уторак, 9. фебруар 2010.

О НАТО-у, уценама и савести


Последњих дана јавност Србије разматра питање ступања земље у НАТО и могућу реакцију на то давнашње савезника- Москве. Одакле је одјеном испливала ова тема? Замоли смо за одговор једног од главних њузмејкера на дату тему, амбасадора Русије у Београду Александра Конузина…
"Обратио сам пажњу да је последњих недеља у Србији започела широка дискусија поводом њеног чланства у НАТО-у. Да кажем отворено, није ми баш јасно зашто је управо сада започела ова дискусија. Стиче се утисак да неко намерно намеће јавност ову тему, како би је одвукао, вероватно, од насушнијих проблема са којима се Срби суочавају у животу".
Наша запажања подударају се за закључцима амбасадора. Ради се о томе што чак при површној анализи штампе пада у очи потпуно одсуство информационих повода за покретање теме могућег придруживања Србије Алијанси. Ако ћемо поштено, њу једноставно нико тамо не зове. Мада, треба се оградити – не зове отворено. Ипак, колеге из листа "Блиц", познатог по својим евроатлантским погледима, нису били лењи па су телефонирали амбасадору Русије при НАТО-у Дмитрију Рогозину да утврде како се Русија односи према оваквом догађају. Рогозин је са себи стојственом директношћу одговорио да ако Србија буде упорно тражила чланство у НАТО-у, мораће да одустане од Косова, после чега Русија може да ревидира свој став, као, уосталом и Шпанија, додао је стални представник у Русије у НАТО-у.
Не одлазећи далеко од управног говора господина Рогозина, колеге су истог тренутка назвале његову изјаву уценом, мада је, наводно, Србија за подршку у косовском питању дала Русији своју компанију НИС. Са дуговима, истина, али то већ није тема чланка. А тема је следећа – како да се што пре ослободимо руског покровитељства и придружимо се НАТО-у.
На питање "како", најбоље је одговорио наш данашњи саговорник, господин Конузин.
"Свака држава која ступа у НАТО треба да преузме на себе правне обавезе у оквиру тог савеза, и свака држава члан НАТО-а подчињава се заједничком ставу ове алијансе. Природно, Русија не може да ингорише такво стање ствари, тим пре што прилаз Алијансе питањима евроатлантске безбедности изазива забринутост Русије. У оквиру таквог прилаза према границама Русије се померају војне инфрастурктуре. То представља претњу по нашу безбедност, узимамо то у обзир у односима са државама које су чланице НАТО-а".
Господин амбасадор се изјаснио и на рачун уцене, пошто су ту тему одмах подигле неке невладине организације, које користе сваки погодан повод за саморекламу. И тако…
"Никакву уцену Русија у погледу Србије не врши. Слажем се да односи Србије и НАТО-а треба да се решавају у интересима српског народа и државе. Колико знам, већина Срба залаже се против ступања у ову војну организацију, уз то буквално ових дана министар иностраних послова Србије Вук Јеремић потврдио је у Минхену да Београд не намерава да се придружи војним савезима. Тако испада да ни народ, ни влада не разматрају данас питање придруживања НАТО-у. Испада, понављам, да данас неко вештачки покушава да наметне ово питање, а затим и да оптужи друге за непријатељски однос према Србији".
И, наравно, о односу Русије према могућем придруживању Србије НАТО-у…
"Са своје стране желим да кажем да сви одлично знају, и у Србији одлично знају, да је РФ против проширења НАТО-а, пошто то не доприноси јачању безбедности у Европи, крши принцип јединственог безбедног евроатлантског простора и ствара претњу по безбедност Русије. То је наш став, и ми рачунамо да су га пријатељи Русије уважвали и уважавају. Ако они донесу другу одлуку, ми ћемо са своје стране такође то узимати у обзир, градећи своју сопствену политику. И ми ћемо предузимати мере за осигурање безбедности грађана Русије".
Није тешко претпоставити да ће се у Србији наћи људи који ће речи амбасадора назвати не уценом, већ директном претњом. Али претња за иницијаторе читаве ове игре око НАТО-а не потиче из Русије, њој у великој мери није тако важно да ли је Србија, која се налази прилично далеко од њених граница, ступила у НАТО. Много већу претњу њиховом безбрижном боравку на власти представља народ. Сопствени народ, који још није заборавио ужасе бомбардовања 99. године, за разлику од они који су тада успели под разним изговорима негде да "преседе". На то ће их подсетити народ. А када их подсети, чак и невладине организације ће заборавити на Кремљ – реакција Русије може да се покаже најневинијом у предстојећем ланцу догађаја.

