уторак, 7. јул 2009.

СРБИ САВЕТУЈУ МЕДВЕДЕВА И ОБАМУ

Посета америчког председника Москви заузима насловне стране светске штампе, и српска ту није изузетак. Треба признати да су се наше београдске колеге, акредитоване у Москви, баш потрудиле. Српски медији по брзини информисања јавности о овим дешавањима не заостају за руским информативним агенцијама. Али тамошњи политичари, политиколози и аналитичари не журе са проценом ситуације. Зато ову празнину са великим задовољством попуњавају комјутеризовани грађани на сајтовима различитих информативних издања. И, поштено говорећи, често је њихово мишљење далеко занимљивије и садржајније од свега што би могли рећи они што за сада ћуте.
Нажалост, како то често бива у Србији, у коментарима има доста повређености и страховања. Неко ко се подписао као „dr no“ на сајту Б-92 излаже квинтесенцију овог првог осећања: „Ми смо 1999. били бомбардовани зато што између осталог нисмо хтели да дозволимо неограничен пролаз НАТО снага преко своје територије. Сада, 10 година касније, гледамо како моћна Русија дозвољава Американцима да возе шта хоће преко њихове територије. Србија се сагињати неће!“
А ево га пример класичних српских страховања: „А ни реч о Косову и Метохији? Значи ли то да су нас Руси пустили низ воду...?“ - пише Мартин из Пирота.
Уосталом, нећемо о тужним темама. Јако смешну, али истовремено и речиту дискусију нашли смо на сајту „Блица“. Коментаришући сусрет два председника, неко под ником Боки пише: „Ма кажите шта хоћете, Обама је цар. И драго ми је што све покушава дипломатским путем“. Осамнаест минута касније стиже одговор, подписан са Боки 2: „Ма кажите шта хоћете, Медведев је цар. И драго ми је што све покушава дипломатским путем“. Резимира Хераклит: „Цареви? Бојим се да је Путин једини цар, Медведев пијун, а Обама ће испасти наивко!“
Нешто садржајнија дискусија вођена је на сајту „Политике“, где је већа пажња била поклоњена сусрету Обаме са руском опозицијом.
Читалац, који се не без разлога подписао као Незгодан примећуј: „Веома занимљиво, а када Медведев узврати посету, има ли он с каквом опозицијом разговарати? Једино да поведе Каспарова, па с њим да размени коју“. Борис К. наставља тему: „Занимљива је та игра са опозицијама. Како кад УСА председник иде у посету некој западној земљи нема таквих сусрета са опозицијом? Само са земљама којима хоће да мењају власт и понашање. Ех, ништа ново...“
И још једно упозорење, овај пут подпшисано са BMX: „Председник Обама не дрзи своју реч и то Руси знају. Прокламовао је затварање Гвантанама и није га затворио! Спречио је председничким декретом објављивање нових фотоматеријала мучења затвореника у америчким затворима у Баграму, Абу Граибу и одлучио да не гони агенте ЦИА-е који су мучили. Обећао је повлачење из Ирака али није то и спровео у дело (нити ће), јер таквог бесплатног танковања нафте тренутно нема нигде на овој планети ....итд!“
Ипак, да не завршавамо овај преглед мишљења на тако високој ноти неповерења. И зато, уместо резимеа, коментар Мићка на сајту „Политике“:
„Видим да до сада никоме није битно што је направљен неки договор о смањењу нуклеарног наоружања... важно да сте одмах ускочили у теорије завера... ццц још ћемо да се бринемо да перфидни Американци у сред Кремља не насанкају наивне Русе. Важно да смо ми ту у коментарима Политике да им скренемо пажњу да се добро причувају. Много смо јаки, бре!»

14 коментара:

  1. Odlican tekst posebno mi se svideo zadnji komentar o nasankavanju naivnih Rusa ali realno medju srpskim narodom stvarno postoji strah da bi se u Rusiji mogla vratiti neka garnitura iz devedesetih,prisustvo Putina na vlasti stvara osecaj da zapad ne bi smeo ponovo da nas bombarduje i da se 1999 ne bi ni dogodila sa ovakvom rusijom.

    ОдговориИзбриши
  2. miletranzicija7. јул 2009. 20:49

    Ksenija ti hoces da kazes da Srbi drze kljuceve u svojim rukama i kada se budu odrekli svoga ognjista Rusiji ce biti lakse.Naravn da Rusija mora da vod diplomatsku bitku ALI ISTU MORA VODITI I SRBIJA!

    ОдговориИзбриши
  3. Било би ми јако драго да Србија заиста држи све конце у својим рукама. Држи, али само на дан избора. После је касно. После држе они који држе паре, компромитујуће материјале и сл.
    И зато се често деси, а у последњих двадесетак година поготово, да се час превише верује у Америку, час превисе у Русију, па се онда проклиње Америка (са више разлога), а затим и Русија (са мање, али је увек крива што није довољно помогла). Карикирам наравно, али понешто заиста зависи и од вас, односно нас.

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман7. јул 2009. 21:06

    Nažalost vidim i u Rusiji kao nekad u Srbiji počinje ista podela. Američki plan je posvadjati ruski dvojac, jer prvi put u istoriji vladanja je svejedno ko je glavni a čini mi se i da je homogenost poljuljana. Dizanje u zvezde (Medvedeva) i pljuvanje(Putin). Grudva snega na vrhu padine je pokrenuta - gde će završiti i kolika će biti... Da li su Rusi shvatili kuda vetar duva.

