четвртак, 14. мај 2009.

Газда се враћа

Српску новинарску јавност последњих дана занимају две теме – скори долазак потпредседника САД Џозефа Бајдена и неодређеност рокова увођења безвизног режима са ЕУ. Ма колико то чудно изгледало, ове теме су међусобно повезане, и карика која их повезује зове се Косово.
Да почнемо да одмотавамо клупко изјавом специјалног представника ЕУ у покрајини Питера Фејта, који је упозорио да ни Београд, ни Приштина неће моћи да реализују своје европске амбиције док не реше међусобне односе. Он је, истина, додао да признање Косова није још један услов који поставља ЕУ, али је изјава ипак звучала оштро.
Што је најважније, изјава је дата скоро паралелно са наговештајима из Брисела да се реферат Европске комисије о спремности Србије за безвизни режим са ЕУ одлаже. Нека издања су чак саопштила да је француски амбасадор у Београду упозорио руководство земље на то да ће ЕУ поставити додатне услове. Па и председник Борис Тадић је изјавио да је рано говорити о роковима укидања виза за грађане Србије.
Узроке овакве немилости могли бисмо да тражимо у неодговарајућем квалитету нових биометричких пасоша и у бојазнима да ће се косовски Абланци, који између осталог мирно добијају српске пасоше, размилети по Европи. Да није једног „али“, тачније информације из дипломатских кругова према којој ће Бајден затражити од Србије да не не омета живот на Косову. Осим тога, појавила су се саопштења да су САД, незадовољне дејствима ЕУ на Балкану, спремне да упуте свог специјалног представника у регион. Тамо, наводно, сматрају да неке европске земље изражавају неспремност за проширење ЕУ на рачун Западног Балкана, а САД се залажу за убрзање евроатлантске интеграције.
У суштини САД, где су се на власт вратили у овом или оном облику иницијатори бомбардовања Југославије и прародитељи косовске независности, незадовољне су тиме што ЕУ не може да утиче на став Београда по косовском питању. Зато и инсистирају на строжем прилазу Србији, са циљем размене чланства у ЕУ за признање Косова. И мада државни секретар у Министарству Србије за Косово и Метохију сматра да све може да се среди, треба само мање са Бајденом говорити о Косову – то је само покушај да се умири јавност. Исти тај Оливер Ивановић тврди да Балкан није приоритет за Барака Обаму. За њега лично можда и није. А за његовог потпредседника и државног секретара јесте. Довољно је сетитити се шта су они говорили и чиме су се бавили 1999. године. Хилари Клинтон се чак једном похвалила да је сама наговорила мужа да започне бомбардовање. И шта сада, да остави некаквим европљанима да тихо крцкају плодове њене активне делатности? Не, наравно. Полазећи од пооштреног става САД, како у погледу ЕУ, тако и у погледу Београда, сматрам да ћемо ускоро сазнати да ће услов за упрошћавање визног режима за Србију бити обавезно регулисање односа са свим суседним државама, укључујући Косово. А како Европа не би превише размишљала шта да чини, Вашингтон ће у регион упутити свог специјалног представника. Одмах предлажем и канидатуру, човека који се одлично показао на пољу дисциплинирања како Европе, тако и Србије – бившег председника САД Била Клинтона.

11 коментара:

  1. Злочинац се враћа на место злочина!

    ОдговориИзбриши
  2. Како рече Никола Маринов Николов: *Нема тог блага земаљског које може да засити око људске похлепе*. Шта и како да се поправи у механизму светског поретка који је садашњим генерацијама мање или више судбина. США су изборили право да џелат неможе да погреши а жртви мора бити суђено уз максимално понижавање до уништења, те да уништење невиних мора да буде спектакуларно. На поставци да човек није циљ него оруђе огромним планетарним ресурсима гради се анти-цивилизација и преко медија свакодневно упумпава у умове омладине. Пакао из Светог Писма је играчка у односу на пакао који ће створити садашње *друштвено пожељно понашање и односи*. Интернет је замишљен као највећа пљачка светских достигнућа пре свега у науци и технологијама (ипак није тако испало), а креатори су били и креатори разбијања СФРЈ касније бонбардовања СРЈ. Још ми се мота по ушима изјава Била Клинтона *нећу дозволити да амерички војици гину у Босанским мочварама*. Ту нагодбе са ђаволом несме бити. На крају честитам Вам велику победу у Сочију само тако напред.

    ОдговориИзбриши
  3. Хвала за Сочи. Леп "поклон" скептицима из Динкићевог тима.
    А што се тиче злочинаца, ево вам га један у среду у Београду. А за мене то ће бити добар повод да у понедељак подсетим јавност Србије кога дочекује у госте.

