уторак, 18. август 2009.

Dmitrij Rogozin: NATO-kontingent na Kosovu smanjuje se prinudno


Поштовани пријатељи блога, данас предлажем вашој пажњи разговор мог колеге Тимура са Дмитријем Рогозином којег, верујем, не треба посебно представљати.


Dmitrij Rogozin: NATO-kontingent na Kosovu smanjuje se prinudno

Novi generalni sekretar Severnoatlantske alijanse je na svojoj prvoj konferenciji za štampu okarakterisao Kosovo kao uspešnu istoriju i sjajan primer da NATO, EU i UN mogu da rade zajedno i da osiguravaju mir, bezbednost i stabilnost u regionu. Zamolili smo ambasadora RF u NATO-u Dmitrija Rogozina da prokomentariše ovu izjavu.
- Gn Rasmusen govori o tome sa taktičkog gledišta. Zaista, Kosovo je otcepljeno od Srbije, tamo su povredjeni principi teritorijalnog integriteta države-članice UN. Srpske vlasti faktički nemaju pristupa pokrajini i sva vlast je preneta na rukovodstvo samoproklamovane republike koja je ovu nezavisnost postigla oružanim, rekao bih, terorističkim putem. NATO je faktički nastupio na strani separatista obezbedivši za njih sopstvenu državnost i izoliravši beogradske vlasti od svih poslova pokrajine, uključujući i one vezane za srpsko stanovništvo. Ali to je strateška greška jer nema nijednog naroda u svetu kome bi se moglo oduzeti deo njegove rodovske teritorije i prisiliti ga da pristane na to i da prizna svoj istorijski poraz. Opruga srpskog otpora sada je jako stisnuta, ali doći će vreme, kada će se ona olabaviti i to će negativno uticati na situaciju u Južnoj Evropi. Po mom mišljenju, greška NATO-a je u tome što je radi svojih sebičnih interesa podmetnuo pod Evropu bombu sa usporenim delovanjem koja će pre ili kasnije eksplodirati.

Kako ocenjujete postupno smanjivanje NATO-kontingenta na Kosovu?
- To je prinudno ograničavanje prisutnosti NATO-a na Kosovu – da su bili dodatni resursi, vojnici i vreme, ostali bi na duži period. Alijansa nema dovoljno vojnika, na dnevnom redu je ekonomska kriza – odakle se mogu uzimati rezerve? Pre svega, sa Kosova. Zato NATO sada prepušta kormilo Kosova, pre svega, EU, transformiše vojnu operaciju u policijsku i potajno povlači iz pokrajine kontingente država koje žele da upute vojnike u Avganistan. Mislim da će narednih nekoliko godina prisutnost NATO-a na Kosovu biti radikalno ograničena.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu predložio je NATO-u Alijansi da razmotri mogućnost učešća manjeg kosovskog oružanog kontingenta u mirovnim operacijama Alijanse. Koliko je, po vašem mišljenju, ova ideja konstruktivna?
- Ako su bivši kosovski teroristi koji su, pored ostalog, secirali srpske ratne zarobljenike na pojedine organe i prodavali ove organe za evropske klinike spremni da stanu pod zastave NATO-a i da učestvuju u njegovim misijama, to govori o mnogo čemu. Ako se dogadjaji budu razvijali tako, onda će se sutra i zatočenici Gvantanama formirati NATO-kontingent, i bivši talibani boriti u redovima pripadnika Alijanse. A to znači da će Brisel mobilisati sve koji nemaju drugog životnog cilja osim prilivanja tudje krvi. To će negativno uticati na bezbednost samih zemalja-članica NATO-a pošto će ovi plaćenici iz redova bivših ekstremista, terorista i siledžija pre ili kasnije sručiti svoje mačeve na glave mirnih i zasada situiranih stanovnika Evrope. Pripadnici Alijanse moraju da vode računa o sledećem: ako ne budu hranili svoje armije, onda će hraniti one sa kojima sada oprezno saradjuju, ali neko će potom okrenuti dobro osposobljene učenike protiv njihovih učitelja. Kao što je to već bilo sa Amerikancima koji su pripremali mudžahedine protiv SSSR-a, a zatim su ovi teroristi iz arapskih zemalja sručili otete avione na Njujork i Vašington i sada pucaju u NATO-vojnike u Avganistanu.