12 коментара:

  1. Reakcija Rusije je sasvim odmerena i diplomatska i clanak je odlican.

    ОдговориИзбриши
  2. Хвала вам Ксенија на овом изванредном тексту и одличној анализи.У праву су и господин Конузин и господин Рогозин.Ја као Србин у потпуности подржавам став Русије и какав год да развој догађаја буде ја ћу бити на страни Русије.Ако хоћу да ми душа буде чиста пред Богом,онда овако мора бити.Другачији погледи на ствари су једноставно богохуљење и ништа друго осим тога.Русији никада ништа нисам замјерао осим једне једине ствари.Наиме,када год треба да се догоди неки велики сукоб,уочи тог сукоба,Русија ми некако дјелује успавано с тим да Русија на крају обавезно изађе као побједник.И то је добро али ово прво,горе наведено,то је нешто што мора у будућности бити исправљено.Никада се више несмије десити да погине преко 20 милиона Руса.Несмије се више никада десити да било ком Русу или Рускињи фали длака са главе због нечијег болесног хира.Погледајте како вам се "захваљују" због тога и то они од којих се то најмање очекује.Сад када вам је Господ подарио атомско оружје,у случају било какве провокације,било каквог испада према Русији,употребите то оружје без опомене.Не чекајте ни секунде,ни једну стотинку.Најважнији су животи Руса у овом случају.Најважнија је ваша драга родина.Руска дјеца имају право на живот и право на радовање.Али,очито неко мисли да немају.То мисле они који се припремају за рат против Русије.Они који упорно лажу да је некакав антиракетни штит уперен против Ирана и С.Кореје.То је лаж.Он је уперен против Русије као што су све НАТО базе направљене само због једног циља.Због Русије.Све остало је лаж,све остало је утопија.Када се говори о пријетњи из Ирана са мржњом се гледа ка Русији.То је тај крипто језик или тајни начин комуникације.Они су "пријатељи" Русије а у ствари су непријатељи и то какви непријатељи.Још једном вам желим сву срећу овога свијета.И свакако још једну у низу великих побједа.Побједиће Русија.У ово смијем да се закунем својим животом.

    ОдговориИзбриши
  3. Поводом Вашег текста и текста „Нови балкански ратови“ од Искендерова где тврди да би синхрони напад на српске општине на Косову и Хрватски напад на Републику Српску могао бити већ око 18. априла ове године, рекао бих: истина је једна, истина је вечна, истина је изнад свих! Ако постоји светски витез – човек од часи и мача, од племенитости и образа, стрпљења, проницљивости и лукавости онда је то и Петар Ахмедович Искендеров. Звезда у „сазвежђу Путина“ раме уз раме са Шојгуом, Кучеренком...(како год набројим о неког ћу се огрешити) плејада бисера које је на окупу чак и Русија ређе могла у толиком броју да изнедри. Грех је и да не поменем принцезе словенске светлости, ратнике и племените „Косовке Девојке“: Гускову, Филимонову, Ксенију Тошич...Хвала Вам што сам духовно жив, хвала Вам што смо физични живи у раљама варвара који себе по моделу „милосрдни анђео“ назива напредном цивилизацијом и хришћанима. Хвала господину Ахмедовичу и мени се памет мота око или около 18. априла, али...Вођу немамо, војску немамо, оружје немамо, имамо још по неког ко зна и уме, много мање оних који хоће, после свих несрећа ни деце немамо да их животу у добру и злу учимо...Уздамо се у Господа и господина Медведева, ако шта са Обамом може договорити, или у пламени мач Руског вихора...или ето нас код Вас (неби било севте), па нек се наједу гробова предака наших – та им трпеза последња била да Бог да! Официр сам цео век био и Бога молијо да часно у боју погинем да ме не мрцваре они који не умеју да се стиде – не даде се!

    П.С.

    Вероватно је да Јулија треба да "запосли Русију" до нашег уништења - могла је и боље да се уда!

    ОдговориИзбриши
  4. Radi podsećanja treba pogledati na sajtu
    www.sr.wikipedia.org/wiki/
    sledeće naslove:
    1.NATO bombardovanje SRJ,
    2.Hronologija NATO bombardovanja SRJ i
    3.NATO snage u operaciji savezničkih strana.

    ОдговориИзбриши
  5. Пљување по Русији се наставља.
    http://forum.b92.net/index.php?showtopic=37548

    ОдговориИзбриши
  6. Ovaj beogradski kvislinski rezim je uveliko prevazisao Saakashvilija,ovo je grozno i gledati!

    ОдговориИзбриши
  7. Masonska maskerada i karneval za glupe goje...

    ОдговориИзбриши
  8. "Руске ракете нанишаниле Балкан"-http://www.smedia.rs/vesti/detalji.php?id=24442.Један стих Боре Ђорђевића најбоље описује ове балканске луђаке који иду Америци и НАТО-у у загрљај.Бора каже:"Благо теби благо мени уништиће нас кретени".

    ОдговориИзбриши
  9. Boze,spasi i sohrani!
    Boze,oprosti Srbiji!
    Boze,daj da zbacimo dusevne bolesnike sa predsednickih funkcija!

    p.s. dovoljno je samo pogledati Tadicev izraz prilikom grljenja sa ovim bombarderom. nista vise,samo njegov izraz lica.

    ОдговориИзбриши
  10. http://hriscanski-sabor-srbije.weebly.com/10561072108910801084-ndash-10571087107210891080108310721094-1080-1076108810911096109010741086-10791072-1076108610881091109510721082.html

    ОдговориИзбриши
  11. Драга Ксенија, погледајте мало на Вашем блогу шта је написано под мојим ником о Обами и његовом доласку на власт, као и о потезима које ће предузимати у годинама које долазе. Ваш текст на блогу и гласу Русије је био сувише оптимистички што се тиче ресетовања односа са Америком. Како сада видимо то ресетовање подразумева опкољавање Русије ракетама. Потребно је узвратити оштро и што пре, тако да им више не прадне на памет да приђу руским границама на ни на 1000км.

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман4. март 2010. 13:10

    Ova vlast mora sto pre otici, njihova politika postaje stetna po srpski narod!

    ОдговориИзбриши