петак, 12. фебруар 2010.

ПРАКТИЧНА ПСИХОЛОГИЈА


Одкуд одједном овај нови талас разговора о ступању Србије у НАТО? Вероватно одговор треба потражити не у војно-поличкој, већ у сфери практичне психологије.
Ако се осврнемо уназад приметићемо да то није први натовски талас. Пробни балон пуштен је 9. јануара, када је министар одбране Драган Шутановац изјавио да "Србију нико не условљава да уђе у НАТО, али уколико желимо у Србији европске системе вредности, то подразумева и евроатлантски систем безбедности".
Реаговање јавности било је предвидљиво: група од 200 интелектуалаца написала је отворено писмо са захтевом да се ово питање решава на референдуму.
На то су заговорници идеје „Србију у НАТО“ и рачунали. Интелектуалце су са лаким подсмехом представили као паничаре — шта вам је људи, ем нас нико у НАТО не зове, ем тема уопште није на дневном реду. На тај начин је први удар друштвеног револта — онај најмоћнији – отишао у празно.
Затим је уследио други талас. Његов врхунац био је интервју амбасадора Русије у НАТО-у Дмитрија Ригозина „Блицу“, својеврсна провера реаговања Русије на могуће придруживање Србије алијанси. Јавности је на тај начин пласирана идеја да се ни Москва неће превише бунити, једино што више неће бранити Косово које и онако ником у Србији већ одавно не треба.
Трећи талас испровоцирале су околности – некако баш на време суседне земље — Румунија и Бугарска – изразиле су жељу да се придруже америчком антиракетном пројекту. Одмах су се појавиле публикације о томе како су „Руске ракете нанишаниле Балкан“, а то би требало да значи да Србија мора под хитно у НАТО јер других гаранција безбедности за њу нема. Уосталом, што се тиче „околности“ с почетка пасуса — ту има разлога за сумњу. Сасвим је могуће да су заговорници атлантске тезе једноставно били упућени у планове суседних земаља и једноставно их искористили за пласирање своје идеје.
Који је коначни циљ? Потпуна капитулација јавности пред атлантском будућношћу Србије. Народ се поетапно навикава на ту мисао, сваки нови талас конкретизује њене обрисе. Принцип телевизијске рекламе – ако свакога дана систематски будете људима приказивали коња, кроз одређено време моћи ћете да га шаљете на избор за мис света. Тако и идеја о Србији у НАТО-у треба за почетак да постане за Србе сасвим природна, а затим и пожељна. Принцип ради без грешеке.
Додаћу да је психологија масе најбоље позната… тачно, психолозима.
Уосталом, још има наде. Али и она је из неког ирационалног домена. „Ако неко треба да ме сатре у прах, не бих желео да то буду Руси“ — неки сличан коментар нашла сам уз текст на задату тему…

16 коментара:

  1. Недавно сам језгровито рекао како се осећам. Бојим се да су припреме толико далеко одмакле да нас банда неће ни удостојити обавештења да је НАТО одавно размештен на територији. Процес се завршава изградњом амбасаде на Топчидеру где су инсталације за командовање за готово цео Балкан. Слава недужним гардистима који су морали да погину како би тамо сели Американци. Ако ће то дохакати НАТО-у нека прва Руска падне на моју главу.

    ОдговориИзбриши
  2. Uclanjenje o nato je drugo ime za okupaciju Srbije i zavrsetak posla americkih svinja zapocetog 1999.godine.Mozda je izraz malo grub ali svinje su svinje i americke i domace