    ОдговориИзбриши
  5. Схватају. Сутра ћу већ озбиљније да коментаришем ову посету и то ће бити сигурно поменуто. Иначе, хомогеност двојца љуљају и изнутра, али се мени лично чини да и двојац види игру. За сада се само смешкају.

    ОдговориИзбриши
  6. Daleko od toga da gubitnik moze savetovati pobednika!Ksenija tvoje vidjenje je tvoje a izbori su izbori!Dva doba prijatelja igrali NE LJUTI SE COVEC bili su toliko dobri drugari dok nisu poceli da kradu jedan drugoga i to sve u zanosu igre!MISLIMO I O TOMI!

    ОдговориИзбриши
  7. Да, тај српски занос игре... то је иначе један од разлога што се Русија не меша у српске изборе :) Никад не знаш коју карту можеш да извучеш. Не мешам се ни ја превише, али бих волела да видим неку нову неизкомпромитовану политичку снагу на сцени Србије. Досадило ми да подржавам појединце.

    ОдговориИзбриши
  8. ”Да, тај српски занос игре... то је иначе један од разлога што се Русија не меша у српске изборе :) ”

    Треба да пробате, па ћете да видите резултат на изборима. Видели сте и сами како је Тадић пред изборе за председника, добио писамце од цара В. Путина. Убеђен сам да је то био један од фактора његове тесне победе. Када су се завршили последњи парламентарни избори, пре склапања коалиционог споразума са ДС-ом, Дачић је путовао у Москву. И треба тако!

    Што се Америке тиче, историја њене политике према Русији и Србији је покзала њихово право лице, тако да се не бојим за двојац. Чак шта више очекујем још одлучнију спољну политику Русије како на економском тако и на војном плану, према ЕУ и Америци.

    ПС: Гледајте на РТС-у емисију ”Поздрави из Русије”!

    ОдговориИзбриши
  9. Da,Ruski zanos igre primorao je vlasnike kazina da svoje kockarnice presele u Montenegro!Srbi su oduvek bili slabi igraci u kocki ali zbog toga uspesni u ljubavi zato NAJJACI UVEK OPSTAJU.VODIMO LJUBAV PROTIV AMERIKE A NE RAT!!!
    SALIM SE SALIM ljubav za takvom zemljom moze voditi samo SLEPAC!

    ОдговориИзбриши
  10. ups ups pardon.Veliki to moraj!

    ОдговориИзбриши
  11. Katarina Velika7. јул 2009. 22:29

    KSENJA nasa simpatijo sada spremi dobar tekst protiv predatora koj dolazi u RUSIJU noseci ultimatum!

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман7. јул 2009. 23:45

    Ксенија што би наш народ рекао из твојих уста у Божје уши. Мало си ме охрабрила са твојим схватају. Великој звери мора да се стане на пут. Давно сам лјудима овде у Србији причао да је Русија некада била сиромашна по демонкратским мерилима али по стварним природним и људским је најбогатија на свету. Ткава је ствар и са Србијом, додуше у мањим габаритима. Шта сам хтео са својом литанијом. Русијо схвати да звер не спава. Са Србијом је скоро завршила сад је на редуРусија. Медведев и Путине, време је близу, не посржите сад на средини пута. Људство нема много својих бораца за праву ствар па губитак сваког без обзира на позицију је веома велики. Надам се да сте видели шта Обама дрђи иза леђа.

    ОдговориИзбриши
  13. Састанак два председника веле сила је озбиљан догађај па се ваља помучити да и коментар буде озбиљан. Математика је егзактна наука и сабрано излази овако: за почетак о Обаминој мисији. Пре доласка на власт и од доласка на власт свашта је обећавао па према обећаном и реализацији по мени је овако тачно је да Обама није укинуо Гвантанамо, позвао ЦИА на одговорност за мучења и повукао трупе из Ирака (хајде да књижимо као лаже за домаћу употребу), тачно је и то да је однос његове администрације према нередима у Ирану после избора, нередима у Кини, војном удару у Хондурасу знатно умеренији него раније (ако не прође припремљено не подржава јавно пропалу ствар). Затим се осећа боља синхронизација између Обаме и папе (за сда је папа извукао дебљи крај у Израелу). Као круна свега *редовна* годишња посета Москви обилује некоректним поступцима које он сматра нормалним. Он је дочекан у Москви као увежени гост и углавном омогућено му је да реализује протокол који је замислијо и који је договорен – крајње је неукусно тражити разговор са опозицијом или у сред Русије објашњавати омладини колико је користан ракетни штит у Пољској и сличне ствари. Запазијо сам да су поједини медији у Русији још под старим трендовима (као у доба Горбачова) доказују и доказују се у области људских права што је ружно и непотребно. Наши медији преносе да је на економском плану највећи помак: долазак Пепси, Џон Дира у Русију и Лук Оила на америчко тржиште. Уместо да се Обами јавно понуди Квас и Кефир и од тога направи сензација крши се препорука господина Путина да се смањи увоз непотребних артикала и пројеката. Балканско је искуство где се појави Џон Дир стичу се услови да због цене производње сељаке прође воља да користе иначе добру машину. Намеће се закључак да су резултати Обамине посете веома мршави, да стари генератори америчке политике немогу да се прикрију умеренијим наступима и на крају да би најмањи уступци са Руске стране само погоршали ситуацију и подхрањивали утисак да се са Москвом може манипулисати. Честитам Ксенији на досетци да се послужи коментарима из штампе у Србији.

    ОдговориИзбриши
  14. "Стаљин је затекао Русију са тољагом, а оставио је са атомском бомбом. Е то се не прашта!”
    В. Черчил

    ОдговориИзбриши