среда, 6. мај 2009.

Још једна цигла у зиду

У уторак је Хашки трибунал подписао признање собственог непрофесинализма. Великим словима. А како још може да се тумачи утростручење затворске казне за бившег мајора ЈНА Веселина Шљиванчанина? Шта је то тако пресудно могло да се догоди у периоду од септембра 2007., када му је суд изрекао петогодишњу затворску казну, до јучерашњег дана, када се испоставило да његова одговорност вуче на пуних 17 година?
То што је Шљиванчанин, који је био сигуран да му је и ова петогодишља казна изречена тек да покрије боравак у истражном затвору, остао на ногама сазнавши пресуду Жалбеног већа, говори о његовој невероватној издржљивости. Човек је од краја 2007. боравио у Београду, у породичном кругу, и за Хаг је кренуо тек да добије потврду да је потпуно слободан. Али перверзни смисао за хумор хашких судија шапнуо им је другачије решење.
Српски народ је одавно дефинисао кога и како суди Хашки трибунал – „свако је невин док се не докаже да је... Србин“. Али је невоља далеко већа него што изгледа на први поглед. Ми то данас мислимо да је пресуда Шљиванчанину страшна само за њега, негову породицу и пријатеље. А сутра? Неких пола века касније, када неке нове генерације буду проучавале историју балканских ратова краја двадесетог века, једно од основних сведочанстава кривице и одговорности биће документација Хашког трибунала. И један поглед на списак осуђеника биће довољан за историјску пресуду - Срби су геноцидни народ.

19 коментара:

  1. Ррат против српског народа у бившој СФРЈ је смишљен у САД, давних 70-тих година прошлог века, када је направљен план распада СФРЈ. Тај план је обухватао колективно кажњвање српског народа са циљем да се прогласи за геноцидан народ. Експеримент је послужио као пример осталим народима у случају да откажу послушност владарима света. А. Солжењицин је рекао да је Русију, рат НАТО-а против Србије, отрезнио и отворио јој очи. Надам се да руководство Русије дубоко схвата да нема пријатељства са онима који вековима пљачкају друге народе широм света, и гаје дубоку мржњу према павославним Словенским народима.

    ОдговориИзбриши
  2. Хвала великом колеги Шљиванчанину. Његова је једина кривица што је повредијо сујету НАТО шпијуна (новинара). Његов пркос несме бити заборављен. Што је Србин то му је отежавајућа околност. Мислим да је госпођа Елена Гускова прдставник РФ у Трибуналу. Она је златна па вероватно има доказе како је и ово изведено. Догодило се само оно што је записано па чувајте доказе о неделима Инквизиције двадесетог и двадесет првог века. Ничија није горела до зоре!

    ОдговориИзбриши
  3. Драга Ксенија,
    са закашњењм Вам желим срећан рођандан и пуно успеха у животу и раду.
    Нове генерације, које буду проучавале нашу прошлост и садашњост, имаће, несумњиво, пресуде и документацију Хашког суда пред собом, као материјалну грађу за доношење историјских оцена.
    Како ће их званично тумачити?
    То у првом реду зависи од тога колико ће трајати окупација Србије и докле ће се стићи са денацификацијом Срба.
    Ако окупација потраје и, ако Запад постигне жељене ефекте у денацификацији Срба, онда ћемо добити званичну историографију по којој ће Срби остати упамћени као геноцидни народ.
    Тај процес је већ сада увелико одмакао и у Србији се објављују увелико чак и преводи књига страних аутора који отворено заступају ту тезу.
    (Најновији пример дао је немачки србождер др Холм Зундхаусен, али има и српских историчара млађе генерације, који су му дали адекватан одговор.)
    Само, дакле, у том најнеповољнијем случају српски јунаци, попут Радована Караџића, Ратка Младића, Војислава Шешеља, Веселина Шљивљнчанина...добиће неповољн третман.
    Али, чак ни тада неће бити стављена тачка на њихове биографије, јер постоји код Срба јако колективно памћење, које српске хероје, од Косовске битке па до данас, чувају и славе.
    Само захваљујући тој особини ми смо се и одржали до данас као народ, на овој историјској ветрометини, на којој су нам са свих страна, сем из Русије, стизали ледени вихори потирања памћења и затирања семена.
    Српски ће народ преживети и ову непогоду, само уз помоћ Бога и братске Русије, која је, такође, нападнута са свих страна.(Погледајте само шта је данас Глобални Антихрист у Прагу приредио за Русију!?)
    И, да завршим, постоји само један прави Суд, и он није од овог света. На том суду ће хашки кажњеници бити невини заштитници српског народа, истине и правде. Народ већ сада пева :
    "Радоване, српски горостасу, док Те траже, на добром си гласу". На добром ће гласу остати и пуковник Веселин Шљиванчанин, без обзира на драконске пресуде једног политичког судилишта Србима, какав је Хаг.

