петак, 29. јануар 2010.

ОПРЕЗ, ПОЛИТИКА


Српска политичка сцена одавно се већ ужелела неких нових лица. Преко две деценије меша се исти шпил, сем што понека шестица постане привремено краљ.
Кад одједном, засја на политичком небу нова звезда. Низ изјава које преплавише медије могу се тумачити као пуноправни политички програм. Програмски говор делује упечатљиво, посебан дојам остављају пре свега широки либерални потези на општој демократској позадини. Збуњује само чињеница да је овај виспрени политичар заправо свештено лице од неких 79 година и, донекле, занимање: ипак је у питању новоизабрани патријарх Српске православне цркве.
За оне који сумњају, сетимо се основних теза још увек кратког политичког пута патријарха Иринеја.
Дакле, о европским аспирацијама Србије. «Ми сматрамо да смо читавом својом историјом у Европи и сигурно желимо у ту заједницу породице народа. Ми ћемо пристати на све што не буде на штету и на уштрб нашег културно-историјског идентитета. Са надом да ће Европа поштовати наш идентитет и културу, и уважавати нашу православну веру“ - каже патријарх Иринеј.
О ступању Србије у НАТО. «То није само ствар Цркве, већ целог народа. Било би пожељно да се народ пита и ако буде договора и сагласности по том питању“.
О односима Цркве и државе. Подвукавши да ће Црква помагати државу у очувању Косова и Метохије, патријарх прецизира: „Ми смо једна целина и организам и требало би да помажемо једни друге“.
О болном косовском питању. „Ја се надам да ће бити довољно свести око нашег одласка у центар наше цркве и да ће браћа са Косова схватити да то није никаква провокација, већ да се тим свечаним чином само наставља древна традиција устоличења наших патријарха“ - каже Иринеј.
И, најзад, о посети римског папе Србији. Упитан о доласку папе Бенедикта XVI у Ниш 2013. године, Иринеј каже: „ Ја сам ових дана говорио на многим местима о Миланском едикту, па сам рекао да би то можда била прилика да се представници цркава врате на онај период кад је донет едикт, да се сусретну најљудскије, да се поразговарају, а онда камо среће да се то и настави, и да се оно што се у историји десило исправи. Да кренемо једним новим путем, хришћанским путем, али увек искрено, са жељом да будемо једна црква Христова, једно стадо Христово“.
На ову последњу тему одлучили смо да поразговарамо са представником Руске православне цркве. Јер зна се да папа римски у Русију још увек није позван...
- На Истоку и на Западу увек су примали блиско к срцу поделу цркава, рекао је у разговору са нама отац Филип, заменик председника Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије. Наша је обавеза да тражимо путеве за превазилажење разлога раскола и, ако Бог тако буде хтео, за уједињавање цркава. Ми смо спремни да тражимо, али нисмо спремни да се одрекнемо православља.
Наравно, дијалог треба водити, и Руска православна црква га води. У том дијалогу постоје компликације зато што, нажалост, данас идеја Уније, која одбацује могућност самог постојања православне еклезиологије остаје активна и ми знамо да су у Источноевропским земљама унијатске цркве данас у експанзији, да се шире у оним регионима где их никад раније није било. Ова експанзија изазива неразумевање у православним редовима зато што ми видимо дијалог са католичком Црквом у једном другом току.
Дакле, дијалог има своје тешкоће и ми смо спремни да о њима разговарамо. Ми смо спремни и да се позитивно односимо према иницијативи других православних Цркава, усмереној у том правцу. Најважније је да оне не воде одрицању од православља – рекао је отац Филип.
Ипак, има разлога за осећај да паства патријарха Иринеја неће имати разумевања за нке његове изјаве колико га има Руска црква.
Већ данас многи изражавају незадовољство поводом папске посете, сматрајући да је Ватикан истријски нанео много зла Србима. До дан данас остаје нерешено питање подршке Ватикана политици истребљења Срба у Хрватској за време Другог светског рата.
Неприхватање изазива и интонација патријарха у његовом покушају да објасни косовским Албанцима да интронизација у Пећкој патријаршији није провокација, већ је само данак православним традицијама. И то на рођеној, српској земљи!
Па и тако активна подршка српским властима у њиховој тежњи да придруже Србију Европској унији изазива недоумицу код православне јавности која се већином одликује здравим скептицизмом у том погледу.
Али мене лично збуњује једна сасвим друга ствар. Када су ме посетиоци блога замолили да прокоментаришем изјаве новог патријарха у први мах сам помислила да је то неочекивана молба - ипак патријарх није политичар. А за оне који верују што Богу, што људима важи да је он изабран Божијом вољом, односно апостолским жребом, те је на тај начин ова кандидатура изнад сваке сумње. Сем тога, мени је било крајње непријатно да слушам све оне разговоре како свака странка у Србији има свог „кандидата“ у трци за патријаршијски престо. Чинило ми се некако далеко од морала све ово мешање Цркве и политике. Тако је било све до оног тренутка када ми је сам господин Иринеј одрешио руке ставивши јавности до знања да га политика и тек како занима.
Шта ћете, ако је то воља Божија да на смену светом старцу Павлу дође жив човек, преокупиран овоземаљским проблемима и нтересовањима – значи тако нам је суђено.

