уторак, 6. октобар 2009.

РАЗУМ И ОСЕЋАЊА ИЛИ КОМЕ ДАТИ ПАРЕ ДА БАР НЕШТО ДОБИЈЕШ НАЗАД


Министри финансија, као људи који могу да процене последице својих изјава, редко меркају за себе славу главних њусмејкера. Ипак, потпредседник руске Владе Алексеј Кудрин, најавивши да Русија неће издвојити новац за Белорусију и Украјину, али је истовремено спремна да кредитира Бугарску и Србију, обезбедио је новинаре послом за целу предстојећу седмицу.
Већ сами наслови злата вреде: „Србија: за покриће дефицита и нови метро“; „Руски атом бугарским грађанима“; „Александру Лукашенку покварили кредитну историју“... Једино што није изазвало превелико изненађење јесте одбијање Русије да издвоји пет милијарди долара Украјини за пуњење резервоара гасом – ту је и без новинара све јасно.
Министар Кудрин се наравно није упуштао у разјашњавање разлога, само је упутио Кијев на ММФ, којем Русија издаваја солидна средства и пред којим је спремна да заступа интересе најближих суседа. Али су разлози у овом случају на површини. Као прво, потпуно је нејасно у чије ће руке ове паре доспети и од кога после треба да се наплате – много анархично делује у овом тренутку потичка структура у Украјини. Као друго, у Кијеву нема чак ни руског амбасадора - толико о нивоу међудржавних односа на данашњи дан.
Прича са Белорусијом је нешто компликованија, али је зато са новинарске тачке гледишта права посластица. Ради се о томе да је председник братске и савезне државе прошлог петка наступио са разорном критиком на рачун руског премјера Владимира Путина, који су колеге из листа „Комерсант“ оценили као „Говор који кошта 500 милиона“.
Да наведемо основне тезе ове „оптужнице“: „Путин је угрозио безбедност двеју земаља“; „Путин спречава испоруке јефтиних и квалитетних белоруских намирница у Русију“; „Путин покушава да спречи интеграционе процесе између Русије и Белорусије“.
Шта ли је навело белоруског председника да да ове скандалозне изјаве? Ништа посебно – такође овог петка сазнало се да питање признавања Јужне Осетије и Абхазије није укуључено у план јесењег заседања белоруског парламента. „За то што ми још увек нисмо признали Јужну Осетију и Абхазију крив је нажалост сам наш савезник... Почели су по централним медијима које контролише држава да нас нападају. Као, ми им нисмо дали 500 милиона, и они нису признали независност. Као да ја за паре треба да признајем или не признајем“ – тако је Лукашенко објаснио свој потез.
Тешко је оспорити исправност овог става белоруског председника – стварно, што би морао да признаје за паре? Многима се овде у Русији чинило да то треба да уради само зато што је то сасвим природно за савезну државу.
Уосталом, без обзира што премјеров секретар за штампу изјавио да „Владимир Путин зна за изјаве председника Белорусије, али не намерава да реагује на њих“, последњу траншу кредита од две милијарде Белорусија за сада неће добити.
Али ће зато паре да добију Бугарска – најављено је издвајање 3,8 милијарди евра за изградњу атомске електране Белене – и Србија – милијарду долара за метро и крпљење буџетских рупа.
Неко ће помислити да је Русија трампила браћу Словене за такође браћу и такође Словене. Није наравно. Једноставно је Кудрин сео и израчунао колико кошта помоћ ближим, а колико даљим земљама. Или, како то рече на страницама „Комсомољске правде“ пуковник ФСБ у оставци и сарадник службе економске безбедности Андреј Адамов - „стручњаци, који одговарају за издвајање ових кредита су установили: новац из Србије и Бугарске ће се вратити са процентима. У виду новца, а не у виду политичких изјава, уцена и пријатељских обећања“.
Чак и ако Русија у једном тренутку буде морала да отпише дуг Србији и Бугарској – ништа се, нажалост, не сме искључити – енергетски споразуми са овим земљама вреде тога да се подупру још неким ништа мање значајним пројектима. Уз то, своји људи у Европи увек могу да затребају.
Откуда таква убеђеност да је овај пут у рачуници руског Министарства финансија разум превладао осећања? Све је једноставно. Бугари, отакада су изабрали нову власт, одмах су се бацили на ревизију енергетских споразума са Русијом. Али, уместо да се осете повређеним и изјаве како је Бугарима место на енергетској маргини Европе, наши министри су размислили и одлучили да дају паре.
Што се тиче Србије, ту Русија такође не гаји илузије. Наш амбасадор у Београду већ отвореним текстом говори о постојању антируског лобија у Влади Србије. Сем тога, људима који доносе важне одлуке у Русији редовно стижу прегледи штампе из земаља на чијим питањима раде. Несумњиво су већ упознати и са следећим „експертним“ коментаром, изнетим поводом руског кредита на „Б-92“: „Део кредита је за буџетски дефицит што је у реду, али за други део би требало видети за шта би се користио и под којим условима се добија“.
Али без обзира на све Русија ће дати паре – и за метро, и за рупе у буџету, и за још понешто. Зашто? Ма све из истих разлога – превладавања разума над осећањима. Што би се, онако узгред, могло пожелети и нашој браћи Словенима. Свима, без изузетка.

