понедељак, 20. јул 2009.

КАКО ДА ИЗГРАДИМО ОДНОСЕ РУСИЈЕ И САД?

Отворено писмо бивших источноевропских лидера председнику САД Бараку Обами, које јако подсећа на вапај остављене жене - најбоље сам ти године дала! – изазвало је у Србији озбиљан одјек. Што не чуди – Србија је заједно са Пакистаном на челу списка земаља са јаким антиамеричким расположењима. Наравно, не ради се о званичној политици, већ о расположењима међу грађанима. И зато наинтересантнији коментари на писмо повређених у својим наискренијим осећањима „интелектуалаца и бивших политичара Централне и источне Европе“ – тако се сами представљају – стижу управо из народа.
Али пре него што ослушнемо vox populi хтела бих да обратим пажњу на то како је београдска „Политика“ представила овај догађај. Упознавши читаоце са основним тезама писма „Политика“ наставља: „О томе какав би могао да буде одговор америчког председника Обаме на писмо бивших лидера источне и средње Европе за ББЦ је говорио демократски конгресмен и члан одбора за спољну политику Бред Шерман“.
Пун цитат нећемо наводити, покушаћу да у основним тезама изложим став конгресмена. Дакле, „у писму није наведено све оно што смо последњих година учинили за источну Европу, укључујући и 109 милијарди долара које смо дали ММФ како би помогао том делу света да преброди економску кризу“, подсећа Шерман. Осим тога, он доста отровно примећује – „У писму се не помиње ни врло ограничени допринос тих земаља мисији у Авганистану” и констатује како је „једна Британија претрпела седам пута веће губитке од свих земаља источне и централне Европе заједно”. „Било је за очекивати да ће они који су имали користи од ширења НАТОа бити са нама на првој линији фронта“, закључује политичар и шаље ауторе писма у политички нокаут: „САД у протеклих двадесетак година у сваком спору источне Европе и Москве, заузимале антируску позицију, због чега су платиле високу геополитичку цену“.
Наравно да се после такве артиљеријске припреме терена грађани нису устручавали у својим коментарима на текст. Ђорђе Милићевић био је најкраћи и најконкретнији: „Конгресмен Шерман је чини ми се залепио прилично врућ шамар овој скупини лидера“.
Мало деликатнији, али ништа мање жесток био је Борис К.: „Кад прочитам овако нешто не чуди ме што Немци, Британци и генерално сви на западу мисле о словенима оно што мисле (најгоре). Испаде да су их кроз историју само Руси угњетавали а ови на западу (посебно Немачка) мазили и пазили ... Ако се још и сами словенски народи у тим земљама слажу са овим својим политичарима онда немам речи ...“
И још. Љубиша пише: „Ови бивши политичари су мутиводе и хтели би да на све могуће начине продуже „хладни рат“ и заборављају да испуне свој дуг према НАТО-пакту, од кога добијају знатне финансије. Вероватно им је мало и хтели би још више да зараде на рачун антиракетног штита, који САД не желе да реализују. Браво Барак Обама, браво Бред Шерман!“
Остали коментари су у истом стилу, тако да бих се на овом и зауставила. Хтела бих, ипак, пар речи да додам и у своје име. Уза сво поштовање према подписницима, а има међу њима и људи који сопственом биографијом доказују да их није тако лако заплашити, ствара се утисак да их је неко добро насамарио са овим писмом. Јер како је могуће да се једна уважена чланица Европске уније тако отворено заклиње у верност Вашингтону!? Поред тога, да ли господа заиста рачунају да ће поучавајући председника САД на тему како треба да гради односе са Русијом постићи жељени ефекат? И још, ко би боље од Валенсе и Хавела требао да зна како на моћнике делује комбинација просјачког тона и подсећања на минуле заслуге? Па и лака уцена у стилу – „Потпуно одбацивање програма (изградње антиракетног штита) или укључивање Русије у тај процес без консултација са Пољском и Чешком може да ослаби ниво поверења према САД у целом региону“ – једва да ће се свидети икоме у Вашингтону.
Али највише сумњи у писму изазива следећи пасус: „И наравно остаје питање како имати посла са Русијом. Наша нада да ће се односи са Русијом побољшати и да ће Москва најзад у потпуности признати наш суверенитет и независност након ступања у НАТО и ЕУ, није се обистинила“. Оштар осећај нелагоде и срамоте за заслужне источноевропске политичаре пратио ме је док сам читала ове редове. Јер у њима пише далеко више него што су хтели да саопште свету – они ни сами не верују до краја у сопствени суверенитет, који су спремни да баце под ноге било коме, само да то није Русија. И најсмешније је то што Русији он не треба ни као поклон.

