понедељак, 4. јануар 2010.

СУД ИСТОРИЈЕ

Јака жеља Хрватске да добије званични статус жртве оне балканске кланице с краја двадесетог века довела ју је тамо где тако интензивно позива Србију – на суд. Земље су размениле тужбе за геноцид. Сада своју реч треба да каже Међународни суд правде.
Пикантност ситуацији придаје чињеница да се Иво Јосиповић, највероватнији будући председник Хрватске, заглављене између два изборна круга, поноси својим учешћем у писању тужбе против Србије. Није га тешко разумети – за сваког правника прави је изазов да докаже да је баш Хрватска жртва геноцида, поготово ако се сетимо да је Срба пред почетак распада Југославије у суседној братској републици било око 600 хиљада, а остало негде око 150 до 200 хиљада, у зависности од извора података.
Није могао да оћути ни председник у одласку Степан Месић. Када је сазнао да Србија подноси контра тужбу пожурио је да изјави како српска тужба за геноцид нема никакве шансе јер никада нога хрватког војника није крочила на територију Србије. Занимљиво. Пратећи ову логику може се рећи да није било ни геноцида јеврејског народа јер немачки војници до сада нису примећени на територији Изарела.
Заправо ни Хрватска, ни Србија ништа у Међународном суду правде неће доказати. Суд је јако подигао ниво када је донео одлуку да се на Балкану геноцидом има сматрати само случај Сребреница. Чак ни Босна и Херцеговина, која већ добрих петнаестак година успешно експлоатише имиџ жртве, није успела да овај статус и званично добије на суду.
Експерти углас тврде да је узајамна размена тужби бесмислена ствар. Углавном се позивају на босански неуспех, али апелују и на Европску унију, куда би хтеле да ступе све земље региона, док бескрајна тужакања не потврђују њихову спремност да се придруже цивилизованој европској елити.
Ја се са тим ставом не слажем. Нова генерација Хрвата појма нема о томе да је политика истребљивања Срба, Јевреја и Цигана – апсолутно званична политика њихове државе у првом наврату, у време Другог светског рата – била сасвим успешно реализована деведесетих година XX века. Задатак из Другог светског рата – трећину Срба покрстити, трећину протерати, а трећину побити - крајем века је успешно решен. Срећом, углавном на рачун протеривања.
И ако у току судске расправе бар десети део ових података исплива на површину, Хрватима ће то бити само од корити. Јер то што се Хрватска након рата нашла у редовима победника само је горка историјска шала. А сада им се чак и то учинило недољним – пожелели су да се представе још и као жртве. Надајмо се да ће их суд бар мало отрезнити. Ако не, поново нам преостаје само да апелујемо на суд историје.

13 коментара:

  1. Постоји поштована Ксенија једна грешка у вашем,иначе,изванредном тексту.А то је констатација о Србима у Хрватској.Србима?Да али којим Србима?Можда 150.000 или 200.000 како сте навели у зависности од извора података.Ипак,нешто сте прескочили.Нешто веома важно.Основни услов да Срби данас опстану у Хрватској јесте прелазак на католицизам.Не постоји та верзија-"Србин или Срби у Хрватској" у православној форми.Дакле испред ријечи Србин или Срба треба да стоји покатоличени или покатолечиних.Има другачија верзија,тренутно актуелна:"Хрвати православне вјероисповјести".Православни Срби више не постоје у Хрватској.Онај ко тамо живи прихватио је католицизам.Срби из Хрватске који су добро ситуирани односно живе на доброј нози у Хрватској,да би то могли бити,услов је прелазак на католичанство.Срби из Хрватске,православни,данас су ван граница Хрватске,разасути по бијелом свијету.Ако жели прави Србин(православни)у Хрватској да задржи православну вјеру,има само један начин:То је бјекство из Хрватске.Онај други начин задржавања је резултирао геноцидом над православним Србима.Видјели смо у 20 вијеку па и почетком 21 гледамо како изгледа хрватска "демократија" на дијелу.Тужбу коју је поднијела Србија треба свакако фокусирати на двије ствари.На геноциду из протеклог рата али и на ономе стравичном из 1941.Јасеновац нема право нико да заборави.

    ОдговориИзбриши
  2. Ако желите, на овом сајту можете сазнати нешто више о геноциду над Србима у Хрватској:
    www.spc.rs/Genocid/Gornjokarlovacka/gornjol.html.
    У овом документу су набројани сви Православни храмови и Манастири у Горњокарловачкој епархији који су оскрнављени, запаљени или срушени од стране Хрвата.

