четвртак, 18. фебруар 2010.

Држава по холивудском сценарију. Шта после одјавне шпице?


Читава прича подсећа на сценарио холивудског акционог филма. За почетак, поделили су зараћене балканске народе на добре и лоше момке, затим су уз коришћење најнапреднијих ПР технологија убедили "прогресивну" западну јавност да су лоши момци толико лоши да заслужују најозбиљнију казну, а добрим не би било згорег дати комад туђе земље ради искупљења, тако рећи, претрпљеног страдања. Даље је уследио убедљив видео низ карактеристичног, али разумно дистанцираног бичевања, у виду тромесечних бомбардовања, које је чувало браниоце слабих и угњетених од непосредног контакта са лошим српским момцима, и као финална сцена – свечано проглашење независности Косова, са алузијом да ова независност представља симбол више правде. На том месту на филму обично започиње одјавна шпица, а дирнута публика напушта салу.
У стварности све је много сложеније, јер управо на том месту живот и почиње. Од тренутка проглашења независности Косова прошле су две године. Право је време да поставимо питање: да ли је успела та иста независност? Да ли је полупризната спрпска аутономна покрајина постала држава?
За почетак одлучили смо да утврдимо како оцењују стање сами косовски Албанци. Дајемо реч посланику косовског парламента Сабрији Хамитију:

- После проглашења независности Косова био је усвојен устав, који је осигурао поштовање људских права. Практично у потпуности смо формирали систем важећих закона, сарађујемо са међународним економским организацијама, постигли смо да нашу независност призна 65 земаља. Мислимо да је најважније достигнуће после ове две године независности Косова – достизање невиђених размера стабилизације и мира у региону.
То је политичка компонента. А како живе људи на Косову?
- У таквој земљи као што је Косово, која се после рата нашла у разрушеном стању, потребно је још врло дуго радити у свим правцима, али већ сада постоји прогрес, на пример, у сфери социјалних услуга. За нас је приоритетан развој образовања – земљи су потребни стручњаци. Етиничке мањине на Косову се суочавају са истим проблемима као и сав народ Косова – то су проблеми незапослености, економски проблеми.
Да додамо уз речи косовског посланика мало статистике. Према подацима Светске банке, 45% становника Косова спада у сиромашне, за 15% њих се може рећи да су на ивици беде. Половина ставновника не може да нађе посао, они који га имају морају да се задовоље просечном зарадом од 230 евра. Уосталом, адвокатима косовске независности очигледно није до статистике. За њих је ова прича пре свега сведочанство победе у великој политичкој игри:
- Мислим да се Косово после проглашења независности успешно развија као држава, изјавио нам је Антон Панчев, софијски политиколог. Осим тога, нису се оправдале песимистичке прогнозе да ће Косово утонути у хаос. Може се рећи, несумњиво, да је Косово демократска држава и то доказује чињеница изградње националних институција брзим темпом.
Разуме се, има неколико озбиљних проблема – признаје бугарски политиколог. Интеграција Срба овде је на првом месту. Тако и економски развој и међународна изолација. Али мислим да ће они бити решени у скоријој будућности.
Зашто тада Русија, па и низ земаља ЕУ не поздраве рађање нове државе?
- Искрено говорећи, у Бугарској превладава мишљење да Русија прати принцип одбране совјих економских и политичких интереса, а идеологија православног и словенског братства не игра велику улогу у руској спољној политици. Иначе ми не можемо да објаснимо, на пример, признање независности Јужне Осетије од стране Москве. Уверен сам да ће Русија једном такође признати независност Косова.
Полазећи од каквих интереса Русија ће признати независност Косова? – питали смо ми.

