четвртак, 24. септембар 2009.

ОСОБИТОСТИ НАЦИОНАЛНОГ ОДГОЈА


Била је – а можда и још постоји - на једном од српских тв-канала петоминутна емисија у којој су одабраним политичким или јавним делатницима постављали идентична питања, а све у циљу истицања разлика у њиховом поимању друштвених и социјаних појава. Једно од обавезних за све госте питања звучало је отприлике овако: „Да ли би сте летовали у Хрватској?“. И гости би већином одговарали потврдно, чак се местимично чудећи неактуалности питања – ма шта вам је људи, од оног рата прошло већ добрих петнаестак година!?!
И то је у принципу разумљиво. Тешко да би се неко у бившој братској републици усудио да јавно увреди познату личност, па макар и трипут била српског порекла. А ја, ето, као мало познати носилац српског презимена, у догледној будућности на одмор у Хрватску сигурно нећу отићи. Немојте ме погрешно разумети – у принципу ништа против Хрвата немам. Али више волим да се са њима састајем на некој неутралној територији. У Москви, рецимо.
Летовање у једној од најлепших земаља света лако се може претворити у акт политичке борбе за право Срба на одмор, а понекад и у борбу за пуко преживљавање. Јер ако вас - не дај Боже – у неком хрватском камењару уједе змија, нико вам не гарантује да вам неки локални следбеник Хипократа неће, завиривши у ваш пасош, дијагностицирати обично лоше варење. Исту дијагнозу – ма ви сте се, човече, прејели – можете чути и случају можданог удара. Ако сте, пак, одлучили да на одмор поведете малолетну децу, позорност треба удвостручити - нечија случајно згажена кула од песка може се завршити повицима „Убиј Србина!“.
Параноја, рећи ће неко. Не баш сасвим. Недавни инцидент у Прагу, када су хрватски школарци опсели аутобус са младим београдским математичарима и узвикивали ове и неке друге популарне код њих пароле, наводи на питање - у каквој то атмосфери, побогу, расту хрватска деца? Уосталом, овај феномен разјаснио је градоначелник другог по величини града Хрватске - Сплита. На питање зашто се изјашњава против пословања са Србима, и зашто тврди да му Србин никада неће ући у породицу, Жељко Керим са дечијом наивношћу признаје: „Тако сам одгојен“.
И колико их „тако одгојених“? Не знам, и на својој кожи нисам спремна да проверавам. Али то није разлог да се не запитам о разлозима ескалације хрватског национализма. Јер, да будемо искрени, проблем Срба у Хрватској одавно је и сасвим успешно решен. Хрвати су чак и државни празник тим поводом увели - Дан победе и домовинске захвалности. И сваке године 5. августа, на дан када су последњих 250 хиљада Срба напустили Хрватску, прва лица државе држе патриотске, испуњене захвланости говоре. Сва прва лица, укључујући председника Степана Месића, тако забринутог за одржавање имиџа борца против свих врста националне дискриминације. Јер шта је то имиџ у поређењу са потребом да се изрази захвалност браниоцима домовине од доброг дела њеног становништва!
Ипак, у чему је ствар? Чему толика мржња према онима којих у земљи мал те не и нема? Ма, све је једноставно. Криза је. А у кризна времена најлакше је пучанству објаснити да су за све криви Срби. То консолидује друштво, јер супротном, пук би могао обратити позорност на делатност Владе.
Али постоји и други, на тако привремен разлог. Јер да би одрасла генерација слободна од мржње према онима, којима су њени очеви толико скривили, требало би у најмњу руку ту кривицу признати. И то најбоље знају Немци, који и дан данас воде своју децу и унуке у музеје Холокауста. Са Хрватском се у том смислу историја доста злобно нашалила – из свих ратова XX века Хрвати су неким чудом изашли као победници. И не само као победници - у овом последњем чак су успели да се представе као жртве. Па зашто је онда шала испала злобна? Зато што није тешко обманути међународну јавност, искористивши у свом интересу нову светску прерасподелу граница. Тешко је избрисати из генетског кода злочине предака, јако тешко. И зато морају да негују мржњу према онима који су очеве и дедове претворили у злочинце. Јер жртва, она је увек крива, зар не?

