уторак, 13. октобар 2009.

ОСУЂЕНО НА ПРОПАСТ


Шведски министар спољних послова Карл Билд у свом блогу резимирао је резултате пропалог сусрета у Бутмиру и каснијих преговора у Београду: „Одушевио сам се предивном јесењом шетњом кроз дивни и историјски Калемегдан смештен на ушћу Саве у Дунав. Још су Римљани тамо имали своје легије. Опстао је кроз векове“.
Заправо, ова реплика садржи све – и разочарење, и замор и чак некакво поимање пролазности овог политичког тренутка у ширем историјском контексту. И то је логично – пресећи у моменту босански чвор, како су то напрасно пред петнаесту годишњицу Дејтонског споразума одлучили неки западни политичари, једноставно је немогуће.
Црту је подвукао лидер босанских Срба Милорад Додик: „Уколико је састанак у Бутмиру направљен како би се само удовољило Бошњацима, онда је то још једна грешка међународне заједнице и ми у томе не желимо да учествујемо“.
Сем тога, постоји сумња да ни босански Хрвати нису спремни да „задовољавају“ бошњаке. Како рече већ поменути Додик, „Фрустрирани су у БиХ и Срби и Хрвати, незадовољство је превелико и то је, напросто, чињеница“. Тако да централизације, коју су уз употребу тешке артиљерије у виду Вашингтона одлучили да спроведу босански муслимани највероватније неће бити.
Грешке су све ту, на површини. Ево је прва од њих: „Стрпљење међународне заједнице je на измаку. Више се неће толерисати блокаде и недостатак воље за спровођење реформи“. Очигледно да је ова порука коју је касније формулисао Високи међународни представник у БиХ Валентин Инцко легла у основу преговора са лидерима 7 босанских странака у бази Бутмир. Наизглед, све су промислили - и војну базу као место сусрета, тек да се не заборави ко је ту јачи, и шрагарепу која у 90% случајева пали – чланство у ЕУ и НАТО-у. Али нешто овај пут није прорадило.
У чему је ствар? Само у томе што босанске Србе, за које је и сам Дејтонски споразум представљао велики територијални компромис, не можете натерати да се у име накаквих евроатлантских интеграција одрекну дела својих овлашћења. Нису они за Европску унију ратовали, или како је то мање- више дипломатски формулисао господин Додик – „Не дозвољавамо урушавање Српске зарад нејасне приче о путу у Европску унију“.
И ту прелазимо на другу грешку: „Лидерима политичких странака у БиХ сугерисано је шта њихова земља треба да предузме како би се наставио процес евроатланске интеграције“, изјавио је након састанка у Бутмиру први заменик државног секретара САД Џејмс Штајнберг. Позната интонација, зар не? Класичан пример извртања руку. Међутим, наведене методе застареле су још 1995. – након потписивања Дејтонског споразума. За протеклих скоро 15 година Република Српска стекла је све карактеристике самосталне, независне и политички, и економски од Запада државе. Како је то тако испало? „Не могу навести ни један једини пример да су нам помогли када смо тражили њихову помоћ“, каже на то Милорад Додик. Тако да се на данашњи дан господин Додик далеко више плаши незадовољства сопствених грађана него некаквих имагинарних претњи из Вашингтона.
И трећа грешка. „Према саопштењима у Бутмир су стигли амбасадори Немачке, Француске, Италије, Јапана, Турске. Руски амбасадор у БиХ Александар Боцан-Харченко такође је добио позив, али није присутствовао састанку“. Зашто? Русија неће давати легитимитет сусрету чији је циљ покушај да се изврши притисак на једну од страна да би се спровела уставна реформа. Нека се тиме боље бави амбасадор Јапана.
У целини, цела ове прича унапред је осуђена на пропаст. И чини ми се да је главни кривац тим који је стао на чело спољнополитичког ресора САД. Госпођа Клинтон очигледно по старој, још дејтонској, од супруга наслеђеној навици користи ђон-методе. Па и уплитање у преговарачки процес особе попут Мадлин Олбрајт дало је своје клице – прича се да је њена идеја око уједињавања Сарајева наљутила чак и представнике Европске уније. А можда да пробају неке друге играче, који се нису заглавили у историји? То би у сваком случају дало боље резултате.

48 коментара:

  1. Pa, najkrace,ni sargarepa vise nije kao sto je bila, ni Amerika vise nije kao sto je bila,o sve mracnijem umu Mis Olbrajt, ne vredi ni govoriti,Klintonka nikad nije ni vredela nista, EU nije kao sto je bila,HVALA BOGU NI RUSIJA NIJE KAO STO JE BILA,tako da Dodigu polako rastu krilca.

    ОдговориИзбриши
  2. Pre par godina mislio sam da od Republike Srpske nista ostati nece i da je samo pitanje vremena kad ce da je razbucaju. Medjutim, kako je Rusija ojacala, pa nece ga vise Klintoni i Olbrajti bas tako moci da rade sta im se hoce. Neka je Rusija, nek cuti, bitno da je tu, dosta je za sad i toliko :) A Amerikanci, EU i pregovori? Pa to vise ne vredi ni komentarisati. Bezobrazluk i licemerje, iznova i iznova, samo sto je to sve postalo toliko providno da, pa da nisam Srbin svakako bi mi bilo jako smesno, a posto jesam malo mi je i tragicno ipak. Cini mi se da ni oni sami- EU i Amerika- nesto nisu vise u harmoniji kao pre. Ako, ako, samo tako :)

    Veliki pozdrav za sve..

