среда, 13. мај 2009.

ГЛАВНИ ЗА КОСОВСКА ПИТАЊА

Јуче је шеф српске дипломатије позвао Савет Европе да задржи статусно неутралну позицију према Косову. Шта више, уочи одласка за Мадрид на седницу Комитета министара, дао је још конкретнију изјаву - „Србија неће дозволити покушај учлањења Косова у Савет Европе“.
Треба рећи да овом Јеремићевом демаршу београдска јавност није уделила ама никакву пажњу. Уосталом, његов говор није изавао посебно интересовање ни у самом Савету Европе – најмање две трећине земаља-чланица већ су одбациле неуталност простим признавањем Косова за државу.
Чинило би се, зашто нервирати и локалну и светску јавност разговорима о томе како Србија још увек сматра Космет делом своје територије? Јер нема сумње да би министра Јеремића далеко радије дочекивали у европским престоницама да бар на минут заборави ту своју косовску мантру. Али не, Јеремић добро схвата бит своје мисије – у постојећим околностима само он, и само у иностранству, сме да покреће ово питање.
Зашто? Ипак постоји цело Министраство за Косово и Метохију, коме је самим оснивањем наложено да се бави покрајинским питањима. Али, нешто не иде. Ево, ових дана, Срби из косовског Поморавља покушали да протестују што су им укинули струју. По обичају, све се завршило сукобима са полицијом. А државни секретар у министарству коме је сам Бог наложио да се бави решавањем њихових проблема само слеже раменима – Срби морају да плаћају струју, јер им Влада Србије не може понудити алтернативу у достављању струје. Добро, ајде, морају, али зашто овај проблем треба да решавају сами? Зашто га министарство не би решило у договору са КЕК? Из неколико разлога. Као прво, министар са ближом околином мора да тражи дозволу за долазак у покрајину од самог Хашима Тачија. Као друго, како водити икакве преговоре ако је за Албанце и сам назив ово ресора у најмању руку споран. Са друге стране, ни сарадници министарства не могу да преговарају са институцијама самопрокламоване државе. Чист ћорсокак.
На тај начин и испада да је косовска тема припала министру спољних послова. Поразговарати о овој теми на разним међународним форумима, подсетити Европу као није била фер према Србији, па, самим тим, треба што пре да је прими у своје редове, па чак и покренути питање легитимности проглашења независности у Међународном суду правде – све је то далеко јевтиније и безболније од решавања проблема препуштених косовским институцијама локалних Срба. Ваљда ће смислити где да нађу струју. Ипак некако преживљавају ево већ пуну деценију.
А шта даље? Даље, или Срба неће остати јужно од Ибра, или... или ће ови што живе северно од те природне границе ипак натерати Србију да се умеша у судбину Космета.

6 коментара:

  1. Ksenija-Srbija je mala zemlja-nema nuklearno naoruzanje-ekonomski unistena ratovima i sankcijama-losim upravljanjem i pogresnim sistemom vrednovanja.
    Tesko bez vece pomoci Rusije ili Kine moze spasiti Kosovo.
    Najbolje je resenje da Rusija dobije od Srbije za narednih 50-100 godina upravljanje na Kosovu-po slicnom modelu kao sto su Kinezi iznajmili Hong Kong Britancima pre vise od 100 godina.
    Mocna Rusija ce tako spasiti Kosovo i za Srbe i za Ruse.
    Kosovo neka bude Ruska Gubernija i Ksenija Ruski Gubernator na Kosovu.

    ОдговориИзбриши
  2. Хвала Митре. Ја бих стравно волела да имам макар и најмању моћ одлучивања везано за тај крај. Не из некаквих властољубивих разлога, једноставно знам шта бих, да ја одлучујем, тражила од исте те Русије да се људима на Космету некако олакша живот. Убеђена сам да држава Србија мора више и ефикасније да се бави судбином сваког појединца који је одлучио да брани њене интересе већ самим својим останком на Космету у овим условима. То мора да се поштује, тим људима смо много дужни.

    ОдговориИзбриши
  3. Поштована Ксенија, када ће Русија активније да се укључи у политичке процесе у Србији и на Балкану? У Србији морају на власт доћи оне снаге које ће Србију приближити Русији економски а и војно. Што се тиче присуства Русије у медијском простору Србије, оне је раван нули. Када год укључимо Тв само слушамо енглески језик. Толики је притисак западне пропаганде у Србији, да ме не би чудило да Срби у некој анкети гласају за то да Американцима треба захвалити што су нас бомбардовали. Поред тога резолуције које се ових дана доносе у Америчком конгресу Србима ће на Балкану донети само нове патње и ратове. Звери се полако враћају на место злочина.

    ОдговориИзбриши
  4. Ненаде, за медијски простор делим ваше мишљење, али сам немоћна да ишта покренем са мртве тачке. Ипак, бар се ми чујемо на Фокус радију.
    А што се тиче активнијег укључивања Русије у политичке процесе...
    Више пута сам говорила на тему медијске хајке која се диже чим неко од Руса помене ишта везано за унутрашње процесе у Србији. То је један од проблема. Други је одређена нестабилност у ставовима политичких лидера различитих странака. Било и глупо да Русија неког подржи ко ће већ сутра да окрене ћурак.

    ОдговориИзбриши
  5. Драга Ксенија, треба пронаћи оне са којима се може сарађивати. Прича око мешања у унутрашње ствари Србије не пије воду и око тога се не треба нервирати и стидети, него се храбро треба борити за заједничке интересе српског и руског народа.

    ОдговориИзбриши
  6. Uvesti takse za Albance sa Kosova koje dolaze u Srbiju i na administrativnoj granici im uvesti neku taksu za bolju buducnost recimo, i sa tim parama Srbi koji zive na Kosovu neka placaju struju. Sto bi mi bili fini, svaki put kad smo fini o glavu nam se obije. Da li su zazivele sve 6 tacke sporazuma sa Ban Ki Munom da li za Srbiju vazi bilo kakav medjunarodni sporazum koji potpise a da se ispostuje ili je to ugovor da joj se samo zamazu oci kao rezolucija 1244, ko jos to postuje, kad su Srbiu pitanju postuje se samo kad njima odgovara neki deo iz rezolucije a kad su albanci u pitanju EULEX i UNMIK nemaju nista sa tim, treba ici Taciju na noge i tetositi ga da se ne bi zamerili amerima, sve sami ljigavci od nas samih pa do funkcionera iz MZ. Kosovo je oteta teritorija i Srbija mora da se cuva samo da ne pogine zbog Kosova a treba svima reci a pre svega albanicma jasno i glasno da ce prvom prilikom povratiti Kosovo pod svoj okvir i tacka.

    ОдговориИзбриши