24 коментара:

  1. Мрзе Србе и Србију јер их она подсећа на то ко су они и које им је порекло! Једноставно, зар не! Исто се односи и на Бошњаке, као и неке новопочене Црногорце. Тај осећај да знаш ко си и од које си лозе, а представљаш се да си неко други разједа човека изнутра и у човеку изазива мржњу.

    ОдговориИзбриши
  2. Nisu Hrvati krivi-kriva je Antifashisticka Evropa koja je sve to priznala.
    Evropa priznaje Hrvatima njihovu Istoriju.
    Istina je da je u 7 Veku na Balkan doselilo nekoliko hiljada Hrvata u mali deo Dalmacije.
    Ti Hrvati su se vrlo brzo asimilirali u lokalno srpsko stanovnistvo.
    Danas njihovih potomaka nema ni 5% u Hrvatskoj.
    Evropa priznaje Hrvatima naziv hrvatski jezik-iako svi znaju da je to po osnovnim definicijama lingvistike srpski jezik.
    U II svetskom ratu Hrvati su bili najveci saveznici Hitlera-u fashistickim formacijama je poginulo preko 150 000 Hrvata-ali Antifashisticka Evropa je Hrvatima priznala pravo na 5 puta duzu obalu Jadrana-nego sto je to priznao Hitler i Musolini.
    Hrvati su proterali preko 500 000 Srba i Jugoslovena-od 200 000 Srba koji zvanicno danas zive u Hrvatskoj-40 000 Srba ima hrabrosti da na popisu kaze da prica maternji jezik srpski.
    Dugo se moze pisati-ali to ne pomaze.
    Kome pisati -Gde se zaliti.
    Za kim Zvona zvone-Za izgubljenom Pravdom.

    ОдговориИзбриши
  3. E draga Ksenija,to je neobjasnjivo,pa cak i vi kada slavite dan pobede ili neki slican povod odlikujete Mesica i redovno su vam gosti u Moskvi i to je nesto zbog cega se mi rusofili u Srbiji skamenimo, pa samo ako se setimo Staljingrada i redom,nemoguce je to objasniti,i to stvara bol u dusi jer znamo i to koliko su licemerni i koliko vas i dan danas mrze,odmah na drugom mestu posle nas.

    ОдговориИзбриши
  4. Поштована Ксенија,
    ништа није чудо када су Хрвати у питању! Из првог светског рата су се "извукли" удајом за наивне Србе и династију Карађорђевић, која је имала прегломазне "интересе" који су штетили само српским националним интересима.Наш краљ је у Загребу имао лепше и ватреније дочеке и указивања почасти, него било где у Србији!! Из другог светског рата су се опет извукли захваљујући делу врхушке КП Југославије, која им је направила чак и Републику на дар, због сарадње са нацистима!!!
    Републику им део врхушке КП Југославије још 1943.године, у граду Јајцу,пројектује!!!??
    Зашто, и на основу којих заслуга???
    Зато што Коминтерна и Москва, у то време никад није била на сигурном са Србијом и Србима!!Не заборави да се Краљевина Југославија,дебело замерила комунистичкој власти Русије и Комитерни, због безграничног и братског, пријема Белогардејаца и осталих избеглица (Руса)из Русије после победе комуниста у грађанском рату-револуцији у Русији!!
    Због тог ирационалног односа Комитерне,заборављен је "допринос" Хрвата на Источном фронту у СС униформама, заборављен допринос Хрвата за "смештање под земљу" око 700 000 Срба, прекрштавање 1/3 Срба који су живели у фашистичкој творевини-Независна држава Хрватска итд. Лакировкама су постали антифашисти!! Сада председник Месић, иде даље, па партизанске јединице које су чинили Срби у 90% износу, проглашава хрватским партизанима!!
    Иде се дотле да се користе и неспојиви придеви, када је потребно украсити хрватски допринос светској науци и култури. Никола Тесла,Милутин Миланковић и друге велике личности из српског корпуса,постају хрватски Срби??? Када су се они родили,Хрватска није постојала!! Србин је Србин, па било где се родио и живео и не може бити ни хрватски, ни мађарски, ни румунски...!
    Но, код Хрвата је све могуће!!
    Код нас има једна узречица:"Нико нема што Србин имаде! Хрвата за брата!"
    Е тај наш "брат" је увек постајао крволок,зарад служења интереса великих сила и интереса Ватикана!!

