среда, 24. март 2010.

Судите по делима њиховим…

Ксенија Тошић, Тимур Блохин

Пре 11 година, 24. марта 1999., почела је операција под лирским називом „Милосрдни анђео". Она је трајала тачно 78 дана. У међувремену НАТО-армада која је предузела преваспитавање Срба у духу хуманизма, демократије и човекољубља уз коришћење преко хиљаду авиона, лансирала је више од 10 хиљада крстарећих ракета и бацила 79 хиљада тона експлозива. Погинуло је 2,5 хиљаде цивила, укључујући 89-оро деце. Рањено је 12,5 хиљада лица. Срушено је 148 стамбених објеката, као и 62 моста, оштећено 300 школа, болница, државних установа и 176 културних споменика. Бомбардовање је довело и до озбиљног загађења животне средине.


Узгред речено, на Западу се до сада верује у званичну верзију, према којој је операција извршена да би се спречала хуманитарне катастрофе. А шта се мисли о томе код нас, у Русији?


Најшире гледиште изнела је историчар-балкансиста Ирина Рудњева.
Бомбардовање не само да је нанело озбиљну материјалну штету земљи, већ је задало и ударац односу Срба према свету - они су душевно сломљени и ма како се власти трудиле да учлане земљу у неку међународну организацију, биће, на жалост, потребно дуже време да се друштво опорави.


Унеолико слично, али оштрије мишљење изнео је Михаил Јамбајев, колега гђе Рудњеве.
У земљама подвргнутим агресији резултати су из године и годину све јаднији. Биће још јаднији ако на неки начин не интервенишу сасвим чаробне снаге: можда, ће земље-агресори бити приморане да почну да се баве својим унутрашњим пословима и да се повуку са Балканског полуострва.


Штавише, Михаил Јамбајев је сигуран да то још није крај...
Мишљења сам да ће кроз неколико година на Балкану испливати снаге које су довели Американци. Имам у виду терористичку мрежу која ће дестабилизовати Европу. Док Србија прави уступке, док пристаје на даље саморазарање, то се неће прекинути.


Колумниста издања Вадим Трухачов „Правда.ру" види не мање јадне резултате те операције.
Чудан је начин увођења демократије помоћу бомби. А резултат је црна рупа у центру Балкана под називом Косово којом, фактички, управљају бандитски кланови, где су спаљене десетине светиња са листе УНЕСК-а, где је дошло до етничког чишћења, само не Албанаца, већ Срба и осталог неалбанског становништва. Ето, то је, заправо, сав резултат.


Па ипак, одлучили смо да разјаснимо има ли барем неко у Русији ко види смисао у дотичној НАТО-операцији. Али чак и Илија Јашин, један од лидера либералног покрета „Солидарност", искрено сматра да је у питању грешка.
Мислим да је то била трагична грешка. По мом мишљењу, то је искомпликовало односе између РФ и САД, и то не на нивоу руководилаца држава, већ на друштвеном нивоу. Врло добро памтим како је почео пораст антиамеричких расположења: био сам ученик вишег разреда и првим баченим бомбама почео је пораст овог негативног односа, па митинзи поред амбасаде САД, и то уз моје учешће.


Уосталом, као доследан демократа западне оријентације, гн Јашин је сигуран да
Милошевићеву диктатуру нису збациле бомбе, нити Американци, већ сами Срби који су хтели његову оставку и који су то издејствовали. Када је НАТО бомбардовао Југославију рад са прозападних, проевропских позиција био је доста тежак, али радујем се што смо тај посао, ипак, обавили.


По мишљењу Леонида Радзиховског, још једног експерта либералне оријентације, има и других резултата бомбардовања.
Но, по мом мишљењу Алијанса је постигла оно што је хтела. Хтела је да прекине етничко чишћење на Косову - етничко чишћење је прекинуто. Друга је ствар што су на Косову локални Срби видели свога Бога. То је истина. И многи Срби су побегли оданде. Тро је такође истина. Е па, то је, заправо, резултат. Што се тиче мишљења да су Срби страшно увређени овим бомбардовањем, безрезервно се слажем са њим.