    ОдговориИзбриши
  4. Данас се сећамо свих погинулих бораца, руса који животе своје положише за миран живот оних који долазе. А сетимо се данас и православних срба који ратоваше против јеретика, часно и мушки, а сада им суде погано - облици недостојни да се људима назову.

    Али проклетство на њихову главу а слава србском јунаку Шљиванчанину. Господе подај му силе, утврди га у вери православној, прослави Име Своје Господе Сведржитељу и уједини све православне Словене на страх враговима.

    ОдговориИзбриши
  5. *Ипак се окреће*: дана 07.05. Радијо Београ, питање јутра – шта нас чека у ЕУ. Око дванаест учесника у програму и сви до последњег сматрају да нам тај луксуз не треба! Око половина зна праву историју Србско - Европских односа. Лично Кушнер помаже Тачију да буде само протеран али не и ухапшен и депортован Србском правосуђу. *Неке невладине организације* припремају тужбу против НАТО због ратних злочина у Србији 99. године. Круна свега: Хрватски суд осудијо генерала за злочине над Србима. Генерал иначе посланик збрисо у иностранство – Херцеговину. Да човек не поверује. Иначе честитам Вам 9. мај са жељом за коначну победу над фашизмом.

    ОдговориИзбриши
  6. Честитам свима Дан Победе над фашизмом.

    Данас се сећамо и Јосифа Стаљина ког никада не смемо стављати раме уз раме са мрзитељима руског народа какви су били Лењин, Свердлов, Бела Кун. Руски народ, на челу са Јосифом Висарионовичем Стаљином победио је фашизам - највеће зло у историји људског рода.

    Поздравляю всех с Днем Победы!

    ОдговориИзбриши
  7. Честитам и ја свима највећи руски (надам се, ипак, не само руски) празник, један од редких који никада за мене није био споран - Дан Победе!

    ОдговориИзбриши
  8. Велизар9. мај 2009. 17:20

    Придружујем се чњститкама за Дан победе над фашизмом. Победе, у којој је пресудну улогу одиграо СССР, на челу са руским патриотом Јосифом Висарионовичем Стаљином, који је по пореклу био православни Грузин.
    СССР је за победу над фашизмом и нацизмом дао 25 милиона жртава, да би у миру калкулантски Запад минимизирао совјетске жртве и омаловажавао их. Зато данас руски председник Димитриј Медведев поручује да Русија неће дозволити ревидирање улоге коју је имала у сламању највећег зла, у Другом светском рату.
    Црвена армија, под командом маршала Жукова сама је освојила Берлин, без икакве помоћи савезника, после двонедељних крвавих борби.
    Ту победу платила је са 100 000 убијених и 200 000 рањених.
    Американци, Енглези и Французи мирно су чекали исход битке за Берлин и тренутак када ће им Стаљин дозволити да се распореде у својим секторима Берлина и ставе га под колективну контролу четири државе.
    То је права историјска истина, а остало је политичка пропаганда Запада.

    ОдговориИзбриши
  9. Честитам руском народу Дан Победе над фашизмом!