    ОдговориИзбриши
  3. Видите Ксенија,вријеме полако истиче.Не знам када али засигурно знам да ништа добро Србији не спремају ни Америка ни њени послушници у Београду.Ријеч је дакако о уласку у НАТО.Већ сам писао да је у Србији главна полуга власти ЛДП.Владају из сјенке.Ко пажљиво прати догађаје на политичкој сцени Србије морао је уочити тихи државни удар од стране ове партије и разних НВО.Институција предсједника,влада,Скупштина,судство,медији,све је у знаку њих.Тадић промовише њихову политику.Истина,то неће никада признати јавно, али чињенице су једноставно неумољиве.Не постоји демантиј ове моје тврдње зато што га није могуће ничим валидним образложити.Публикације или не,руске ракете и треба да нишане Балкан.Поменуо сам у коментару из вашег претходног текста да Руси више не смију понављати грешке из прошлости.Руска војна(нуклеарна)доктрина није потврђена случајно.Драми претходи чин,јели тако?А нова руска војна доктрина је управо то-ЧИН!!Она несрећница Олбрајт прича ловачке приче.Прави се будала.Црвени картон,то јој треба показати кроз поруку:нисмо наивни,знамо шта спремате.Русија ради феноменалан посао јачајући своје нуклеарне снаге.То је стуб,кичма,мозак(зовите како волите)руских оружаних снага.Тенк,топ,хеликоптер,минобацач,некаква масовност у армији,све је то превазиђено.Само ако располажеш оружјем за масовно уништавање онда ти је суверенитет загарантован.Русија располаже најмоћнијим ракетним системима.Неупоредиво моћнијим од америчких.Вољели би Амери имати бар 100 Топоља или Сињеви нпр.Зато и причају о некаквом смањењу нуклеарног наоружања.То би тако било када би било наивних.Али их нема.Знају они јако добро ко њих нишани.Они знају,али ове будалетине на Балкану и оне у блиском окружењу Русије због своје слијепе мржње према Русији то очигледно не виде.Поштована Ксенија,какву ми битку водимо са тим НАТОфилима.Конкретно ја(моје коментаре можете да читате и на сајту НСПМ)гдје са колегама истомишљеницима стављамо разним "мислиоцима" и "ДХСС-овцима" до знања да нас има још који се никада нећемо одрећи Русије.Ја Русију доживљавам као своју државу.Са овим овдје немам никаквих додирних тачака.Тај ме свијет једноставно не занима.Они да нечем вриједе никада се неби упуштали у такве авантуре каква је ова са НАТО-ом.Да нечем вриједе,знали би који им је државу направио и којих је ослобађао.Неодољиво ме подсјећају на Хрвате и Муслимане који никада неће признати да су покатоличени односно потурчени Срби.А с њима је немогуће водити нормалан дијалог.Дочекаћемо,живи били па видјели,да видимо колика је снага руске армије.Неке заиста треба поштено испљескати.Не иде другачије.

    ОдговориИзбриши
  4. Те 98. године и пијани Јелцин је знао да упути обавештајни брод у Јадран, да ојача Кипар и прошета стратегијску авијацију до Париза. Знајући да Русија није имала новца да ремонтује авионе, уместо да нас нападне НАТО се определио да моли Бога да случајно неки Руски авион не падне због квара. Не ометајте господина Медведева док се чуди што Обама не држи реч. Кад то заврши треба хитно да ојача Грчку пошто је при крају изсисавање новца и припрема за Турску агресију, како нам, сутра, Тадић неби правијо обећану медресу у Беогу. У овој фази је Румунија „прашина у очи“ ради блокирања и уцена тек у наредној ће играти улогу са Мађарском, Бугарском и Турском. Вежите крило са Кином они морају да се боре, а не да пасивно гледате надајући се да ће Америка Русију „уважити“. Ово се господину Путину неби „десило“, нашу су генерацију наши стари „водали по вашарима“ па верујемо нашим очима и ушима кад их је већ Бог дао. Толико о „благом опоравку Америчке привреде“ који најављује Динкић.

    ОдговориИзбриши
  5. Gospodja olbrajt je toliko stara i nesposobna zdravog razmisljanja, da bi u svoju iminentnu smrt bez problema sa sobom povela i planetu. U interesu covecanstva bi bilo da takvim ljudima u takvom stanju ne bude dozvoljeno da nam kroje sudbinu.
    Gledamo psihopate na delu, zivimo u strahu od svakog njihovog novog poduhvata.
    Samo nesto o vrhunskoj nato opremljenosti: Trebalo je da zarate levo i desno nasumice po planeti, pa da shvate da imaju pesadijsko naoruzanje neadekvatnog kalibra!
    Igor Zdravkovic

    ОдговориИзбриши
  6. У Србији тужно и претужно.Тужна-тужну вијест сустиже.Једна од њих је и разријешење дужности епископа Артемија.Дужности су га разријешили они који нагињу прозелитизму.Ово што је урађено епископу Артемију је порука Србима православцима даће прије обиљежавања "Миланског едикта",ипак "ствари доћи на своје".Нисам се преварио у процјени да је 15-ог новембра вријеме стало.Нажалост јесте.Кад би бар овдје гдје живим постојала РПЦ да се Богу помолим.Са ватиканским изасланицима на челу СПЦ не желим да имам никакве везе.Али ни са црквом коју папа из сјенке води.