    ОдговориИзбриши
  5. Коментари о Русији са хрватских сајтова и медија су грозни.На несрећу,Хрватска у Москви има амбасаду,све захваљујући несретном Горбачову,и наравно,коме другом до Јељцину.Много је Русија због ове двојице пропатила и много је воде Волгом протекло док се Владимир Владимирович и ФСБ нису одлучили на државни удар 31-вог децембра 1999-те у Москви.Никада ова данашња Русија,Путинова Русија,не би на онакав начин дозволила успостављање дипломатских односа са Хрватском и Босном.Недај Боже да су Јељцин и јеврејски лоби остали на власти. Данас би у Москви била амбасада Косова.Гдје би била Русија,о томе не треба ни размишљати.Усташка иконографија са ове слике није никаква новост.Ово су недавно могли да виде и грађани Србије,када су кабловски оператери направили невиђену глупост,не спријечивши емитовање Томпсоновог концерта.Само је требало прекинути сателитско емитовање ХРТ-2 који га је преносио.Умјесто тога,грађани Србије могли су чути следеће стихове:"Јасеновац и Градишка Стара,то је кућа Максових месара,-"Кроз Имотски камиони журе возе црнце Францетића Јуре"као и још пуно тога из усташког репертоара.Томпсонове концерте редовно посјећује хрватска младеж и то у огромном броју,која на себи има препознатљиве усташке симболе баш као са ове фотографије "Гласа Русије"."Убиј,убиј Србина",ово им је препознатљива рецитација.Не само са Томпсонових концерата,већ у свакој прилици кад они пожеле тако нешто.Ја сам Ксенија својим очима гледао трагедију Републике Српске Крајине.Преко 300.000 Срба у једном дану заувјек је напустило своје домове.Непрегледне колоне возила, уплакане мајке у тракторским приколицама са дјецом у наручју,људи унезвјерених погледа.Ми у Републици Српској чинили смо све што је у нашој моћи да Србима прогнаним из Хрватске живот колико толико учинимо подношљивијим.Међутим жал за најмилијим који су побијени у "Олуји" и изгубљеним домовима,које је попалила и порушила хрватска(усташка)војска били су ненаднокнадиви.Не треба се чудити изјави сплитског градоначелника Жељка Керума.Он је јавно рекао оно што мисли.Мене много више чуде "европејци"по Србији.Хрватски капитал је у огромној мјери присутан у Србији.Шта је са српским у Хрватској?Најбољи одговор на то дао је управо Керум,гостујући код Александра Станковића у емисији "Недељом у 2".Дао је одговор колико је српски капитал пожељан у Хрватској и шта он заправо мисли о Србима.Иначе,о усташлуку је пуно тога речено и нема ништа недоречено.Ксенија се запитала о разлозима ескалације хрватског национализма.Све је Ксенија почело 1918-те,када је Александар Карађорђервић изазвао судбину.Такмичење са судбином,односно жеља за заједничким животом у краљевини СХС претворила се у трагедију.Никада Хрвати нису жељели заједнички живот са Србима.То је илузија.То је утопија.За своју идеју Карађорђевић је "награђен" метком у Марсеју 1934-те а српски народ голготом која никако да стане ево већ 91-ну годину.Због једне глупе грешке,због само једне несмотрености,српски народ задесиће у наредном периоду(периоду од 1918-те)незапамћена катастрофа.Признаћете,ово је исувише скупо плаћена цијена.