    ОдговориИзбриши
  3. И даље је бесмртна кинеска пословица: ако ђавола три пута узастопно позовеш сигурно ће се одазвати – залудан је! У хрватском случају ђаво је вишеструко и зван и вучен за реп и чупан за уши па је коначно ред и да се одазове. Вековна агресија на све што је српско има већ за последицу да су резутати такве политике очигледни те да се никаквим триковина више не може стварати повољна ситуација којом би се таква злодела правдала или припремили услови за нову епизоду. Амерички прагматизам као алат смањијо је могућности за нове обмане, а није завршијо посао из 1990. и 1999. године и докрајчијо Србију. У таквим околностима сваки поступак разјашњења, разграничења, одређења према неком догађају доводи правни поредак међународне заједнице пред немогућу мисију. Суд не сме да пресуди у корист жртве јер је починилац злочина творац суда, суд који пресуди супротно чињеничном стању није суд, а суд који ни за шта није надлежан не оправдава постојање. Ово је погодна прилика да Ватикан веже керове у Хрватској ако не жели да прогласи банкрот. Елита у Србији полако схвата да је растурање рођене привреде и државе при крају и мора да се навикава да живи од рада. Тако се први пут овом тужбом озбиљно замерила својим учитељима. Шта ваља учинити у надградњи званој политика ЕУ: мирити (ако се помире не може им се владати), завађати (кога више можете убедити у Европи да поново бомбардује Србију), економски развој (не долази у обзир – једном су већ били СФРЈ), а примити их за пуноправне чланове (овако организоване елите које једино могу да живе од деструкције врло је заразно за организатора игранке). Хвала Богу те је и Србија некога некоме тужила, ово ће јој сигурно убрзати пријем у ЕУ и НАТО!?!?

    ОдговориИзбриши
  4. Мир Божји-Христос се роди!

    ОдговориИзбриши
  5. ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

    ОдговориИзбриши
  6. Lazni car Boris Mali podnosi laznu tuzbu protiv Vatikana("Krvatska" je puki ispljuvak Rimske Imperije)...
    Kakva crna tuzba!?

    ОдговориИзбриши
  7. Заиста се роди!

    Поводом позоришног комада „Лажни цар пише црну тужбу“ на помолу је обистињење пророчанства врача Драшковића „Расиме спаси ме“. Умето опробаног двојца без кормилара: Ђукановић – Растодер, тренер уводи уз овације владе Србије непроверену екипу Дачић – Љајић. Све о трошку пореских обвезника а у славу распада Србије – благо нама!

    ОдговориИзбриши
  8. Балван Де Тараба
    Некако сам пронашао сајт Русије на Српском и моја срећа је бескрајна. Писао сам јако много коментара у српској политици и Новостима, али сада су Немци власници Политике, а Новости на једвите јаде опстају и полако прелазе на "савремени" тренд којекаквих чланака и "интернационалности", што значи и Новости се полако удаљавају од главних српских тема и проблема, па сам готово и престао да шаљем коментаре.Али, хтео сам само да кажем свој став о суду којем су упућене тужбе. Неко спомене да је то суд победника, тј. Западњака и тако је. Мени је потпуни апсурд тужакати се на овом суду. Ако не донесе одлуку на штету Србије, онда неће донети одлуку ни у корист Србије.Овај суд и све око нјега су чиста пропаганда о некој Западној правичности, а и врапци на грани знају чији је суд.

    ОдговориИзбриши
  9. Није све изгубљено:

    Радијо – Београд 1 је 09.01. у 8.00 часова објавијо: „Савет Европе је одлучијо да покрене истрагу против корупције у златном троуглу: Светска здравствена организација – фармако индустрија – ОУН, да се установи шта стоји иза бескорисне вакцине чије последице примене нико не зна.“ Ово је, по мом сазнању, можда прва одлука против светске мафије у корист грађана за последњих двадесет година. Сматрам да такве одлуке, (после провере вести), треба јавно подржати и прек средстава информисања Руске Федерације.

