петак, 19. март 2010.

Словеначка клопка: Косово или Европа?

Ксенија Тошић, Тимур Блохин

Стиуација која је настала око неформалног самита балканских лидера у словеначком Брду код Крања почиње да личи на детективски сиже. Дан пре његовог почетка сви се питају да ли ће тамо допутовати председник Србије Борис Тадић или га неће бити, да ли ће самит почаствовати својим присуством главни гост - председник Европског савета Херман ван Ромпеј?


Све је, као и обично, почело прилично мирно. Премијери Словеније и Хрватске који су иницирали самит, замислили су да окупе балканске лидере на једном месту, како би их ђутуре представили руководству ЕУ - видите, сви су спремни, сви као један верни су идеји европске интеграције. Лепо, и што је најважније, свима од користи: инцијаторима би то био плус у дипломатску касицу, ЕУ повод да размисле не би ли било боље да приме све заједно и одједном, истим тим балканским лидерима прилика да се прикажу у најбољем светлу.


Али бечки бал није успео. Господа су заборавила на то да иза европског блеска српског председника може да се крије балканска непомирљивост. Она се и испољила: господин Тадић је одбио да седи за истим столом са представницима независног Косова. Организатори, и пре свега словеначки премијер Борут Пахор, покушали су да спасу ситуацију, предложивши да се окупе без титула: то је, наводно, господин Борис Тадић, то је госпођа Јадранка Косор, а овај момак је Хашим Тачи. Идеја није прошла. Постоји сумња да се то управо десило због укидања титула: ако председника Тадића од покушаја да ошамари премијера Тачија омете дипломатска етикеција, грађанину Тадићу ништа у томе не може да спречи. А ако га не ошамари, његови га код куће неће исправно разумети. Између осталог, то су само наша нагађања. А шта је било у ствари, решили смо да питамо стручњаке.


Директор београдског института за савремену историју Момчило Павловић сматра да...
...да су то велики притисци на председника Тадића. То зависи од тога какав ће се модус наћи. Наши суседи ако добро желе Србије пре свега требало би да мало више уважавају став Србије и да мало мање по налогу Америке подржавају такозвану Косовску независност. Србија не може да прихвати ставове суседа у том смислу да Србија треба да разговора са Косовом као независном државом. Тиха дипломатија невидљиво ради и ако се дође до неког прихватљивог става онда ће Тадић вероватно отићи у Словенију али сувише је мало времена.


Други наш саговорник, главни уредник издања Нова српска политичка мисао Ђорђе Вукадиновић изразио се категоричније:


Мислим да се председник Тадић на том састанку неће моћи појавити. Односно он ће се појавити само под оним условима које је срспка страна дефинисала још пре неколико месеци - учешће делегације Косова може да буде само под ознаком УНМИК-делегације. Све друго би значило симболичко признање независности Косова, макар индиректно. Што је за Београд неприхватљиво јер је председник Тадић рекао више пута да Србија неће признати Косово ни директно, ни индиректно. Директно признање се не тражи али се индиректно признање заправо тражи из Брисела и из Вашингтона и овакве ситуације у које се доводи Београд, где мора или да се одрекне свог учешћа у неким регионалним и међународним састанцима, или да прогута ту горку пилулу, у виду косовске делегације. Такве ситуације ће се понављати.

Кaо што видите, питање још није до краја решено. Између осталог, у прес-служби председника Тадића на њега су нам одговорили класично „Без коментара", што у датој ситуацији о многоме говори.


Занимљиво како се осећају организатори у датом тренутку? Непријатно. Јер под питањем је сада и долазак високог европског функционера ван Ромпеја. А ако њега не буде, коме све то треба? Између осталог, господин Пахор је сам крив, јер, како је приметио један од спрских Интернет-корисника, требало је сам да одлучи унапред да ли жели да види на самиту већи или мањи део Србије.

5 коментара:

  1. Анониман20. март 2010. 00:22

    Pogledajte samo izraz lica srpijanskog predsednika Borisa Tadica!
    Vise govori od hiljadu reci.
    Nekada je postojala medicinska dijagnostika,nekada su ljudi bili bezbedni i isli su ulicama bez straha od neuracunljivih i besprizornih...Takvi su bivali zbrinuti u odgovarajucim ustanovama.
    Nekada...