    ОдговориИзбриши
  6. Draga Ksenija, toliko je dobar tekst da nemam reci. Jedino mi je zao sto u srpskim medijima ni slicnih nema. Verovatno bi ih bilo da nismo pod nekom vrstom tihe okupacije. Mozda ima neki bolji izraz od okupacije za situaciju u Srbiji, ali ja ga ne znam. Kako stvari stoje, i kako je krenulo sa hapsenjima i zabranama- mozda i mene uhapse zbog subverzivnog delovanja i komentarisanja :)

    Elem, odlutah od teme.. Veceras su u vestima javili kako je delegacija rimo-katolicke crkve prvi put posle Drugog svetskog rata posetila Jasenovac. Kardinal Bozanic se prilikom posete toliko nalupetao da nemam reci, pa te njegove price ni pas s maslom ne bi pojeo. Zapravo, tolika kolicina licemerja i lazi o njima samima sve govori. Djavo je otac lazi, kada govori laz svoje govori. Rimski papa je Alojzija Stepinca za svetitelja proglasio, coveka koji je blagosiljao ustase, i ne samo blagosiljao nego im i duhovni otac bio. Uzgred receno, gradjansko EU drustvo u Srbiji(EU sa naglaskom na U), cesto podmece pricu kako je Alojzijev pandam u Srbiji sveti vladika Nikolaj. Sramota i uzas! Da ne davim vise, mislim da je jasno kako i zasto su Hrvati iz proteklih ratova izlazili kao pobednici. A ja sam se kao tinejdzer 90-ih smejao pricama sa drzavne televizije o germansko-katolickoj koaliciji koja se urotila protiv Srbije. Mozda je ta prica bila prenaglasena tad, ali mi svakako nije smesna sad.

    ОдговориИзбриши
  7. Не брините господине Марко.Нико вас неће дирати због "субверзивног дјеловања".Ово је територија Русије.Овдје владају руски закони,не закони жутог Сакашвилија.Све најбоље!!

    ОдговориИзбриши
  8. Gospodine Topolj, moram da Vam kazem da je blogspot nazalost americka teritorija (de jure), jer google je kao sto je poznato americka korporacija. ovde vladaju nazovidemokratski zakoni, verovatno dobro pamtite kad je blog Ksenije bio zatvoren zbog toga sto ga strucnjaci iz googla procenili kao spam-blog )

    ОдговориИзбриши
  9. Хрвато ко хрвати.

    Гугл монопол? Ништа зато, још један разлог више да Русија боље овлада информационим технологијама. Функционише „гасна игла“ коју је поменула Ксенија пре неки дан, а биће паметно ако се од тог новца део уложи у сервере, а касније и у „одвојен“ интернет – као што су радили кинези. И гоод-буе са порнографијом и осталим интернет шљамом. То ће бити реализовано, кад-тад, јер нација се спашава на тај начин.