-Мислим да ће се Русија једном врло успешно интегрисати у европске и евроатлантске структуре, рекао је господин Панчев.
Право је време да сазнамо какав је руски став. Косовска независност није успела у принципу – ова државност не поседује своје органе управе, економија као таква у покрајини такође не постоји. Ипак, квазидржаву Косово очекује добра будућност, сматра експерт слависта Ана Филимонова:
- Држава постоји вољом оних који су је створили, а од својих геостратешких планова ове међународне структуре не одступају, зато ће се економска помоћ Косову наставити, покрајини ће се пружати дипломатска подршка, свим силама ће јачати њихова позиција на међународној сцени, без обзира на то што Русија неће допустити ступање Косова у међународне организације.
Жалосна будућност очекује Србе пре свега на северу Косова, које власти Приштине и Међународна цивилна канцеларија сад покушавају да интегришу у остатак квазидржаве, каже Филимонова.
Други наш експерт за Балкан Георгиј Енгелгарт посебну пажњу је скренуо на безбеносну ситуацију у покрајини:
- Што се тиче албанских власти, вероватније чак не толико њих, колико међународних управљачких структура које стоје иза њих, заиста се може рећи да је заслуга мисије ЕУ и постепено одлазеће администрације УН у томе што је пошло за руком да се спрече случајеви масовног насиља против српског становништва за ове две године. Док Приштина не успостави потпуну контролу над територијом Косова, она је објективно заинтересована за максимално позитиван лик, али нико не може да гарантује колико ће се та тежња очувати после постизања циља. То рађа напетост и потенцијалну нестабилност у покрајини.
Наше истраживање би било непотпуно без мишљења српске стране. Српски аналитичар, главни уредних издања Нова српска политичка мисао Ђорђе Вукадиновић био је категоричан:
- О независности се наравно не може говорити с обзиром на чињеницу да је Косово у најбољем случају наглашаван протекторат Запада, односно НАТО-пакта. С једне стране. А у мало горем случају вероватно и нека врста, како бих рекао, територије под надзором организованих криминалних наркокланова, који територију Косова и Метохије, као и неке суседне земље, користе као важну базу и уточиште за транспорт кокаина са Истока на Запад.
Тако изгледа ситауција на Косову две године после проглашења његове независности. А шта ће бити сутра? Србија, уз благослов Генералне скупштине УН, предала је косовско питање Међународном суду правде. Можда ће судије успети да одреше гордијев чвор?
- Мислим да је тај процес пре формалан, мислим да ће одлука суда бити неутрална и да неће имати велики утицај на процес међународног признања косовске независности, изјавио нам је бугарски политиколог Антон Панчев.
Формалан или не, али процес тече. И Ђорђе Вукадиновић чак полаже у њега извесне наде.
- С обзиром на то да чак и та највиша међународно-правна институција није изузета и не може да се посматра ван политичког контекста, онда можда неће бити им тако јасна осуда сецесије. Али да ће подршка сецесије бити то, ја мислим, не рачунају чак ни у Приштини и Вашингтону. У том смислу нека надања, која почињу да напомињу председници такозване републике Косово, како ће после саопштења одлуке Међународног Суда Правде покренути неки нови таласи, ја мислим, од тога нема ништа. Наравно, није узорно очекивати да ће неке стране које су признале Косово повући своју одлуку. То је исто тако мало вероватно, може да се догоди у неком случају. Јер, кажем, већина тих признања јесу последице директног политичког и финансијског притиска САД и њихових саветника.
Као што видите, мишљења се разликују, али мало ко са сигурношћу може да каже да је експеримент стварања државе успео. Очигледно, холивудски сценарији не преносе се тако лако у стварност. Ипак, као у сваком холивудском филму, и овде постоји своја поука. Ево њене суштине: ако сте грађанин мале, неутралне и не превише богате земље, можете да уводите ред на својој територији само уз дозволу Беле куће. Иначе све може да се претвори у косовску сагу, где сценаристе не занима превише живот јунака после одјавне шпице. Јер у старту циљ је другачији: свет треба да зна ко је ту главни за поделу бомби и независности. Само Русија и Кина могу да не схватају на шта се алудира. Али то је већ сасвим друга прича.

Ксенија Тошић, Тимур Блохин

21 коментар:

  1. Нема логике да Србе прогласе за добре момке јер знају да су увек на страни Русије, коју Запад гледа као на љутог непријатеља, иако се о томе јавно не прича. Поред тога у документу Призренске лиге пише да је циљ Албанаца борба против Словенских народа, па су тамо наведени и Украјинци, Руси,.... Геостратешки ратови се воде преко земље Србије, и мислим да је она веома важна за националну безбедност Русије. Чуди ме да Русија не игра активнију улогу у политичком животу Србије, и отвореније подржава политичке процесе у земљи које њој одговарају. Не схватам да не постоји ТВ станица која би промовисала руску културу, језик, писмо,... Имала би далеко више усеха него ли Америка јер српски народ има пријатељски однос према Русији. Сећам се да је пред председничке изборе у Србији, Путин индиректно подржао Тадића, иако је његова политика погубна за Србију (Еулекс, статус Војводине, пљачкашка приватизација, корупција у Влади,...). Рачунао сам на још неколико потеза које је Русија требало да повуче у односу на Србију, а посебно што се тиче војне сарадње -али од тога за сада нема ништа. Прича о томе да српска страна није спремна и не жели сарадњу не пије воду. Ко пита певца да ли хоће на свадбу или неће? Очито да су гео-стратези у Москви проценили да војна позиција Србије у односу на НАТО не угрожава безбедност Русије, што мислим да је ВЕЛИКА ГРЕШКА. Оно што бих предложио Русији је да под хитно уради ремонт пруга у Србији-требаће вам. НАТО се систематски спрема за рат против Русије са намером да јој преотме стратешке сировине, а и још по нешто. НАТО је одавно прешао црвену линију, а Москва на то ћути. Чудно, зар не!

    ОдговориИзбриши
  2. Синоћ је на ТВ Београд 1 приказан Италијански филм о догађајима и стању на КиМ. Никад ништа верније није приказано на тој телевизији кад је КиМ у питању. Друго Тадић би мога да искористи „пријатељске везе“ са Обамом па да га замоли да веже Керове на КиМ и коначно престане малтретирање мученика које годинама превазилази нај свирепија дивљаштва виђена у историји. Можда је прича о Али Баби и дрштву за Молидбеним доручком довољно једанпут годишње да се помоле па да им сви греси буду опроштени. АВНОЈ-ским атеистима је лакше ни Месић ни Тадић ни Чеку немају потребе за опроштајем греха они у грех не верују. Излази на видело да је за оно мало подршке око ФИАТ-а и могућност да Бора из иностранства апелује на Скупштину за резолуцију о Сребрници Италија награђена са енергетским ресурсима Ибра, за јуначко држање у Случају Шарић Мила часте транзитном таксом за пролаз струје са ибра преко Јадрана у Италију. Сад овако: Италији је неопходно да има обновљиве изворе енергије по законима ЕУ, а Србији није неопходно ни да има реку ни да има електричну енергију. На прослави дана државности власт је доказала да има другу државу па им Србија не треба једино што геноцидни Срби не умеју да распродају отаџбину него плаћају страну власт у Београду да им дедовину у бесцење раскрчми.
    Шта можемо учинити? Ако ништа друго хајде да да урадимо оно што можемо! Да оснујемо где нема и омасовимо где већ раде Удружења Српско – Руског пријатељства које води Ивана Жигон: http://www.dsrp.org/. Да се активно укључимо да позовемо све оне којима је Срција на срцу – верујте имамо шансе на ослобођење и будућност.

    ОдговориИзбриши
  3. Опростите због "штампарских грешака" али сам ово послао на једвите јаде па нисам исправи верзију која је објављена.

    ОдговориИзбриши
  4. Нова руска војна(нуклеарна)доктрина заживјеће у пракси.На овај потез Русија ће једноставно бити приморана.Русија је војнички изванредно покривена.Руса је данас око 175 милиона или који милион више.У Русији нешто мање од 150 милиона а у државама некадашњег СССР-а између 17 и 25 милиона.Овдје се убрајају и Руси који живе ван постсовјетског простора.Да није било геноцида над руским народом у протеклом вијеку,данас би било око 300 милиона Руса.Господ се због ове трагедије одлучио да ово компензује атомским арсеналом који је сигурна гаранција опстанка руског народа.Русија располаже застрашујућим атомским потенцијалом и личног сам мишљења да ће Русију у свијету озбиљно схватити тек када се Русија одлучи да га употреби.Ја не видим како се на лијеп начин, односно културом дијалога,може обуздати амерички и НАТО фашизам.Потврде са терена не стижу у прилог тврдњи да је такво нешто могуће.Трајан Басеску и његове колеге у региону схватиће када по њих буде касно.У руској војној доктрини пише да уколико процјени да постоји опасност по националну безбједност,Русија задржава право да прва употреби нуклеарно оружје.Ширење НАТО-а на Исток је пријетња по националну безбједност Русије.Руском војном доктрином свима је стављено до знања шта ће се догодити тако да непријатељи Русије не могу рећи да нису знали.О руском атомском нападу нико неће бити упозораван.Већ су упозорени,а то што НАТО,Америка и њихови трабанти изазивају судбину није проблем Русије.За све који хрле у НАТО загрљај постоји само једна дефиниција:то су фашисти.Уз то су непријатељи Бога и свих духовних вриједности.И да завршим цитатом који се налази на сајту "Гласа Русије" а посвећен је олимпијади у Канади-НАПРИЈЕД РУСИЈО!!Иначе навијам за руске спортисте на олимпијади и желим им од срца да освоје што више златних медаља.Обожавам руски хокеј и прогнозирам да ће Малкин,Коваљчук,Овечкин,Набоков,Афиногенов,Бризгалов и другови обрадовати нацију златом.Срећно!