    ОдговориИзбриши
  3. Srba u republici Srpkoj ima jako puno i svi zele ujedinjenje sa nama u Srbiji.Ne postoji niko ko zeli opstanak neke unitarne muslimanske bosne.Kad se u Srbiji budu desile promene, jedna od glavnih smernica spoljne politike bice ujedinjenje svih srpskih zemalja i to niko nece moci da zaustavi.Svaka evroatlanska integracija je korak dalje od ovog logicnog i jedino moguceg cilja.Srbija mora da odustane od tih samoubilackih poteza i da se okrene sebi i svom savezniku na istoku.

    ОдговориИзбриши
  4. Примена “Електронске контроле ума“ у Босни:
    Сагласно вицевима о Босанцима отело ми се да објасним учинак урбане митологије „савремених достигнућа“ у Дејтонским преговорима (у Бутмиру). Као свака пристојна врачара Карл Билд је све припремио: штап, шаргарепу, Америчку базу, генератор менталних таласа, обећања о Евро – униским интеграцијама, намргођен изглед, две добре претње конкретне и трећу много страшну, која се због тога не сме обелоданити. Ватра је букнула, лонац је узаврео, мирођије су убачене, бајалице су избајане и... Појављује се Додик који веома аргументовано објашњава зашто Срби и Хрвати нису срећни да постану муслимани како би их по уласку у Европску Унију третирали као исламске терористе. Свако зло има неко добро: изгледа да је Билду, шетајући се по Калемегдану, синула идеја да заради бар књижевну награду о пролазности политике силе. Ову идилу нарушава питање: шта Јапанац тражи у овој причи?

    ОдговориИзбриши
  5. Ми знамо судбу...

    Ми знамо судбу и све што нас чека,
    Но страх нам неће заледити груди!
    Волови трпе јарам, а не људи-
    Бог је слободу дао за човјека

    Снага је наша планинска ријека,
    Њу неће нигда уставити нико!
    Народ је ови умирати свико-
    У својој смрти да нађе лијека.

    Ми ПУТ свој знамо, пут богочовјека,
    И силни, као планинска ријека,
    Сви ћемо поћи преко оштра кама!

    Све тако даље, тамо до Голготе,
    И кад нам наше узмете животе,
    Гробови наши бориће се с вама!

    Алекса Шантић

    ОдговориИзбриши
  6. Сада је сасвим очигледна сврха посете Србији од стране великог антисрбина Бајдена какав се не памти од времена немачких,хрватских и исламских нациста,који су харали окупираном Краљевином Југославијом .Поменути је зликовац био предходница овог набулозног састанка.

    ОдговориИзбриши
  7. Ненаде све је то лепо рекао Шантић али послушајте и ово: имам ја искреног друга, крв му је маџарска, мешана са србском, а вера православна, боље нигде нема. На Косову равном није 99-те било много таквих бораца као он. Непобедив и невидљив. И рекох ја том мом другу: "сви треба да смо спремни да дамо живот за Србију". А он мени: "да, али пре тога бар један да узмеш, у борби, за слободу Србије". Према томе, ићи под каму, без борбе, то овде није свачији избор, макар и са именом Христа Бога на уснама. Бог Вам добро дао.

    ОдговориИзбриши
  8. Pa posle 2009 godina i neki sveti nazori mogu doziveti malu reviziju,da Dragane,da jednom i mi sledimo primere drugih,a to je da ne moramo bas svaki put podmetnuti i drugi obraz i da ne moramo svaki put bacati hleb na one koji nas gadjaju kamenom.I nasa ,nadam se zajednicka draga i bratska zemlja Rusija,nije letos bas okrenula Gruziji i drugi obraz.S PRAVOM,NARAVNO.

    ОдговориИзбриши
  9. Не “baba”, верујте да сасвим нисте у праву. Никаква „ревизија“ није у питању. То је стара србска недоумица (а руска очигледно није) коју је управо зато владика Николај објаснио у Прологу на дан 11 Маја.

    Јесте, то је наша обавеза - окренути други образ. Али постоји и виша заповест Христова „већу љубав нико не може имати у овом животу него ако ко ДУШУ СВОЈУ ПОЛОЖИ ЗА ДРУГОВЕ СВОЈЕ“ - и овако то Свети Николај објашњава:

    „ И зато ми подносимо увреде, које непријатељи чине нама ПОЈЕДИНАЧНО, и молимо се Богу за њих; но као ДРУШТВО ми се заступамо један за другог и полажемо душе своје, да не бисте ви (непријатељи) пленећи браћу нашу, запленили c телима и душе њихове и да их не би погубили и телом и душом.”.

    ОдговориИзбриши
  10. Hvala Dragane na pojasnjenju,na zalost nisam poznavalac dela Sv.vladike Nikolaja,ali nikad nije kasno ,covek se uci dok je ziv ,i eto meni motivacije da makar nesto saznam o njegovim delima,pogotovo sto u poslednje vreme cesto cujem poneki njegov citat,kao i ovaj Vas,koji sam pazljivo procitala ,i naravno, samokriticki uvidjam koliko je ,ustvari, moj prethodni komentar povrsan.Jos samo jedna mala nevezana opaska:moj pseudonim je baba bez navodnika jer sam zaista baba,a latinicom pisem samo zato sto se ne snalazim u cirilicnoj tastaturi(jos uvek), inace ,naravno da pisem cirilicom.