    ОдговориИзбриши
  10. @Alexander Chaadaev...Поштовани господине Александер:Не памтим тај моменат кад је Ксенијин блог био затворен јер сам на овом блогу од јула мјесеца ове године,тамо негдје од 17-ог јула(не узмите ми за зло ако сам погријешио у дан два).Међутим и овом виду америчке "демократије"веома лако се може доскочити.Посебно то могу Руси(руски стручњаци)који су неприкосновени у информатичким технологијама.Једноставно пребаците Ксенијин блог на руску територију.Буквално,па да будемо независни у сваком погледу.Руски хакери су развалили амерички пентагон,понизили америчке "стручњаке"у оном кратком рату на Кавказу у такозваном Сајбер рату,гдје је грузијска интернет мрежа(иначе Грузија је по овом питању била под америчком ингеренцијом јер су им Американци слали све податке који су се тицали стања на терену)пукла као лубеница кад падне на бетон.Господин Драган дао је одличну идеју о серверима и о одвојеном инетрнету.Понављам,ако неко то може да уради и то без грешке,онда су то руски стручњаци.Знате господине,мени је постало дегутантно да слушам испирање мозгова српској нацији коју спроводе цензурисани медији у Србији.Једино што у Србији још ваља је НСПМ.Добро се држи.Дај Боже да издржи,а хоће ли видјећемо.Осим тога,уколико се неко од тих "демократа" досјети да поново затвори Ксенијин блог прије формирања независног интернета по Драгановом приједлогу,има и томе лијека.Нека руски хакери приступе операцији "пентагон".Како су њих развалили и грузијску интернет мрежу,нека то исто ураде и медијима жутог Сакашвилија.Медији под контролом Тадићевог режима пљују по Русији и руском народу.Раде шта хоће.Е па ако је тако,онда би званична Москва морала да упозори Тадићеву врхушку(америчке агенте у Београду)да свако стрпљење има крај па тако и руско.У преводу треба да се окану и овог блога и "Гласа Русије"или...Ми смо овдје на Ксенијином блогу,у нашој домовини Русији(тако је ја доживљавам и огроман број Срба).Ми на Ксенијом блогу износимо своја размишљања.На то имамо право.Не може нам то неко забранити зато што не жели да чује и ону другу истину,истину која се не свиђа Србији Чеде Јовановића и Бориса Тадића.Ми на сајту "Гласа Русије" не позивамо на убијање,на мржњу.На сајтовима по Србији(гласилима блиским ЛДП-у)тога је итекако било.Треба се само сјетити случаја "Мерц",Е-новине Петра Луковића.Треба се сјетити бројних увреда на рачун господина Путина,Русије и руског народа.Ако ми укидају право да кажем шта мислим у Србији(и не само мени),молим лијепо,узимам "азил" и ето ме на руској територији,тј.на Ксенијом блогу или "Гласу Русије".Пуно поздрава господине Александер и свако добро!!

    ОдговориИзбриши
  11. Gospodine Topolj,mogu samo da kazem,svaka ti se pozlatila!I ja delim osecaj da je Rusija i moja otadzbina,ali ne rezervna,ne ni vaznija od Srbije vec onako prva, iskonska.Pozdrav svim istomisljenicima.

    ОдговориИзбриши
  12. СВРШЕНО НИЈЕ

    Свршено није јоште дело наше!
    Још народ овај даље ићи има,
    да нову славу новом борбом паше.
    Залуд га бију, спотичу и плаше,
    надошла му је снага као плима,
    векови људски послање му даше.
    Ах, још ће бити борбе, огња дима!
    Још овај народ бориће се с њима,
    са свима који крви му се маше,
    са свима што му подло на пут сташе.
    Свршено није јоште дело наше!

    Но, све ће проћи: крв, огањ и битке,
    громови, праске, тутањ, канонада,
    лом штита, мача, ножа, сабље бритке.,
    подвале туђе и пакости плитке -
    а народ овај, ова раса млада,
    к'о божији извор чисте воде питке,
    он, који тешко, дуговечно страда,
    остаће као нови дан и нада,
    к'о младо борје, као јеле витке,
    к'о бели бисер дивне цветне битке.
    А све ће проћи: крв, огањ и битке...

    Прока Јовкић - Нестор Жучни

    ОдговориИзбриши
  13. У сутрашњем онлајн листу Политика, безобразно се пласира прича о томе како у Русији расте ксенофобија. Види линк: http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Porast-ksenofobije-u-Rusiji.sr.html

    док текст изнад њега, говори о томе како је роба у Америци појефтинила и како су цене пале и до 20%, а у тексту се перфидно пласира прича о томе како је Америка рај за живот, за разлику од Русије где по њима расте насиље на улицама.
    Види линк:http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Recesija-u-supermarketu.sr.html

    Требао би неко овим плаћеницима ЦИА из листа Политика да натрља уши, како би већ једном престали да пљују по Русији.