    ОдговориИзбриши
  10. ЦИТАТ:

    "Мислим да је госпођа Елена Гускова прдставник РФ у Трибуналу. Она је златна па..."
    __________________

    А ШТА РАДИ ТА ГОСПОЂА ГУСКОВА ИЗ РФ У НЕПРИЈАТЕЉСКОМ, ХАШКОМ СУДУ ИНКВИЗИЦИЈЕ ?
    МОЛИМ ДА МИ ОДГОВОРИ ВЛАСНИЦА ОВОГ БЛОГА КОЈА БИ ТРЕБАЛА БИТИ УПУЋЕНА У ПОЛИТИЧКЕ “ТАЈНЕ“ ОВЕ ВРСТЕ.

    С ПОШТОВАЊЕМ, ПОЗДРАВ,
    ОРАО

    ОдговориИзбриши
  11. Орлу кратак и исцрпан одговор - брани Србе!

    ОдговориИзбриши
  12. Драга Ксенија, са закашњењем се придружујем честиткама Дана Победе, Русији и руском народу. Очекивао сам посебан текст на овом блогу поводом дана победе, па сам желео да у оквиру тог текста напишем неколико речи. Руска војска је ослободила и Београд, па сам од садашње Владе Србије очекивао барем неко обраћање јавности и захвалност Русији и руском народу на том чину. Нико ни да се сети руских војника који су тих ратних година дали своје животе за слободну Србију. Полажу се венци на гробљу неким незнаним јунацима, а ти јунаци нису незнани и добро им се знају имена и презимена.

    ОдговориИзбриши
  13. У праву сте Ненаде, зато, имајући на уму нерешене (понекад и наразрешиве) поделе између четника и партизана, као и целокупну ратну и поратну историју старе Југославије, нисам желела да потенцирам ово питање. За мене, унуку Хероја Совјетског Савеза (посмтрно), која никада није видела деду, а моја мајка оца, то није питање које сам спремна да излажем дискусији. Зато свима, за које та Победа нешто значи, још једном честитам празник.

    ОдговориИзбриши
  14. На споменик Ослободиоцима Београда у Другом светском рату венац је положио и поклонио се сенима погинулих хероја амбасадор РФ у Србији, његова екселенција Конузин.
    То и јесте права мера ствари и достојанствени чин саобразан историјској истини да је Београд ослобођен захваљујући највише херојском подвигу Црвене армије, у чијим је редовима било највише Руса, али и других совјетских народа којима ваља одати дужну пошту.
    Београд су, иначе, пре уласка Црвене армије, једанаест пута бомбардовали Енглези и Американци по налогу Јосипа Броза Тита.
    Том приликом страдало је неколико хиљада недужних цивила.
    Када је Београд ослобођен, а Црвена армија кренула на север да ослободи и Будимпешту, започео је јуриш Брозових партизана на Дедиње и све лепше куће и зграде по Београду, као и масовна стрељања Београђана због наводне сарадње са окупатором.
    Наравно - без суда и судске пресуде.
    По јавном сведочењу једног од организатора и непосредних актера тих стрељања, мајора Трешњића, у Београду је тада, до средине новембра, стрељано између 12 000 и 15 000 Београђана.
    "Политика" је под датумом од 5. новембра 1944. на насловној страни донела списак од 105 стрељаних лица, па када им је неко скренуо пажњу да су на том списку и људи за које сви знају да никада нису сарађивали са Немцима и да су побијени само да би се њихових вила и кућа докопали наводни ослободиоци, онда су престали са том јавно бруком.
    Једно од лица са поменутог списка је познати сликар Бранко Поповић, кога је потказао његов бивши најнеталентованији студент Ђорђе Андрејевић Кун, Брозов портретиста, само да би се докопао његовог стана и атељеа у Кнез Михаиловој улици, у коме му је професор пружао чак и гостопримство.
    На улицу су тада, по хладноћи и сувомразици, избачени Поповићева супруга и двоје деце.
    Једно од њих се зове Пријезда Поповић. Угледни је београдски адвокат и ни до данас пред српским судовима не може да докаже очигледну невиност оца и поврати стан у Кнез Михаиловој.
    За Ксенију : свим жртвама фашизма, ослобиоцима и борцима Црвене армије, међу којима је био и Ваш деда - нека је вечна слава и хвала!
    За Ненада : Немојте се чудити поступцима садашњих српских званичника, нити било шта боље од њих очекивати. Министар одбране, вазал и пропагатор НАТО-а у Србији венац је положио на споменик Незнаном јунаку, на Авали.
    На правом месту, без крста и хришћанског обележја, кога је наручио масон од краља Александра и његову израду поверио масону-братственику Ивану Мештровићу, у држави која је била масонска творевина настала у Версају 1919.