    ОдговориИзбриши
  5. Rusi,braco moja,neka vam knjiga Tatjane Gracove bude kao Biblija-"Sveta Rusija protiv Hazarije",neka vam bude jasno s kim imate posla!
    Da ne bude kasno!

    p.s. da ne bese judeoboljsevika,danas bi Rusa bilo priblizno 450 miliona i ne bi klinike za abortus odnosile 10-15 zivota po zeni...Ipak,sveti ruski narod cine zivi,mrtvi i nerodjeni. Napred,Rusijo!

    ОдговориИзбриши
  6. НСПМ(нова српска политичка мисао)пренјела је апел страних интелектуалаца поводом текста декларације о Сребреници а који би требао бити изгласан у Скупштини Србије.Ако Срби заиста воле Србију и своје корјене,само једну ствар треба урадити,и то ће бити вриједније од свега досад написаног у циљу раскринкавања лажи о Сребреници.Треба Србима предочити које заправо Борис Тадић,нажалост и на несрећу предсједник Србије.Кад се аргументовано открије позадина ове фантомске резолуције,многим Србима дигнуће се коса на глави.Име Борис и презиме Тадић прати још једно презиме,оно које код нормалних Срба изазива језиву асоцијацију.О томе сам већ писао и заиста ако је икада вријеме да се јавно објави биографија човјека који уништава Србију,онда је то вријеме управо сада.Немамо људи времена.Несмијемо чекати.Ово што се догађа Србији и Србима је дно дна.Мени лично и једном дјелу Срба позната је његова биографија али нажалост не и комплетној нацији.Многи који су му дали глас( превасходно овдје мислим на млађу популацију)немају представу који им је предсједник државе."Ивер не пада далеко од кладе",стара народна,разлог је зашто се треба у Скупштини Србије изгласати фантомска резолуција.Већи злочин од ове дивље резолуције а сутра и уласка у злочиначку алијансу звану НАТО јесте ћутање.Ћутање о томе ко води српску државу.Ако све ово прећутимо,ако прећутимо позадину свих ових догађаја,онда Срби као народ и незаслужују да постоје.Људи би нам помогли и то од срца али не могу.Не могу,везане су им руке због нас самих,односно због наше индоленције и чекања да наше проблеме ријешава неко други прије ли него ми сами.

    ОдговориИзбриши
  7. У тексту господина Искендерова "Признање геноцида је акт национајне издаје" дата је реална слика опасности са којом се игра нашим главама Београдски шљам. Један Швајцарски писац и новинар је пронашао чак 3000 имена у бирачким списковима ЕУ која су уклесана на споменику у Сребрници. Нико нема право на наше уништење па ни Борис Тадић. резолуција о Сребрници не сме проћи!

    ОдговориИзбриши
  8. NIKO NAMA NE UZE KOSOVO
    NO MI( RUSI I SRBI) VISE NISMO ZA KOSOVO!

    ОдговориИзбриши
  9. Испао сам веома лош прогнозер по питању руских хокејаша.Нажалост.Ипак нека Русија добије ону најважнију битку.Битку против Хазара и западних империјалиста.Срећно!!