    ОдговориИзбриши
  10. Стипе Месић,актуелни хрватски предсједник који ускоро напушта ту дужност показује по ко зна који пут невиђени безобразлук,бестид и лицемјерство.Прво је помиловао Синишу Римца,ратног злочинца,човјека који је пуцао у дијете,Александру Зец а онда, дан послије православног Божића обрео се у Приштини да са говорнице фантомске скупштине тзв.државе Косово просипа само себи својствену филозофију.А из Београда Борис Тадић поручује како је то антиевропски поступак Стипе месића.А Месића баш брига за то.Као и добар дио хрватске јавности у себи мисли:Само ти "голубе мира" причај и још се извињавај.И стварно ми ови "грађанисти","Европејци",ови што их није брига хоће ли хрватска јавност осудити своје злочинце него се брину за утопистичке идеје,иду на живце.Прочитао сам једну од најбољих књига која ми је доспјела у руке.Књигу Татјане Васиљевне Грачове-"Света Русија против Хазарије".Тамо је све написано.Написана је истина.Написана је будућност.Сви се питају има ли српског Путина?Не,нема га.Србијом владају штићеници хазарске мафије.Владали су и Русијом,само ФСБ их је разнијела у оном преврату из децембра 1999.Та хазарска банда којом управљају Ротшилди и Рокфелери узели су све под своје скуте.Све осим у Русији.Србијом управљају Хазари из сјенке.Финансирају НВО,отпораше који одлазе на постсовјетски простор и изазивају невоље али чине и многе друге гадости.Хазарски штићеник је и бандитска власт у Србији.Шутановац је дао интервју "Пресу" и опет лупа о уласку Србије У НАТО.У књизи коју сам поменуо нашао сам нешто веома интересантно,на страницама број 44 и 45.То је визија великог Фјодора Михаиловича Достојевског.Да га цитирам:"Али ипак могуће је већ сада сигурно знати двије ствари:1.да ће се убрзо или можда не баш убрзо,сва словенска племена Балканског полуострва неизоставно ослободити турског јарма и почети да живе новим,слободним и може бити независним животом;и 2...Ето,о том другом,које ће се сигурно десити и остварити,о том баш,већ одавно хоћу да искажем своје мишљење.Наиме,то друго је следеће:по мом унутрашњем убјеђењу,најпунијем и неодољивом-Русија неће имати и никада није имала,таквих завидњиваца,таквих мрзаца,клеветника,чак јавних непријатеља,као што ће бити сва та словенска племена,чим их Русија ослободи,а Европа пристане да их призна за ослобођене!И нека нико не протестује,не спори,не виче на мене:да преувеличавам и да мрзим Словене!Ја,напротив,јако волим Словене и зато се нећу бранити;али знам да ће се све тачно онако догодити као што говорим;и не због неког тобоже ниског и незахвалног карактера Словена;не!Њихов је карактер у том смислу као и свих народа;него ће се оно десити зато што се такве ствари на свијету и друкчије и не могу дешавати.Говорити о томе још опширније,нећу;знам толико да ми никако не треба ни да захтјевамо од Словена захвалност,и треба да се унапријед припремимо да је неће ни бити".Једаред ослобођени,почеће свој нови живот,понављам,баш тиме што ће измолити од Европе,од Енглеске и Њемачке,рецимо,јемство и протекторат за њихову слободу;у том концерту европских држава биће и Русија-али они ће баш у смислу заштите од Русије то и учинити".

    ОдговориИзбриши
  11. Наставићу у другом дијелу због ограниченог броја карактера.Достојевски наставља;"Они ће неизоставно,у себи,ако не и гласно,поставити убјеђење:да Русији не дугују ни најмању захвалност;напротив,да су се при закључењу мира једва спасли од властољубља Русије и то посредством европског концерта;а да се није умјешала Европа,Русија би их,отевши их од Турака,прогутала сместа "имајући у виду проширење својих граница,и оснивање великог словенског царства ради подјармљивања Словена грамзивом,лукавом и варварском великоруском племену"".Овдје ћу завршити цитат Достојевског-Даме и господо:звучи ли вам ово познато?Достојевски је написао једну велику истину.Ово данашње,зло вријеме,свиједок је прекогнистике великог руског писца.Та словенска племена "захваљују" се Русији на посебан начин.Такав начин захваљивања није познат у историји.Улазе у НАТО да ратују против свете Русије.А у Србији предност у свему имају тамо неки што им блиски рођаци изгинуше као припадници хрватског збора народне гарде у борби са крајишким Србима.Морам ли именовати те неке или неку или неког(у једнини)?Све је ово познато јавности Србије.Добром дијелу.Али забога,та јавност ћути.ЗАШТО?Чега се стиди?Истине.Или "говора мржње"?Истину треба казивати ма како сурова била.Зна да боли али умије и да отвори очи.Истина може бити лијек а у случају Србије чак и спаносна формула.Књигу "Света Русија против Хазарије" препоручујем свима на овом блогу да је прочитају,ако то већ нису.Дефинитивно ријетко,веома,веома ријетко добро штиво.П.С.Уместо завидњиваца у претходном коментару(грешка у брзини куцања)треба да стоји завидљиваца.Поздрав за свету Русију из Републике Српске!!