    ОдговориИзбриши
  15. ХВАЛА КСЕНИЈА !
    ВАМА ВЈЕРУЈЕМ И НАДАМ СЕ ДА ЈЕ ТАКО.
    ЗА ОНЕ КОЈИ НЕ ВОЛЕ ПИСАЊЕ И ЧИТАЊЕ ВЕЛИКИМ СЛОВИМА, НА МОМ БЛОГУ ИМА О ТОМЕ ЈЕДАН ТЕКСТ - ЗАНИМЉИВО МИШЉЕЊЕ И ОБЈАШЊЕЊЕ !

    А САДА О ДАНУ ПОБЈЕДЕ ПОШТО СТЕ СЕ БАШ РАСПИСАЛИ НА ТУ ТЕМУ:

    СВАКА И ВЕЛИКА ЧАСТ НАШОЈ СЕСТРИ И МАЈЦИ РУСИЈИ ! И НЕКА СЕ ТАЈ ПРАЗНИК ВЕЛИКЕ ПОБЈЕДЕ НАД ЊЕМАЧКИМ НАЦИЗМОМ (ПОГРЕШНО СЕ ГОВОРИ „ФАШИЗМОМ“) – НИКАД НЕ УГАСИ !
    МЕЂУТИМ, КОД НАС СТВАРИ СТОЈЕ САСВИМ ДРУКЧИЈЕ !
    НА МОМ БЛОГУ МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ:



    ТРЕБА ЛИ СРБИН
    ДА СЛАВИ ОСЛОБОЂЕЊЕ ?

    ПРОСВЕТАР


    Није исто кад Русија слави своју заслужену победу над НАЦИЗМОМ

    а не над ФАШИЗМОМ !

    Прво, Русија је много пре рата са нацизмом већ била окупирана
    од јудео-бољшевика.

    За њих ово јесте била победа Руског Народа над германима, док су Срби окупирани ИСТОВРЕМЕНО са одласком Немаца, КОЈИ СУ БИЛИ СТО ПУТА БОЉИ ОКУПАТОРИ ОД ТИТОВИХ ПАРТИЗАНА !

    Друго, чак и у комунистичком СССР-у, под Стаљином, Руски Народ је био СТАРИЈИ БРАТ и РУСКА РУКА ЈЕ ДРЖАЛА И НОЖ И ПОГАЧУ У СССР-У !

    СА СРБИМА ТО НИЈЕ БИО СЛУЧАЈ !

    ТАКОЗВАНО „ОСЛОБОЂЕЊЕ” ОД СТРАНЕ ТИТОВИХ ПАРТИЗАНА БИО ЈЕ ПОЧЕТАК ГОЛГОТЕ,

    РОБОВАЊА И ТОТАЛНОГ УНАЗАЂИВАЊА СРБСКОГ НАРОДА У СВАКОМ ПОГЛЕДУ !

    СРБСКЕ ЗЕМЉЕ СУ БИЛЕ РСЦЕПКАНЕ И ПОДЕЉЕНЕ !

    ИЗ СРБСКОГ НАРОДНОГ БИЋА ИЗДВОЈЕНИ СУ И ВЕШТАЧКИ НАПРАВЉЕНИ ЛАЖНИ НАРОДИЋИ КОЈИ НИКАД НИСУ ПОСТОЈАЛИ !

    СРБСКА ВЕРА ЈЕ БИЛА ЗАБРАЊИВАНА, СРБСКЕ ЦРКВЕ РУШЕНЕ И ПРЕТВАРАНЕ У ЈАВНЕ НУЖНИКЕ,

    СРБСКИ ПИСМО ПРОГАЊАНО И ПРЕТВОРЕНО У МУЗЕЈСКИ ЕКСПОНАТ !

    СРБСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ И УОПШТЕ СРЕДЊИ СЛОЈ,
    ПОБИЈЕНИ БЕЗ СУДА НА НАЈПРИМИТИВНИЈИ НАЧИН !

    ТРЕБА ЛИ ДАЉЕ ОБЈАШЊАВАТИ ЗАШТО СРБСКИ НАРОД НЕ ТРЕБА ДА СЛАВИ „ДАН ПОБЕДЕ” ИЛИ „ОСЛОБОЂЕЊЕ” ?


    ФАШИСТИ били покрет бившег социјалисте и марксисте Мусолинија, маргинални догађај у Историји, ограничен само на Италију !

    Међутим!

    Немачки НАЦИЗАМ је био тај непријатељ против кога је вођен Отаџбински Рат у Русији !

    Нами није јасно ко то штити Хитлеров Нацизам и не назива непријатеља ПРАВИМ ИМЕНОМ него се качи за оперетски покрет у Италији,
    кад се зна да су жабаре и Грци и Етиопљани испрашили дебело !

    Друго, Совјети под Маршалом Толбухином и на брзину пресвучена блгарска војска, јесу ЗАУЗЕЛИ Србију и Београд оне јесени '44-е,

    АЛИ НАС НИСУ О С Л О Б О Д И Л И

    ВЕЋ СУ НАС ПРЕДАЛИ НА МИЛОСТ И НЕМИЛОСТ НОВОМ,

    МНОГО ГОРЕМ, ОКУПАТОРУ НЕГО ШТО СУ БИЛИ НЕМЦИ !

    О неком ОСЛОБОЂЕЊУ би могло да се говори једино да су Совјети предали заузете делове Србије

    ЗАКОНИТОЈ И ПРАВОЈ СРБСКОЈ ВОЈСЦИ ПОД КОМАНДОМ ЂЕНЕРАЛА МИХАИЛОВИЋА,

    ЂЕНЕРАЛА МИЛАНА НЕДИЋА и СРБСКИМ ДОБРОВОЉЦИМА ЂЕНЕРАЛА КОСТЕ МУШИЦКОГ !

    То би било ОСЛОБОЂЕЊЕ а ослобођеном Србском Народу требало је дати шансу да ослободи Србске Земље под усташама, балијама и шифтарима и да над тим одродима спроведе ДЕБЕЛО ЗАСЛУЖЕНУ ОДМАЗДУ !

    ТО БИ БИЛО ОСЛОБОЂЕЊЕ !

    Уласком Совјета у Србију Србски Народ НИЈЕ ОСЛОБОЂЕН него предат на милост и немилост ОНИМА КОЈИ СУ СА УБИЈАЊЕМ НЕМАЧКИХ КОМОРЏИЈА ПРОУЗРОКОВАЛИ КРВАВЕ ОДМАЗДЕ 100 СРБА ЗА ЈЕДНОГ ПЕГАВОГ ШВАБУ !

    ____________


    С ОДЛИЧНИМ ПОШТОВАЊЕМ ИСКРЕНО ВАС ПОЗДРАВЉАМ !

    ОдговориИзбриши
  16. @Мирко, не чудим се потезима данашње власти која је континуитет оне власти која је 1945 убијала угледне Србе и интелектуалце, као и неке потомке оних Руса који су дошли у Србију 1917.године, и бацала их у јаме на Калемегдану, затим код Небојишине куле, као и по околним брдима Београда. Чињеница да су при тим одмаздама убијани и Руси пуно говори о покрету који је водио Тито.