    ОдговориИзбриши
  11. Башчаршијски феудалци у лику Силајџића,Лагумџије,Тихића,Комшића и свих оних који су на њиховим таласним дужинама не могу да приме к знању једну ствар.Веома је једноставна за резоновање,ко жели да догађања у такозваној БиХ посматра са аспекта необоривих чињеница.Те чињенице кратко и јасно гласе:ИЗА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СТОЈИ РУСИЈА!!!!Највећи привредни гигант на тлу тзв.БиХ,рафинерија Брод,сада је у руском власништву.Уљара Модрича такође.Зато бјесне Бењамини Калаји новог доба.Ти Калаји оличени у лику супервизора за Брчко Рафија Грегоријана,америчког амбасадора Чарлса Инглиша,високог представника Валентина Инцка као и трећеразредних службеника ОХР-а би Милораду Додику све опростили само му једно не могу никако опростити,сарадњу са Русијом.Али ко њих уопште било шта пита?Ко шта пита Лагумџију,оног кловна Комшића или Силајџића нпр?Нико их не пита ништа.Али ни њихове менторе,бијелосвијетску хајдучију предвођену америчком бандом.Рафинерија Брод је руска територија.Уљара у Модричи исто.То је такође територија РС-ке.Тамо званично Сарајево нема шта да тражи.Ако неко од њих покуша да се поигра са руским живцима е онда ће видјети како изгледа гњев руских богова.То им је између редова и поручено.Сад што у Сарајеву(не само муслимански политичари него и муслимански национални корпус,али и хрватски)немају довољно развијен ИQ али и несхватају ко је Русија,то је друга ствар.О каквом неваспитању се ради и с ким су Срби прије морали да живе и шта им се нуди као заједнички суживот најбоље свиједоче сарајевски интернет портали(муслимамски или тзв.босански).Поштована Ксенија,поштовани посјетиоци блога уважене Ксеније Тошић:укуцајте у google следеће:sarajevo-x.com.Тамо ћете прочитати ствари тешко прихватљиве здравом разуму.Обратите посебну пажњу на коментаре корисника и на ријечник истих.Обратите пажњу на текстове о господину Додику,односно коментаре на те текстове.Какве гадости се све ту не пишу.Од позива на убијање Срба,на убиство премијера Додика па надаље.Можда се питате гдје је полиција,гдје је СИПА?Од тога нема ништа.У једној емисији политичког магазина "60 минута" који уређује Бакир Хаџиомеровић,замјеник директора СИПЕ,Драган Лукач јавно је рекао да криминалци завршавају на гробљу или у затвору.Ово је алузија на премијера Додика.И шта онда очекивати од муслиманске необразоване руље када службеник СИПЕ даје овакве изјаве?Ово је сигнал да се РС што прије одвоји,једном заувјек од франкештајна званог БиХ.Ми Срби из РС-ке тежимо ка независности,немислимо исто као Муслимани и Хрвати,нисмо исто по менталном склопу(никада нисмо ни били),немамо ништа заједничко,не желимо да имамо ишта са нашим непријатељима.Никада нећемо бити исти.То је реалност тзв.БиХ.Све остало је утопија и шарена лажа.Ми њих не мрзимо као они нас.Само желимо да једном заувјек прекинемо злу коб која прати српски народ на овим просторима.Ако су нам дједови и очеви убијани од муслиманског и хрватског ножа,не желимо да се то догађа будућим српским генерацијама.И на крају да додам нешто невезано за тему:мало сам одлучио да постим,неких 17 дана.Да једноставно одморим мозак од писања,али сам са пажњом читао коментаре и текстове на "Гласу Русије".Овом приликом поздрављам Ксенију и све уважене форумчане!!

    ОдговориИзбриши
  12. Само да нешто додам.У пасусу гдје стоји "Тамо ћете прочитати ствари тешко прихватљиве здравом разуму",треба да стоји:Тамо ћете прочитати ствари тешко схватљиве здравом разуму.Није грешка ни "прихватљиве" али приличније је "схватљиве".

    ОдговориИзбриши
  13. I tako ne budem ja lenja, pa ukucam ono Sarajevo x itd,gospode boze, pa ovde su mala deca najostrasceniji, imaju na forumu temu" Desavanja u Srbiji", pa oni tu komentarisu srpsku Skupstinu,ljudi moji sta se tu moze procitati,pa njihova mrznja i zloba se skoro fizicki osecaju,iz svake reci iz svakog slova iz svake tacke i zapete...O Dodigu i RS da i ne govorim.Ko god ovde u Srbiji lupeta o govoru mrznje,samo neka baci najmanji pogled na taj sajt,a predpostavljam da nije i jedini.Licno o tim stvorenjima ni do sada nisam imala nikakvih iluzija,ali ipak sam uzasnuta,zgadjena, ali ne i uplasena jer ko trazi djavola redovno ga i nadje, a oni bas traze...

    ОдговориИзбриши
  14. Хвала Топољу, лепо сте ме припремили за службени пут у БиХ :)