    ОдговориИзбриши
  4. Нису сви посетиоци гости. Такви гости су порески извршитељи, сецикесе за струју... Моји сељаци вежу кера под бандеру и препреку бране преламачом. Кад би у овој Србији имао ко: да уприличи медијску изложбу *високом госту* са подацима и снимцима разарања и убистава цивила из 99-те године (она пикантерија на Грделичком мосту кад пилот чека цивилни воз на мост, па се врати да овери погодак на возу у пламену), неформалним разговором са члановима породица несталих чије су органе Бајденови пси развукли по Америци да би финансирали *демократску власт* у Приштини, са мученицима из избегличких кампова који су живе авети Европе без основних услова за живот и докумената, без имена и права на будућност (рецимо камп у Зуцама на поноситој Авали, без воде, струје у полу-срушеним контејнерима). На крају да му се предложи да почну градњу Лабусове амбасаде као меморијалног музеја Србско-Америчког пријатељства (да који тајкун не поквари забаву због плаца за тржне центре), па у комплекс да укључе зграде генералштаба ради транспарентности *пријатељске* помоћи...Дачић је проширијо овлашћења полицији да заштити госта, а узгред да му тамо неки изгладнели радници не кваре панораму...Надам се да много су полетели-неће задуго.

    ОдговориИзбриши
  5. Слободна Србија ће адвекатно дочекати "госта", окорелог албанског лобисту и заступника унитарне Босне, у Београду. Дочек почиње у уторак, 19. маја, у Кнез Михаиловој, у подне.
    Наставља се на дан доласка "госта", у среду, 20. маја, низом уличних изложби и подсећања на изјаве "високог званичника САД" о Србима као крезубим силеџијама, који заслужују нацистичке логоре. Програм дочека биће богат. Но, није све да се каже, а ни напише.

    ОдговориИзбриши
  6. Nama je izgleda krenulo ,do sada nas je samo americki ambasador ucio pameti a sada licno zamenik serifa dolazi da obidje sluge.Zasto tolika promena?

    ОдговориИзбриши
  7. Моја лична молба учесницима протестних акција и сл. поводом долазка "заменика шерифа" - не сукобљавајте се са полицијом, није Бајден вредан вашег здравља. И још - чувајте Београд. Бајдени долазе и одлазе, а град остаје ту, са вама :)

    ОдговориИзбриши
  8. Предлажем организаторима митинга у Београду, да се са разгласа пусте и говори цара Русије и Србије Владимира Путина.

    Ево и једног од његових говора:
    http://www.youtube.com/watch?v=h42BX0iUJ-U&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=gxgTwN-UppY&feature=related

    ОдговориИзбриши
  9. Ко нам иде – ко нам иде: Пилипенда Вујановић у складу са традицијом Стефанице Црнојевића, да у *татином присуству* решава двојно држављанство. Брате Марко што би лепо било да десетак најлепших Београђанки великим билбордом у колору изазивају Бајдена да се увери да су Срби *крезубе силеџије којима је место у нацистичким логорима*. Протест се мора интелигентно одрадити по угледу на чика Чавеза (једним поклоном прописао Американцима лектиру). Амер је духовно шупаљ ко црквено звоно па га треба интелигентно понизити (*и њега и коња на коме је дојахао*). Ма како га власт дочекала ако му од народа остане чир на желудцу те га прође воља да обилази резервате у које је Србе спаковао урадили сте добар посао. А онда све у салвету па на ЦНН да се свет згража и смеје мајмуну. Не дизати дреку, избећи провокације полиције, не помињати мајку-Русију на протесту. Протесте прилагодити да се максимално њихови медији упецају и истину пошаљу у свет пре него схвате шта су урадили. Са вером у Бога за ... отаџбину срећно!

    ОдговориИзбриши
  10. Е па све су карте отворене: после бројних неуспеха Обамине дипломатије да прода рог за свећу – све се решава у Србији око Косова, Републике Српске, ЕУ, НАТО, Црне Горе - много тачака дневног реда. Ту је артиљерија а муниције нема – чист блеф. Ако би могла Мајка Русија да привремено из игре избаци џихадлије из унитарне Босне има реалне шансе Србска дипломатија обзиром да су нас подценили и нису активирали Војводину (џихад се иначе зове газа, а Војводину не дирају због Шваба). Даће Бог, даће Бог.

    ОдговориИзбриши
  11. Анониман18. мај 2009. 15:49

    Da li Bajden prolazi iznad Budjanovaca? ;)))

    ОдговориИзбриши