четвртак, 13. август 2009.

ПРЕРАСПОДЕЛА РЕСУРСА

„Нови генерални секретар НАТО-а обилази своје имање“. Одговарајући наслов за текст о посети Андерса Фог Расмусена Косову, зар не? Јер отцепљену од Србије покрајину често називају НАТО-творевином. Није случајно баш на десету годишњицу премијер Косова Хашим Тачи дао поражавајућу у својој абсурдности изјаву како је „бомбардовање Југославије донело демократију на Косово“. И заиста, нека општа карактеристика нашег доба је да се демократија, наизглед - највеће достигнуће у области људских права, све чешће шири уз помоћ експлозивних материја.
Али ово, онако, узгред. А сад о суштини. Чиме је ова покрајина тако заинтересовала Расмусена да је одмах после Авганистана одлужио да посети баш њу? У штабу НАТО-а кажу да је то „један од приоритета новог генералног секретара, пошто је Косово други по величини театар акција за операције НАТО-а“. А кад већ по мишљењу натоваца безбедносна ситуација у покрајини не изазива забринутост, део контингента од 14 хиљада војника могао би се пребацити на онај терен који је за њих први и главни. И мада се некоме може учинити да је 64,5 хиљаде војника за Авганистан више него довољно, у Бриселу тако не мисле. А и не могу да мисле – операцију у Авганистану сматра својим приоритетом сам Барак Обама, тако да немају куд'.
Уосталом, тешко да је то једини разлог за радикално смањење бројности НАТО-контингента на Косову. А то да се ради баш о радикалном смањењу не изазива сумњу. „Пред крај свог мандата желео бих да се КФОР сведе на мале снаге за реаговање, или да се потпуно повуче” – изјавио је Расмусен одмах по ступању на дужност. И кренуо у акцију: у јанару 2010. од око 14 хиљада војника треба да остане 10 хиљада. Овим темпом 2013., када истиче Расмусенов мандат, Србе и њихове споменика не Косову од Албанца ће чувати искључиво сами Албанци.
Срббе поменута перспектива не радује. Без обзира на компликоване односе са алијансом која је три месеца редом бомбардовала мирне српске градове, на Косову њени војници представљају „једину легитимна оружану снагу у коју Срби имају поверење“ – то се речи министра за КиМ. Па и у целини, Богдановић је доста оштро прокоментарисао Расмусенову позитивну процену безбедносне ситуације: „Човек који је задужен за безбедност тог дела Европе, па и света, не би смео себи да приушти такву изјаву, јер се она коси са стањем на терену”.
Ипак, без обзира на српске протесте, смањење бројности КФОР-а већ се не да зауставити. И ту се не ради само о пуким жељама генералног секретара. Расмусен је у марту још био познат само као дански премијер, а своју жељу да напусте Косово већ су најавили Британци и Шпанци. Разлоге су навели различите – Лондон се позвао на већ познату тезу о бољој безбедносној ситуацији, док је Мадрид више акцентирао политичку страну питања – ми то ваше Косово нит' признајемо, нити то планирамо, па што би му онда давали легитимитет својим присутством?
Али не ради се ни о политици, па чак ни о безбедности. Новинар александар Храмчихин, који се специјализује баш на натовској тематици, пише о стању војске у водећим земљама алијансе следеће: „Симптоматично је да веома популарни у медијима разговори о „растућој војној моћи“ НАТО нису поткрепљени никаквим цифрама“ – ироничан је Храмчихин, који појашњава: „Копнене снаге Француске смањују се до размера једне дивизије. Велика Британија прекида проиводњу тенкова, а њене специјалне јединице у Авганистану лете на изнајмњеним хеликоптерима Ми-8, због оштре несташице „Чинука“. Немачка 5 пута смањује број тенкова и јединица борне технике, а војних авиона - 7 пута“. Речју, криза је, па и грађанима наведених земаља све је теже објаснити ко их то угрожава после окончања хладног рата.
У овим условима треба прерасподелити ресурсе. У потрази за компромисом између наруџбине Барака Обаме и активне нежеље осталих да ратују негде на задњем дворишту планете, ново руководство алијансе нашло је соломонско решење – да повуче контингент са Косова. Што би се рекло, тамо је све већ мирно, пројекат се има сматрати успелим и завршеним. Па, заправо, у праву су људи. Српски проблем у покрајини нестаће чим се повуку. Срби ће сами отићи кад и последњи војници КФОР-а. Поготово што пресељење 100, 150 хиљада људи за балканске прилике није ништа – све је већ виђено.