Заиста, Срби су већином увређени. Али покушали смо да вратимо разговор на колосек постављеног питања - који је задатак Алијанса имала? Тешко да је то било вређање Срба...
Најјаснији и, по нашем мишљењу, најтачнији одговор дао је експерт-балканиста Георгиј Енгелгарт.
Кроз 11 година видимо да је НАТО извршио основни задатак пред којим се налазио - југословенска држава више не постоји. Алијанса је постигла своју тоталну војну присутност на Косову и учврстила своју војну контролу на Западном Балкану. Што се тиче реалних, а не декларативних задатака, типа заштите људи, права човека и кретања региона путем напретка, они су остварени.


Тешко да се томе може нешто додати. Судите по делима њиховим...

13 коментара:

  1. ... И дошао је заборав, наталожен сеобом
    у напукле и ветровите собе овога времена
    у којима се будим, у тешком оклопу племена
    које зна за храброст, али се не сећа смисла.
    Иван В. Лалић

    ОдговориИзбриши
  2. На жалост Срби су се нашли у расцепу једном из кога не знају како да изађу ни на коју би страну. Просто речено мо смо изгубљена нација јер губимо идентитет и зато се и дешава све ово.Немогу да схватим да има велико број Срба који гледају ка натоу са неким симпатијама. То што нам је НАТО у радио био је злочин и то се не сме заборавити јер би то било гажење свих жртава тог злодела запада. Искрено се надам да србија неће ући у ту организацију а ни Република Српска.

    ОдговориИзбриши
  3. Браћо и сестре, даме и господо, другарице и другови Срби, грађани Србије: почиње последња одсудна битка за опстанак Србског народа. Битка на Маратонском пољу за опстанак међу осталим народима. Уједно изгласавање геноцида у Сребрници и Тадићев опроштај хрватских злочина над Србима сахранио би Србско име за сва времена а дао легитимитет да се за 300 евра може организовати отстрел по Србској глави као што су то чинили Хрвати после Олује. Свако ко себи, својој породици и најдражима жели добро сад је време да дигне свој глас против резолуције и повлачења тужбе. Ако се не изборимо заслужујемо проклетство да нас лове као животиње и да нам се име и род угаси. Да цео свет у школама учи да смо морали бити уништени као светска зараза – геноцидан народ! Ако се изборимо велика је могућност да се суди онима који нас уништавају (само је за време НАТО агресије овде просута 31000 пројектила са осиромашеним ураном). Ако данас свој глас не подигнете немојте очекивати своје сутра!

    ОдговориИзбриши
  4. Проф.др Емил Влајки кога је наша цењена блогерка интервјуисала приликом њене посете Бања Луци је у једној од својих књига (Демонизација Срба)коју управо имам на радном столу у једном пасусу је констатовао да су Срби вероватно једини народ који је сатанизовао сам себи и неким својим поступцима и резолуцијама практично НАТО-у дао легитиман изговор за агресију на нашу земљу. Србијанци ће да би добили неки евро од запада да осуде нас из РС иако смо ми највећи пријатељи Србије који ту земљу волимо више него своју и дају велики аргумент у руке оним снагама које желе да нас укину. Има ли снаге у Србији да неко то прекине! Мислим да нема јер су људи тамо постали тотално инертни на све што се дешава око њих па и њима самима.
    Видећемо за неколико дана шта ћњ бити,па можемо полемсати на истом овом блогу.
    ПС.
    Немогу да нађем никакав контакт мејл гласа русије?

    ОдговориИзбриши
  5. Тираспољ26. март 2010. 23:24

    А мени се учинило да сваки трећи (можда више а можда и мање) србин - поред симпатија према НАТО-у гаји и фину навику да говори "кад су нам то Руси помогли?". Ееееееееххехехеееееееее! А ако је тако, каква будућност је пред таквим народом који такве изроде просто не протера у Сибирски рудник? Може ли се некажњено то прећуткивати? Или се може Бог обманути?