27 коментара:

  1. Ово је изузетно искрен реалан и далековид приступ. Наш велики предак кнез, решавајући "Косовску дилему" донесе царску одлуку "не по томе колика ми сила прети него колику светињу браним". Колико ће требати времена да сазри свест и потреба да Европа почне да сузбија изворе тероризма без обзира на Америчке тежње тешко је предвидети, али извесно је да однос снага и економске моћи у свету, економска криза и израженија тежња западних земаља Европе да умање утицај Америке, свест о неодрживости замисли да ће земље источне Европе против Русије починити колективно самоубиство и препустити Американцима ресурсе, само убрзавају те процесе. Ма колико било корисно одређеним западним круговима, тешко је замислити да могу увести правило да сваког ко нема снаге дасе брани могу "расклопити на резервне делове и продавати на бувљој пијаци". Сазнање о заменљивости рервних делова разних произвођача бзо ће довести до појаве да могу бити расклапани Немци, Енглези, Французи и слично. Без обзира на рекламу западне штампе не мислим да су Шиптари посебно софстицирани дивљаци па на светском тржишту неће постићи запаженију цену. Све говори да се ближи дан када ће народи бити присиљени да одлуче шта ће свом потомству оставити, што касније донесу одлуку биће крвавија будућност.

    ОдговориИзбриши
  2. Нећу рећи ништа ново,заправо поновићу по ко зна који пут,а то је следећа чињеница:Русији би неупредиво било лакше бранити у сваком погледу КиМ и косметске Србе само да у главама званичника из Београда и једног дијела јавности у Србији није константно на уму бијела шенген листа,идеја о некаквој ЕУ,болесној жељи за уласком Србије у НАТО као и остали видови "западноевропске едукације".Данашњу актуелну српску власт је одвратно слушати.Иста та власт,али и један дио јавности у Србији били би најсретнији када би се Русија налазила на некој другој планети.Били би сретни када је никако не би било на Земљи.Када сумирате резултате у последњих неколико година,када све одузмете и саберете,видјећете да је за очување КиМ неупоредиво већи допринос дала Русија него Србија,односно актуелна српска власт и њени бирачи.Али једна ласта не чини прољеће.Одлично памтим емисију ХРТ "Недељом у два",Александра Станковића",емисију у којој је гост био Борис Тадић.Тада је Станковић питао Тадића да кратко и јасно одговори ЕУ или Русија?Борис Тадић је одговорио без дилеме ЕУ.Борис Тадић је много пута испао кловн.Заправо и не знам када је наступао одговорно.Тјелохранитељи министра за КиМ у влади Србије обрачунавају се са преосталим Србима на КиМ.За испаде Бориса Тадића знали су бирачи у Србији и прије 11-ог маја 2008-ме,на дан избора,али ипак побједио је Борис Тадић или тзв.покрет за европску Србију.Ако је ДС и Борис Тадић и његово чедо Чедомир Јовановић и његов ЛДП једина опција у Србији,онда тешко Србији.Бирачи у Србији знали су(огромна већина)да је на сајту Б92 17.2.2008-ме објављен огроман број коментара поводом фантомске независности.Знала је то и актуелна власт.Али,је ли ишта подузето да се ухапси онај ко је пустио те коментаре,односно уредник Б92?Не није.Је ли ухапшена Наташа Кандић по повратку из Приштине у Београд?Не није.Је ли ухапшена Соња Бисерко?Не није.А она је као почасни гост још давно,2000-те у Женеви на једном скупу албанских интелектуалаца јавно рекла да Албанци своју перспективу требају тражити ван граница Србије.Има још пуно тога,пуно,пуно прљавштине и блата.У Србији се нико Русије није ни сјетио све до 2005-те када су почели какви такви контакти.Да би се у Србији било шта почело мијењати на боље,ствари се морају почети називати правим именом.Нема приче између редова.То више не постоји,посебно не у ситуацијама у каквој је Србија.Само директно,без каклулисања,оштро и на прву.Доста је било празне приче о Европи без алтернативе.Доста је било и приче "помагај Русијо ја хоћу у НАТО".Ако неко воли НАТО,онда нека се пријави,заједно са комплетном породицом да служи тој бандитској творевини,нека поведе своју дјецу у Ирак,Авганистан или гдје већ буде та "демократска институција"уводила "васпитне мјере".Ја ћу онако удобно заваљен у фотељу свога дома гледати те "српске хероје"како се боре за америчке интересе и "америчке вриједности".А посебно ћу бити импресиониран руским шамарима којим ће бити почашћени сви "хероји"који буду кренули пут Русије.Има много враж
    јих дивизија и у Србији.Само да знате колико.Многи би били добровољци,нешто слично отпорашима.Ако,даће Бог да се све то заустави испред руских граница и да добију батине које никада неће заборавити.Јер,и НАТО и његове филијале постоје само са једним циљењм:Напад на Русију.Али и Бог је створио Русију такође са циљем,а то је да заустави зло на Земљи.Ко би то иначе други учинио?Ја га до сада сем Русије нисам ни видио ни чуо.ЗАТО ЖИВЈЕЛА РУСИЈА!!!!Пуно поздрава Ксенији и рдакцији ГЛАСА РУСИЈЕ из Републике Српске и молим вас не посустајте у писању.Ви то радите одлично.Оно Срба што је остало и што воли Русију,у Русију гледа као у драгог Бога.Ово остало,за мене лично,одавно је изгубило на вјеродостојности.

