петак, 5. фебруар 2010.

Сребреница - злочин нације?

У нашу редакцију стигло је писмо са предлогом да се потпише позив председнику Србије Борису Тадићу и српском парламенту. Апел је насловљен: Не играјте се будућношћу своје земље. Суштина је проста – резолуција која осуђује злочине у време босанског рата у по несрећи чувеној Сребреници, коју председник нуди на усвајање парламенту, у свету може да буде примљена као признање одговорности Срба за геноцид.
Међу лицима која су већ потписала писмо са позивом пронашли смо позната имена. Пре свега, то је непосредни сведок већине догађаја из тог рата, италијански новинар и политички коментатор Микеле Алтамура, који нам је у октобру прошле године детаљно говорио како се формирало међународно јавно мњење са јединственим циљем – да се докаже злочиначка, ако не геноцидна суштина Срба.
Други наш добар познаник, који је више пута коментарисао у нашем програму правни аспект балканских ратова с краја прошлог века, теоретичар права Александар Мезјаев, такође се потписао под тим позвом. И ево зашто…
- Тешко ми је да кажем зашто Тадић иступа са таквом иницијативом. Србију, нажалост, руше не само спољне силе, већ и унутрашње, које су сада можда чак разорније. Уз то, тешко је рећи колико је то иницијатива самог Тадића. Сасвим је могуће да припада и другим круговима.
У датим услувима тешко је говорити о нечијој кривици. Ако се разматрају аргументи, ни о каквој кривици Србије не може бити ни говора, напротив, то што је суд користио отворено фалсификоване доказе, говори у ствари о супротном. А ко треба да сноси одговорност за догађаје у Сребреници још предстоји да се утврди.
Јер ни једна друга страна у конфликту не спрема се да призна своју кривицу. Очигледно некоме је потребно да Србија то учини сама, кад већ није пошло за руком да се докаже њена кривица помоћу судских процедура.
О томе да господин Мејзаев у свом ставу није усамљен, сведочи не само број познатих јавних и политичких посленика који су потписали писмо. На страницама београдске "Политике" развила се оштра полемика „за“ и „против“ резолуције о Сребреници. Познати аналитичар, главни уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић назвао је ову идеју "самоубиством са предумишљајем". А нама је изнео следеће закључке: ова резолуција цена је за доспевање на бели шенген и споразум са ЕУ о стабилизацији и асоцијацији.
- Тешко ми је да поверујем да би неко, политичар или влада, повлачили потезе који су у суштини контрапродуктивни и који у том неком политичком смислу значе пуцање у сопствену ногу. Када Србија чији су представници већ уназад годинама непрестано ишли по региону и извињавали се у име српског народа за све што се дешавало 90-их година, а да су ти гестови били слабо, мало или нимало праћени адекватним гестовима хрватских и бошњачких страна. Тај процес преузимања одговорности од стране Србије већ толико је одмакао да се већ западним, загребачким и сарајевским медијима уврежило једно мишлење да је отрпилике Србија један кривац.
Оваква иницијатива председника Тадића без обзира на мотиве који могу бити хумани и искрени, у суштини значи повлађивање таквом схватању, и што је још горе с позивањем на резолуцију европског парламента о Сребреници заправо на неки начин легитимизује се скандалозна интерпретација по којој је малтене то први највећи геноцид у Европи након Холокауста. Тако да српска власт добровољно преузима улогу нациста…
Било би неозбиљно не саслушати и другу страну. Зашто Србија треба да призна своју кривицуи зашто јавно, шта виш - законодавно, треба да се покаје? Одговор смо потражили код српских либерал-демократа, који одавно нуде да се раскине са „мрачном прошлошћу“ и да се започе нови европски живот. Дајемо реч Зорану Остојићу из Либерално-демократске странке.
- Ово је морална обавеза пред жртвама. Правне чинењице из пресуде Међународног суда правде и политичке декларације Европског парламента су за ЛДП нешто што морамо да прихватимо ако смо искрено посвећени европским интеграцијама.
Мислимо да је то прави пут. Ми морамо да се суочимо са оним што се дешавало 90-их година као друштво. Не мислим само на Србију, мислим и на Хрватску и Босну. То подстиче дијалог, помирење, а некажњени злочини, непризнавање злочина, само могу да створе нове злочине. С друге стране ми бисмо волели да су сви народи били спремни да осуде злочине почињене у њихово име. Тек онда стичеш право да друге прозиваш што нису то урадили. Ми мислимо да Србија треба да буде стварно лидер у региону, а овим се показује то лидерство, а не неким испразним речима.
И на крају мало личих посматрања. Прво од њих тиче се предлога да се потпише некакав апел, петиција и слични папири. Нажалост, наше искуство сведочи о томе да чак и потписивање документа којим се осуђују напади и убиства колега новинара, поједини политички посленици могу да искористе као потврду веше подршке политици коју воде.
Друго посматрање тиче се суштине самог спора. „Вођство“ или лидерство Србије у признавању сопствене кривице, које предлаже Зоран Остојић, треба ипак разматрати у контексту догађаја последње деценије. Ако се сетимо бомбардовања Југославије и отцепљења Косова, неће ли резолуција, која признаје кривицу Срба за злочине у Сребреници, бити својеврсна индулгенција за оба ова догађаја? Јер против народа, који је по сопственом признању извршио геноцид, допуштене су све санкције…

9 коментара:

  1. Нећете вјеровати али заиста се догодио злочин нације.Али ни случајно у Сребреници.По први пут у историји један народ је починио злочин над самим собом.Догодило се то онда када је Борис Тадић добио изборе по други пут.Душе Срба,оних истих Срба које је на губилиште водила усташка легија Јуре Францетића и над њима се иживљавала,сада плачу негдје горе на небу.Плачу због ових Срба на земљи.А Францетић се из пакла заједно са својим легионарима смије.Потомак му је са мајчине стране предсједник Србије.Ни мање ни више.То је уједно одговор зашто се предсједник Србије игра са будућношћу Србије.Сваки даљи коментар је сувишан.

    ОдговориИзбриши
  2. Срби као православни народ настављају да буду гоњени због своје вере. Али и због своје невере.

    Без обзира да ли је неки народ признао или није да је извршио геноцид, у овом свету допуштене су све санкције. Ако разреши Бог - наравно.

    Није ваљда да не чујемо глас: "И још горе санкције можемо да вам дамо ако не признате него ако признате - просто јер нисте признали то што нисте учинили. Али ако признате (као кооперативни) - можда се и тада предомислимо, па вам дамо најоштрије могуће санкције до сада".

    И тако у круг, између таме и мрака, у нади на светлост.

    ОдговориИзбриши
  3. Gosp Topolj,molim Vas da ponekad svratite i na sajt Vidovdana,da nas osvezite Vasim komentarima,puno pozdrava iz Italije za Vas i za nasu predivnu Kseniju!

    ОдговориИзбриши
  4. Пуно хвала Ксенија за ову анализу, као и за навођење еминентних личности које подржавају здрав разум, међународно право и људску слободу, те право Србије да није крива за злочин који није починила. Стара Кинеска каже: „пас који лаје није добро скуван“. Месна заједница Грузија сад нешто неће да шаље посматраче на изборе у Украјини – верује на часну реч Русији? Империја Румунија поставља ракетни штит (у два светска рата Румуни су мање изгинули него за годину дана у саобраћајним несрећама). Либерали у Србији – школовани и плаћени из иностранства суде нерођеној деци српској! Све да се скупи шљама у источној Европи пола је агентуре НАТО-а из хладног рата на том простору.

    ОдговориИзбриши
  5. Она друга половина су професионалци делимично и сад активни а делимично преоријентисани као поштени а често и успешни привредници. По грубој процени оно што организује зло у Словенским земљама не прелази цифру од 300000 штеточина што је око 10% укупног броја криминалаца свих врста на наведеној територији. Истина добро друштвено позиционирана и добро подржана из иностранства та шака јада је стална претња Европском и светском миру и одговорна је за личну и породичну несрећу десетина милиона људи тих земаља. Оног момента кад заживи категорија: злочин против народа и државе та шака јада биће најквалитетније закључана циљна група јер: „пас који лаје није довољно куван“.

    ОдговориИзбриши
  6. Зна ли неко да ми објасни, зашто се свим перфидним средствима врши пражњења простора југа Србије од српског становништва?
    Демографска ситуација је катастрофална. Економска ситуација је још гора. Разне Владе Србије су дозволиле да се у Нишу, другом граду по величини , од 105.000 запослених (1986.год.)број запослених смањи на 42.000 а од тога само око 5.000 у директној производњи у 2009. години.
    За ово се не може оптужити ни једна одређена власт, зато што у Нишу на овај или онај начин од 1996. године влада "демократска" опција (некомунистичка).
    Као да се сви труде да промене геостратешку слику југа Србије на штету Срба, да би се постигли услови за насељавање Албанаца.
    Уласком у ЕУ мораће се испоштовати четири слободе:1.Слободно кретања роба, 2. Слободно кретање капитала, 3. Слободно кретање услуга и 4. Слободно кретање људи. Шта то значи ? Албансци ће применити исти метод који су користили на Косову и Метохији и купиће југ Србије ради стварања "Велике Албаније" (Карту Велике Албаније су већ нацртали и поставили су је на свој сајт).
    Драги моји, Србија се брани у Нишу и то великим и брзим инвестицијама у привреду како би град Ниш постао економски јак центар за цео југ Србије.
    Гасовод "Јужни поток" мора да уђе код Ниша и да ту буде Гасни центар а не само Гасно чвориште. У Нишу мора да буде седиште фирме "Јужни поток Србија АД" и да се Код Ниша обори притисак гаса ради изградње гасне електране најмање од 600 MW.
    Развојем Ниша чува се Србија и сав Српски народ.

    ОдговориИзбриши
  7. Пётр Ахмедович ИСКЕНДЕРОВ - старший научный сотрудник Института славяноведения РАН, кандидат исторических наук, международный обозреватель газеты «Время новостей» и његов текст „Евросоюз готовится покончить с сербской государственностью Цыганская государственность в центре Балкан?“

    ОдговориИзбриши
  8. Потврда нове руске војне доктрине је догађај који ме је веома обрадовао.Овоме убудуће треба посвећивати максималну пажњу и о њој на овоме блогу дискутовати.Ближи се крај руском стрпљењу.Амбасадори Конузин у Београду,те господин Рогозин при НАТО-у,дали су изјаве које би требали овима у Србији да мало освјеже памћење али и да тим изјавама ставе до знања да је опасно и неопростиво радити Русији иза леђа.Нацистичка Њемачка сурвала се у провалију због истих жеља које сада има Америка и сви њени сателити.Они који подржавају Бориса Тадића(његово бирачко тијело)ништа нису бољи од "наранџастих револуционара" у Украјини и од "узгајивача ружа" у Грузији.Тадићев режим исти је као и Сакашвилијев.Бољи бити не може.Може бити само гори.Данас у Србији и уопште на просторима бивше Југославије постоје људи који би могли пуно тога да корисног кажу.Међутим,конкретно у Србији,таквим људима се не дозвољава приступ медијима.Огромну кривицу сносе и модератори на сајтовима који не објављују коментаре у којима је написана истина.У Србији је извршен тихи пуч НВО и ЛДП-а.По њиховом моделу наступа актуелна власт.Српско бирачко тијело(овдје изузимам несрбе)које је гласало за Тадића,нити свијесни нису коме су дали глас.Може се опростити покајницима,може донекле и млађој популацији чији родитељи нажалост нису у прошлости хтјели да сазнају ко је ко у Србији па су им кривим путем кренула и дјеца.Због "боље будућности", која их је опчинила,погрешно су васпитавали дјецу а и на власт својим гласовима довели човјека који је Србију уништио.Незнање убија.Још гора је варијанта слијепило крај очију.А најгора је кад знаш али због лажне представе о некаквом бољем животу и даље бираш непријатеље Србије.Како рекох,ближи се крај руском стрпљењу.Русија неће у будућности много причати.Напротив,жестоко ће одговорити.Подржавам свим срцем Русију на том путу.Многи су заборавили коме дугују слободу.Међу тим многим су нажалост и неки припадници мог народа којих се стидим.Стидим се због њихових поступака,због њихових болесних изјава и жеље да Србија приступи НАТО-у.Ипак,боље је да падну све маске него да се живи у илузији.То је боље и за Русију која к знању мора примити следеће:У данашњем званичном Београду она има непријатеља.И то не било каквог непријатеља.Ако смо начисто са тим(ваљда јесмо)да Србијом из сјенке влада ЛДП,онда се с правом може констатовати да су ти исти владари из сјенке људи који би урадили исто што и диктатор из Тбилисија.Прецизније покушали би да ураде заједно са својим спонзорима,баш као и злочинац који је грицкао кравату.Само ти планови би им се срушили као кула од карата.Ја својим коментарима,заједно са колегама истомишљеницима,покушавам да спријечим црни развој догађаја.Држим се оне народне-"боље је спријечити него лијечити".Не знам хоћу ли успјети,али оно што сигурно знам је то,да ће Русија у сваком случају бити побједник.И на том путу јој желим сву срећу овога свијета.Могу бити Србин стотину пута али изнад свега морам бити реалан човјек и истини гледати у очи.Та истина је испричана ко зна колико пута.Та истина гласи:РУСИЈА ЈЕ БОЖИЈИХ РУКУ ДИЈЕЛО И РУСИЈА ЈЕ ИЗАБРАНА ОД БОГА ДА ПОБЈЕДИ ЗЛО НА ЗЕМЉИ!!

    ОдговориИзбриши
  9. Nedaj se Sveta Rusijo! Na oruzje! Dosta je bilo bednih Juda i Kajafa! Ne moze se sprdati sa Rusijom,pa niste valjda poludeli tamo?!
    Topolj je potpuno u pravu,samo da dodam da u Moskvi ne postoji nikakav mocni "lobi"(mafija)koja bi mogla da utice na Kremlj. Mi nismo Gruzini,Jermeni ili Azeri,nemamo plemensku-kavkasku povezanost.
    Zato,ne dozvoljavajte da vas bedne gnjide,pasje seme,razni Mesici i Tadici vuku za nos!

    ОдговориИзбриши