    ОдговориИзбриши
  15. Добро ви нама Ксенија дошли у РС!!Каква црна БиХ?Она само постоји у виртуелном свијету такозваних Бошњака.За име БиХ не желе да чују ни Срби ни Хрвати.Добар дио свијетске јавности се полако тријезни и схвата реалност.Једна држава постоји онда и само онда када живи у срцима њених грађана.Два народа не желе да чују за њу.О чему даље причати.Ех да хоће тзв.БиХ извући Русију у баражу за свијетско првенство.Био бих свим срцем уз Аршавина,Акинфејева,Бистрова и остале баћушке.Била би цијела РС.@баба...Поштована госпођо!!Нису то само дјеца.Има ту "ветерана из отаџбинског рата",како они доживљавају своју борбу и протекли рат.Има их много који имају преко 30 и 40 година.Све је то рађено на исти калуп.Кукају да су им угрожена права у РС.Када сам боравио у Требињу у аугусту,пролазио сам кроз федерацију.Између осталог и кроз Мостар.14 година од Дејтона,Мостар је најобичнија пустахија.Међународна заједница издвојила је средства за обнову мостарског моста.Зграде у муслиманском дјелу Мостара изгледају аветињски.Рупе на зградама од граната и метака из времена хрватско-муслиманског сукоба.Као да је рат био јуче.За 14 година људи саграде град.Они за 14 година нису у стању да поправе најобичнију фасаду на згради.О чему је ријеч?О љенчинама којима је за све крива РС.У РС саграђене су љепше католичке и исламске богомоље него ли у федерацији.У Козарцу код Приједора,муслиманском градићу,куће и џамије су у односу на њихове сународнике из федерације као из 1001-не ноћи.У Бања Луци исто.Све сам то видио својим очима.Бијељина је нпр.у односу на Зеницу нешто наднаравно.Бања Лука,крајишка љепотица, у односу на Сарајево је појам архитектуре и града.Сарајево је некада био град.У вријеме док је тамо живјело 200.000 Срба.Нема више Чоле,Кусте,Нелета,Бреге.Нема оних који су била душа Сарајева.Сарајево је данас центар ислама на Балкану.Пролазио сам кроз њега такође.И ево да још нешто кажем Ксенији.Ако ћете Ксенија у Сарајево на пут,обратите пажњу на становнике данашњег Сарајева.Обратите пажњу на њихово држање и мржњу која се осјећа у ваздуху.На њихово држање и на њихов цинизам и иронију коју немогу да сакрију.Знам их одлично.Знам шта мисле.И вјерујте,све ово што вам говорим није измишљено.Ово вам говорим јер сам све то већ имао прилике да осјетим и доживим.Ако дођете пак у Бања Луку,односно РС,онда добро дошли својој кући!!

    ОдговориИзбриши
  16. Izvini Topolj,ali ja sam kriva,nisi me razumeo,nije mi bas dobar red reci u recenici,mislila sam ovi nasi najostrasceniji evroatlantisti, borci i"borkinje "protiv svog naroda,kao sto su Natasa Kandic,Borka Pavicevic i slicne kreacije su mala deca naspram tih iz Federacije, a i oni su ustvari protiv nas, a ja takvu mrznju od Srba nisam cula uperenu protiv Muslimana i Hrvata.Da se razumemo,ne mislim ja da mi njih volimo,ali takva opipljiva mrznja,esencijalna,valjda nije ovde prisutna,ona je otrovna ,kakvi su to ljudi?Inace imam dosta rodbine u Srpskoj i relativno cesto idem u zapadni deo (Novi grad,Prijedor,kroz Banja Luku samo prodjem),a i u istocni deo u Cajnice,Vlasenicu,u Federaciju ne idem,a ni ne zelim(samo na zalost prolazim kroz Gorazde.)

    ОдговориИзбриши
  17. Е да, има Момо Капор једну добру опаску у вези Сарајева. „То је био град у који стајемо, кад идемо на море, да променимо пробушену аутомобилску гуму!“ А затим је дошла Олимпијада, хотел Холидеј Ин, после тога размештени снајпери по крововима и сценарио исти као у Венецуели. Почео је рат.

    Подсетите их Ксенија, кад их посетите, да је Србија дистрибутер руског гаса за Балкан. И мада још увек и није - нека ипак мало приме притисак у систем. И да им се може десити, да као прошле године морају да буду мудри и кооперативни са суседима и снабдевачима. То је језик који ће они свакако разумети. Влада Србије, имајући по речима Путина „приоритет при снабдевању у односу на Немачку“ - тада је показала добру вољу и упркос оскудици у снабдевању гаса ипак им је испоручила гас. Тачније мајка Русија тада је опет снисходила. А зима, као и обично, долази...

    ОдговориИзбриши
  18. "Одбијам улогу злочинца која је намјењена Србији".Овако гласи наслов текста са сајта sarajevo-x.com,иначе преузет из њемачког магазина WELTA.Ради се о интервјуу са Борисом Тадићем.У моменту док ја ово пишем било је 89 коментара на сарајевском порталу.Замислите каква је то извитоперена и накарадна свијест када им неваља Борис Тадић,човјек који је понижавао Србију својим извињењима извињавајући се управо тим истим несрећницима.Баш су га почастили разним придјевима.А Борис јелте жели Србију у ЕУ којој нема алтернативе.Манимо се ипак Тадића.Сам пао сам се убио.Што рекао старији Крстић из филма "Ко то тамо пева"-нико га није терао да дрмуса ограду.Има само да случај пријавимо полицији.Него Ксенија поред Драганове идеје да их подсјетите одакле им долази гас,реците ви њима онако између редова да Русија има моћ да ствара огромне печурке које расту у висину више десетина километара.Ха,ха,ха,мало шале није на одмет,иако је Русија заиста у стању да прави гљиве ове величине!!Знате превише галаме око уласка у НАТО а ништа не питају РС.Па ако већ хоће да буду мета руских балистичких пројектила,нека буду,само без учешћа РС у свему томе.Није атомско оружје и једино оружје за масовно уништавање.Нека не буде Српска мета тих пројектила а федерација ако баш жели,па од воље јој,нема проблема.Нека се буде и у Тузли,и у Сарајеву,и у Бихаћу,и у Коњицу,и у Зеници,итд,са сазнањем-могло би свакога часа.Има мајка Русија пуно тога,само објашњавати неписменој и необразованој сорти попут тих које сам побројао је узалудан посао.И уз пут Ксенија да вас питам,планирате ли у Бања Луку?Волио бих вас видјети на телевизији РС или у бијељинском студију(тв БН).Много нам недостају браћа и сестре из Русије.Ове каубоје бојкотујем.Не гледам њихове наступе по овим овдје телевизијама.Треба руске душе овдје у сваком погледу.Почело је од рафинерије а нек се низ само наставља.Поздрав!!