    ОдговориИзбриши
  3. Само да унесем једну исправку.Маиме у дјелу гје се говори о коментарима на сајту Б92 поводом фантомске независности,ријеч је о честиткама поводом исте.Коментари могу бити позитивни и негативни.У овом случају су били на штету косовских Срба вољом уредника и модератора на сајту Б92.Још једном пуно поздрава из Републике Српске!!

    ОдговориИзбриши
  4. Jeste,zaista je zalosno i pomisliti o Crnogradu i drzavi Nistariji...
    A kamoli o njezinim "gradjanima" - Novosrbima...
    Tuzno i zalosno kako ta stoka bezrepa ponovo hrli na ustaski noz i u ustaske jame...
    Sloveni,probudite se i postidite se! Ne dopustajte zenama da vam komanduju i da vam decu uce razvratu!

    ОдговориИзбриши
  5. Svjatoslav ( Idu Na Vas )19. август 2009. 23:08

    Naslov clanka na glasu Rusije-Hidroenergetika Sibira Napukla.
    Umesto havaraija-pise avarija.
    Znam da nije u vezi clanka-ali upucujem dobronamerne krinike urednicima Glasa Rusije.
    Ova stranica je dosta posecena u Srbiji-treba ipak ne dozvoliti propuste.

    ОдговориИзбриши
  6. Dalibor

    Mi u Srbiji i suvise cesto gledamo problem sa suprotne strane.Pricamo kako nam drugi stvaraju problema ali nikad nismo postavili pitanje "sta mi mozemo da uradimo za sebe".
    Nacionalna svest nam je ravna nuli,nepostoji nikakva strategija za buducnost,bela kuga je sve veca i veca,najvecu stopu obolelih od kancera imamo u Evropi,sve vise mladih odlazi u inostranstvo.
    Prosto se pitam u kakvoj Srbiji ce ziveti moja deca i kojim moralnim nacelima ce stremiti tj dali ce uopste rec moral da postoji u recniku.
    Kada budemo resili sve ove probleme i probudilli nacionalnu svest onda ce Kosovo biti Siptarski problem a ne Srpski.

    ОдговориИзбриши
  7. Dalibor.

    Cuo sam pricu da Dimitij Rogozin ima srpske krvi tj da mu je pra deda Srbin iz okoline Mladenovca.Koliko je ovo tacno?

    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  8. Било би добро да се распише референдум у Србији о уласку Србије у војни савез са Русијом. Наравно, прво би Русија, ако јој је у интересу, требало да позове Србију у војни савез. Ако референдум прође, а верујем да хоће, онда би то био жесток ударац НАТО и њиховим напорима да покоре Русију и њене савезнике. Русија би могла да инсталира своје ракетне систем у Србији и допринесе јачању српске војске. Колаборационисти са НАТО у српској војсци, би били строго кажњени, а са њима и плаћеници ЦИА из редова појединих партија у Србији. Ово време у Србији ме подсећа на време када је Милан Недић био на челу квислиншке Владе у Београду. Тако се сада понаша и Борис Тадић, који сарађује са фашистима из НАТО. Што се Рогозина тиче, било би добро да заједно са Димитријем Медведевим посети Србију и свој завичај.

    ОдговориИзбриши
  9. Читам коментаре и чудим се! Србија је европска земља увек била и биће! Шта значи ЕУ, европски политички и економски савез, на челу са КОМЕСАРИМА! Никакви нам војни савези нису потребни!!!Да, требамо се повезати економски у ЕУ, али никако не смемо учинити ишта што би нашкодило Руском народу!Морамо прво поспремити сопствену кућу- Србију, а онда тражити евентуалну помоћ од Русије. Па не могу Руси бити већи Срби од нас Срба! Зашто Српска Војска интезивно остварује сарадњу са Гардом Охаја, а нема никакву војно-техничку сарадњу са Руском федерацијом!Зашто официре школујемо само на Западу, па и Русија има школе!! Е па браћо Срби, то решавате гласањем на изборима!

    ОдговориИзбриши
  10. Нико се не оглашава - значи много не ваља.

    ОдговориИзбриши
  11. А помислите „Анонимни“, што би ми били део Европе? Да ли ви знате ко је била Европа?

    Европа је била паганска митолошка блудница коју је силовао такође пагански бог Зевс и којој је после, да би се искупио - поклонио три дара. Да ли та идеја треба да је наша прошлост и тога треба да смо део? Е ја нећу и нико ме неће натерати на то да прихватим својим духом ту идеологију.

    Поздрав свима - и наравно Максимовићу. Још то није тако гадно брате како изгледа на први поглед и како би могло бити.