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман20. март 2010. 16:21

    Danas vec znamo, da ja "konferencija" kod Beca potpuno propala. Drukcije nije moglo ni biti iz vise razloga, jedan od bitnijih je, da su slovenci opste znani i imaju bogatu tradiciju dobrih sluga, a slabih gospodara.
    Jedan od navodnih razloga za odcepljenje od Jugoslavije ( i aktiviranje njenog raspadanja u nasilju ) je bilo odbijanje slovenije, da u beograd dolazi po "diktate". Sada bi da diktiraju. To znaci hteti za sebe ono sto se drugome ne odobrava.
    Vidimo, da se istorija jasno ponavlja u sve kracim ciklusima, gubitak Kosova bi lako mogao da bude uvod u nestanak Srbije.
    Kada male zemljice poput slovenije u kojima se guse u svom strahu od nestanka,traze od Srbije zrtvu Kosova, to jasno ukazuje da Srbiji dobro ne zele ( A da i ne govorim o zeljama hrvata ili siptara po tom pitanju).
    Potrebne su inicijative u reziji ozbiljnih zemalja.
    Igor Zdravkovic

    ОдговориИзбриши
  3. Драга Ксенија,

    На интернет претраживачу гугл ако се укуца ”глас русије” појављује се стара веб страница гласа Русије. Види линк:

    http://www.google.com/search?hl=sr&client=safari&rls=sr-cs&q=глас+русије&lr=&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

    Надам се да ће техничко особље гласа Русије решити овај проблем. Сама чињеница да постоје два линка на исту емисију збуњује читаоце. На старом сајту гласа Русије (линк: http://ruvr.ru/index.php?lng=scr) , линкови ка новом сајту гласа Русије, нису добро постављени. Потребно је урадити копирање истих да би се дошло до новог сајта, уместо да се технички омогући једним кликом миша прелазак на нову страницу гласа Русије, или аутоматска редирекција на нови сајт. Читалац мора да види линк а они који добро не виде не могу да га копирају па добијају информацију да страница не постоји. Неколико старијих грађана ме питало да им помогнем у вези овог проблема, па је то разлог зашто Вам се обраћам.

    Такође логовање на новом сајту гласа Русије не ради добро, јер када једном прође регистрација онда се понекад дешава да се није могуће улоговати користећи корисничко има и лозинку коју је задао корисник.

    Још нешто, замилио сам Вас у једном од ранијих постова да се на новом сајту гласа Русије постави архива вести у аудио формату, тако да је могуће слушати емисије гласа Русије после емитовања. Уместо тога, поставља се само аудио фајл за последње емитовање вести. Простор на дисковима не би требало да буде неки већи проблем како би се ово омогућило.

    ОдговориИзбриши
  4. Никад ми није било јасно што ситни полтрони и сецикесе обећавају шефовима оно што сами не могу да замисле. Како опада америчка помоћ разбојницима по свету тако им апетити расту, а крвницима својих народа страх се увећава прогресивно. Хрватска је пред привредним колапсом и има разлоге да прогурава „Независно Косово“ кад већ није било резолуције о Сребрници и нису добили повод да војно нападну Републику Српску. Право питање је у каквом је шкрипцу Словенија кад јој је алтернатива самит на Беду код Крања? Брисел све ређе потура леђа за америчке будалаштине и није чудо што се „уважени гости“ нису појавили. О самој природи скупа и замисли организатора говори податак да су са пола састанка „главом без обзира“ побегле и делегације друге две балканске колоније: Македоније и Босне? Покушај стварања новог „тројног пакта“ је успео ако званични циљ није – живо ме занима како ће изгледати федерација састављена од Албаније, Косова, Хрватске и Словеније! Односно шта са онима између и около – ево посла за господина Николаја Макарова.

    ОдговориИзбриши
  5. Шта сте се ућутали? Ја мислио да је ово пованпирење Јадранске Федерације. Југославију су растурили на јубилеј 1941 - 1991. Код Јадранске омашка је три године 1907 - 2010. Шта је Бенито Амилкар Андреа Мусолини предлагао Краљу Николи? Ау што је Борут Пахор измислио спасоносно решење - може да патентира да се обогати!

    ОдговориИзбриши