среда, 29. јул 2009.

ТРАКТАТ О ИМПЕРИЈАМА

Прошле недеље активно смо пратили посету подпредседника САД Џозефа Бајдена Кијеву и Тбилисију. Узев у обзир активно интересовање наших слушалаца и читалаца како према самом Бајдену, добро познатом у Србији политичару, тако и према руско-америчким односима у целини, постова на блогу нашег коментатора Ксеније Тошич било је више него довољно. И што је најважније, уље на ватру долио је сам Џо Бајден у свом интервјуу издању Wall Street Journal, а касније и државни секретар Хилари Клинтон својим покушајем да исправи ситуацију. С обзиром да су нас посетиоци блога редовно обавештавали о свим овим изјавама и демантијима, све питајући се – ма шта ови Американци уствари хоће!? – наша колегиница је одлучила да настави тему.
Тошић: Ако је веровати посматрачу швајцарског издања Ле Темпс, „Обама доручкује са Бајденом сваког петка, све остало време подпредседник живи свој живот“. Ја лично стекла сам утисак да су пар заједничких доручака њих двојица ипак пропустили. У најмању руку, господин Бајден је доспео прво у руке новинара Wall Street Journal-а, а тек онда на доручак код председника. А можда нису ни доручковали. Ако је судити по јавним изјавама, оног петка Обама је доручковао у друштву државног секретара Хилари Клинтон.
Разговор господина Бајдена са колегама из Wall Street Journal-а такође је донекле подсећао на пријатно ћаскање уз мезе. Јер како се још, осим са пар већ попијених пића, може објаснити онај степен отворености, када председника и премјера Русије угледни амерички политичар назива „момцима“. Узгред, ево како је Бајден окарактерисао Путина и Медведева: „Ови момци уопште нису идеолози осредњег интелектуалног нивоа, који се држе нечега у шта више нико не верује. У дубини, они су доста прагматични“. Хвала и на овоме.
Према нашеј земљи и њеном народу амерички подпредседник испољио је далеко оштрији однос: „Реалност се сатоји у томе да Руси оно што јесу. Становништво се смањује. Економија слаби. Банкарски сектор и структура тешко да ће издржати следећих 15 година. Они су у ситуацији када се свет мења на њихове очи, а они се хватају за нешто у прошлости, што се никако не може задржати“. Како да се не сетимо Кондолизе Рајс са њеном теоријом о скором изумирању руске нације? Уосталом нас је Бајден још поштедео, ако упоредимо са карактеристиком коју је дао својевремено Србима. Сећате се – „они су гомила неписмених дегенерика, децоубица, касапа и силеџија“?
А сад да упоредимо са оним што је говорио председник Обама пред студентима Високе школе економије у Москви: „Нема таквог места у свету где се не би осећао руски утицај, неодвојиви саставни део светског културног наслеђа. Није заобишао тај утицај и моју земљу, која је имала среће да деценијама пружа уточиште руским емигрантима и која се богатила достигнућима руске културе и развијала захваљујући сарадњи са Русијом“.
Наравно, гости мог блога, који су имали могућност да упореде све ове изјаве, нису издржали. Ево пар цитата: „САД већ сада не знају ни шта раде, ни куда гоне. Предсједник прича и ради једно, његов замјеник друго“ ; „Заиста се више не зна ко шта изјављује у владајућој номенклатури САД.Они личе, већ сада, на раштимовани оркестар“.
Оприлике на исти начин су одреаговали у Москви, поверивши помоћнику председника Сергеју Приходку да изрази општу недоумицу: „Поставља се питање: ко одређује спољну политику САД – председник или, нека и уважени, али чланиви његове екипе? То смо већ прошли“ - рекао је Приходко, сетивши се, вероватно, Дика Чејнија, који је дуго година био мрачни алтер-его Буша-јуниора.
Да одговори на ово питање руског руководства пожурила је државна секретарка САД Хилари Клинтон. „Ми – читај екипа – желимо оно, о чему је говорио председник за време недавног московког самитта. Ми желимо јаку, мирну Русију у процвату“. И додала: „Ми разматрамо Русију као велику државу“.
У овој последњој, сасвим, узгред, ласкавој за Русију реченици и види се сав амерички спољнопилитички конфуз. Проблем поделе света на велике и не тако велике државе подразумева и одговарјући однос према њима. Ако је велика – ми, Американци, има да је поштујемо. А ако баш и није - очекује је одговарајући третман. Зашто? Зато што саме САД себе позиционирају као највећу од империја. Отуда и бахате Бајденове изјаве. Уостало, не само отуда – добро познајући укусе својих суграђана, господин Бајден је свесно градио карјеру на крајње неполиткоректним изјавама. Навешћу још један пример, овај пут намењен руководству Бајденове вољене Грузије: „Да ли ме брине то што ови момци не граде демократију? Оно што ме брине највише јесте чињеница да они и не схавтају како да граде демократију“. Очигледно, без обзира што спада у вољене, Грузија ипак не спада у велике, па се самим тим њени руководиоци излажу учитељској критици великог брата.
Ипак, стекла сам утисак да председник Обама размишља у мало другачијим категоријама. Навешћу цитат из његовог говора у Москви: “На несрећу, понекад се јавља осећај да превладавају старе предрасуде, стари начин размишљања – концепција моћи, чији су корени у прошлости, а не у будућности. Од двадесетог века добили смо у наследство ону тачку гледишта да је САД и Русији суђено да вечно буду антагонисти, као да моћна Русија или моћна Америка могу да се уутврде у том статусу само кроз међусобно супротствљање“ – изјавио је Обама. И додао: „Отишла су она времена, када су се империје играле другим сувереним државама, као да су у питању фигуре на дасци за шах“.
Московски студенти, као и домаћини – Путин и Медведев – Обаму су разумели. А код куће – тешко. Чак и своји, најближи, из исте екипе. Зашто? Зато што су сви они својевремено били наметнути младом председнику. И наметнути зато што се њихово спољнополитичко искуство не може поредити са његовим, Обаминим. Они знају: „То је јако тешка ствар – суочити се са губитком империје“. Ово је из Бајдена и о нама. Али то је и упозорење Обами - ми нећемо дозволити да се Америка нађе у истом положају. А то значи да ова партија шаха још траје. И биће их још, ма колико се то Обами не свиђало.

