto se predsednika tice svaka prozapadna kolonija ima po jednog takvog Sakasvilija

    ОдговориИзбриши
  4. Крчаг иде на воду док се не разбије.

    ОдговориИзбриши