    ОдговориИзбриши
  19. Ksenija -pazite kada idete u Bosnu.
    Bosna zemlja imade-ljudska glava i glava kupusa-ista cijena.
    Opet se kuva u bosanskom loncu.
    Kada planirate posetiti Ameriku?
    Davidenko pobedio Djokovica-cestitke ako ste navijali za Davidenka.

    ОдговориИзбриши
  20. Топоља морам да замолим да буде опрезнији са својим шалама. Никоме од нас рат не треба, али Републици Српској заиста требају гаранције опстанка. Мислим да ту руски капитал може да одигра озбиљну улогу. Више ни речи док не видим све својим очима.
    За телевизију не знам, нико ме није звао :), али у Бања Луку сигурно долазим. Јер где би још могла да се осећам као од куће?

    ОдговориИзбриши
  21. Умало да заборавим! Кад играју наши против наших, а за мене је то свака игра између Руса и Срба, сакријем се у мишију рупу јер навијам за обе стране :)
    Али права је победа то како су Ђоковић и Давиденко прокоментарисали игру! Свака част обојици.

    ОдговориИзбриши
  22. Пријављен непријатељски настројен сајт!
    Овај сајт serbian.ruvr.ru је пријављен као непријатељски настројен, па Ваша безбедносна подешавања не дозвољавају да му се приступи.
    Непријатељски настројени сајтови покушавају да инсталирају програме који отимају личне податке, користе Ваш рачунар за нападе на друге, или оштећују систем.
    Неки непријатељски настројени сајтови намерно растурају злонамерне програме, док су неки други промењени без знања или дозволе власника.

    Безбедно прегледање
    Страница са дијагностиком за serbian.ruvr.ru
    Који је тренутни статус на листи за serbian.ruvr.ru?
    Сајт је наведен као сумњив — посета овом веб сајту може да угрози ваш рачунар.
    Део овог сајта је стављен на листу због сумњиве активности 1 пута у току протеклих 90 дана.
    Шта се догодило када је Google посетио овај сајт?
    Од 92 страница које смо тестирали на сајту у протеклих 90 дана, на 17 страница дошло је до преузимања и инсталирања злонамерног софтвера без пристанка корисника. Последњи пут када је Google посетио овај сајт било је 2009-10-17, док је последњи пут када је сумњив садржан пронађен на овом сајту био 2009-10-17.
    Злонамерни софтвер је хостован на 1 домена, укључујући likedevil.com/.
    This site was hosted on 1 network(s) including AS39134 (SKYMEDIA).
    Да ли је овај сајт служио као посредник доводећи до даље дистрибуције малвера?
    Током последњих 90 дана, serbian.ruvr.ru није функционисао као посредник при инфицирању било каквих сајтова.
    Да ли је овај сајт хостовао малвер?
    Не, овај сајт није хостовао злонамерни софтвер током протеклих 90 дана.
    Како је до овога дошло?
    У појединим случајевима, треће стране могу да додају злонамеран код на легитиман сајт, што нас наводи да вам прикажемо поруку упозорења.

    Заиста чудно да је само за Српски језик блокиран сајт Гласа Русије.
    Такође, приликом приступа српском делу сајта Глас Русије, упозорава ме мој антивирусни програм да има нека вирусна активност.

    ОдговориИзбриши
  23. Видим Драгане, и мој антивирусни програм упозорава. Биће сутра скандал по целом Гласу Русије. Само сам још бугарску страну проверила, иста слика. Хвала на упозорењу.

    ОдговориИзбриши
  24. Једна исправка - упозорење о блокирању сајта је написао Дарко.

    Од мене овај додатак: користивши програм који користи ИП адресе из разних земаља могу да потврдим да се србска страница Гласа Русије не отвара ни са других локација а не само из Србије. Пробао сам да приступим из Данске, Немачке и САД и не може да се приступи.

    Такође не отвара се ни Албанска, Чешка, Француска, Немачка, Француска, Пољска, Шпанска, Мађарска ... страница.

    ОдговориИзбриши
  25. Извињавам се Дарку и Драгану због невољне грешке. И још једном свима хвала на информацији.

    ОдговориИзбриши
  26. Кад Ксенија иде у Српску мења се США политика. Ксенија стижу шангарепле Ксенија: Обама је ноћас у глуво доба назвао шефа Турске и вероватно му наложијо да начепи Силејџиће по Босни како би муслимани били увиђавни а Турска коначно објаснила да нам је вековни пријатељ и да оно о натицању на коље шире "зли језици". Пошто овај хибрид са Љајићевом странком кржљаво напредује, а добро се финансира из државне касе Србије и Турске, те да се избегне дебакл Велике Муслиманије на балкану. Бити спреман на сва лукавства - ипак Бутмир је археолошко налазиште наше прастаре културе, на свом смо терену. Молим те не занемаруј личну безбедност и срећно!