12 коментара:

  1. Lako je vama u Rusiji vi imate momke na vlasti,a mi cmizdravce.Kad se pojavi vas dvojac na sceni ima se sta i videti.Nasi ne bi istrcali ni 100 metara bez prepona.Bolje sam se osecao dok su o nama na zapadu pisali da smo siledzije i varvari,sad nam se smeju u lice.Zahvaljujem za odgovor u vezi gripa.

    ОдговориИзбриши
  2. Благо вама Ксенија што сте тамо гдје јесте.Када бих се могао поново родити,замолио бих Господа да моја животна дестинација буде Русија.Све би било подношљивије и неупоредиво љепше.Знаш да имаш иза себе моћну државу,а шта лупета америчка администрација,па кога то још интерусеје у Русији?Већ сам писао колико се у Русији придавало значаја посјети Обаме,али волио бих кад би у Србији било више сајтова(част изузецима)гдје би се могли остављати постови у коме би се могло рећи све и свашта о америчкој злочиначкој политици.Сваки пут кад нешто напишем на тему америчког злоћудног тумора,мислим да сам мало написао и да нешто фали.И заиста изјаве челника америчке администрације тешко је описати у једном,два или пет коментара.Треба ауторских текстова на ову тему много,а самим тим биће и много коментара.Јер не треба заборавити једну ствар:У Србији влада медијски холокауст,а уколико прође Динкићев закон о информисању тек онда је ђаво дошао по своје.Русији ће бити јако тешко наћи компромис са С.А.Д,из простог разлога што тај компромис Америка не жели.Није га никада ни жељеља.Многи у Србији моле Бога да се појави српски Путин.У једном од претходних коментара написао сам следеће:Људи траже слободу али и слобода тражи људе.Да би дошла слобода у Србију потребно је прећи са ријечи на дијела.Иначе од слободе нема ништа.Слобода у Русију дошла је последњег децембарског дана 1999 када је Јељцину наређено да оде.Зато Бајден арлауче.И не само он.Арлаукања је много на Западу када је Русија у питању.Једна од лажи која се протура јесте и већа присутност морталитета у односу на наталитет.Таква теза присутна је и у српским медијима.Нико међутим да напише да је последњих година наталитет у Русији у страшно великом порасту,те да је наталитет у Русији данас већи него морталитет.И то добро већи.Рецимо прошле године био је рекордан наталитет(било је рођено око 1 710.000 малих Рускиња и Руса).Овај податак нашао сам на интернету укуцавши у google "Рекордан наталитет у Русији".Ове године како сам прочитао управу на Гласу Русије,само за прву половину ове године наталитет у Русији већи је за 4 процента у односу на прошлу.Бајден лаже када говори супротно,баш као што лажу амерички штићеници овдје на постјугословенском простору.Они пишу и говоре оно што би вољељи да буде.Чим зину загаде околину.Али о том потом.Конац дјело краси.Да Русија у својим рукама држи овоземаљску Библију више је него тачно.Држи и држаће је,свиђало се некоме или не.И најбоље је да је држи Русија,јер не дај Боже да је обратно.Мука ми је од америчких лажи али и полтронства према Америци.Зато прво и основно што увјек треба рећи је ЖИВЈЕЛА РУСИЈА!!

