среда, 31. март 2010.

Рат светова или двоструки стандарди

Ксенија Тошић, Тимур Блохин
Експлозије које су одјекнуле у Москви 29। марта у свету су биле примљене са негодовањем и жалошћу। Лидери већине земаља су сматрали за свој дуг да изразе подршку Русији। У извесном тренутку, као између осталог и у септембру 2001। године, после трагедије у Њујорку, појавио се осећај свеопште солидарности цивилизованог света у пружању отпора савременим варварима. Посебно јасно ово осећање се испољило после телефонског позива Барака Обаме Дмитрију Медведеву, када је амерички председник понудио свом руском колеги сарадњу у позивању на одговорност оних који су извршили ове терористичке акте. И чак се и НАТО замислио над тим да активизира заједничку, очигледно са Русијом, борбу против тероризма.


У томе је блеснуло нешто за нас познато – на јесен прошле године у главном граду Републике Српске Бањалуци политички филозоф Емил Влајки говорио је о надолазећем збијању редова у овкиру хришћанске цивилизације пред лицем нових претњи? Не посматрамо ли ми ову појаву?

Амерички политолог Хантингтон је у књизи „Сукоб цивилизација“ рекао да ће 21. столеће бити обележено сукобом хришћанске и исламске цивилизације. Изгледа да се та хантингтонова теза пуним темпом остварује. Према томе сасвим је нормално да је оно што је Америка предложила Русији нешто изузетно реално.

Ипак са радикално-филозофским погледом господина Влајкија не слаже се врховни муфтија Русије Талгат Таџудин. Са његове тачке гледишта терористички акт извршен у Москви...

...је чудовишан злочин и никакво прикривање исламским или религиозним принципима овде никако не може да постоји। Божија религија то осуђује.


И тако идеолошки сукоб остаје по страни. Да пренесемо у том случају западни предлог за сарадњу у строго практичну раван. Између осталог, војни аналитичар Мирослав Лазански је уверен...

Што се тиче само техничке могућности за помоћ то Русији не треба дакле Русија има све техничке могућности и ефективе да се супростави свакој врсти тероризма на просторима Русије па и шире।


Оно чиме би НАТО и западне земље могле да помогну Русији, то је пре свега да уваже захтеве Русије кад су у питању потернице за појединим екстремистама који су добили политички азил у неким западним земљама, пре свега у Великој Британији. Вероватно зато што су неке западне земље понудиле помоћ Русије, вероватно ту има и неке мале гриже савести.
Док год се не уједначе критерији шта је то тероризам, ко су терористи врло је тешко водити заједничку борбу против тероризма

Какав закључак се може извести из оног што су изнели наши саговорници? Нажалост, закључак о великом неповерењу које влада у савременом свету. И ту не треба ревидирати само критерујеме тероризма – критеријуми егзистенције су уз какав прилаз такође под великим питањем.

4 коментара:

  1. Па изгледа да је „експлозивна“ најава дестабилизације Кавказа у функцији припреме Америчке агресије на Иран у првом кораку, а онда уз помоћ Турске (по старој шеми) „ударац у стомак Русији“. Са једне стране веома негативна ситуација створена променама у Украјини, а са друге процеси у Грузији говоре да је и Сакашвилију одзвонило, терају екстреме запада на очајнички напад на Иран у првом кораку. Па у другом надмудривање око сецесије на Кавказу и коначно преко Турске реализација замисли из 50-их година прошлог века. Све су извеснија два параметра: Иран немају снаге сами да нападну под условом да је окружење Ирана стабилно. Турска им неће бити савезник у „хазардним играма“ само ако се игра на сигурно. Неповољно је по Русију што неопходна борба против нарко босова у Авганистану уз НАТО помоћ ствара одбојност и топи тешко стечени утицај у исламском свету тог региона. Зато се мора по сваку цену и хитно:
    1. издићи национални циљ изнад профита Руске мафије која од наведене дестабилизације лепо зарађује и
    2. крајње енергичном акцијом уништити језгра тероризма на Кавказу уз претходно херметичко затварање граница према „слободном свету“.
    Повољно је што изгледа цео овј вашар није из Обамине главе и то даје мало услова у времену, али ако се то време не искористи крајње економично та ће се повољност брзо истопити.

    ОдговориИзбриши
  2. Моје најискреније саучешће поводом ове трагедије.Био сам тужан тог дана.Као да сам изгубио неког свог блиског.Не волим лоше вијести из Русије.Не треба се заваравати солидарношћу са Запада.Она је формалне природе.Терористи који су спровели у дјело овај злочин добијају подршку са Запада.Само нека буде сигуран Запад предвођен злочиначким америчким државама али и пацови који су спонзорисани са тог истог Запада и Америке да ово што чине,да ће им Русија вишеструко вратити и то са каматама.Наплатиће ово Русија дебело.Како вријеме одмиче све сам више сигуран да ће Русија неког почистити,али не било како почистити.Није џабе предсједник Медведев недавно потписао нову руску војну доктрину.А ако су тачне информације даје још и грузијска веза овдје упетљана онда се мозаик полако склапа.Ономад,у аугусту,љета господњег 2008-ме,58-мој руској армији требало је неких четрдесетак сати(ако је и толико)да згази НАТО,Америку,Израел,хазарски хоштаплерај и њиховог потрчка који грицка кравату.Идући пут биће све готово још и брже.Много брже.За пар минута.Тек да Русију та стока схвати озбиљно.Једном за свагда.

    ОдговориИзбриши
  3. Dosta je bilo hazarskih podmetacina i sabotaza!
    Dokle ce majka Rusija krvariti? Ima li kraja ruskoj patnji?

    ОдговориИзбриши
  4. Есть мнение, что терракт устроили российские спецслужбы((
    В любом случае, это ужасное событие.

    ОдговориИзбриши