23 коментара:

  1. Не давати Србима паре и не правити грешку због које се сутра треба кајати. Какве рупе у буџету -Пајтићу и Чанку да дају паре да одвоје Војводину? Могу ли руси да контролишу ток тог новца када га дају?

    Какав метро? Нека иду старим трамвајима на посао. То се може трпети.

    Направити системе за пречишћавање воде јер то се не може трпети. Београд пије ПРЉАВУ воду, квалитетан систем може да се направи за неколико стотина милиона евра. Наравно, под условом да се Динкићу забрани сваки приступ и да руски људи контролишу све токове радова и финансирања!

    Отворити за руске паре школе за бесплатно учење руског језика - широм Србије, а поготово
    у мањим срединама.

    Уложити у здравство.

    И да седе срби тиши од воде и нижи од траве и ушима по глави да се покрију.

    ОдговориИзбриши
  2. Nikada ne zaboraviti poslednje reci Svetog Petra Cetinjskog i najveceg srbskog pesnika Petra II Petrovica Njegosa-Molite se Bogu i Drzte se Rusije!!
    Rusija je ovim gestom pokazala da zeli da pomogne svojoj braci na Balkanu-bez obzira sto izjave pojedinih zvanicnika nisu u funkciji razvoja dobrih medjuslovenskih odnosa.
    Rusija je spremna da vise investira u Srbiju-da otvori svoje veliko trziste za srpske proizvode-da saradjuje na svim poljima saradnje-ali vecina Partija u Srbiji i vecina gradjana Srbije treba da podrzava Rusiju i da zna i da ceni da je Rusija najveci prijatelj i saveznik Srbije u proslosti i u buducnosti.
    Sloga jaca Otazbinu-sloga Rusije i Srbije ce jacati i Rusiju i Srbiju.

    ОдговориИзбриши
  3. Поштована Ксенија,
    Само инвестицијама у Србију, Русија испуњава своје геополитичке интересе присутности на Балкану.Европска унија је кроз програм придруживања Србије, Европској унији, од 2000.године до сада инвестирала око 2 милијарде евра ( у овом програму нису инвестиције компанија са Запада).
    Кроз НИС, гасовод Јужни ток и Банатски Двор,Русија ће прићи нивоу инвестицијама које је уложила ЕУ (без својих компанија).
    Нужно је и за Русију, да Србија буде стабилна перспективна земља у динамичном развоју. Ипак је Србија централна земља Балкана, од које пресудно зависи стабилност на Балкану.
    Поред новчаних токова, треба обновити културну и просветну сарадњу.Сведоци смо да је културна и просветна сарадња на недопустиво ниском нивоу и оно што је мало има, није реализована кроз институције међудржавне сарадње.Иста је реализована кроз алтернативне институције и друштва руско-српског пријатељства и сарадње.
    Иста је ситуација и на медиском плану.Србија тренутно живи под херметичким медијским звоном Запада.Надам се да ће Русија схватити потребу за својим медијским присуством на Балкану, па и у Србији.Поготову у условима када свега око 25% Срба користи интернет технологије.