    ОдговориИзбриши
  3. Да подржим Топоља тезом: Ко каже да у Србији посла нема?
    Да бих доказао ову тезу морам да се послужим изумом великог Бранислава Нушића где у *Госпођи министарки* министра Симу Поповића кодира због полиције као *мандарина Си По По* - како и мене неби сметао вербслни деликт. Наиме данас је на Радијо Београду Ђела Божић реко да је Црногорски келнер (оли супу – Оли Рен) Тади Борићу јасно шануо да Србија може у Европу али са решеном реституцијом и без тајкуна! Именоваи ома викну председници Скупштине *Ене Дракче* и сви утонуше у хитно, ноћно заседање (прво донети закон о медијима – јер нико није тајкун, лопов и терориста док за то не постоји правоснажна пресуда Србских, ажурних судова). Друго власницима не враћати имовину из 45. како би иста (сада махом тајкунска и делимично у поседу фамилија чији су је преци поштено отели) била озакоњена а ови преименовани у бизнисмене. При томе штампа мора да им одради *пи си* са смешком. Једино немогу шефови посланичких група да одреде дан за гласање (због датума да их не бије баксуз и због потомства да им га народ не куне).

    ОдговориИзбриши
  4. Руски државни врх знаће да поштује добронамерне изјаве америчког председника Барака Обаме. У то сам убеђен.
    Али Дмитриј Медведев и Владимир Владимирович Путин треба да буду захвални злурадом Обамином сараднику, високопозиционираном Џозефу Бајдену.
    Зашто?
    Из истих оних разлога који су навели Светог владику Николаја српског да се захвали својим непријатељима, који су га стално држали у будној приправности. Наиме, непријатељи су га, како је писао Светац, опомињали на слабости и пропусте, које је брже-боље исправљао и претварао у своје врлине.
    Дакле, пад наталитета, снајперише немаштовити и бахати споуксмен из Вашингтона.
    То није његова идеја, већ стереотип, кога је лансирао Збигњев Бжежински, окорели идеолог русофобије, пореклом пољски Хазар. Та његова идеја имала је за циљ да оправда и "легитимизује" подмукло становиште по коме Руси неоправдано располажу са вишком територија и природних ресурса, те им, следствено томе, ваља распарчати територију на најмање три дела : европски, азијски и сибирски. Тој подели претходило би довођење на власт "едукованих структура" нових компрадоса, који би радили у интересу међународног капитала.
    Березовски, Гусински, Абрамович, Дерипаска, Ходорковски...пројектовани су као чеда таквог демонског наума. И све је функционисало као подмазано до појаве Путина.
    А онда је историјско клатно пропадања и понижавања Русије и Руса заустављено и усмерено на другу страну, захваљујући очуваном духовном идентитету православне Русије.
    Као и сви антихристи окренути златном телету, грабежи и материјалној похлепи, сви идеолози и оперативци у пројекту окупације Русије превидели су њену духовну снагу.
    Природно, јер су за њих Бог и дух тричарије вредне презрења у односу на долар, бога мамона.
    И на тој космичкој тачки ослонца Антихрист је изгубио рат против Русије.
    Русија се обожила, сложила и умножила (рекордан наталитет од 4 процента у 2008).
    Антихрист је изгубио рат, али није бацио копље у трње. Нада се да ће вештином победити врлину.
    Лажима истину. Преваром поштење. Копијом оригинал. Новцем срећу.Мржњом љубав. Кривоклетством правду. Материјом дух. Злим добро.
    Из Москве је 2000. кренуло царство Трећег Рима.
    Данашња Империја Зла биће на коленима 2012.
    Четвртог Рима - неће бити.
    Где је у свему томе данашња Србија?
    Окупирана, поткупљена, обезбожена, корупцијом поништена, распродата, неморална, завађена и слуђена - она обитава још само у малобројним монашким ћелијама, где се моли за спас душе наше и наших врлих предака.
    За нови почетак и то ће бити довољно.
    Сасвим довољно.