    ОдговориИзбриши
  27. Davidenko pobedio Nadala-velika slovenska pobeda.
    Iskrene cestitke-Ukrajinac doneo veliku pobedu za Rusiju.
    Sigurno ce posle novih izbora i cela Ukrajina "igrati" za Rusiju.

    ОдговориИзбриши
  28. Поштована Ксенија!Нисам имао намјеру да збијам никакве шале.Ја одлично знам да раздвојим шалу од озбиљних размишљања.Оно са гљивама и печуркама сам се шалио.То сам и нагласио.Само нећу дозволити да ми испирају мозак својим болесним и бахатим понашањем ти исти Муслимани и Хрвати.Био сам у рату и јако добро знам шта је рат.Крај мене су људи гинули и умирали.Могао сам и ја погинути.Био сам у прилици,али хвала Господу што ме је сачувао.У том рату побијено ми је много сабораца,комшија и познаника.Много рањено.Ја одлично знам како они дишу,ко су,шта мисле и како се понашају.Знам колико "воле" Русију и Србију,Русе и Србе и каквим све епитетитетима воле да нас часте.Непричам ја неке ствари тек тако.Њих Ксенија итекако добро треба упозорити да и Русија има оно што има и њихова вољена Америка.Праве се мутави.Мисле неко је луд.Јасно је мени да рат никоме не треба,само ту причу треба испричати њима а не мени или вама.Рат може да пожели само луд човјек.Ја не желилим да ми они соле памет о некаквој мултиетничности.Они су за мене давно прочитана књига.У граду гдје ја живим годинама се није могло проћи од туге и зла које су они посијали својим болесним и дебилним понашањем.Између осталог и моја породица са очеве стране јако добро зна ко су они и шта мисле.А сад се заиста не шалим.Њих треба опоменути и то константно радити,и то управо са гљивама и и печуркама да савако стрпљење има своје границе,па тако и руско и српско.Па недавно је објелодањена нова руска војна доктрина.Уколико дође до угрожености руске нације и њених савезника,гљиве и печурке биће руски одговор.На овоме сам темељио свој претходни коментар.Ако Жељко Комшић,Лагумџија и Силајџић нпр.мисле да могу у моје име и Срба из РС причати причу о уласку тзв.БиХ у НАТО онда су се мало з....али.Нека они лекције о потреби уласка тзв.Бих у НАТО држе на неком другом мјесту.Мени је доста њиховог "пацифизма" и "пацифизма" Бориса Тадића,Чеде Јовановића итд,посебно због сазнања из какве породице са мајчине потиче тај исти Тадић.Нека ми нико неприча да је његовој мајци дјевојачко презиме Кићановић.Знају људи све.Нико није луд.Једино што треба мало више храбрости па ствари назвати правим именом.Нема везе што сте ви новинар "Гласа Русије" а ја обичан грађанин РС.Разумијем да вас обавезује професионални кодекс понашања,односно морате бити уздржани од ријечи који не приличе озбиљној медијској кући какав је "Глас Русије".Само Ксенија мене необавезује ништа.И ја ћу рећи шта мислим,свиђало се то некоме или не.Мене не занима што је Тадић предсједник Србије.Ја ћу јавно да кажем оно што мислим а то исто зна 70 посто Србије.Је ли ово гријех?Нека неко покуша да ме демантује.Ја ћу му изнјети хиљаду контрааргумената.Ето толико од мене.Незамјерите ми поштована Ксенија,само сам рекао оно што мислим.Волим ја "Глас Русије" више него било који други српски медиј,волим Русију и руски народ.То је народ који је задужио овај свијет.И камо среће да имам руско држављанство.Да ми га је имати само 10 година одрекао бих се 20 година живота.Пошто рекосте да долазите у Бања Луку,опет ћу вам пожељети добродошлицу:ДОБРО ДОШЛИ СВОЈОЈ КУЋИ!!С највећим поштовањем од ТОПОЉА из Републике Српске!!

    ОдговориИзбриши
  29. Топољ је у праву. Идеја мултиетничности је сахрањена 90-х и тешко да ће се ишта променити док некога на силу држе у истој држави. Ово не пишем зато што прижељкујем распад БиХ,или неки нови етнички сукоб, ваћ само зато што се историјске реалности и пуке чињеница морају поштовати. Ако и 15 година касније влада толика мржња, онда треба само пронаћи начин обостраног функционисања. Када ми говоре да су Немачка и Француска (или било које друге државе које су у историји ратовале)данас савезници, увек потсећам да живе у две независне и утицајне државе па са те полазне тачке могу да говоре о трпељивости и интеграцијама. Можда и балканске земље једном дођу у ту фазу, али још је рано.