    ОдговориИзбриши
  4. Заборавих дати коментар за НАТО медиј-Б92!
    Поштована Ксенија, на саиту Европске агенције за реконструкцију,постоји преглед донација. Та "независна" медијска кућа је у више наврата донирана са Запада преко Европске агенције за реконструкцију, у укупном износу примљених средстава од око 2,5 милиона евра.Све је то чињено у циљу "развоја демократије".Док све остале медијске куће у Србији, укључујићи и РТС,заједно нису добиле више од 200 000,00 евра.
    А данас НАТО медиј-Б92, донира и организује маркентинг кампање НАФТНА ИНДУСТРИЈА СРБИЈЕ у којој је већински руски државни капитал!!!
    Гаспромњефт је државна руска компанија,колико сам упознат! ЧУДО НА БАЛКАНУ!!!
    Да није господин Рогозин, као амбасадор Русије у НАТО организацији,ту умешао прсте!!
    Опрости Ксенија на мом "малом" цинизму!!

    ОдговориИзбриши
  5. Поштована Ксенија,
    Велика захвалност БРАЋИ Русима на несебичној помоћи. Слаже се са @Драган да се мора спровести механизам строге контроле трошења новца. Ако се тог новца дочепа Динкић, биће све уништено и покрадено. Предлажем да се као гаранција у уговору напише да у случају невраћања кредита Русија има право на акције ЕПС-а у износу од барем 51% вредности фирме, или неке друге стратешке фирме у Србији (на пример Телекома). Тиме ће се осигурати од лопужа које седе у Влади Србије. Сити смо ми њиховог организованом криминала и пљачке у последњих 10 година. Поред тога, део новца треба искористи и за јачање културне и научно-образовне сарадње, наравно под строгом контролом руских експерата. Русија има велику одговорност да одржи једниство Словена, колико је то могуће, јер у супротном ће бити сви угрожени од Германа и Англосаксонаца. Видели смо како су прошли Словени на Балкану током деведесетих година, а и сада им није ништа боље под окупациом Англосаксонско-германских војника. Треба размишљати о некој јединственој унији Словена у Европи, на чијем би челу била Русија. Економски опорављена и духовно јака Русија има снаге да окупи мање народе у унију која ће им омогућити економски и духовни просперитет. Можда то са ове тачке гледишта изгледа НЕМОГУЋЕ, али у будућности очекујем још веће потресе на тлу Европе који ће довести до зближавања словенских народа свих вероисповети, а највише Православних, зарад очувања идентитета и суверенитета. Сматрам да ЕУ нема перспективу у будућности, и мислим да ће се тај конгломерат дражава срушити на сличан начин као СФРЈ.

    ОдговориИзбриши
  6. Владимир Васић8. октобар 2009. 00:15

    Данас је руски амбасадор у Србији, г. Александар Конузин, свечано открио спомен плочу изгинулим војницима Црвене Армије приликом ослобођења села Злот у Другом светском рату. Детаљније се можете информисати о том догађају на следећој интернет адреси:

    http://mediacentar.kcbor.net/mediacentar/tag/zlot/

    ОдговориИзбриши
  7. Duhovnik Skolskih Sestara8. октобар 2009. 00:32

    Nekada bogata Srbija-danas Prosjak sa Balkana.
    5 miliona hektara najplodnije zemlje u Evropi.
    Boris Tadic je pobedio sa sloganom -Za Stabilnu I Jaku Srbiju-danas glavna vanjsko-politicka aktivnost prosnja para od Rusije-Kine-EU-MMF-Svetske Banke i opet budzet deficit preko 4.5% GDP-a.
    Treba radikalno menjati politiku u Srbiji-profitabilno zaposljavanje-ulaganje u poljoprivredu-smanjiti brojnu administraciju-reformisati penzioni sistem.
    Zaduzivanje ce samo produbiti krizu.

