петак, 2. октобар 2009.

ИСТОРИЈСКЕ ЛЕКЦИЈЕ

Сви смо ми волели у детињству да слажемо коцкице. Старија генерација слагала их је у слике, они млађи више су волели просторне конструкције од лего коцки. Ето, предлажем занимљиву игру – састави од цитата и наслова слику будућности Србије.
Дакле, полазни материјал за слику бр. 1.
- Насиље нас консеквентно води у фашизам и то није само форма понашања људи на улици или у свакодневном животу, изјавио је јуче Борис Тадић, председник Србије поводом бруталног убиства француског државаљанина Бриса Татона.
- „Навијачима Партизана, Црвене звезде и Рада забранићемо организовано окупљање, организовани одлазак и организовано присуство на фудбалским утакмицама и осталим спортским приредбама. Што се тиче фудбала, то подразумева пражњење „севера" и „југа"! - најавио је републички тужилац Слободан Радовановић.
- Пет дана раније, из саопштења Тужилаштва: Републички јавни тужилац Слободан Радовановић затражио од Уставног суда Србије да се забране покрет "Образ" и "Српски народни покрет 1389".
- Наслови у штампи 31. августа: Председник потписао Закон о јавном информисању
- Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић: „Кад власт доноси репресивни закон против медија, она то никад не чини да би грађане заштитила од клевета већ да би заштитила себе од критике“.
- Плакат на протестном митингу новинара: "Стоп антиевропском закону о медијима".
Дакле, какву слику видимо? Заиста, имате осећај да је репересивни апарат прорадио пуном паром.
А сад да додамо још две коцкице, негде са стране.
- Владимир Вукчевић: Младић у Хагу до краја године
- Расим Љајић: Оставка ако до краја године не ухапсимо Младића
А сад да на тренутак замислимо да ове изјаве нису без основа. Ако је тако, онда је власт учинила све што је у њеној моћи да неутралише све основне снаге које би јој могле покварити ужитак од успешно обављеног посла - екстрадиције генерала Младића у Хаг.
Ако се забрана „организованог присуства на фудбалским утакмицама“ још ту и тамо да разумети, јер се уводи у контексту општеграђанског револта, изазваног жестоким убиством које су починили бандити, окићени навијачким реквизитима, - оне две претходне слабије су мотивисане: забрана десничарских организација изазвана је њиховим апелима за спречавање геј-параде, док је Закон о јавном информисању уведен за дневнополитичке потребе једног министра којег су поједини медији јако повредили.
Нико не каже да власт жртвује невине овчице – и медији често знају да изађу ван оквира доброг укуса, и патриоте радо користе лумпен методе у својој борби; навијаче нећу ни да помињем. Међутим, проблем је у томе што иза сваког злочина, било да је реч о клевети или убиству, стоји конкретан човек са именом и презименом. И судити и кажњавати, - строго, јако строго кажњавати – треба управо те људе, док власт, олакшавајући себи задатак, покушава да укине ... друштвене појаве.
И шта тиме добијамо? Кренете, рецимо, у троје на утакмицу, погрешите сектор, обучете мајицу са неким „погрешним“ натписом, напишете „Министар је лопов!“... и све то може да вас кошта затвора.
Речју, ружна слика испада од ових коцкица. Нећу да говорим о томе да наведене методе немају везе са демократијом - да се не упуштам у полемику са људима којима је демократија професија.
Да размотримо боље могуће последице. Ако отворите уџбеник из истирије, поглавља под насловом „Версајски мир“ и „Вајмарска република“, можете сазнати чиме се завршио покушај увођења либералне демократије у Немачкој после Првог светског рата.
Потпуна демилитаризација, репарације срачунате на 70 година унапред (до 1988.!), прерасподела територија у корист победника – ови понижавајући и немилосрдни услови „Версајске бруке“, како су овај документ називали Немци, надјачали су све покушаје либерализације немачког друштва. Све то је изазвало отпор, који се временом преточио у формирање Национал-социјалистичке партије. Чему ја све ово причам? Тек толико да напоменем да се нацистички „пивски пуч“ у Минхену из 1923. завршио хапшењем Хитлера. Из затвора је изашао са већ готовим првим поглављем свој животног дела „Мајн кампф“. Све остало постало је део трагичне историје човечанства.
Мислим да се сличност са положајем у којем се нашла Србија од када су је светски моћници прогласили једином кривом за все балканске несреће види из авиона. Треба ли онда понављати историјске грешке?
Уосталом, увек је лакше бити слеп на неке озбиљне друштвене проблеме; лакше је једноставно укидати, забрањивати, хапсити. И тако све до оног тренутка док се у Србији не појави нека своја пивница.

12 коментара:

  1. Не знајући да док постављам коментар иде једновремено нова тема, случајно сам и њу прокоментарисао. Ипак ако сте у могућности прочитајте "Кназ Павле - истина о 27. марту" од Миодрага Јанковића и Вељка Лалића. Већ прелазимо полако границу после које повратка нема.