    ОдговориИзбриши
  14. Ненаде, с тугом морам да констујем да је свака до последње реч у овом тексту истинита. Проблем ксенофобије јесте присутан у руском друштву и изазван је, бар у Москви, огромним бројем радних миграната. Пошто држава још није нашла модел њихое интеграције у друштво(А која јесте? Сетите се само арапаских побуна у Паризу) неке организације користе незадовољство доконе омладине и почињу да врше правде по свом поимању.

    ОдговориИзбриши
  15. Знате Ксенија,у праву је господин Ненад када прича о безобразлуку "Политике".Нисам имао живаца да дословно прочитам тај чланак.Оно што сам прочитао писано је у духу вашингтонских института који мрзе Владимира Владимировича и Русију.Онако између редова,у "Политици",дају до знања шта мисле о Русији.Нико није луд па да не разумије поенту тог чланка.Зашто не напишу нешто о криминалу у Америци?О милионима гладних у Америци?О убиствима,силовањима,пљачкама и осталим видовима криминала који се спроводе у С.А.Д?Зашто нешто не напишу о највећим фашистима данашњице,о највећим фашистима које познаје историја?О оним који су сијали и сију смрт на меридијанима широм свијета?О оним који у насљеђе имају атомску бомбу,који су убили око милион људи у Ираку,о оним што су им земљу уништавали 3 мјесеца,побили им неколико хиљада сународника,отели 15 посто територије,посијали осиромашени уранијум?Неће.Боје се да их не критикују њихови ментори и у Београду и у Вашингтону.Поштована Ксенија:"Политика",ова каква је данас,је све друго само није српски лист.Причају и соле памет о ксенофобији у Русији.Па ко су они да о томе причају?Укуцајте у google "Политике" следеће:"И Русија ће признати Косово".Ово је интервју са ратним злочинцем Хашимом Тачијем,човјеком чије су руке крваве до рамена.Шта ово значи?Шта има "Политика" да прави интервју са човјеком који на души има ко зна колико Срба?Каква је ово порука породицама побијених Срба које су побили шиптарски терористи међу којима је и Хашим Тачи?Ево шта значи:"Политику" су преузели пулени ЛДП и жути Сакашвили.У управном одбору је Соња Лихт.А ко је она,не треба пуно напомињати.Надаље,такође,нешто упада у очи.Осим ауторских текстова господина Ђорђа Вукадиновића(уредника НСПМ) и господина Лазанског који далеко највише имају коментара на њихове колумне,ове друге готово да нико и не чита.Колико коментара корисника има на текстове Бошка Јакшића,Владимира Тодорића,Драгана Бујошевића,Миљенка Дерете и њима сличних?Спрам господе Вукадиновића и Лазанског они немају ништа.Ето на шта је спала "Политика".Па они су успјели отјерати све што ваља.Кад су успјели отјерати професора Слободана Антонића,па о чему даље причати."Политика" је медиј који полако постаје нешто слично Б92.Б92 је тешко надмашити.Можда једино "Пешчаник"или "Е-новине.Зашто та иста "Политика" није написала нешто о Петру Луковићу и његовим Е-новинама?Конкретно о случају "Мерц".То је један идиот којег су на сајту Е-новина пустили да јавно каже како је вријеме за устанак и да треба убијати Србе.Кад је интервенисао професор Антонић једним ауторским текстом на НСПМ,онда су обрисали коментар "Мерца".Варају се они који мисле да би га обрисали зато што они воле?Би мало сутра.Обрисали су га јер су раскринкани.Ту се у најбољем свијетлу показало ко су и шта су."Политика" је почела интервјуом са ратним злочинцем Хашимом Тачијем.Докле ће догурати,видјећемо.По мојим процјенама има шансу за четвро мјесто,одмах послије Б92,Е-новина и "Данаса",којима припадају злато,сребро,односно бронза.Водиће битку са "Блицом".Злато,сребро и бронза у овом конкретном случају,алузија су на срамотан рад ових медија.У конкуренцији за четврто мјесто још је и "Прес".На сајту "Преса" њихов "колумниста" људе назива стоком.Не зна да цјени то што им је руски војник ослободио Београд.Шта сви они заправо хоће?Хоће Америку у Србији.Хоће да Америка из Србије окрене ракете ка Русији.Бога моле да онај тзв,амерички антиракетни штит буде стациониран на КиМ.У чему је разлика између "вражје дивизије",оне која је ратовала на руском фронту против Руса и ових са Е-новина,Б92 или рецимо "Отпораша"?Само у методологији рада.Иначе они мисле исто.Пљуј по Русији,пљуј по руском народу,пљуј по свакоме ко воли Русију.Они се мени и добром дјелу српског народа гаде.Они су најобичније људске нуле,давно прочитано штиво.Коментар завршавам као што сам и почео,подршком господину Ненаду.Тачно је господине Ненаде то што сте рекли.Ријеч је о најобичнијем безобразлуку,односно безобразном пласирању њихових текстова.Морају то да раде.Знате,ако само мало одступе могао би се наљутити Ујка Сем.