    ОдговориИзбриши
  12. Кажу да и највећи далтонисти разликују белу врану и црну овцу. Као да је све у Србији на коцки и да то мора да се заврши за недељу дана. Како би истакли у први план „обавезе“ почели су са изборима у Загребу као да су ти избори у Београду. Онда Шутановац уговара улазак Србије у НАТО и поделу војне имовине (без тендера) за војне станове, Тадић из Републике Српске предлаже својој скупштини резолуцију о Сребрници, Месић позива из Приштине на признавање Косова, а Србија предаје тужбу против Хтватске за геноцид. Нови председник Хрватске нема друга посла у Хрватској него преко Италије предлаже да би Хрватска могла одустати од тужбе „под одређеним условима“. Прозирно је да Загреб и Приштина због међународних потреба изразе милост према Србији у замену за: независност Косова, признање почињеног геноцида у Сребреници, регионализацију Србије и улазак у НАТО, престанак подршке Републици Српској, пресуде о уставности Војвођанског статута, а онда да нам се појаве два помиритеља који ће од тужби одустати у интересу мира (без обзира на чињенично стање које је тужбе узроковало). То такође значи да Србија преда Хрватској све архиве заједничке државе и архиве из рата како би се таква добра воља са српске стране зацементирала. Признањем геноцида у Сребрници и спајањем два региона са муслиманским становништвом и муслимани би се смирили. Међупартијска слога у овом подухвату била би постигнута нагодбом о грабежу војне имовине. Суд правде би донео пресуду у корист Србије и опрао образ али та пресуда неби имала никакав значај. Има ли Тадић мандат да преда или прода Србију?

    ОдговориИзбриши
  13. У праву сте господине Максимовићу.Добро је што сте поменули оргијање Шутановца око НАТО-а али и резолуцију о Сребреници.Тадић не може и нема право да шаље поруке Србима у РС овакве природе.Човјек чије презиме са мајчине стране је Францетић је срамота Србије.Ово је доказано а Тадић ово никада није демантовао.Дакле тачно је 100 посто.Данас у Србији имамо на дијелу да се може вријеђати национално достојанство Срба.Заштићени су непријатељи Србије а угрожени су Срби.Једна од заштићених је и Соња Бисерко,чији брат(Жељко Бисерко)је погинуо као припадник хрватског збора народне гарде у борби са крајишким Србима.Зато Бисерко мрзи Србију.По неким информацијама био је ратни друг са усташким терористом Миром Баришићем,атентатором на амбасадора Владимира Роловића у Штокхолму 1971-ве.Баришић је такође окончао свој живот у борби са Србима из РСК.И све ово знају у Србији али јако је мало оних који смију да ово кажу.Мени на живце иду текстови који се пишу у Србији са циљем да се спашава Србија али нико да изусти оно што је кључ у овој борби.То су ове горе наведене чињенице.Вечерње Новости,Блиц,Прес,Политика,Б92,Пешчаник,Е-новине све је то медијско смеће.Његова екселенција,руски амбасадор Александар Боцан Харченко поручио је Инцку и ОХР-у да Русија не прихвата наметање "бонских овлаштења".Господин Боцан Харченко био је присутан 9-ог јануара у Бања Луци на свечаности уприличеној поводом дана Републике Српске.На федералном порталу sarajevo-x.com господину Боцан Харченку упућене су увреде које би у свакој нормалној држави резултирале хапшењм оних који их упућују.То су примитивци који су на поменутом порталу поводом ове изјаве руског амбасадора на само себи својствен почели да вријеђају.Наравно,МУП-у кантона Сарајева не пада на памет да им лоцира ИП адресе и да их похапси.И шта очекује та банда?Шта очекује Борис Тадић и амерички агенти у Србији?Да ја поштујем америчке законе у франкештајну званом БиХ а да се одрекнем Русије?Тај филм никада неће гледати.А није немогуће да дође до сукоба између премијера Додика и власти у Београду.Тренутно се ништа не догађа али не искључујем развој оваквог сценарија.Све има своје границе па и људско стрпљење.Према информацијама sarajevo-x.com Тадић се опет извињавао.У чије име забога?Држава му у расулу,отели му КиМ,Војводина само што се није одцјепила,Месић дан послије православног Божића у Приштини шаље Србима само себи својствене поруке а у Београду се ради на изгласавању неке дивље резолуције о Сребреници.Па доста бре више.Имамо ми у РС своје достојанство.Јуре Францетић је са својом усташком легијом клао Србе по некадашњој БиХ.Нећемо дозволити потомку Францетића са мајчине стране да нам сруши РС.Ни њему,ни Кандићкама,ни Бисеркама,ни Блицу,ни Б92 једноставно никоме ко себе види у улози тзв.друге Србије.А Ксенији лично предлажем да нешто напише о петицији коју су потписали угледни српски интелектуалци поводом све учесталијих захтјева о уласку Србије у НАТО.Заиста се нешто опасно иза брда ваља,иза леђа српског народа.Ја никада нећу окренути пушку у Русију.Могу је само окренути према онима који је окрену у Русију.Нека живи бесмртна Русија на многаја љета!!

    ОдговориИзбриши