    ОдговориИзбриши
  30. Draga nasa Ksenija dobrodosli i u Srbiju,i u RS,za mene je to ista nasa zemlja, nista nije za uvek pa ni ova trenutna podela izmedju nas, a sto se tice trpeljivosti i saradnje izmedju Francuza i Nemaca i takvih i to je od danas do sutra, a i te integracije su samo moda , zivi bili pa videli, jednostavno se zna ko je kome brat i saveznik, a gde je samo interes u pitanju.Sto se nas tice hvala na integracijama ,narod,znaci obican narod srpski ne zeli ni u EU ni u NATO. Neka raspisu referendum.Mi smo sada u poziciji kao Rusi za vreme Gorbacova i Jelcina, ni tada se ruski narod nije slagao sa njihovim ispadima,i tako smo i vi, a i mi dobili nadu sa Putinom i saradnicima.Jednostavno, svanulo nam je. Ispred imena Putina ne stavljam nikakav epitet jer ne mogu da se setim dovoljno velicanstvenog epiteta za njega, pa i za Medvedeva.Nije dovoljno reci predsednik ili premijer jer su to bila i ona dvojica i Cernomidin npr.A ovaj sto glumi srpskog predsednika hvali Gorbacova.Eto s kim mi imamo posla.Kazem glumi jer dobar deo naroda ruskog predsednika i premijera dozivljavaju kao svoje.Ako ne raspisu referendum i pokusaju prevarom da nas uvuku u NATO, neka se sete 27.marta.A kad kazem da se zna ko je kome brat i koga za cim srce boli,evo male ilustracije:kad su teroristi pre nekoliko godina upali u pozoriste i dok je trajala ta kriza i u Srbiji je bio muk i veliki teret,kao i veliko olaksanje kada se to okoncalo kako se okoncalo,a kada su slicni teroristi napali zgrade bliznakinje i Pentagon niko se u Srbiji bas nije pojeo ziv.Inace bilo politicki korektno ili ne Topolj samo ima hrabrosti da kaze ono sto vecina Srba misli.

    ОдговориИзбриши
  31. Maksimovicu Japanci nista ne prepustaju slucaju.
    Ipak je Japan jedna od najvecih ekonomija Sveta-poseduju preko 50% svetske stednje.
    Znaju dobro Japanci da svaki neparni Svetski Rat pocinje u Sarajevu.
    Cuveni turski putopisac Evlija Celebija je zapisao o Sarajevu:Ovde su se sudarili Istok i Zapad.

    ОдговориИзбриши
  32. Ја сам укуцао у google "Блог Ксеније Тошић" а може и Ксенија Тошић и ево ме на неки начин опет на "Гласу Русије". Желим овом приликом нешто да кажем.У вашем тексту Ксенија "Особитости националног одгоја"господину Александеру Чадаеву предложио сам једну могућност у случају да дође до оваквих испада.Размислите о томе.А мислим да је и вријеме за акцију руских хакера.Што је доста,доста је.Треба неке подсјетити шта је Русија у информатичким технологијама и какве генијалце рађа по том питању.Срећно!!

    ОдговориИзбриши
  33. Анонимни! Јапанце незнам али им навике знам: Јапанска влада је између осталог поклонила лепу количину аутобуса Београдском ГСП. Тај амбасадор отишао у пензију, донација се заборавила, али и сад кад уђеш у гараже и викнеш „Јапанац“ од директора до чистачице све потрчи да пере аутобусе. Наиме постоји плантажа шљива у Босни где су је Јапанци проучавали за лечење рака, „па човек дошо да обиђе башту“ - ал ће балије да копају! Толико о условним рефлексима. Драги Топољ, тек сам јутрос уклавиријо како ће се завршити друга рунда у Бутмиру и смејо сам се као мало дете – не секирај се. Све ће бити по оном опису наше мудрице Ксеније: „шетајући у касно јесење поподне Калемегданом они су носталгично размишљали о пролазности политике силе...“. Или што би рекли ови наши из музичког састава „Ветер Воды“: „...јер ништа лепше на свету него кад се добро друштво, уз добру чашицу и добру музику, састане у златном јесењем сутону Подмосковља“ (или на сплаву испод Калемегдана. Што се тиче блокаде сајта "рувр.ру" неозбиљна је али је изразито безобразна, а можда има везе са најавом владе Србије за "борбу против екстремних садржаја на интернету" осећам буђав мирис на Ај Би Ем програмере "на раду у иностранству"!

    ОдговориИзбриши
  34. Ksenija-Bog Na Nebu-Rusija Na Zemlji!!!
    To je poslednja izjava naseg Predsednika Borisa Tadica.
    Rusija moze sve-ali pristup sajtu www.ruvr.ru nije dostupan..
    Da li je problem resiv i Ko je krivac?

    ОдговориИзбриши
  35. Ево, свима да одговорим. Пао нам је сервер јуче. То ови "мудраци" из интернет службе праве нови сајт. Све ће бити у реду. Ево, вечерас баш попуњавам наш сајт. Мени је доступ отворен. Чуди ме да вама није. Обавестите ме како иде. Хвала.

    ОдговориИзбриши
  36. Samo da obavestim kako ide.U windows operativnom sistemu ne mogu da pristupim glasu Rusije,sad sam se prebacio u Linux i sve radi kako treba.Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  37. Ево да вас обавјестим Ксенија да иде све како треба.Отворио сам га из прве,одмах пошто сам приступио сајту "Гласа Русије"нешто мало послије 22h.Иначе,и синоћ сам имао приступ преко вашег блога на google страници број 3.

    ОдговориИзбриши
  38. Телевизија РС директно је преносила дочек председника Медведева.Преносила је и заједничку конференцију за штампу руског и српског предсједника.Пратиће и даљи ток посјете господина Медведева Србији.Такозвани бутмирски састанак је у овом случају по оној народној задња рупа на свирали.Посјета господина Медведева је за све оне који себе сматрају Србима најважнији догађај у последњих 10 година.И овај догађај,такође,само је још један доказ да смо ми,Срби из РС,и она друга половина тзв.БиХ два потпуно различита свијета.

