четвртак, 10. септембар 2009.

ЕВРОПА НЕМА АЛТЕРНАТИВУ. ШТЕТА...

Последњих дана у светској штампи све су учесталији интервјуи, анализе, коментари и изјаве посвећени европским перспективама Србије.
У четвртак, рецимо, наше колеге из „Дојче веле“ на српској страници објављују текст под речитим насловом „Сви путеви ка ЕУ воде преко Холандије!“. Коментаришући перспективе придруживања Србије Европској унији директор за Балкан у Министарству спољних послова Шведске, која председава унијом, фактички пере руке: „Ту је првенствено питање сарадње са Трибуналом у Хагу, која мора да буде побољшана како би земље чланице ЕУ подржале следећи корак Србије ка ЕУ“. Речју, одлука о деблокади прелазног споразума, као и пре, остаје на властима Холандије. А оне су против, у најмању руку до оног тренукта док генерал Младић не добије стални боравак у Хагу.
Некако истовремено на задату тему изјаснили су се и стари пријатељи Србије – носилац Нобелове награде за мир Марти Ахтисари и Међународна кризна група. Овај први био је кратак и јасан: „Србија неће моћи да се придружи ЕУ без признања независности Косова”. Што се тиче организације познатије у Србији као Група за стварање криза, њен коментар је повређено-емотиван. Уосталом, тамо сматрају да Европска унија покушава на све начине да приближи себи Србију, вређајући на тај начин косовске власти. На њу се љуте: „Европска унија има за циљ да постигне значајан напредак у односима са Србијом и је постала изузетно осетљива на њене интересе, тако да је увредила и дестабилизовала власти у Приштини“, каже директор за Балкан у МКГ Марко Прелец, и додаје: „Заборавља се да Еулекс није ту да води напред стабилизацију Србије и западног Балкана, већ Косова“.
И најзад, треба свему овоме додати оптимистичку изјаву минист р унутрашњих послова Словеније Катарине Кресал, која је након сусрета са својим балканским колегама изразила мишљење да ће „безвизни режим са земљама ЕУ за Србију, Македонију и Црну Гору бити – највероватније - уведен до краја текуће године“.
И ту, усред овог прегледа, ако могу тако да кажем, стручних ставова, наш београдски колега Јован Бирач пише: „Ко је ових дана покушао да добије шенгенску визу, прича о стављању Србије на белу листу изгледала му је реално колико и удар комете идуће године... И даље морате да стојите у редовима од раних јутарњих сати и погнуте главе слушате дрске команде радника обезбеђења. И док чекате ваша два минута, непрестано пребирате да ли сте понели сваки од тражена 24 документа, копија и превода, за чије вам је сакупљање требало више времена него што ћете боравити у Европи... Проверавате да ли вам се зуби виде на слици и да ли је „глава довољно велика“, да ли сте јутрос променили гаће и да ли су двоје деце и жена, који остају у Србији, довољна гаранција да нећете остати у печалби“. И тужан закључак на крају: „И стварно делује надреално да идуће године тога више бити неће. Да ћемо преко ноћи постати добродошли, а да одлазак у иностранство нећемо морати да плаћамо достојанством“.Али најтужније је то што ће оним српским политичарима који одређују спољнополитичке приоритете услужни референти ставити на сто извештаје који садрже процене из првог дела овог текста. Понижења грађана у редовима и њихова неверица у боље сутра остаће на маргинама. Штета. Јер управо они – грађани – одредиће на идућим изборима има ли Европа алтернативу, или нека је, нек иде до ђавола, са свим тим њеним редовима, дрчним обезбеђењем и бескрајном папирологијом.

13 коментара:

  1. Е али...
    Све изгледније је да је дрека и усхићење за тај Шенген везано са жељом или задатком да власти Србије лансирају око 1000000 становника доводећи их у позицију да остану без хлеба па да морају да беже из земље. Снаћи ће се тајкуни за њихову непокретну имовину. Ако је то пројекат наћи ће се начин да људи оду и привремено се запосле а после немају где да се врате. Ако ово стварно буде Срби ће у Србији бити национална мањина па ће сви остали пројекти бити лако остварљиви: и независно Косово и независан Нови Пазар и независна Војводина и много што – шта. Од почетка године Србија има 20000 фирми мање, сада је између 40000 и 50000 људи стално у штарјку. Планира се отпуштање још 50000 радника до краја године и тада ће званично бити 15% без посла од укупног броја живих или преко 50% радно способних који хоће да раде. И поред закона о медијима све чешће се чује да нам ММФ није неопходан. Што бих волео да нисам у праву!

    ОдговориИзбриши
  2. Драги мој Максимовићу,
    тему штрајкова, отпуштања, ММФ-а не смем ни да помињем! Као ни чињеницу да имам више слушалаца по свету него у самој Србији. С једне стране било би окрутно оптуживати само Владу Србије за кризу која хара земљом, али са друге...
    Не могу да читам и слушам њихове славодобитне изјаве док им радници секу прсте и леже не путевима и пругама.

    ОдговориИзбриши
  3. Utisak mi je da; Ksenija ne želi da se Srbija pridruži, i postane član EU.
    Ja lično jesam za ulazak u EU jer Srbija ne može da bude crna ovca na kontinentu. Nije dovoljno velika i jaka da može sama da opstane u Evropi.
    Voleo bih kada bi neko dao alternativno rešenje. Takodje vidim da se ni RUSKIM političarima ne svidjaju pretenzije Srbije ka EU ali ni oni nemaju nikakvu alternativu...... mislim da bi Rusija trebala da nam da neku drugu opciju pa da se Srbija odluči gde da ide i kojim ciljevima da teži.
    Smatram da ako imamo druga rešenja, sem da Srbija postane član EU onda to treba jasno i da se kaže.

    SBT

    ОдговориИзбриши
  4. Не, немам ништа против придруживања Србије Европској унији, као што нема ни већина руских политичара и дипломата.
    Лично мене вређа начин на који се поједини политичари, бирократе, а делом (понекад већим) и јавност европских земаља односи према Србији. И земља испада другог реда, и њени грађани. Фуј!
    Шта ће још да траже? Јавно и масовно покајање за балканске ратове 90-х на свим градским трговима? Аминовање одцепљења Војводине? Чишчење ципела Максиму Ферхагену? Отварање првог геј-насеља на Дедињу? Фарбање заставе у дугине боје? Забрану цркве, као клеро-фашистичке организације? Докле више? Да ли је цена беле шенген листе да вам Ахтисари кроји судбину?
    И ако већина руских политичара само слеже раменима на све то - то је њихов, српски избор - ја тако не могу. Смета ми презиме.

    ОдговориИзбриши
  5. Ma ne, jednostavno je originalno kad nekom govoriš: „primite me molim vas u svoje društvo, ja bih se tako družio sa vama, i sarađivao bih, lepo bi se družili“.

    A oni ti odgovoraju: „a zašto ti nama nisi predao i poslednjeg čoveka koji je branio vaš stan? I zašto se ti tvrdoglavi srbine, ne odrekneš svoje dnevne i gostinske sobe, kad vidiš da ti ceo pametan svet govori da si glup ako ne daš? Kad to sve daš, tada ćemo razmotriti – ali ne računaj i ne nadaj se previše. Jednostavno nisi na dobrom glasu i morda ti nije prijatna“.

    A umni srbi kao vi, i dalje govore „SA VAMA NAMA JE MESTO, MI SMO EVROPA A NE VI!“ I po svim prilikama i nastavićete tu priču – kao pokvareni gramofon.

    ОдговориИзбриши
  6. Сматрајте Ксенија да сам Вам из Србије послао најчепшу мирисну ружу за ваше коментаре кад ништа паметније не могу да радим

    ОдговориИзбриши
  7. И ја Ксенија волим да ироничним тоном причам и пишем када је та тзв.ЕУ у питању.Сјетио сам се Боре Чорбе:"Господе поклони ми црни мерцедес,то чудо над чудима,лепо је некажњен газити по цвећу и људима".Бора је "грађанина цјелог свијета"описао у једној реченици.Баш онако како диктатори и заслужују да се опишу.Свакојака условљавања Србије подсјећају на диктатуру Броза и централног комитета.Сада је у Бриселу сједиште централног комитета,а он не да спроводи диктатуру,него много више од тога.Како видим,за ријеч се јавља и добитник Нобеловог лауреата Марти Ахтисари.Учествовао у отимању КиМ и сада још тражи(какве ли дрскости и цинизма)да Србија призна независно Косово.А када је у питању геј насеље на Дедињу,немојте то два пута рећи Ксенија.Има их свакаквих.Могао бих да цитирам понешто и на ову тему,али,ипак бићу пристојан.Такође,истина је да Русија слеже раменима.Ко не би?Ја као Србин снебивам се над оним што се данас догађа у Београду,односно какву политику води званични Београд.Онима на Дедињу не вјерују ништа ни они који су их на власт и довели.Само им требају да одраде за њих прљаве послове.И ја бих слегнуо раменима али не могу.Не могу зато што носим српско име и презиме.