15 коментара:

  1. Уреду. НАТО ће се повући, Срби ће отићи. Србија нема војску да заштити свој народ и своје манастире. Нико их неће заштитити. А да ли могу Срби са КиМ да добију руско држављанство па да их заштити Русија као Осетине и Абхазе? Мислим да не. Шта онда ја могу да урадим, осим да кривим издајничку власт и да као и сви, трпим понижења од запада и слушам руска прекоревања. А помоћи нема. Када су ОВИ доведени на власт, имали су сву могућу помоћ са запада. Ако у Србији већ не постоји нико ко би, за руске интересе, завредео макар петину подршке коју је имао Тадић од САД и ЕУ, ево ја се нудим. У Србији има људи који знају шта треба, који хоће шта треба, који моле за логистичку помоћ, а добијају осмехе. Нама треба логистичка и материјална помоћ да бисмо суштински променили ствари. Зашто Срби тако силно исказују љубав према Путину? Зато што га моле за помоћ. А ако Русија у Србији нема интереса, онда ништа.

    ОдговориИзбриши
  2. Предлажем Вам Димитрије да прочитате песму Небесна Литургија, Светог Владике Николаја Србског и замислите над стиховома:

    «Закукаше Срби у невољи,
    Ал се Живог Бога не сјетише,
    Нити Бога ни својих гријеха.
    А све Саво на кољена клечи,
    Блиједо му лице од ужаса».

    http://www.kovach.rs/index.php?topic=4232.0

    ОдговориИзбриши
  3. Хвала Драгане. Писано је:
    "Знам твоја дела да ниси ни студен ни врућ. О да си студен или врућ! Тако, будући млак, и ниси ни студен ни врућ, избљуваћу те из уста својих."
    (Откривење 3:15-16)
    Ја не желим да будем млак. Ти?

    ОдговориИзбриши
  4. Ништа горе него бити млак. Да сачува Бог.

    Али да бих појаснио шта мислим нећу корисити свој плитки ум. Него ћу Вас упутити Димитрије на Свештену историју Старог Завета и догађаје везане за одлазак јеврејског народа у робство.

    Овако је то било. За одступање од праве вере, јеврејском народу Бог је преко пророка Јеремије поручио ово: „Ни не сањајте о побуни и борби против робства. Моја је воља да идете у вавилонско робство јер сте превршили меру. Покајање (у робству) вам је једини лек“. А неки су се одлучили да се подигну на устанак. Но пророк Јеремија је поновио: „А они који се побуне, Бог ће дати да их непријатељ побије. А у робство идете свакако – цео народ!“.

    И тако су неки мислили да су ватрени, нису желели да буду млаки, и подигли се и погубили сами себе, мада су били упозорени да је покајање једини лек. Непријатељи јудејски касније су били жестоко поражени али они јевреји који нису слушали пророка Јеремију – изгубили су главу.

    Читајте Закон Божији и биће Вам на корист. То што Вам написах имате на овој адреси:

    http://www.dobrodrvo.orthodox.ru/PRAVOSLAVLJE/ZAKON%20BOZIJI/GLAVNI/03%20-%20STARI%20I%20NOVI%20ZAVET/HTML/STARI%20ZAVET/062.htm

    ОдговориИзбриши
  5. Александар14. август 2009. 15:31

    Текстови Ксеније Тошић су одлични, али овај текст се заиста истиче избором чињеница и надахнутом иронијом. Уопште текстови са сајта гласа русије и са овога блога, барем за нас у Србији представљају неуобичајен(о добар)начин писања. Писања као модела разматрања чињеница, те заузимања става о њима. Завршна иронија добро дође као благи осмех који човеку помаже да издржи напор.

    А заглушујућа медијска пропаганда евроатлантских усрећитеља у Србији је заиста толико напорна да и само склањање од ње представља напор.

    У суштини, није проблем набавити сателитску антену и пратити руске канале, али не би било лоше отварење једног ТВ канала.