16 коментара:

  1. Ево како изроди СПЦ љубе руку папи:

    www.youtube.com/watch?v=6zibHGhqt0k

    На чело СПЦ су долазили изроди и безбожници, док је народ чувао веру и обичаје. Морам да напишем да ово зло одавно није виђено!

    ОдговориИзбриши
  2. Рекао сам Ксенија у свом коментару поводом вашег текста под насловом "Промаја" да треба проћи неко вријеме да би се донио суд о новом српском патријарху.Искрено,у дубини душе знао сам одавно колико је сати.Иринеју Гавриловићу не вјерујем ништа.Далеко је он испод онога што представља.Далеко испод трона поглавара СПЦ и насљедника његове светости,блаженопочившег патријарха Павла.Од како је изабран за патријарха само понавља једно те исто.Папа па папа и посјета папе Србији.Када је наша црква у питању,вријеме је нажалост стало 15 новембра 2009.Волио бих да гријешим,само без лажне скромности,мене интуиција никада не вара.А она каже да је све ово масло Ватикана.Ако је некоме до прозелитизма од воље му.Само нека мене заобилази у широком луку.Мени не пада напамет да се поунијатим.Радије ћу под земљу.Није срамота умријети за идеал.Срамота је живјети као отпад.Квислинзи који владају Србијом имају своје људе свуда и на сваком мјесту.Сада и у СПЦ.Шта ћете,тако је то.Када из историје ништа не научиш историја ти се понови у још горем облику.Док је био жив његова светост патријарх Павле могли смо бар да кажемо-имамо цркву.Шта имамо сада?И ово је само почетак.Тек ће доћи "шлаг на торту".

    ОдговориИзбриши
  3. Pravda torzestvujet vsegda!
    Kakav smo narod otpadnika i sitnih sicardzija,unijatski patrijarh je minimalna kazna za nase grehe.
    Davno smo mi pounijaceni,sama Jugoslavija je bila vesto prikriveno pounijacenje.

    ОдговориИзбриши
  4. Свако од нас да се покаје за своје, а оно што смо чули можда је само поздравни говор и жеља. Реалност на терену је сасвим другачија, Дух Свети који нам је остављен као Утешитељ руководи свом Христовом црквом, па и Српском. Голгота коју је српски народ преживео у 20. веку тековина је сваког од нас који се ње сећамо и њоме заветујемо као Светосавци и Светолазаревци. Тас историје иде горе доле и срби су били најгори и најслабији у својој бижој историји када је на челу цркве био живи светац, можда је време за спуштање на земљу. Дакле, свако за своје да се преиспита, а ако је његова светост господин Иринеј решио да нешто предузме по друштвеним и социјалним питањима само може да резултира добрим плодом нас који још увек живимо на земљи и трудимо се да спасемо своје душе, али и да прехранимо своје ближње.

    ОдговориИзбриши
  5. У данашњим "вечерњим новостима" објављен је интервју са Константином Косачевом,предесједником спољнополитичког одбора Руске Думе.Овај интервју треба обавезно прочитати.Све што ми,обични смртници,говоримо и пишемо господин Косачев је то јавно рекао.Не могу се отети утиску да одавно један руски политичар није био овако оштар.Са пуним правом наравно.Подржавам изјаве господина Косачева.Из Русије треба послати јасне сигнале званичном Београду да се у Русији јако добро прати развој догађаја по питању уласка Србије у НАТО.И да ако уђе неће бити поштеђена војног одговора Русије у случају да се придружи НАТО злочинцима у походу према Русији.Нови српски патријарх почиње да даје неконтролисане изјаве.А није се поштено ни устоличио.Придружујем се оним истомишљеницима да,ако икада нога папина крочи у Србију и у било коју српску светињу,та црква мене више неће видјети.А било би пожељно да руска држава сагради у Србији и РС по једну цркву(бар толико) па да можемо да се Богу помолимо.Не желим и нећу да из своје мемоморије бришем љубав према православљу.На то ме неће натјерати никаква сила.А на томе се ради.С тим циљем је и устолиличен Иринеј Гавриловић за новог поглавара СПЦ.Исконско православље данас постоји једино и само у Русији.Ово у Србији данас је прелазна варијанта на католицизам.Остало резоновање је утопија.