    ОдговориИзбриши
  39. Хвала Богу, као много пута до сада, уз помоћ Мајке Русије, Београд је, изгледа, ослобођен. Не треба занемарити учешће домаћих снага које су показале посебан хероизам у слању коалиционих партнера и највиших руководилаца на одморе по братским републикама бивше СФРЈ у време гостовања великог пријатеља Српског народа и једног од најмоћнијих људи данашњице драгог госта – председника Медведева. Пиво ће ми доћи главе (не разумем каква је то држава у којој стратегијске економске уговоре подписује министар полиције, а уговоре о културној сарадњи министар иностраних послова). Ово друго је лакше објаснити: пошто су им „родитељи“ у иностранству немају домаће васпитање па ни потребу за домаћом културом. Ово прво је опасно објашњавати: министар полиције потписује да би знао шта је потписано и да би знао шта да сачува од министра привреде и развоја како би Србија могла да развија економију – „проверено – мин њет“. Што се тиче учесталих пожара српске имовине на Косову - ПП апарати стижу у Ниш. Данашњи догађаји ће се изучавати као непозната историјска грађа не раније од 2025 године. На моју велику радост баца сенку сазнање да ће будући нараштаји учити у школи како су овај и онај генијални српски руководилац извукли земљу из кризе (ни криви ни дужни за извлачење, али и те како криви и дужни за настанак те кризе). Но данас треба рећи: Слава и ихвала браћи Црвене Армије који положише своје животе на олтар наше слободе и отаџбине, обични људи који држе до домаћег васпитања чланова породице, о томе често преносе легенде свом потомству. Такав дуг се једино у крви и може вратити: да добри Господ не дозволи да Русији тај дуг затреба и ако јој затреба да га Србија , поносно, има снаге вратити!

    ОдговориИзбриши
  40. Ksenija-danas nema problema.
    Sve je u redu-mislio sam da je to neki antiruski i antisrpski atak.
    Danas je u Moskvi Na Uscu Save U Dunav formirana Rusko-Srbska Imperija i Krunisan Imperator Dimitrije-javlja CNN.

    ОдговориИзбриши
  41. Samo cu reci:10 godina koje su mi evroatlantisti skratili,vratio mi je danasnji velicanstveni dan.

    ОдговориИзбриши
  42. Samo cu reci:10 godina koje su mi evroatlantisti skratili,vratio mi je danasnji velicanstveni dan.

    ОдговориИзбриши
  43. Најава стратешке војне сарадње између Русије и Србије је оно што охрабрује. Позив председника Медведева да се Србија прикључи договору о новој одбранбеној политици у Европи - не сме ни по коју цену пропустити.

    ОдговориИзбриши
  44. Двадесети октобар 2009-те заиста је дан за памћење.Посјета господина Медведева уљепшала ми је дан.Ова посјета руског предсједника носи у себи једну снажну поруку.Да за тренутак заборавимо протокол који је пратио посјету као и дипломатски ријечник.Најбоља анализа ове посјете је анализа између редова.А анализа између редова гласи:Са првим свијетлом зоре.Заиста,почело је да свиће.Прошло је доста времена од заласка сунца у Србији.А мрак се нешто одужио.Но,док право сване требаће још радити.Много,много радити.Био сам одушевљен говором Дмитрија Анатољевича у Скупштини Србије.Имао сам утисак као да је тог момента Србија постала дио Русије.Из мојих уста у Божије уши.Предсједник Медведев говорио је о чудном феномену који данас има упориште у неким круговима,једном одвратном изједначавању оних који су били окупатори и који су изазвали трагедију четрдесетих година прошлога вијека и оних који су били жртве тог безумља.Наравно,такво нешто је недопустиво и са тим се Русија никада неће сложити али и сви они који се нису одрекли здравог разума.Такође,још нешто сам запазио а то је,да је медијска анаконда,Б92,бар на један дан припитомљена.И не само она.Нпр.и РТС први канал.Лијепо је по режимским медијима гледати руски колорит.Па макар и на један дан.Наравно,Б92 није могла без цинизма,па макар и оног између редова.Гост јутарњег програма био је колумниста "Политике" Бошко Јакшић који је а шта би друго до продавао маглу.А њега нисам случајно поменуо.Наиме,на пар дана уочи посјете предсједника Медведева,"Политика" је објавила његову колумну,по обичају обојену цинизмом и русофобијом.Та колумна донјела је контраефекат.Тада сам дефинитивно схватио да данас у Србији постоји тихи сукоб између народа коме је свега доста и актуелног режима.Режимски колумниста и режимски медиј против народа.Преко 80 посто приспјелих коментара,што директно,што индиректно осули су паљбу по Јакшићу.Неки се нису либили да прекоре и саму "Политику",чему такав коментар уочи посјете руског предсједника?Русофобични Бошко Јакшић ако не напише нешто директно негативно онда је чиста будалаштина.Шта је то наљутило коментаторе?Јакшићево пренемагање и сугестије између редова о потреби уласка Србије у НАТО.Ништа није било директно,већ строго између редова.Међутим људи су препознали Јакшићеву прљаву работу и наравно с правом осули паљбу.И као велики критичар медијског мрака у Србији који је захватио и "Политику",ипак,стекао сам утисак да у тој "Политици"каква год да је(већ сам је описао у негативном свијетлу)постоји неки отпор унутар ње саме.Као да су неки схватили да се не може довјека лагати.Посебно не народу.Талас коментара који у позитивном свијетлу приказују Русију и љубав према Русији немогуће је цензурисати каква год да је цензура у питању.Зато се с правом надам да ће српски народ изаћи као побједник против зла које је задесило Србију.За почетак довољна је и посјета господина Медведева.Као морална подршка.

    ОдговориИзбриши
  45. Prvo da vas poz POMOZ BOG BRACO SRBI I SESTRE SRPKINJE a necu da komentarisem jel ste svi rekli

    ОдговориИзбриши
  46. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши