петак, 11. септембар 2009.

БРАВО ЧАВЕЗ, ИЛИ КАДА ЋЕ СРБИЈА ПРИЗНАТИ ЈУЖНУ ОСЕТИЈУ И АБХАЗИЈУ?


Централна вест четвртка – Венецуела признаје Јужну Осетију и Абхазију - изазвала је неподељено одобравање у руском парламенту. На ову тему изјаснили су се многи и уз приметно задовољство. За нас је ипак најинтересантније у том контексту неизбежно поређење са косовким случајем.
Први је паралелу повукао заменик председника Комитета за послове ЗНД Константин Затулин, који је истакао да се све одвија „онако, како смо и говорили – постепено суверенитет Јужне Осетије и Абхазије почињу да признају оне државе које не следе у стопу спољну политику Вашингтона. Уз то, ми не изврћемо руке, како су то чиниле САД у погледу признања Косова“ – подвукао је посланик.
Још дубље загазио је потпредседник Думе Владимир Жириновски, што се уосталом могло и очекивати. Дакле, редовна сензација у ауторству најпознатијег либералног демократе Русије: „У наредним годинама независност Јужне Осетије и Абхазије признаће још 10 до 15 земаља. Међу њима могу бити наши суседи из ЗНД – Белорусија, Јерменија, Киргизија, као и друге државе, рецимо, Србија, низ латиноамеричких и афричких земаља“, истакао је Жириновски.
Није тешко замислити како су се загрцнули јутарњом кафом неки српски званичници, листајући спољнополитичке билтене. Тему признања две одцепљене од Грузије републике власти Србије веома пажљиво заобилазе. Како показује мониторинг српске штампе, новинари такође. Политика забијања главе у песак када је у питању поменути проблем лако је разумљива – нико није спреман да се лиши једног од четири спољнополитичка ослонца, међу које Београд убраја Брисел, Вашингтон, Москву и Пекинг. Речју, нека их, те велике и опасне, неког криво погледаш - оде још део територије. Или могу подршку да укину, што такође није добро.
Међутим, у народу не деле баш сви овај став. Међу коментарима на вест да је Хуго Чавез одлучио да призна Јужну Осетију и Абхазију на сајту „Политике“ доминирали су следећи: „Браво господине Чавез! И Србија би требала да призна те две државе. Признавање њих нема никакве везе са Косметом“, пише Нада. Предраг Марковић проширује тему: „Он је једини буквално човек на свету који се не боји да каже јавно какви су Американци, човек који се не боји Америке и њених санкција. Камо пусте среће да и Србија призна ове две републике и да каже свету - ви сте признали нелегално Косово, е, сад ћемо и ми признати Абхазију и Осетију, па видите шта ће те да радите убудуће. Браво за Чавеза који покушава да освести цео свет“.
Повике „Браво!“, смењују тврдње „Један је Хуго Чавез!“, али је најтачније разлог за такав однос према председнику далеке Венецуеле изразио следећи коментар: „ВЕЛИКО хвала господину ХУГУ ЧАВЕЗУ. То је државник, а не као неки“.
Ови „неки“, мислим, одлично су разумели шта има у виду како неименовани корисник сајта. Чавес, неустрашиви падобранац, последњи Мохиканац у борби против америчког неоимперијализма, и као личност, и као политичар близак је српском менталитету, док власти Србије градећи своју политику на бескрајним компромисима у условима жестоких уцена од стране ЕУ и САД не изазивају разумевање код доброг дела становништва. Многима је једноставно досадило да гутају понижења у име сите, али за сада магловите будућности у рођачком загрљају брижне евро-атланске фамилије. А ту се још и чавесов дух мота, будећи неке забрањене и заборављене жеље...

22 коментара:

  1. Драга Ксенија, док су на власти у Србији они људи који доведени да срповоде политику Америке, од признавања Ј. Осетије и Абхазије нема ништа. Ти исти доведени су на власт Америчким доларима, са јасним задацима и сада то морају да спроводе у дело. Зоран Ђинђић је после отказане послушности Западу, добио метак у главу, и тиме је показано како ће проћи сваки слуга Вашингтона који не одради посао за шта је плаћен. Што се тиче односа ЕУ и Америке према Србији, то је природан однос слуге и господара, па ту нема ништа нејасно или необјашњиво. Пре ће садашња Влада Србије признати Косово у Метохију, него Ј. Осетију и Абхазију .

    ОдговориИзбриши
  2. Хвала Ненаде,
    у вашем коментару кључна је реч "садашња", али ја о томе као странац немам пуно права да говорим :)

    ОдговориИзбриши
  3. Ова садашња Србија(преведено актуелни режим у Београду),показала је своје право лице прошле године.Шта о овоме мисли званични Београд, видјели смо када је објелодањена информација о продаји оружја грузијским терористима.Ово им нећу опростити.Не сматрам их људима него развратницима,безвриједном гомилом отуђеном од нормалних погледа на свијет.Ова садашња гарнитура на власти Ксенија неће признати Јужну Осетију и Абхазију.Па гориле министра у влади Србије за КиМ обрачунавају се са сопственим народом на Косову.Шта се од те банде може друго очекивати осим да ради иза леђа Русији.Још једном ћу поновити:ЛДП управља Србијом из потаје.То не виде само наивни.Западне обавјештајне службе преко ове партије растакају српско ткиво,српску државу.Претворили су је у земљу страха и медијског мрака.Ја као припадник српског етноса,признајем и поздрављам отцјепљење Јужне Осетије и Абхазије од Грузије и желим да се припоје Русији.Не занима ме шта мисли Борис Тадић и Дедиње.Исто тако желим да се Крим врати тамо гдје му је мјесто,у окриље мајке Русије.А оно што највише желим,то је да Русија постане свијетски број један у сваком погледу.По мени то већ јесте,посебно у војном погледу.Па није џабе драги Бог обдарио Русију оноликим природним богатствима.Руском народу желим сву срећу овога свијета.Ако је неко заслужује онда су то Русија и Руси.

    ОдговориИзбриши
  4. Slazem se sa Nenadom u potpunosti,a Hugo mi je izuzetno simpatican voleo bih da ga vidim u Beogradu u sto skorije vreme.Jedan je od retkih drzavnika koji vodi racuna o interesima svoje zemlje i naroda.Kako samo nervira amerikance i pokazuje celom svetu kako sa njima treba razgovarati

    ОдговориИзбриши
  5. Па ред је да унесемо мало ведрине – „Ипак се окреће“! Ове године Србија је кандидовала два чуда природе: „Ђавољу Варош“ и поступак оних којима је Бог одредијо да се ослањају на две ноге, да пређу у оне којима је одређено да се ослањају цео живот на четири ноге. Ово друго се показало много теже за почетнике који немају дубак и креветац. Хоће ли пасти из креветца кад позитивно говоре у штампи о великом Руском економском буму или о Кинеском економском чуду? Дали ће се стрмекнути из дубка кад развијају економску сарадњу са земљама чије име се не помиње а режими морају да се осуде као недемократски? Јесу ли довољно ојачали у дубку да самостално пузе (четвороношке) пред Ахтисаријевим негодовањем због непризнавања независног Косова. Како се уклапа Захтев Синдиката наменске индустрије да се преко Студентске задруге не примају лица која раде стручне послове у производњи експлозива и муниције, са Законом о информисању? На крају шта да се ради Вуку Јеремићу који ради колико сва министарства заједно, нажалост успешно, па још са онима чије се име не спомиње као недемократско? Кад се отпусте радници из државне управе хоће ли се од клацкања сломити креветац? На крају ако растемо на овај начин хоћемо ли касније да идемо на две или четири ноге?
    Кад се помене легенда Чавез обавезно се земља затресе, а са запада ћуте о цунамију? Озбиљно, каква би данашњица била да нема Путина и Чавеза? Живели! Што се мене тиче члан сам Слободне Осетије од 07.08.2008. године, живели!

    ОдговориИзбриши
  6. П.С.

    Сутра је Породична шетња у Београду па су то они међу којима има оних за Слободну Осетију, Абхазију и цео слободан свет. Идуће недеље ће шетати они по Закону о информисању. „Ипак се окреће“!

    ОдговориИзбриши
  7. П.П.С
    Ајд чик Председник да прошета!

    ОдговориИзбриши
  8. Веома сложено питање за Србију,Ксенија!!
    Прича и историја Кавказа и прича и историја Балкана нису исте матрице, да би се олако пресликавале!!!Свакако да нико разуман не би могао оправдавати Шакашвилијеву неразумну и погубну авантуру у чињењу злочина над грађанима и преко присутних мировњака!!Русија је оправдано војно реаговала, са малим закашњењем!!!
    Но није упутно и пристојно од Србије тражити да призна Осетију и Абхазију, када она тужи НАТО и Запад, и преко Генералне скупштине УН, добија већином гласова позитивно мишљење за њену тужбу о кршењу међународног права у случају Косова и Метохије, а која се решава пред Међународним судом!!
    Србија уз помоћ Русије и великог броја и других пријатељских земаља,управо води велику дипломатску и правну борбу за свој територијални интегритет и није нормално да у овом тренутку себи даје аутоголове!!!
    Ништа битно, Осетија и Абхазија не би добиле признањем од Србије!! Само би Србија, у овој фази себи нашкодила!!
    Сигуран сам да Русија, Апхазија и Осетија разумеју позицију Србије!!

    ОдговориИзбриши
  9. Да будем искрена, ја и не позивам Србију на признавање две кавкаске републике, само констатујем да је национално достојанство грађана толико повређено да би многи волели да их Србија призна - свима у инат.
    Русија заиста разуме Србију и не очекује од ње некакве ризичне потезе у овом тренутку. Али власт у Србији требала би да обрати пажњу на расположење грађана, јер ће они сами једног лепог дана да нађу неког српског Чавеса...

    ОдговориИзбриши
  10. Схватам шта желите рећи!! Но, власт је мање битна од националних интереса српског народа!!!А српски народ ће опростити ВЛАДАРИМА грехе према њему, ако остваре националне циљеве и одбране територијалну целовитост Србије!!Уколико то не учине,не био им у кожи!!

    ОдговориИзбриши
  11. Ксенија, напишите уколико имате воље и силе Ваш став по питању насталих односа између Пољске и Русије у актуелном моменту. Као да се отвара нека нова, дубока провалија између Русије и Европе, провалија коју отвара страх од Русије и нелагодност од тога да се од ње зависи. Норд стрим се доводи у питање, Опел је опет нешто ново за нас... Нека опрезност се може запазити у Путиновом понашању, и као да мисли „ма умористе ме већ копањем по ђубрету историје“. Напишите нам понешто ако сматрате за пригодно.

    ОдговориИзбриши
  12. Duhovnik Skolskih Sestara14. септембар 2009. 06:16

    Odnosi Rusije i Poljske su sve bolji i bolji.
    Ima neresenih pitanja-ali Poljaci sve vise shvataju da je vrlo vazno imati dobre odnose sa Rusijom.Posle kupovine Opela anglosaksonska stampa pise o rusko-njemackom zblizavanju i radjanju Evrope 21 Veka.
    Rusija ce postati opet zandarm Istocne i Centralne Evrope-kao posle Napoleonovih ratova.
    USA je vec propala-samo jos nisu javali na CNN-u.

    ОдговориИзбриши
  13. Било би добро да Пољаци једном за сва времена схвате да им браћа Словени нису непријатељи (а посебно Руси), и да у савезу са Германима и Англосаксонцима (Ротшилдима, Хазбурзима,...) немају будућности. Ако је тачно ово што је написао @Duhovnik, то су онда добри знаци и за Србе, јер не заборавимо да су Словени (Пољаци) највише страдали у 2. св. рату, од мржње коју су према нама имали они које сам навео у овом тексту. Русија је васрксла и захвалан сам Богу што је тако у овом историјском тренутку, веома важном за све Словене.

    ОдговориИзбриши
  14. Извињавам се на грешци у тексту. Треба да пише: ”...јер не заборавимо да су Словени (Руси, Срби, Пољаци,...) највише страдали у 2. св. рату....”

    ОдговориИзбриши
  15. Моје мишљење је да треба бити веома опрезан по питању званичног признавања ове две поменуте новонастале државе од стране владе Србије .Није мудро да се поводимо емоцијама или инатом , поготово ако се узму у обзир чињенице да се у сукобу измеду Русије и Грузије не ради о сукобу народа, већ политчких и неких других интереса .

    Дакле интензитет и трајање тих сукоба не зависи од руског или грузиског народа , већ од политичке ситуације у тим државама и влада поменутих држава.

    Ако неко мисли да је Чавез приѕнао ове две ново настале државе због народа тих држава, тај се вара . Сасвим је јасно да је он то учинио пре свега из ината влади САД, а затим због властитих политичких и других интереса које остварује својим односима са владом Русије.

    Оно што су тренутно окупирани КиМ и Албанија , ускоро можда велика Албанија ,за владајућу администрацију САД, то је Венецуела са Чавезом на власти за владу Русије .

    Свеопшти интереси свих ових држава, нису у складу са интересима становника Србије, и зато је боље као што сам рекао, за владу Србије ма којагод она била ,а и за становнике Србије , бити дипломатски мудар и пажљиво пратити и посматрати даљња дешавања на тим просторима.

    ОдговориИзбриши
  16. @Петре,
    Ако је тако онда је и Русија 1914 године могла да буде мудра и да мирно посматра како Аустроугарска уништава Србију, али НИЈЕ. Објавила је РАТ Аустроуграској. Са Русијом треба ићи заједно и у рату и у миру, нема ту двоумљења. По мом мишљењу неутралност Србије је најгора могућа опција, по свим питањима, што војним што економским. Очито да Пољаци то добро схватају јер су осетили да је хлеб у ЕУ онај са 7 кора, па сада брже боље граде добре односе са Русијом. Србија мора да покаже историјску одговориност за оно што ради у овом тренутку и да једном тој ЕУ покаже да не трпи понижавања. На жалост политичарима у БГу није стално ни до Србије а још мање до српског народа, па према томе не очекујем ни неке паметне одлуке.

    ОдговориИзбриши
  17. U ovom trenutku ne znam da li bi ova sadašnja vlada priznala REPUBLIKU SRPSKU da se odvoji od BIH, a kamoli neke druge države..... što se mene tiče još nije vreme ni trenutak dok se ne reši status KOSOVA i METOHIJE za priznavanje bilo kakvo. Mada vremenom će Srbija dobiti bolju vlast odnosno sposobniju pa će priznati ЈУЖНУ ОСЕТИЈУ И АБХАЗИЈУ i rešiti unutrašnje probleme....... bar se tome nadam

    SBT

    ОдговориИзбриши
  18. Није Русија, господине Петре, објавила рат Аустроугарској, 1914., због Србије!! Већ као савезница Енглеске, Француске и Италије!!!
    А битно је помогла спашавању српске војске из Албаније!!!
    Нису могућа у историји, олака и емотивна, размишљања.Поготову када се решавају сртатешка национала питања!!!

    ОдговориИзбриши
  19. Не, ни о каквој емотивности нема ни речи. Управо је Петар у праву. Русија је ушла у Први рат управо због Србије и то је Помазаник Божији Николај Други спровео.

    -8 јун 1914 Гаврило Принцип убио наследника аустријског престола Франца-Фердинанда.
    -23 јул Аустро-Угарска поставила ултиматум (неиспуњив) Србији
    Немачка подстиче Аустро-Угарску на рат са Србијом.
    -25 јул Немачка почиње тајну мобилизацију
    -26 јул Аустро-Угарска објављује свеобшту мобилизацију и шаље војску на границе Србије и Русије
    -28 јул Аустро-Угарска услед не испуњавања ултиматума објављује Србији рат. Истог дана Русија изјављује да НЕЋЕ ДОПУСТИТИ ОКУПАЦИУЈУ СРБИЈЕ.
    -31 јул у Руској империји свеобшта мобилизација.
    Истог дана Немачка упозорава Русију да ће јој објавити рат ако спроведе мобилизацију.

    http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%8F_%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%8F_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0

    Значи ДИРЕКТНО И ИСКЉУЧИВО ЗБОГ СРБИЈЕ! Исто као и приликом пребацивања србске војске у Грчку.

    ОдговориИзбриши
  20. Хвала Драгане.
    Нисам хтела да се мешам у дискусију, али сада морам да подржим Ваш став. Ни за једног јединог савременог Руса нема никакве дилеме по питању разлога из којих је Русија ушла у Први Светски рат - само и искључиво зато што је била угрожена Сбија!
    А цену оним "савезницима" које наш анонимни пријатељ помиње Русија је знала још од руско-турских ратова.
    Немојте, људи, бар прадеде да нам сумњичите!

    ОдговориИзбриши
  21. Ненаде, апсурдно је успоређивати тадашње односе аустроугарске католичке монархије и православне Русије, са тренутним односима измећу православне Грузије и православне Србије .

    У првом сличају се ради о великом сукобу, националних, верских, економских војних и свих других интереса, док за разлику од тога,у односима између грузиског и српског православног народа нема значајних сукоба.

    Ја сматрам да овакав став какав има Србија данас према новонасталим државама на тим географским просторима, није никакав неутралан став, веђ је то један релани и сасвим природни став државе која нема апсолутно ништа са етничким и верским сукобима који су се десили на подручију Грузије.

    Дакле ја ову проблематику сагледам у контексу међуодноса између Грузије и новонасталих,по мојој процени будуђих исламских држава.

    Русија је реаговала како је реаговала, зато што има јако велике економске и војно стратегиске интересе у тој зони.

    Ја сам убеден да они штите људска права на тим географским просторима баш онолико колико људска права штити пентагон у Ираку и Афганистану.

    Ко још у свету данас штити туђа људска права?

    Уз то треба имати у виду да овај ратни сукоб нису исценирали православни грузијци, веђ масонска влада Шашавила, или како се веђ зове њихов председник и његови про западно а самим тим и прокатолички,јеврејски и протестантски настројени следбеници.

    Са обзиром какву владу Србија има данас, неби ме чудило да исти данас, сутра, насилно мобилишу становнике Србије и пошаљу их у рат са братским руским праволсавним народом, да се тамо боре за интересе неких постојећих антихришћанских масонских сила . Верујете ми да би тај ратни сукоб подрзало 30 % становника Србије. Поготово они који нису крштени у СПЦ и атеисти .

    Кога би у том слушају требало окривити ?

    Ово сам узео као пример да би вам указао у каквој се ситуацији данас захваљујући тихој окупацији Грузије, налази грузиски правосавни народ .

    Са обзиром на ове факте ја сматрам да је за нас Србе и Српкиње православне вероисповести, најбоље решење да се не мешамо у сукобе интереса Русије и Грузије, држећи се оне Христове,:

    извади брвно из ока свога, па онда вади трн из ока брата свога.

    Уосталом као сто сам рекао, тренутна влада братске Русије је свесна ситуације у којој се налази српски народ и не врши апсолутно никакав притисак на владу Србије по том питању.

    За крај бих напоменуо да уколико се у случају народа које данас подржава влада Русије ради о муслиманима, будите уверени да неће проћи дуго времена, а Руски ће православни народ доживети оно што су американци доживели са талибанима у Афганистану и бившом Садамовом владајућом администрацијом у Ираку.

    Што би нас српски народ рекао, храни кера да ти одгризе руку .

    ОдговориИзбриши
  22. draga Ksenija srpski narod jos od prosle jeseni priznajeAbhaziju i Juznu Osetiju.Priznace jednom i srpska vlast.Nece zauvek biti ovi instalirani, doci ce izabrani.

    ОдговориИзбриши