    ОдговориИзбриши
  8. Е па ако још једном поменем те Руске паре убедићу себе да о томе нисам до сада писао!

    ОдговориИзбриши
  9. Из Ненадових уста - у Божије уши.

    ОдговориИзбриши
  10. Ако је разумно новчано помагати земњу која је слала оружје Грузији, чију (очигледно антируску) власт бирају амбасадори Америке и Велике Британије, чија је власт отворена диктатура, чија власт учествује у стварању НАТО државе на балкану и јако је упориште алијансе, чија је власт криминална у основи ИТД ИТД, онда је ово разуман потез.
    Да ли Русија намерава да финансира Нови светски поредак?
    Ово је сигнал национално опредељеним Србима са које стране могу, а са које не могу да очекују помоћ.

    ОдговориИзбриши
  11. Pitam se samo kada ce se neki prestati nadati da cemo se mi srpski narod,naglasavam narod i ruska vlast i narod posvadjati.To se nece desiti, a saradnja ce biti sve bolja i bolja.Uzgred, gde nam je Topolj,a i Maksimovic se nesto ucutao.

    ОдговориИзбриши
  12. Јесам се ућутао - куњам. Динкић се понаша као куче на сену - не једе, а овцама неда, Тадић као пијани просјак - проси па псује оног што му је уделијо. Кукам годину дана: не београђанима паре на руке, а оно баш тако. Што се метроа тиче ово што сада има изградијо је краљ Александар, па од то доба само дижу кредите - ово је трећа генерација истих фамилија, ни лопату нису купили за 80 година, а народ враћа зајмове а кад пара нема зајмодавци нас мало бомбардују да скупимо паре. Немојте да вас навуку да финансирате пројекат Дунав-Тиса-Дунав, то је највећа инвестиција СФРЈ, а изградијо га је Франц Јозеф. Ако имате пара за бацање, ја живим од 200 евра месечно па пошаљите мало.

    ОдговориИзбриши
  13. Браво, Максимовићу. Ипак, надам се да неће све да оде у празно. Мислим да ће бити ту корисних и дугорочних пројеката који ће остати и будућим генерацијама. Јер паре је век најлакше "појести".
    Иначе, не бих рекла да је помоћ постојећој владајућој гарнитури. Овај буџетски део од око 300-350 милиона више ми личи на цену улазнице. Улазнице у велики посао од које би обе наше земље требале имати користи.

    ОдговориИзбриши
  14. Хвала велико, баш сам бијо клонуо. Како дођоше шифровани шахисти (Г6 на Г17) обаичај је да више вреди добра свастика него сви докторати овог света. Купиш фабрику за 1 евро, одмах дигнеш хипотеку за куповање друге фабрике. Раднике отпустиш, машине испродајеш Аустријанцима у старо гвожђе, па формираш странку да заштитиш имовину. Да се укућане не љуте набавиш "Меркатор" да све могу да купе у комшилуку, онда им одредиш ПДВ 9 посто. Па оних 9 процената по пола поделиш са Словенцима јер немаш од чега да живиш пошто си фабрике испродавао. А једновремено си укинуо монопол који би случајно имали домаћи произвођачи развијене нам привреде. А што се улазниче тиче дајте им и бакшиш - на мој рачун.