    ОдговориИзбриши
  6. Борису Тадићу измакла награда за предлог резолуције о Сребрници - Месић наградијо само Соњу Бисерко. Да није тужно било би смешно овако је само отужно!

    ОдговориИзбриши
  7. Ево предухитрио ме господин Максимовић кад је у питању Соња Бисерко.Пошто сте ви Ксенија сада уредник у "Гласу Русије" на српском језику, желим овом приликом да се обратим директно вама.Послао сам коментар поводом тога на сајт "Преса".Истина не као ТОПОЉ него под другачијим ником.Навео сам неке чињенице које се тичу биографије Соње Бисерко.О њима сам већ писао.Али знате шта највише боли.Када гледате да се у Србији по сајтовима пуштају коментари који блате српство,(овим признањем Соњи Бисерко,Месић се руга српским жртвама које су побиле регуларне јединице хрватске војске) а ви не можете да одговорите на небулозе чак ни аргументовано,односно чињеницама,онда се поставља питање заслужује ли све ово Србија што јој се дешава?Заслужује и то дебело.Шта сам ја написао?Да је њен брат Жељко Бисерко,рођен 6.11.1950 погинуо као припадник хрватског збора народне гарде у борби са крајишким Србима.Је ли ово лаж?Није.Гдје јој је брат Жељко,иначе двије године млађи од ње?Нека одговори на то питање.Прије је био сада га нема.Па гдје је забога?Опет постављам питање.Лично мислим да то признање које је додјељено Соњи Бисерко,заправо је додјељено њеном брату.Постхумно.Том је та "заслуга" Соње Бисерко.То је тај крипто језик који сам већ помињао.Језик између редова или шифрована комуникација.Нису ни они будале па да раде јавно.Мислим на Месића и банду около њега.Треба Србију докусурити и на томе раде и Месић и Бисерко.Соња Бисерко се свети Србији и Србима због свог брата.А погледајте коментар на сајту "Преса" неког ко се потписао као Фебо Зг.Његов коментар може проћи а мој не може.Желим већ неко вријеме да кажем ово што ћу сада рећи.Колебао сам се,али чему колебање?Видим колико је сати.Поштована Ксенија!Русија треба да прекине све дипломатске односе са Србијом и да повуче амбасадора из Београда.Ово вам говорим најозбиљније.Да га повуче све док је на власти у Србији потомак Францетића који глуми неку финоћу,некакву учтивост а у ствари ради на томе да Србију тајно уведе у НАТО,мимо воље народа.Већ сам писао о интервјуу са господином Косачевом.Вјерујте,ко тај интервју прочита између редова биће му пуно тога јасно.Господин Косачев се ибрати.НАТО злочинци поруше Србима државу,побију неколико хиљада грађана Србије,у наслеђе Србији оставе осиромашени уранијум,отму Србији 15 посто територије и опет Србија хрли у НАТО загрљај.А Русија са друге стране даје све од себе да помогне Србији у очувању државне цјеловитости.Не треба Ксенија гајити више никакве илузије.Треба дати до знања Борису Францетићу да је у данашњем свијету опасно и неопростиво радити Русији иза леђа.Ставити до знања и то што прије.Не иде више овако.Осим тога,имате у Србији оне који би веома радо ратовали против Русије.Чак би били узорнији него хрватска "вражја дивизија" на источном фронту.Имао сам полемику поводом тога на сајту НСПМ са извјесним ДХСС-овцем у још једном тексту посвећеном НАТО-у и њиховим припремама за постављање ракетног комплекса "Патриот" близу руске границе.Човјек отворено каже да треба скинути Владимира Путина са власти и да се на томе ради.Замислите те дрскости,помиње Вајнштајна Каспарова као некакву алтернативу,оног истог који је заговарао бомбардобање Београда.Ето такви данас владају Србијом.Нека Русије.Нека је чува драги Бог у вијеке вијекова.Амин.

    ОдговориИзбриши
  8. А ево и наслова тог текста са сајта НСПМ о којем сам писао у претходном коментару.Рик Розоф-"Опасне раскрснице:С.А.Д померају ракете и трупе на границу Русије".Обратите пажњу на коментар коментатора са ником ДХСС-овац.

    ОдговориИзбриши
  9. И уз пут да нешто напишем што сам заборавио а тиче се овог одликовања Соње Бисерко.Какву то већу заслугу има Соња Бисерко од Наташе Кандић,Биљане Ковачевић Вучо,Сташе Зајовић(жене у црном)или нпр Борке Павићевић?Нема никакву.Све слове као јахачице апокалипсе.Чак је Наташа Кандић дјелила шамаре јадним Србима да покаже своју мржњу.Па како то онда није она одликована а јесте Соња Бисерко?Слутим да ипак нешто има у томе што јој је брат погинуо на страни хтватске војске.Можда и нема,али тешко се отети утиску да није баш тако.Познајем ја ту сорту.Ко их незна скупо би их платио.