    ОдговориИзбриши
  6. Tesko je utvrditi stvarni razlog dolaska NATO-a na Kosovo i razlog njegovog najavljenog povlacenja.
    Nestankom Varsavskog Pakta-stvarni razlog NATO-a je prestao da postoji.
    Odredjenim krugovima Zapada nije odgovarao raspad NATO-a.
    Budzet NATO Pakta je kao 3 budzeta Rusije.
    USA za NATO izdvaja preko 500 milijardi dolara godisnje..
    Skupo je odrzavati Mir i Demokratiju na Planeti ili Pripitomljenom Paklu.
    1999 god. NATO je slavio 50 godina postojanja-jedna akcija demonstracije mogucnosti je bila pozeljna.
    Ako nema pozara-nema ni potrebe za vatrogascima.
    Zbog toga postoji sluzba koja pali vatri-da bi vatrogasac gasio vatru i opravdao svoj opstanak i ogroman novac koji trosi.
    Danas je dosta drugacije-USA i Zapad su u velikoj krizi-mora da se smanji izdvajanje za Vojsku.
    NATO je i zavrsio svoj zadatak na Balkanu.
    Nove drzavice su zaduzene do maksimuma-strane kompanije su uglavnom kupile jeftino sve sto vredi.
    Sada je glavna briga bankara-uredno vracanje dugova i zato nije potreban NATO.
    Treba pratiti razvoj dogadjaja-napraviti mudar plan i strategiju za spas Kosova.
    Dolazi Medvedev u Beograd-treba analizirati sve predloge koji su u skladu sa medjunarodnim Pravom.
    Srbija moze iznajmiti Kosovo Rusiji na 99 godina za odredjenu sumu novca.
    Kosovo je kolevka i Srba i Rusa.
    To je hiljadama godina Serbo-Slavjanska Zemlja.
    Kosovo je izuzetno bogato rudama -mineralima i vrednost Kosova je 2 puta veca od Srbije i Vojvodine zajedno.
    Zbog svega toga -treba se boriti da se sacuva Kosovo za Srbiju i Rusiju i za Slovensku Civilizaciju.

    ОдговориИзбриши
  7. Хвала Александру на подршци, али разумем и Димитрија. То је тешка тема, изузетно болна. А када боли онда ти је свако крив, па чак и онај ко ти не помаже наизглед довољно. Ипак, ја не бих била толико категорична. Путин је лично наредио да тај Јужни ток иде кроз Србију. А када су му рекли да би можда нека друга траса могла бити исплативија рекао је са својом чувеном интонацијом великог боса, чија се не оспорава - Србима треба помоћи. Смисао је да се Србији дамогућност да распоређује гас, а то озбиљно утиче на ауторитет државе.

    ОдговориИзбриши
  8. Putin je pravi Rus-veci Srbin od Srba.
    Dokaz da Rusi najvise vole Srbiju.
    Ksenija je enigma-da li voli vise Srbe ili Ruse?

    ОдговориИзбриши
  9. Иначе сам оптимиста али видим веома тужну перспективу. Већ од пола рата на територији Југославије многи се процеси одвијају по инерцији ранијих планова, а губе смисао у промени односа снага у свету (поред Русије низ земаља може да лансира далекометне пројектиле па је прошло време лагодног освајања са дистанце без последица за агресора). Покретачи „дранг нах хестена“ опљачкали су земље бившег источног блока уништиле њихову привреду, самим тим и потенцијално тржиште за своје производе па без изгледа на рентабилност сервисирају скупе квинслишке режиме који су постали неупотребљиви да поднесу главни терет за напад на Русију. Огромне конвенцијалне снаге НАТО губе смисао због осавремењавања убојних средстава којима потенцијални браниоци располажу, а у односу на економске могућности значајно се закаснило са оружјем пете генерације. Смањење снага и обустављање производње убојних средстава у Европи несме да завара – мислим да се ради о преоружавању које је убрзано економском кризом преласком на «зазенитно» и оружје пете генерације (видети какве услуге нуди Boston Dynamic и слични). Рак рана која се неправедно запоставља да је цео „демократски свет“ дао логистику за напад на Ирак, а да је кајмак узела Бушова фамилија не желећи да га дели ни са Америчким ортацима. Брзо ће доћи дан да Косово не треба Американцима по цену већих жртава ма какве врсте. Без обзира на респективну технологију узурпације коју користи власт у Србији остаје чињеница да нарочито задње време не предузимамо готово ништа у борби за опстанак (прецизније имамо нешто здравих у памет, али немамо проток информација, минимум заједничких истина за покретање критичне масе, застарелу «технологију» за пружање отпора и све мање времена да било шта сувисло предузмемо са изгледом на успех. Моја генерација је уступцима и компромисима издала потомство (да смо се спартански борили и Бог и Русија би делотворније помогли). Не желим да дочекам да на крају испада да Косово никоме не треба, те да су квислиншке снаге у Србији довољне да заштите недоношче са престоницом у Бонстилу док кад – тад не постане једна од савезних република наказе зване Албанија док ми мирно гледамо чекајући лични сопствени крај.

    ОдговориИзбриши
  10. Затечен сам вешћу о авионској несрећи. Најискреније саучешће Руском народу и породици најбољег витеза. Нека му је вечна слава и хвала.

    ОдговориИзбриши
  11. Dalibor.

    Највећа битка сваког народа у 21. веку неће бити ни војна, ни политичка, ни економска, ни културна и медијска, иако ће све оне и даље бити заступљене и важне, већ је пресудна битка 21. века духовна борба за очување националног идентитета. Народи који успеју да очувају свој национални идентитет дочекаће 22. век.