    ОдговориИзбриши
  16. Признајем, "Политика" је претрпела озбиљне измене од када јој је смењено руководство. За мене је једноставно постала мање интересантна.
    Што се тиче пљувања по Русији, ту колеге поприлично заостају за таквим "мајсторима" као што је Блиц. Посебн ми се "допада" њихов манир да у наслов ставе нешто попут "Rusi traže da se vrati Bulevar Crvene armije", а онда у тексту нађем само да се грађани обраћају амбасади са сличним дејама. Али сам наслов је довољан да се покрене халабука око руског "мешања у унутрашње послове Србије". Е, ови из Блица су вам прави мајстори заната. Што се тиче "Политике", тамо још раде углавном идеолошки приправници и почетници од пропаганде :)
    Али, да јесу уназадили новину - јесу.

    ОдговориИзбриши
  17. Поздрав за Ксенију Тошић
    од екипе видовдан.орг
    одлични су вам текстови и коментари
    овај смо и пренели на наш сајт


    Видовдан
    www.vidovdan.org

    ОдговориИзбриши
  18. Хвала Видовдану, и ја радо пратим ваш рад.

    ОдговориИзбриши
  19. Свака част сплиткском градоначелнику Жељку Керу_ну,или како се већ презива а који успут речено нема чисте хрватске гене ни порекло, на његовој искрености, јер то што је овај новопечени усташа јавно изјавио то Србима и Српкињама мисли 90 % припадника хрватског народа.Што доказује чињеница да је градоначелник Сплита након ове нецивилизациске изваје, постао још популарнији у Тућманој нацистичкој Хрватској.Зато им и од мене далеко кућа .

    ОдговориИзбриши
  20. На данашњи дан 1944 године руска армија под руководством маршала Толбухина прешла је бугарску границу, ушла у Србију и почела борбе за ословођење наше отаџбине које ће трајати током Октобра исте године.

    Всем бояться!

    ОдговориИзбриши
  21. О Хрватском туризму:

    Никад се нисам покајао кад сам почео од почетка. Први озбиљан Византијски цар – Грк који је златом плаћао уништење Срба у Европи био је Ираклије I (грчки: Ηράκλειος) (575—641, владао 610—641). Набавијо нам је гомилу племена из Азије која су нас за суво злато посећивала и у борби са нама нестајала (Кумани – Куманово, Калези – Калесија, Печењези – Крива Паланка итд.). Били су и Хрвати из Сибира, узели су паре па трапаво са породицама ишли у обећану земљу. Стигли су 649. године – осам година по Ираклијевој смрти, напали Србе у Посавини и стопили са са њима. Као национална мањина стално су се удруживали са непријатељима док их Ватикан у име Латина није прихватијо и издигао на ниво народа (садашња Америчка политика са Шиптарима и Грузинима). Пошто су били саставни део разних непријатеља немају своју историју него је она збркана и етнички и политички. Последњи велики ударац Србима из садашње Хрватске учинијо је папа 1909. кад је наредијо да Србин не може бити католик и превео Србе из Далмације у Хрвате. Остало знате. Шта рећи? У ЕУ кад се збришу границе народи ће се вероватно етнички организовати (а оних пет – шест Хрвата)? Због таквог наслеђа форсира се Српска геноцидност и уништење Срба и Србије да би се злочини над Србима заборавили и избрисали из памћења злочинаца. По природи ствари Ватикански алати: Грци, Шиптари, Мађари и слични не могу опстати без инфузије. По природи процеса алати могу да нестану – вероватније је да се Европа неће ујединити како би заштитила злочине и злочинце.

    ОдговориИзбриши
  22. За сада поздрав драга Ксенија, јер сам вас нетом пронашла. Треба да прочитам постове, биће времена и за коментаре истих. :лол:

    ОдговориИзбриши
  23. У горњем тексту сам написао да преко 90% Хрвата католика,српском народу, мисли што и Жељко Кер_ун. Ред је прочитамо мишљење једног од оних 10 % Хрвата који не деле ставове и мишљење Жењка Керуна .

    Реакције господина Игора Мандића, хрватског писца на тврдње Керуна:

    -"Зашто Керум данас не би могао рећи где је Србима место, кад истовремено осуђени кољач Срба из Осијека (Бранимир Главаш) прима посланичку плату и хода по свету".

    - У односу на Фрању Туђмана који је из хрватског устава избацио Србе, Керум је недужан човек из Мућа, који "може блебнути глупост, који је необразован, али и се зато треба бавити продајом меса, а не политиком".

    - "Туђманова политика ишла је за решавањем питања Срба у Хрватској као што је Хитлер ишао решити питање Јевреја у Немачкој".

    Шта рећи о овом хрватском писцу , осим одати му признање на храбрости.Нажалост таквих у Тудмановој нацистичкој Хрватској има колико прстуију на десној руци .

    ОдговориИзбриши
  24. Наш пријатељ и Брат Максимовић, има проблема са интеренетском конекцијом, па ме је замолио да у његово име поставим овај текст.

    МАКСИМОВИЋ:

    У Србији ће бити забрањено имати образ.
    То значи да ћемо имати безобразну и необразовану Србију.

    У складу са тим иницијатива Амбасадора Конузина да се врате Београду називи улица по маршалима који су ослобађали тај град и погинули што су волели тај град, доживела је епилог да ми се згадила болест од које Ђилас болује.

    На име у прошлој генерацији један Ђилас је прогласијо буржујима сваког ко је имао преко дванаест оваца и побијо што је ваљало у Црној Гори градећи посебну нацију.

    Овај је дошао на идеју да предлог Конузина стави на испитивање Стратеџик Маркетингу који ће му за паре од пореза Српског народа рећи шта Американци о томе мисле.

    Поставља се питање дали Ђилас иде код лекара кад је болестан или консултује Стратеџик Маркетинг.

    На питање Радијо Београда дана 28.09.

    „шта мислите о враћању имена улица по Руским маршалима – ослободиоцима, један слушалац је рекао:

    „што вас чуди промена имена тих улица?

    Лука Ћеловић Требињац је целу једну улицу саградијо и поклонијо Београду, хотел Бристол и низ других зграда, па се та улица сада зове Загребачка.

    Какво нам је добро икада дошло из Загреба?

    Шта онда могу да очекују Руски маршали и борци који су погинули за слободни Београд“.

    Ја бих само додао:

    „Опрости им Боже јер не знају шта раде“.

    ОдговориИзбриши