9 коментара:

  1. Својевремено је антируско расположење и деловање обезбеђивало читавим народима, појединцима и државама политичку и финансијску подршку Вашингтона. Довољно је било одредити се против Москве па да аутоматски добијете позив за учлањење у НАТО и ЕУ. Шта више то је био и једини услов да се обезбеди лиценца демократичности.
    Сада је том "уносном послу" дошао крај и САД су приморане да подвуку црту испод "завршног рачуна". Али, не због њиховог нагло пробуђеног хуманизма, или савести, већ због њихове ослабљености и посрнућа. Осионо и бахато наставиле би оне свој поход ка распарчавању Русије и преотимању њених природних ресурса, али се руска цивилизација подигла, а свог атомског наоружања се никад није одрекла.
    То је прави и једини разлог за заокрете и уступке у политици Вашингтона према Москви.
    Трезвени прорачун, а не упристојавање вестерн-цивилизације.
    А што се тиче наводног суверенитета садашњих америчких клијента - па кад је њих стварно занимао државни и национални суверенитет? Они се буне не да би постали суверени, већ да би остали клијенти САД, са свим привилегијама и принадлежностима.
    Али, зато не би баш до краја да ратују и гину широм планете за америчке хегемонистичке интересе.
    Зато их и Москва мудро оставља на миру да уживају плодове новостечене демократије. То што ће од тих плодова њиховом потомству трнути зуби, то са Русијом нема ама баш никакве везе.
    Напротив.

    ОдговориИзбриши
  2. "Наравно,не ради се о званичној политици,већ о расположењима међу грађанима".Ова констатација вам је на мјесту Ксенија,тим прије јер се једној великој већини грађана смучило слугењарство и полтронство актуелне српске власти.А када је у питању "Политика"онда треба обавезно додати и ово:Она већ неко вријеме протура на свом сајту причу о антиамериканизму у Србији.Овај пројекат је наручен са циљем да се српска јавност већ једном "уразуми".Кад се ти текстови(и не само они)читају,више је него јасно шта имају за циљ.Преваспитавање нације.Ни мање ни више.Када се читају између редова такви текстови,дослован превод гласи:Манимо се Русије,окренимо се Западу,тј.Америци.Више је него одвратно слушати и читати контролисане медије у Србији.Међу њима је и "Политика".Та иста "Политика"у више наврата је писала о некаквој бијелој куги у Русији,нити једном неспоменувши да је наталитет у Русији задњих година у великом порасту.Пише се о дроги и алкохолу у Русији,али нећете наћи чланак о дроги и алкохолу у Америци.Требали сте видјети са каквом је брзином изашао текст о неуспјелој проби Булаве.Био сам пријатно изненађен када је(зачудило ме то како га "Политикини"цензори нису цензурисали, што иначе раде)објављен један коментар потписан као Особа X,у коме господин или госпођа огорчен русофобијом каже да једва чека дан када ће Русија очитати лекцију ЕУ,Америци,Западу уопште.Безобзирност Америке,ЕУ,затим понашање Србије(актуелне власти али и једног дијела српске јавности)господину-ђи се смучило са пуним правом.Придружио сам се господину-ђи у таквим размишљањима.Ако ћемо право и да се не лажемо,оваква констатација је сасвим на мјесту.Просто ме запањује колико се може сагињати глава данас у Србији.Ја спадам у ред оних који вјерују да ће Русија прије или касније притиснути дугме.Мораће,јер ништа не зависи од Русије већ од вашингтонско-бриселских хијена који једино разумију језик силе.Овдје убрајам и њихове полтроне,да не употребим неку тежу ријеч.Русија није никада водила агресивну политику,никога није нападала,али се луђаци у Вашингтону немире са чињеницом да руска енерггетска баштина(Сибир)није и њихова.Своја мишљења поводом тога су и јавно обзнанили(Медлин Олбрајт).Није научена ни лекција од прошле године(Кавказ)када је Русија понизила Запад предвођен Америком као и њихове штићенике.Вријеме је за лекцију број 2,а да ће Русија бити по ко зна који пут побједник у то уопште несумњам јер Русију једноставно није могуће побједити.Русија је најмоћнија војна сила свијета.Многи то негирају заклињући се у Америку,а ја тврдим да је америчка армија највећа срамота данашњице.Лако се иживљавати у Вијетнаму,Србији или Ираку.Русија не спада у ту причу.Ако неко мисли да је јак може да провјери своју снагу почевши од Америке,али кад Русија почне шишати на нулу онда повратка назад више неће бити,ни Америци ни њеним полтронима.