    ОдговориИзбриши
  10. Србија на ивици (Дачићу). Ако се народ узнемири хоће ли нас тући Америчка полиција? Мркоњић се добро држи у борби док му шеф не доведе појачање - "брука Мишуре". Као у оној народној песми: "Николић Тома путује, путује". А почело је види линк: http://www.facebook.com/group.php?v=info&gid=449634590083

    ОдговориИзбриши
  11. А ево нешто и о одликовању којим је Стипе одликоввао Соњу.Ред кнеза Трпимира с огрлицом и Даницом је одликовање РХ које заузима пето мјесто по важносном слиједу хрватских одликовања.Установљен је 10.3.1995.Ред кнеза Трпимира додјељује се хрватским и страним министрима и другим високим дужносницима за посебан допринос независности,цјеловитости и међународном угледу РХ,за изградњу Хрватске и развој односа Хрватске и других држава.Редом кнеза Трпимира с огрлицом и Даницом између осталих одликовани су:Ђовани Лајоло,Ђулио Еинауди,Богић Богићевић,Весли Кларк,Питер Галбрајт,Ћирил Кос,Ханс Дитрих Геншер,Антун Тус,Иван Лацковић-Кроата,Свето Летица,Винко Николић,Слободан Новак,Дорис Пак,Иван Рабузин,Иво Санадер,Драгутин Тадијановић.Дакле,када би било правде као што је нема,мислим у Србији,Соња Бисерко више никада неби смијела слободно да се шета Србијом.Преведено,Забела или Падињак би јој морали следовати.Разлог:антиуставно дјеловање и рад на рушењу и разбијању државе Србије.Због тога је и одликована,мада,лично мислим да је и њен брат Жељко један у низу разлога због кога је одликована.Могли би Ксенија да нешто напишете о непријатељима Србије међу којима је и Соња Бисерко.А неби никако било лоше руској јавности предочити ко је ко у Србији.Знам да то зна ФСБ и да знају у Кремљу али мора да зна и руска јавност.Гласачка машинерија ДС,ЛДП-а,и свих који припадају покрету за тзв.европску Србију,превасходно мислим на српско бирачко тијело(поступци хрватског,муслиманског,мађарског бирачког тијела и осталих несрба су потпуно разумљиви у овом случају...Они гласају за непријатеље Србије јер им то одговара)потпадају под ону народну:Дођи народе да видиш највећу будалу на свијету.Части ми,али ова дефиниција у овом тренутку некако је најприхватљивија за наведене "српске патриоте".

    ОдговориИзбриши
  12. Ја мислим да је патријарх Иринеј паметан и савестан човек, уздам се у њега и верујем да ће својом политиком успети да приближи две вековима раздвојене цркве. Посетите и мој блог!

    ОдговориИзбриши
  13. I ja se uzdam u Svetu Rusiju,nikako u ruske masone i zidove,masonske vladike i tajne kardinale.Citamo i mi ovde Olega Platonova,pozdrav iz Beograda!

    ОдговориИзбриши
  14. Данас су у "Политици" објављена два текста московског дописника Љубинке Милинчић под следећим насловима:"Јединствена Русија тражи оставку Сергеја Миронова" и други под насловом "Сто година за модернизацију Русије".Е сад,Вас би Ксенија замолио да нам мало приближите ситуацију.Мене лично занима ко су и шта су они који прижељкују Јељцининизацију Русије и Русију у НАТО-у???Конкретно ријеч је о директору института за савремени развој Игору Јургенсу и економисти Евгенију Гонтахперу.Презимена нису руска.Запад(Америка)и хазарска банда жели да изазове хаос у Русији и да посвађа Путина и Медведева.То је закључак који произилази из ових текстова.И то није никаква новост.Али,ипак би волио да нам ви то предочите из прве руке.Радити против Владимира Владимировича и ФСБ који су најзаслужнији за препород Русије и то унутар саме Русије је ван сваке памети.Унапријед захваљујем на одговору.

    ОдговориИзбриши
  15. Само да исправим презиме овог економисте.Ријеч је о Евгенију Гонтахмеру.Извињавам се на грешци.

    ОдговориИзбриши
  16. Опет грешка:Гонтамхер а не Гонтахмер.Кад се брзо куца,тако је то.И уз пут да напоменем,да ми се нимало не допада ово што се ради у Русији.Чини ми се да неки заборављују које најзаслужнији за препород Русије.

    ОдговориИзбриши