    ОдговориИзбриши
  7. Postovanje svim ucesnicima i naravno vama Ksenija.
    Procitah ovo veceras o razresenju Vladike Artemija, a istovremeno dok se to sramota desava, u Patrijarsijsko Dvoru u BG se novi Patrijarh Irinej srece sa predstavnicima americke ambasade u BG. Lijepo, nema sta.
    U Boga vjerujem, ali da me vodi raskolnik iz Vatikana u pakao, nece moci.
    Pratim stanje stvari, pa (u Boga se nadam da znaju sto cine, ali crv sumnje mi neda mira) hvala Bogu, imam Rusku Pravoslavnu Crkvu u koju cu da idem, jer ja znam da se sa dusom svojom i svojih pokoljenja nije igrati.
    U svakom slucaju NATO=North Atlantic Terrorist Organization je krenuo otvoreno.
    Nadam se da majka Rusija zna sto cini, jer smo vam mi braco vise nego primjer kako unistiti pravoslavlje.
    Za Boga i Srbiju i majku Rusiju

    ОдговориИзбриши
  8. Чим ми се укаже прва прилика свратићу у прву РПЦ која ми се нађе у близини.Помолићу се Богу.Ово што се ради у СПЦ,овај раскол,ово је горе да горе бити не може.Какве све подметачине чине ватикански намјесници епископу Артемију,па то је страшно.Патријарх Павле да је жив,сигурно би подржао епископа Артемија и неби дозволио ово иживљавање над СПЦ,једином српском светињом.Људи на сајтовима већ отворено говоре да ће прећи у РПЦ.Ко год воли православље,своју породицу,ко чува успомену на своје предаке,молити се Богу у РПЦ је једини начин да се сачува образ,част и успомена на оно што треба да буде светиња сваком Србину.То је православље.Ко не види да је Ватикан преузео СПЦ тај је слијеп крај очију.Борис Францетић наставља путем свог предака са мајчине стране Јуре Францетића.Онај је са својом усташком легијом таманио Србе четрдесетих година прошлога вијека.Потомак му тамани Србију.Уништио је војску,увео цензуру у медије,подчинио судство и полицију себи,довео пацовским каналима Иринеја Гавриловића на чело СПЦ,човјека који од кад је изабран за патријарха само прави грешку за грешком.Ова са епископом Артемијом му је неопростива.Благо вама Ксенија по милион пута што сте тамо гдје јесте.Можда ни свијесни нисте колико сте срећни.И ту вам срећу желим од свег срца као и цијелом руском народу.Русија и Руси је заслужују више него ико други.Пропатили су читав 20-ти вијек и поред те патње изашли као побједници.Нека вас Бог чува и сачува.Амин!!

    ОдговориИзбриши
  9. Кад народ проговори

    Нечувено: на вишеструки празник из историје србије (Дан Државности, дан дизања Првог Устанка, дан првог Србског устава) на централној свечаности у Орашцу била је деветнаеста постава јер су виђенији људи из државног врха били диљем света по егзотичном острвљу, све на значајним међународним скуповима које су сами организовали за тешке паре (од задуживања земље и последње паре грађана отете порезом) у време кад су се са ММФ-ом договорили опет да продуже стаж и смање пензије због сиромаштва земље.

    Да почнемо од почетка:

    1.- Са аспекта традиције:

    - Наполеон је напао Русију (да избегне напад на православље а да блокира Русију и „Европској Унији“ за рачун Турске заврши посао како се неби десило да Срби живе у једној држави). Устанак је пропао пошто Руси нису могли да помогну док је горела Москва, а цела „Међународна заједница“ на челу са Турском ратовала је против Срба у Србији. Против Срба у Црној Гори ратовао је Наполеон. Француска се од тог рата лако опоравила пошто нису изгинули Французи него међународни шљам, а Србија је остала без шансе за стварање нормалне државе.
    - Сретењски устав донет 1835. године није дуго трајао пошто је на предлог тадашње „Европске Уније“ стављен ван снаге као неприличан и недоличан „сувише либералан за тадашњу Европу“?
    - Република Србија је створена 2006. године (нико у енциклопедијама не помиње Винчанско писмо старо око 14500 година и бар 4000 година савремене српске државности).