    ОдговориИзбриши
  8. ZA EVROPSKU SRBIJU U RUSKOJ EVROPI !!!

    ОдговориИзбриши
  9. Пропаганда из Хрватске,"еуропске Хрватске".Са страница хрватског телекста,(страница 163,ако је не скину у току дана)-"Руски предсједник Дмитриј Медведев рекао је да је руска демокрација слаба,господарство неучинковито и да се земља суочава с дугорочним проблемом здравља становништва.Те изјаве објављене су у руском тиску,досад су најпесимистичније оцјене о стању у Русији које су стигле из Кремља".Није ми познато да је господин Медведев ово изјавио.Који је то руски "тисак"пренио?Ни ово ми није познато.Пазите,говори се о неком руском извору,али се не наводи којем.Па су онда још извалили како су неки аналитичари(који аналитичари?)то оцјенили као поруку Путину.Специјални пропагадни рат против Русије.То се тако зове.Да бар знају да лажу него ни то не знају.У изјаве да предсједник Медведев овако прича о својој држави може повјеровати само неко ко је ментално свезан.Шта ви Ксенија кажете на ову гомилу смећа?Нешто попут оног минђушара са "Преса",јел да?

    ОдговориИзбриши
  10. http://ruvr.ru/main.php?lng=scr&q=15173&p=11.09.2009
    Топољу овај линк са нашег сајта. Председник јесте објавио чланак, својеврсно обраћање грађанима, у коме нас позива да сагледамо ситуацију реално и заједно са њим и Владом предузмемо нешто на њеном побољшању.
    Искрено се радујем што се на наше болне теме говори на самом врху власти, јер то говори да идемо у правом смеру и да повратна срега постоји, да власт није изолована од проблема грађана.
    Што се тиче омиљене западне патке о сукобу Путин - Медведев, а већ су их пустили цело јато, то је демантовао сам Путин у разговору са западним аналитичарима на састанку дискусионог клуба Валдај. Јуче је изјавио да ће се можда кандидовати за председника 2012., али да му не пада на памет да конкурише Медведеву. "Личне амбиције и председника и премјера су на нули, ми смо слепљени од истог теста, политички смо истомишљеници, и када дође време - сешћемо и договорити се шта и како да радимо" - то вам је одговор Путина на све инсинуације. Мислите ли да није знао за онај чланак Медведева? Нарвано да јесте, али Медведеву са његовим имиџем више доликује да говори о проблемима формирања грађанског друштва у Русији.

    ОдговориИзбриши
  11. Хвала вам Ксенија на одговору.Ваш аодговор,али и начин на који се господин Медведев обраћа руској јавности,у потпуној је супротности са оним што ове "демократе" на Балкану објављају.Конкретно мислим на тон тог обраћања.Још нисам чуо неку позитивну ствар,позитивне сигнале са ових простора када је Русија у питању.Немогуће је да је у Русији све лоше.Кад их човјек слуша ма нико бољи од Америке и Запада а нико гори од Русије.Вјерујте Ксенија,познајем их као стару пару,знам шта мисле,како размишљају,и међу нама речено и гостима вашег блога ништа им на свијету не вјерујем.Баш као ни оним у које се куну.Када предсједник Медведев или премијер Путин кажу да нешто треба поправити у Русији,онда то кажу из најбоље намјере,тј.из љубави према Русији.Када ови овдје говоре,онда то раде из мржње и зависти.У томе је разлика.Хвала још једном на одговору.С поштовањем!!

    ОдговориИзбриши
  12. Rusija bi trebala da bude prisutnija u Srbiji, mozda je jedan od boljih nacina za to ozbiljnija saradnja na naucnom i skolskom planu.Vrhunsko znanje je na zapadu dragocenost, i lako se desi da nije dostupno bas svima.

    Igor

    ОдговориИзбриши
  13. sto se mene tice kratko i jasno EU odavno moze da ide k vragu.

    ОдговориИзбриши