    ОдговориИзбриши
  6. Захваљујући Титу и Стаљину а сад и овим жућкастима готово да је уништено свако памћење кад су нам то Руси помогли. Нарочито је државна безбедност изгарала на девизи кад су нам Руси помогли. Сто пута поновљена лаж да не би постала истина скупљам материјал. Молим сваког ко зна добру књигу Српско Руској сарадњи кроз историју да ми наслов препоручи на меил maksimovic2008@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  7. Милион пута сам чуо то питање "када су нам то руси помогли" и што је нагоре то често чујем од образованих људи. Кад то чијем коса ми се на глави дигне али после исто толико објашњења схватим да то не вреди причати јер неки су људи одрасли слушајући такве приче и не вреди да их мењамо.
    ПС.
    ЗА Максимовића "ИСТОРИЈА РУСИЈЕ" Алексеј Јелачић

    ОдговориИзбриши
  8. Alijansa je postigla ono sto je htela-da opravda svoje postojanje.
    Posle promena na Istoku i raspada Varsavskog Ugovora-NATO je trebao da dozivi slicnu sudbinu.
    NATO je ogroman novac-Budzet NATO-a je kao 3 budzeta Rusije.
    Nestankom NATO-a to je veliki gubitak za Vojnu Industriju -uglavnom USA i UK.
    Prosirenjem NATO-a se dobija vise novca u NATO budzetu.
    USA je obicno vodila ratove u predizbornoj godini-Irak 1991-Republika Srpska 1995-SR Jugoslavija 1999-Irak 2003 g.
    Pobeda u ratu jaca poziciju vladajuce Partije u USA na narednim Izborima.
    Uloge su davno podeljene -i svak ide svojim putem.

    ОдговориИзбриши
  9. In the 1990s, the European bankers used U.S. and NATO forces to dismember Yugoslavia so George Soros and the Rothschilds could gobble up Balkan resources. But that strategy is failing in the Caucasus, where the Russians fought back against the genocidal attack by Dick Cheney’s poodle, Mikheil Saakashvili, the New York-trained attorney the CIA got elected as the president of Georgia .

    http://www.globalresearch.ca/index.p...t=va&aid=10191

    ОдговориИзбриши
  10. Autor teksta je dobitnik americke nagrade za novinarsku hrabrost.

    http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=10191

    ОдговориИзбриши
  11. Затечен сам и згрожен несрећом која је задесила људе, породице, Москву и најдражу ми Русију. Од свег срца делим тугу пострадалих, њихових породица, народа и пријатеља Русије. Последњи је час да подигнемо ниво личне безбедносне културе и сви заједно у сарадњи са надлежним органима Руске Федерације допринесемо да ово безумље буде последње. Само се сав народ може изборити против такве пошасти. Нека је вечни помен пострадалима, Бог нек им душу прости и нек ово буде морална обавеза свима нама да се такво зло више не сме поновити.

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман29. март 2010. 15:20

    Neka su prokleti hazari i njihov krvolocni terorizam po vascelom svetu.
    Vjecnaja pamjat,besmrtna ruska braco.

    ОдговориИзбриши
  13. Полако све долази на своје: после успеха снага безбедности РФ - освета. Отвара се питање може ли шака "Шиптара" са Кавказа и из Албаније да држе у шаху Словенски народ од пола планете Земље? Може ако се примењује Западни облик мерила и демократије. Нема смисла о томе говорити ако се употреби здрав разум - наше је шта ћемо одабрати. Ако у наредном коментару драге Ксеније будемо имали "и друго мишљење" од „демократских и слободарских“ са оне планине угасили смо га 100% и ми и Ви. Ако осетимо хришћанску бол и сви допринесемо да се страхота не понови спасени смо 100% и ми и Ви и Ксенија остаје на функцији и напредује у служби на понос оба народа. Толико о „новим трендовима“ геополитике.

    ОдговориИзбриши