    ОдговориИзбриши
  15. Sve ste u pravu G.Maksimovicu,ali mislim da je takvo ponasanje konacno dovelo dotle da se tome nazire kraj,a mustre od nasih politicara su konacno glavom udarile u zid i na veliku srecu naseg naroda,koji bas i nije najneviniji jer je takve doveo i trpi ih na vlasti,kljuceve od tog zida ovog puta drzi RUSIJA,pa se nadam da ce mozda ipak imati milosti prema nama ,pa nam pomoci, a na nama je da se konacno ovih ratosiljamo.

    ОдговориИзбриши
  16. Могли би од Русије да позајмимо један кредит од пар милиона евра да саградимо велики комплекс затвора, од неколико хиљада места. Кредит ће враћати становници у лику и делу политичара који су последњих 20 година пљачкали ову земљу, заједно са тајкуниима, и осталим лопужама који нам држе предавања о демократији у циљу личног богаћења. За Динкића специјално да се направи самица и то под шифром Г17+ (блок зграде је Г а соба 17). Имована, као и новац у страним банкама, који би требало да се одузме дотичним лопужама, прелази вредност 30 милијарди долара, колики је укупни дуг Србије према иностранству. Да би се ова идеја спровела у дело, Србији је потребан један Путин!

    ОдговориИзбриши
  17. baba, хвала. Само још да додам и ово, ако немамо [b]НАШЕГ Путина[/b], позваћемо оног правог. Могао би да нам покаже и неколико бацања у џудоу, чисто да видимо како ове крпе од наших политичара бришу под. Биће едукативно за омладину, а и за оне будуће нараштаје који помисле да се обогате на рачун напаћеног срспког народа, а и за оне који у будућности буду покушали да пљују по Русији и руском народу.

    ОдговориИзбриши
  18. Клинтону постало досадно од кад није председник, па решио да обиђе државе против којих је Америка ратовала. И тако дође и у Србију. Лепо га Срби дочекали,показали му знаменитости Србије ( посебно оне које су старије од САД ),као и оно што је порушено током бомбардовања.
    "Па добро," рече Клинтон,"све сте ми показали, све сам видео, само још ми реците како сте се ви осећали када сте ратовали против најмоћније,најразвијеније и најјаче државе на свету ?"
    Одговори му Србин на то : "Извините, али ми НИКАД нисмо ратовали са Русијом !!! "


    Мислим да је овим све речено,...

    ОдговориИзбриши
  19. Колико ћу од тих руских пара добити ЈА, народ?
    Вероватно мн000000го!!
    Шта пре да купим?
    Како да потрошим толике паре?
    Ако и не добијем ништа, моћи ћу преко зиме да спавам у новом метроу, тамо ће бити топло.

    ОдговориИзбриши
  20. Hvala,Darko,sto si mi sa ovim vicem, osvezio ovaj tmuran dan,a bas i nije sasvim vic,vickasto je samo da taj dodje u Srbiju,ostalo je istina.Inace,Nenade,mislim da Putin, polako, za zivota,postaje legenda u slobodnom svetu,medju slobodnim ljudima,ali poreban je jos Rusiji,verovatno nisu ni tamo iskorenjeni svi skotovi.Ali, nadam se, mozda i nasa sluzba,odgaja jednog po tom uzoru,koji ce nam samo jednog dana biti predstavljen kao neko ko zasluzuje da vodi Srbiju.Jos se samo nadam da to nisu pusti snovi...

    ОдговориИзбриши
  21. Kome dati pare-prvo diskutantima Ksenijinog Bloka.
    Dovoljno je 0.0001% .
    Maksimovic neka raspodeli-Ni po babu-ni po stricevima.
    Vraticemo pare kada dolar i evro postanu bezvredni.

    ОдговориИзбриши
  22. Анонимни, брате, Кинези кажу: "ако ђавола три пута узастопно позовеш - залудан је, одазваће се сигурно"!

    ОдговориИзбриши