    ОдговориИзбриши
  5. Stvari su jasne da jasnije ne mogu biti.
    Amerika i zapadna civilizacija počivaju na materijalnim vrijednostima. Na novcu.
    Kad dođe do finansijeske krize, onda to nije samo novčana, već kriza temeljnih vrijednosti.
    Umjesto da preispita osnov na kome počiva SAD i njeni evropski sateliti štampaju novac i benzinom gase plamičak na krovu. A temelji se uveliko urušavaju.
    SAD imaju izbor između :
    a) bolnog suočavanja sa realnošću i sistemske prekompozicije države i društva.
    b) novog velikog rata.
    v) dugotrajnih i krvavih nemira u svojim granicama, koji se represijom aparata sile ne mogu trajno ugušiti.
    Izbor je na njima.
    Na ovakvoj Evropi je da slepo sledi sudbinu SAD.
    Na Rusiji je adekvatan odgovor.
    Kina će tek da se pita.

    ОдговориИзбриши
  6. Колико ће још требати времена да становници ове планете поготово Срби и Српкиње коначно схвате да се у случају политичких активиста у САД и политичким активистима Русије ради о потпуно различитим менталитетима , као и различитим верским и политичким идеологијама.

    Још када се при томе дода утицај јаке медиска пропагнде, сасвим слободно можемо закључити да се у суштини на политчком и дипломатском пољу ништа неце променити све до смака света.

    Изгледа ми да сви покушаји да се промени нешто на боље и у корист становника ове планете глобално ,није ништа друго но предење у ветар.

    Борин мудри мото испеван у једној од његових песама :

    НА ИСТОКУ СТАРЕ ПРИВЧЕ , НА ЗАПДУ НИШТА НОВО

    остаје актуелан до смака света .

    ОдговориИзбриши
  7. Потпуно се слажем са вама господине Михајло када кажете да су ствари јасније да јасније не могу бити.Одавно је почела да пресушује зелена бара.А крокодили ко крокодили.Лијепо су се брчкали и у бари расхлађивали.Круг се око Ујка Сема затворио.Како вријеме одмиче кожа му је све јефтинија.Бијеснило које влада од 4.7.1776 полако нестаје.234 године умјесто воде,прекоокеанско зло на планети Земљи пије крв.Са "Старом Дамом" иста прича.Изгубила је компас,посебно од како је Ујка Сем прикључен на апарате за дисање на Вол Сриту.Иначе ово лутање и пропадање са "дамом"и ујкицом датира поодавно.Кулиминација се догогодила љета господњег прошле године када су једну дјевојчицу наговарали на све и свашта.Између осталог да добацује ружне ријечи једном диву.Див се страшно наљутио."Дами" и ујкици је извукао уши од чега им је страшно позлило а дјевојчицу је преваспитао.Остала је без слаткиша које су јој обећали.Обећање лудом радовање.