    ОдговориИзбриши
  10. По питању догађаја у СПЦ оне нормалне крај здраве памети хоће да направе лудим.Тобоже није ријеч о прозелитизму али је више него јасно да јесте.Господе шта смо дочекали.Кад су ово били у стању урадити,улазак у НАТО биће мачији кашаљ.Дао Бог да погријешим.И само да додам још једном да ми је жао руске хокејашке репрезентације.Претходни коментар написао сам уочи треће трећине при резултату 7:3 за Канаду који је нажалост био и коначан исход.Тешко се било вратити.Набоков је грозно бранио а Бризгалов је ушао прекасно.У сваком случају моје ће срце увјек куцати за Русију.

    ОдговориИзбриши
  11. Све честитке биатлонкама на злату.И кад смо већ код ОИ,руска репрезентација у појединим спортовима просто нема среће.Рецимо руска женска рукометна репрезантација је троструки првак свијета,али на љетним ОИ једноставно не иде.Руска хокејашка репрезентација је двоструки узастопни првак свијета али на олимпијади просто не иде.Биће боље.И поред пораза руски хокеј и руска репрезентација су ипак најбољи на свијету.Пошто себе видим у окриљу мајке Русије,рећи ћу и ово:нема нам друге него чекати свијетско првенство па покушати освојити троструко свијетско злато.А из ноћашњег меча извући поуке.Обавезно.Срећно мајко Русијо!!

    ОдговориИзбриши
  12. Честитам Ксенија вама и вашим колегама из редакције Гласа Русије на новом дизајну сајта.Заиста је прелијеп.Срећно у раду и желим да на овим страницама читамо што више лијепих вијести из Русије.

    ОдговориИзбриши
  13. Novi dizajn sajta je veliki napredak-cestitke Kseniji i Glasu Rusije.
    Da li su Ksenija Rusi poreklom Srbi-sta Vi mislite o poreklu Rusa-da li su Rusi poreklom sa Balkana.
    Mozete pogledati izlaganje Dr. Jovana Deretica o poreklu Rusa.

    http://www.youtube.com/watch?v=rXbvN9afE_k&feature=related

    ОдговориИзбриши
  14. Нисам био пажљив па ми је промакло да се сајт "преобукао". Честитам лепо је. Али ја небих био ја кад небих гунђао док не пронађем све линкове. Без шале ово је лепо, функционално и савремено!

    ОдговориИзбриши
  15. Лијеп сајт као нека лијепа Рускиња.Свака част ономе које радио дизајн.Нека на овоме,новом сајту,буде што више спортских садржаја.Обожавам спорт.Он је дио мене.Одавно нисам чуо Бору Чорбу,односно неки његов нови стих посвећен жутој диктатури.Како се само сада у овој данашњој Србији примају Борини стихови,настали у времену диктатуре "дјечака са Сутле"-"Господе поклони ми црни мерцедес,то чудо над чудима,лепо је некажњен газити по цвећу и људима".

    ОдговориИзбриши
  16. Cutanje je znak odobravanja- Rusi vode poreklo od Srba.

    ОдговориИзбриши
  17. Анониман3. март 2010. 00:27

    Руси воде порекло од Срба??
    На Балкан се нису доселики Срби, већ славенска племена мећу којима и део племена Сораба!!
    Срби су се касније артикулисали као народ и нација!! Те Руси сигурно не потичу од Срба!!
    Додуше, Цар Иван Грозни је по баки, Ани Јакшић, делом српске крви, но то нема везе са Русима!
    Не треба ненаучне и недоказане тезе проглашавати истинитим и мериторним!! Што је баби мило, то јој се и снило!!

    ОдговориИзбриши
  18. Желим да похвалим нов изглед портала глас русије, по мени један од најбољих које сам до сада видео. Драго ми је као Србину што се Русија развија у сваком смислу, а што се тиче мог српског народа, нажалост прозелитизам и унијаћење прете мом народу и надам се да то Русија неће посматрати скрштених руку. Све најбоље браћи Русима

    ОдговориИзбриши
  19. Анониман3. март 2010. 18:35

    Samo da se Rusija lepo oslobodi Cubajsa pa ce procvetati!

    ОдговориИзбриши
  20. Karal Bruni bez grudnjaka sa Dimitrijem Medvedevim.

    http://www.jutarnji.hr/carla-bruni-bez-grudnjaka-docekala-ruskog-predsjednika/602847/?foto=4

    ОдговориИзбриши