    ОдговориИзбриши
  12. Да се мало боље разумемо.
    — Русија има интереса у Србији.
    — Русија ради на остварењу својих интереса.
    — Уколико Русија жели да заштити своје интересе, мора имати стабилну Србију.
    — Да би Србија била стабилна морају се довести на власт снаге које ће да гарантују курс државе.
    — Ако нема таквих, нека их Русија направи, као што су САД направиле ову власт.
    — Ако се Русија ослања на ову власт, изгубиће симпатије српског народа.
    — Тренутно у Србији ниче више политичких покрета који се надају конкретној логистичкој помоћи од Русије.
    Време брзо иде. Видећемо шта ће бити.

    ОдговориИзбриши
  13. Драгане,
    Имате јаку веру, читате, изучавате, посвећујете доста мисли управљању свог живота према Господу и Спасу нашем Исусу Христу.
    Ипак, морам вам скренути пажњу на једну замку, коју нам лукави непомјаник поставља на овом уском путу нашег спасења.
    Ретко се нађе душа која се може похвалити да се није саплела о овај камичак. Камичак мали, а за нас, духовну одојчад, велика препрека.
    Охоло је, мој возљубљени брате у Христу, сматрати народ изгубљеним, неверним и злим. То могу пророци да раде. Ви, Драгане, нисте ни пророк ни пророчки син. Стога ови ваши прекори српском народу, који је оставио Бога и издао своју веру, не стоје.
    Свети владика Николај, писао је своје богонадахнуте речи у једном одређеном историјском трену, када је изгледало да ће Срби заувек отићи од Христа. Његове речи имају још једну, есхатолошку димензију.
    Оне су опомена свим православним хришћанима да се чувају богоотпадништва. Ове речи могу се, опет, есхатолошки - ванвременски, доживљавати као истините, чак и онда када се народ, или боље речено, српска православна хришћанска заједница, у већој мери стара за своје спасење, него у нека ранија времена. Тај тренутак је данас.
    Што смо више хришћани, више својих слабости препознајемо.
    Али, охолост, драги мој у Христу брате, најтеже је препознати. Охолост је оно осећање, којим се ја издвајам од осталих грешника.
    Ја, као делатни хришћанин, увек охоло желим да прекорим другога да није на Христовом путу.
    Охоло набацујем комплекс кривице "целом народу" за његове грехе, односно, за грехе других појединаца.
    При свему томе, ја немам греха. Ја не сносим кривицу, већ трпим последице народних греха.
    Из солидарности? Хришћанске љубави?
    Али, ова моја охолост није усуд. Она је грех, који се, као и сваки други, може одбацити.
    На првом месту, неопходно је прихватити друге таквима, какви јесу.
    Не празнословити.
    Не осуђивати.
    Не узносити се.
    Стражити над собом.
    И надасве,
    не давати духовне поуке, осим ако знате коме их дајете.

    ОдговориИзбриши
  14. Данас сам први пут приступио Гласу Русије, свидело ми се што сам нешто паметно прочитао. Само мали коментар, у Србији сви прижељкиују да комшији цркне крава, препуцавања типа : Ево вам руска браћа и какви су вам то европски пријатељи. Јесте читали Арчибалда Рајса Швајцарац, пријатељ. Срби прво имају проблем са самим собом, ако у једну собу ставите три Србина и дате им националну политку за тему, сви ће различито мислити док се не посвађају, то код других народа није обичај. "Браћа" Хрвати ако се тако могу назвати, ја их и не бих тако назвао, кад су стварали државу исто су мислили. Кад су нас дотични протерали били смо дођоши који су и комарце донели, али Србима није сметало кад су десет година за нама дошле "Идеа", Тереза Кесовија, Сомболед који је поотпуштао све српско у сред Сомбора, кад су по Срему и Бачкој покуповали земљу за бесцење не за живот већ за експлоатацију... О томе је Рајс писао у ЧУЈТЕ СРБИ, а чак није био Рус. Кад будемо тог свесни,и за Русију ће бити срамота ако се понови братска љубав из доба Јељцина од Милошевића до бомбардовања. Ипак све речи похвале за Путина, и нама би један такав требао.

    ОдговориИзбриши
  15. Ма не Димитрије, Ви нисте у мојим коментарима могли прочитати да је србски народ изгубљен неповратно. Покајање, на личном нивоу - и све ће бити добро, то нисам рекао ја него паметнији људи од мене. О томе сам писао. Свакако хвала за критику.

    ***

    Филм о Золтану Данију. Маџар који је срушио Стелт Ф117 изнад Србије и који је осветлао образ нашег народа, а при том није изгубио ни једног свог војника. Челично срце. "21. секунд"

    http://www.youtube.com/watch?v=38I70fVurqQ

    ОдговориИзбриши