    ОдговориИзбриши
  8. На дољњем видео снимку можете да видите какви све идиоти саветују политичке активисте у САД :

    http://www.youtube.com/watch?v=-8fh4VKtOQ8&NR=1

    ОдговориИзбриши
  9. Простим претраживањем интернета и јутјуба, може се доста тога наћи а што говори о реалној слици политичких прилика у Србији.
    По мени користан линк је:
    http://www.youtube.com/watch?v=wUOCm2cBDIQ&feature=related

    ОдговориИзбриши
  10. Ако нешто из Америке или са Запада није директно негативно онда јесте чиста будалаштина.Филип Гордон замјеник државног секретара С.А.Д за Европу и Евроазију лупио је да Вашингтон не искључује могућност приступања Русије НАТО-у у будућности??По шаховској нотацији два упитника представљају грубу грешку.Могао сам их ставити и стотину али два су сасвим довољна да измјере сву скарадност и нелогичност ове изјаве.Да се Русија мијења према НАТО стандардима?Прво и основно што треба знати је следеће:Руска армија је моћнија него НАТО.Шта то НАТО може понудити Русији а да Русија нема за класу боље?Не може ама баш ништа.У приступање Русије НАТО-у може повјеровати само будала или неко ко је свезан.Американци измишљају све и свашта само да би се некако ушуњали у Русију.Све и свашта покушавају.Када гарави почне са лупетањем пред свој пут у Москву,и када послије своје бесједе доживи културно спуштање на земљу онда на сцену ступа Бајденово бјеснило.Он наступа директно негативно,а када су у питању Американци,директно негативно или будалесање преточени су у једно,тако да се добије форма идиотизма и безобразлука.Када се пише на Западу у негативном свијетлу о Русији,између осталог и на постјугословенском простору,тај тренд поприма степен наднаравних бесмислица.Пише се између осталог и о одумирању становништва у Русији.Овакве изјаве су увреда за интелигенцију.Зар послије оваквих глупости да се граде бољи односи?Ма хајте молим вас.На телетексту Б92 читам како руска полиција располаже подацима како је у Русији за воланом било два и по милиона пијаних возача.Ово се зове специјални пропагандни рат против Русије.Посебну "димензију" овоме дају плаћени агитатори међу којима је Сорошева филијала у Београду.Поред плаћених агитатора,на многим сајтовима,на многим форумима у Србији,постјугословенском простору уопште, пуно је провокатора,пуно НАТО пискарала,НАТО лобиста,ЦИИНИХ курсиста,много је психопата,много русофоба,једном ријечју много је позера и кловнова.Добар је драги Бог што их на земљи држи.Многи када просуђују о понашању Америке искључиво се држе америчке администрације.Исправно,али никако не треба сметнути са ума да у арогантном понашању Америке огромну улогу имају разни "демократски"институти,организације за тзв. људска права и још много циркусаната који конце вуку из дебеле позадине.Послије оваквих бесмислица каква је ова са почетка мог коментара о могућем приступању Русије у НАТО,нормалном човјеку није тешко просудити да је Америка највећи непријатељ Русије.Иза оваквих изјава крије се жеља за окупацијом Русије,само што је та изјава увијена у целофан.Баш као што је дебилна прича да је тзв.амерички антиракетни штит који би требао бити стациониран у Пољској и Чешкој уперен против отпадничких земаља као што су С.Кореја и Иран.Та ријеч отпадничке намјерно је преточена у множину а тиче се заправо Русије.За америчку и НАТО банду Русија је та отпадничка земља. Провокације из Грузије према Јужној Осетији такође нису случајне.Све је то америчка режија.Шта је иначе Бајден радио у Тбилисију?Изјаве му одишу мржњом према Русији.Дакле кратко и јасно:Амери,ви сте давно прочитано штиво.

    ОдговориИзбриши
  11. Ох како сам се обрадовао вечерас кад сам видео да је Путин посетио Евкурова и поклонио му кинжал и напоменуо да је одвојено 4,5 милијарди рубаља за Ингушетију. Паметно игра Путин, нека Бог помогне да тако и настави.

    Али Ксенија ја сам хтео да Вас замолим да уколико није преурањено и уколико није контрапродуктивно напишете понешто и о томе шта се дешава са Лукашенком. Поражавају информације које долазе у последње време до нас. Мада имам осећај да је толико сложено да је просто боље ћутати и чекати.

    ОдговориИзбриши
  12. Поздрављам ваш став Драгане да Ксенија нешто напише о томе шта се дешава са Лукашенком.Његово понашање у последње вријеме је забрињавајуће.До боравка на Копаонику тај човјек ми се чинио као неко ко води исправну политику према Русији.Последњи његови наступи према званичној Москви одају личност човјека кога би у Вашингтону веома радо имали за сарадника.То ми се нимало не допада.

    ОдговориИзбриши