    ОдговориИзбриши
  3. Русија је васкрсла по вољи Божијој, и њеној духовној и војној снази нема равна. Живела Русија!

    Американци могу да лажу народ, колико хоће, у банана државама као што је Србија, али не могу да лажу до кад хоће, јер народ све добро види и зна. Издјаничка власт у Србији се огрешила о свој народ, и чека је жестока казна.

    ОдговориИзбриши
  4. Опширније о овом приказу: Ксенија алал вера – сажетије: свака част!

    ОдговориИзбриши
  5. Ћао систер Ксенија.
    Имао сам намеру да напишем текст о потреби регулисања или боње рећи нужног побољшања односа измеду САД и Русије на Форумима ХСС , али једноставно тренутно немам инспирацију да напишем несто конструктивно и паметно .Вероватно због тренутних тропских врућина које владају у Северној Каролини .Поставио сам наслов у категорији политчке новости и занимљивости ,који гласи:

    Русији се враћа поверенје у САД ,

    али нема текста , стога желим да те замолим за дозволу да за почетак овај твој текст пребацим тамо , да наслов није празан.Надам се да ћу временом повратити инспирацију за конструктивни текст па ћу се неким својим теоријама и мишљењима на ту тему надовезати на твој текст.

    Поздрав Петар.

    ОдговориИзбриши
  6. Такоће користим прилику да твоје верне читаоце на овај начин информишем да сам као дугогодишњи становник САД уочио да у САД влада велика антируска или боље рећи антиправославна медиска и свака друга пропаганда која се пласира у протестантским црквеним институцијама и медијима који су под њиховом контролом.Понекад је та пропаганда толико гњусна и нецивилизована да заврећује покретање тужбе на неком локалном или државном суду.

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман23. јул 2009. 05:14

    Moje misljenje je :
    Dislokacija jedne brigade spetcnaza da kazemo
    iz Moskovske vojne oblasti na Jugu Srbije
    bi umnogome i pozitivno delovalo pri uspostavljanju
    pravilnog odnosa NATO-Rusija.
    Sta mislis dali bi tada nekakav Bugarski
    novopeceni pretsednik stavio moratorium na
    izgradnju Juznog toka?
    Treba potsetiti Evropu da NABUKO prolazi
    kroz Gruziju, pa bi lako moglo da se desi
    da se moratorium postavi obrnuto.
    srdacni pozdrav s juga
    ceder

    ОдговориИзбриши
  8. Петре, слободно користи све текстове који ти затребају. Једина молаба - име аутора (моје маленкости) и компаније - Глас Русије

    ОдговориИзбриши
  9. Хвала ти на подршци .Подразумева се да ће текстови бити објављени под именом и презименом аутора.

    Поздрав из топле Северне Каролине .

    ОдговориИзбриши