    ОдговориИзбриши
  10. 2.- Са аспекта „патриотизма и неговања светлих традиција Србског народа“:

    - Руководство Србије махом састављено од свакојаких Србо - мрзаца рођених ван Србије, школовано у католичком духу за однос према Србима, они жешћи атеисти порасли су на мржњи према цркви и „ретроградним Србима који су фуј замислите били толико мрачни и свирепи да су имали краљеве“, лако су постали Евро – фундаметалисти па им је сама помисао на „државност која искључује слободе“ ван памети а нарочито Србска државност (одакле геноцидним Србима право на државу?). Или „сад ће они да се врате са Сејшела због неког тамо паганског обичаја прославе државности“.
    - У Орашац су дошли одани и обрадовали покојног Карађорђа. Потмоци оних који су у континуитету убијани и понижавани од Вождове смрти до данас – Срби Монархисти. Телевизија није смела да прикаже како је дочекана шака јада руководилаца – али је ради заштите кордон полиције био од Београда до Орашца (каки Буш, каки Бајден, каки Обама – ово је било обезбеђење за памћење).

    Дочек је био више него срдачан из стотина грла се једновремено чуло „Доле жута бандо“ „Живео краљ“ „Живела Краљевина Србија“, а Тадићу је дан државности честитао само Обама!

    На Сретење 15. сечка
    7518. лета Господњег Славиша Максимовић
    У К р а г у ј е в ц у

    П.С.

    Без Краља – на ваља!

    ОдговориИзбриши
  11. Mislim da ce u Srbiji uskoro da proradi kuak i motika (da ne kazem nesto vise), ali tako mi se cini.
    Samo glup ili bezobrazan nece da vidi, ali u Srbiji ce doci do velikog haosa ubrzo. Treba procitati oca Tadeja i jos neke druge monahe sta su govorili sta ce se desiti sa Srbijom, tako da se taj trenutak priblizava.
    Posto nismo kao narod zreli da mijenjamo fukare na normalan nacin, onda ce da odu ulicom...onako kako su i dosli.
    Sve sto nam se desava je Bozja promisao, jer smo okrenuli Bogu ledja jos odavno, a majka Rusija i Rusi se izmirise i Bogu okrenuse, pa Bog i pomaze.
    Neka nam je Bog u pomoc.

    ОдговориИзбриши
  12. Слажем се с Вама Зоране.Срби су окренули леђа Богу а то није добро.Хвала Богу па Русију спаси зла.На планети земљи не постоји нико осим Русије коме Бог може да вјерује.

    ОдговориИзбриши
  13. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  14. Неће Срби у НАТО.
    Зашто?
    Па сваки Србин ће пре пушку окренити на ,,пријатеља" из НАТО савеза, него на било кога другога.
    То зна сваки Србин.
    Да ли то знају НАТО идиоти то је њихов проблем.
    НАТО логика, је да су прогласили победу и ИРАКУ и АВГАНИСТАНУ а то није по-БЕДА већ цела БЕДА.
    Митар

    ОдговориИзбриши
  15. Анониман3. март 2010. 00:13

    За већину Срба, НАТО је непријатељ!! То је свакоме јасно!! Па пала је и власт, која је са Немачком потписала Тројни пакт!! Ниједна власт у Србији, нема капацитет да убеди Србе да им је НАТО пријатељ!! Он је окупатор, који је окупирао Косово и Метохију!!
    Нису Срби глуп народ, да не препознају циљеве тог војнополитичког савеза!!
    Србија, никада није била у неком војно-политичком савезу, па неће ни у будућности!!

    ОдговориИзбриши
  16. Анониман3. март 2010. 12:03

    Ja kao pravoslavni Srbin volim Rusiju i ne mogu ni da zamislim Srbiju u NATO paktu, tu bruku i sramotu. Drago mi je sto su nasa ruska braca stala na noge, ali pred nama Srbima su velika iskusenja, pre svega pitanje papskog ekumenizma koji preti da nam podeli i razori naciju, neka nam je Bog u pomoci....

    ОдговориИзбриши