    ОдговориИзбриши
  2. Ne,gospodine Maksimovicu,mi necemo preci granicujer mi jednostavno nismo takvi,ma koliko naduvavali zalosne pojedinacne slucajeve,zna se,ipak,gde se pelcer fasizma moze zapatiti,rec je o nekoliko drzava,jer da je to bas tako onda bi i more azijskih,juznoamerickih i africkih drzava jednostavno postale fasisticke samo zato sto su siromasne i sa problemima.Niko me ne moze ubediti da ne bude takvih slucajeva da neko nekog prebije recimo u Brazilu ili Sri Lanki,pa ipak niko ne kaze da se tamo radja fasizam.To su zalosni,ali pojedinacni slucajevi za koje treba da odgovara taj i taj ko je to napravio,a ne da polako i sami pristajemo na cudovisnu kolektivnu krivicu.Mozda ce neko reci da nisam u pravu ,da je fasizam iskorenjen tamo odakle je krenuo,ali setite se nas 1999.god.Zapad se nije popravio.Ko je cuo da npr.Kina ili Indija ili Brazil bombarduju nekoga,a mogli bi pre nego jedna Danska ili Belgija koje su u tome ucestvovale.Naravno situacija u zemlji nije ni malo dobra,ali pivnica je ipak pelcer grada Minhena.

    ОдговориИзбриши
  3. Не ми нећемо прећи границу, границу ће прећи они који нас уништавају и онда нам спаса више бити неће о томе сам говоријо. Данас су доктори наука агрономи спалили дипломе и научне радове у Институту за стрна жита у Ктагујевцу. Та институција је нај старија те врсте на Балкану. Нису плату примили десет месеци а на буџету еу и немају право на самофинансирање. Држава диже кредите да намири тајкуне и странце којима поклања и земљу и људе - Верко градоначелник једини у Брислу промовише шта још странцима није поклонијо у Крагујевцу.

    ОдговориИзбриши
  4. Da,s te strane je tacno,granicu ce preci oni,ali ne samo kod nas, ovog puta i njima ce da gori pod nogama,i kako ce se to zavrsiti i gde bog zna,prosli put se zavrsilo u Berlinu,a sada videcemo,mozda ce nasi morati i preko okeana.

    ОдговориИзбриши
  5. Ksenija, Sestro iz tvojeg materijala ja sam sastavio sliku koja mi sasvim jasno prikazuje da Tadicu i njegovoj kvazidemokratskoj i kvazisocijalistickog vladi, treba odati priznanje.Naime u svetu nema ni jednog Predesnika jedne drzave niti vlade, koja poput ove u Srbiji psihicki razvaljuje svoje stanovnike ili sto bi nas srpski narod prosto rekao: :) u zdrav mozak .

    Slika dakle ne samo da je ruzna, vec je veoma tragicna .

    ОдговориИзбриши
  6. Svakome, ko ima malo dobre volje, jasno je da se cinjenem ovakve nepravde i priredjivanjem ovolikog ponizenja najbrojnijem narodu bivse Jugoslavije udaraju temelji novih buducih sukoba, ali autenticna nacisticka ideja nije i ne moze biti Srpska. Igor Zdravkovic

    ОдговориИзбриши
  7. Докле се стигло са припремом доласка председника Медведева у посету Србији? Да ли је тачно што српски народ прича по улици да се председник предомислио и да НЕЋЕ доћи!
    То би значило да Русија не подржава политику садашње Владе Србије, која се додворава НАТО и ЕУ, док Русији забија нож у леђа!

    ОдговориИзбриши
  8. Ненаде, ништа слично се овде у Москви не чује. Припреме иду својим током, Јеремић данас долази да утаначи неке детаље.
    Игору Здравковићу и осталима који не могу да поверују да је у Србији могућа своја пивница. Наравно да то неће и не може бити препород нацизма у његовом изворном виду. Али, у ситуацији када власт уводи репресивне мере велика је вероватноћа да ће све већу популарност стицати најрадикалније идеје на супротној страни. Мој текст је упозорење власти Србије - закони физике раде и у политици. Свака акција изазива реакцију. И та реакција у друштву где се љубав и поштовање према својој земљи и свом народу представља мал те не као испољавање фашизма може изродити неког новог вођу који неће имати превише обзира према овим данашњим.

    ОдговориИзбриши
  9. - Предлог за забрану рада и деловања ДС.
    Предлог је врло поучан, правно и политички аргументо,а у континуитету је са овом дискусијом јер је Ксенија напоменула да је суштина њеног текста упозорење влади а влада у Србији је Тадић и његова ДС.У Србији се неможе пјавити већи вид фашизма од овог који тренутно у име демократије влада њом ..Уколико имате времена и воље прочитајте цео предлог за забрану рада и деловања ДС, на дољњој адреси :

    http://1xcc.forumotion.com/forum-f19/topic-t206.htm

    ОдговориИзбриши
  10. Te što bi tužilac da zabrani, ti isti su "demokrate" na vlast i doveli.. pa je sada "našem" predsedniku sinulo da mogu i da ga skinu.

    SBT

    ОдговориИзбриши
  11. Занимљив је случај ТВ Пинк: рогоња паркира ауто рогоњи испред куће па рогоња не може да изађе са паркинга. Рогоња протествује, а рогоња га не ферма. Онда рогоња баци бомбу на зграду коју је рогоња направијо од стакла и направи два камиона срче. Тад рогоња схвати да је мањи рогоња од оног што је бацијо бомбу и преко својих веза заташка случај ради сарадње и суживота. Намерно пишем тако да се рогоње не разликују и предлажем да буду пацијенти Вука Бојовића те да народ плаћа улазницу да их види. То би било кул.

    ОдговориИзбриши
  12. ПС
    Ово се не може забранити и гонити јер није хулиганство и тероризам - ово је само чешање рогова.

    ОдговориИзбриши