    ОдговориИзбриши
  17. Врло је штетно наменско стварање стереотипа о некој историјском догађају, и касније његово експлоатисање ван узрока и услова у којима се одиграо. То је најчешће добра основа за манипулације и ментална покоравања непожељних. Не спорим наводе Орла Правог, али мислим да се о догађају као што је други светски рат мора знатно комплексније судити, како би извукли поуке. Ради *мира у кући* не помиње се појава да су у почетку рата све европске земље изузев Србије слале Хитлеру *добровољце* против Русије (правдајући то борбом против комунизма). Такође се не помиње да фашистичким носиоцима у источној Европи, после рата углавном није суђено (Хорти Миклош итд.). Прећутан је узрок побуне Имре Нађа, Тршћанске кризе и много тога. Док се све то не сагледа неможе се сагледати улога Георги Димитрова у почетку грађанског рата у Југославији (или шта му ко приписује), увлачење Југославије у сукоб од стране Британске обавештајне службе идр. Предлажем ако је могуће да одредите други простор на коме ће се размењивати подаци и сазнања како би овај блог реализовао садашњу намену, а на другом месту се полемисало ради комплекснијег аргументованог сагледавања стварних историјских догађаја из прошлости

    ОдговориИзбриши
  18. Нема Максимовићу времена за полемику на другом месту, верујте, рат је у току.

    Зашто Руси после ослобођења Србије нису остали у њој (а у осталим земљама тзв. источног блока јесу) ? Без ослањања на Свето Писмо не може се добити одговор на ово питање. Прочитајте како је јеврејски народ одбијао да иде у робство вавилонско а пророк Јеремија им говорио: "Морате, не дижите буну, Бог ће вас све побити. Робство вам следује". И тако је и било.

    Ето одговора. Срби су претходно дошли до довољне кондиције окретања леђа Богу. Има ли пуно народа на свету у којима су се владари одрицали престола и монашили ? Народу којем су темеље православне државе поставили Свети Сава и Немања, не приличи да пита врачаре за савет и да му жена буде командант у кући док он гледа тенис на ТВ-у, или шпанску фудбалску лигу, ни врућ ни хладан - већ да се Богу моли. Не приличи му да мрзи првог комшију. Не приличи му да прихвати језик Вука Карадџича. Свештеницима србским не приличи да се као Иринеј Буловић једном месечно моле са латинима.

    Слава Богу што нас је дао хрватима у руке а не русима. Само понижени, потчињени шкарту србском, Богу се можемо окренути лицем а не леђима (и то понижавање још траје, немојмо се заваравати, ако један Иво Висковић или Ненад Чанак могу на РТС да имају ударни термин петком или суботом од 20-21 час).

    И још једна информација за крај: чак су и руси (потомци избеглих козака после револуције) по
    "благослову" неких несретних архијереја из РПЗЦ, кренули на отаџбину заједно са немцима да је "ослободе од комунизма" (генерал Власов). А срби, нису имали ни једну формацију која је послата у Русију. Милану Недићу, његовој жртви, мученику ког су комунисти после рата бацили кроз прозор истражног затвора назвавши то самоубиством - срби много тога могу да захвале. Тог човека треба канонизовати у светитеља.

    ОдговориИзбриши
  19. МИ СМО НАРОД ПОСЕБАН И НАШ СЛУЧАЈ ( И У ГРАЂАНСКОМ РАТУ И ПОСЛИЈЕ ЊЕГА ) ЈЕ ПОСЕБАН.
    НАШ ПУТ ЈЕ ПОВРАТАК БОГУ, ИСТИНИ И СВЕТОСАВЉУ, САБОРНО УЈЕДИЊЕЊЕ У ЈЕДНУ ЈЕДИНУ САБОРНУ СРБСКУ ПРАВОСЛАВНУ "СТРАНКУ", ЗАТИМ ПОЛИТИЧКИ И ВОЈНИ САВЕЗ С РУСИЈОМ. У ОВОМ ПОВРАТКУ СВЕТОСАВЉУ, СВОЈОЈ КУЛТУРИ И ТРАДИЦИЈИ, ПРАВОСЛАВНА РУСИЈА ЋЕ НАМ ПОМОЋИ.
    АКО НЕ ИЗАБЕРЕМО СВЕТОСАВСКИ ПУТ НЕЋЕ НАМ БИТИ СПАСА, НЕСТАЋЕМО КАО НАРОД, КАО ДА НАС НИКАД НИЈЕ НИ БИЛО.

    ПОЗДРАВ РУСИЈИ И ВЕЛИКОМ РУСКОМ НАРОДУ !


    ПАМЕТНОМ ДОСТА.

    ОРАО

    ОдговориИзбриши