    ОдговориИзбриши
  12. И вама поздрав Драгане такође.У праву је господин Максимовић због ћутања.Одведе нас ћутање у земљу недођију.Нигдје нисмо приспјели.А сад бих замолио Ксенију да нешто напише о руском признању ЈО и Абхазије.Наиме прошло је тачну годину дана од како је потврђено рушење униполарног свијета.Поштована Ксенија,много се брутално наступа поводом руског признања двије кавкаске републике,али нико да овдје изусти(од оних који би то требало да ураде) да ни ЈО и Абхазија нису никада биле у саставу Грузије већ су насилно припојене Грузији у вријеме Џугашвилија као и Крим у вријеме Хрушчова.Стално се подмеће прича о томе како су Руси све ово урадили због својих интереса и на тај начин су издали КиМ.То је таква гомила небулоза која заслужује коментар из вашег пера,прецизније демантиј.Такође Ксенија,чим вам вријеме то буде дозвољавало, замолио бих вас да нешто напишете о константној медијској пропаганди против руског народа и Русије.Не прође ни једна једина седмица а да на овим балканским просторима не осване неки чланак који у негативном свијетлу представља Русију.Стално се преносе коментари и ауторски текстови лажних аналитичара.Опишите нам поближе те разне институте са Запада и њихово лупетање.Унапријед захвалан.Поздрав из Републике Српске уваженим форумчанима и редакцији ГЛАСА РУСИЈЕ!!

    ОдговориИзбриши
  13. Ма шта причаре Драгане??? Србија је део Европе, хтели Ви признати или не!! Не можемо се кинеским зидом од ње оградити!! Тачно је, да се морамо борити за наша национална и државан права, но немамо где селити нашу кућу. То је урадио један део Срба по сеоби са Косова и Метохије. и иселио се на простор данашње Украјине, направио СЛАВЕНОСЕРБИЈУ. И где су данас ти Срби? Асимилирали се и нестали у Украјинском и Руском корпусу.Заборавили су и свој језик!Дали је то пут? Свакако не!!
    Пустите Ви Зевса и митологије на миру!! Реалан живот и опстанак народа тражи памет и мудрост! А еп то не решава!!
    Зашто млади школовани Срби иду на Запад да траже посао??? А не у Руску Федерацију?? Зато што до данас Руска федерација није са Србијом потписала споразум о обостраном признавању диплома! А већина Западних земаља јесте! О чему се ради!!!
    Живот тече! Волимо Русе, но из Европе не можемо нигде отићи! Јер Европи припадамо.
    С поштовањем

    ОдговориИзбриши
  14. "Зашто млади школовани Срби иду на Запад да траже посао???А не у Руску федерацију??Зато што до данас Руска федерација није са Србијом потписала споразум о обостраном признавању диплома!А већина западних земаља јесте"!Господине можда не би требао да се мијешам,али ипак треба нешто разјаснити.Није прави одговор онај који сте ви дали,тј.ваше питање зашто Русија није потписала споразум о обостраном признавању диплома.Право питање гласи због чега је петооктобарској Србији требало тако пуно времена да се сјети да постоји Русија?У периоду од 2000 до 2003 готово да је било забрањено изговарати ријеч Русија.И данас све чине не би ли Русију приказали у најцрњем свијетлу,само се пред камерама праве фини.Константно као папагаји, млади српски нараштај одрастао на филмовима Хари Потера и холивудске шарене лаже,понавља једну те исту причу,причу о одласку на Запад.Па ко им брани да иде?У Србији готово да и немате Србе.Више су то Американци.Причају на енлеском више него на матерњем.Данас када би питали велики број младог српског нараштаја да вам тачно напише 30 слова азбуке,пола од њих не би знало гдје које слово треба да се налази.Не би знали написати својом руком,Ђ,Ц,Џ,Ш и да не набрајам даље.Ако питаш клинце како си,добићеш одговор ОК умјесто добро сам.Ово се зове латинизација дјетињства,и за ово није крив нико други до актуелна власт у Србији(а самим тим и они који су је бирали)која ништа не ради да се заштити ћирилица него све чини да се српско писмо буквално затре.Бубај енглески и када га научиш попио си памет цијелог свијета.Жалосно је такво размишљање.Такође огромна кривица је и у родитељима те дјеце.У Русији је ћирилица светиња,док у Србији све врви од латинице.Нису Србима Руси низашта криви.Колико поштујеш себе толико ћете поштовати други.Неће Руси никога молити низашта.Ако Срби више воле Запад и Америку,молим лијепо,ето им их.Руска врата за све Србе који воле Русију увјек ће бити отворена.

    ОдговориИзбриши
  15. Наравно да предмет наше пажње нису само они „који иду на запад по посао“ већ сви људи који припадају нашем народу. А пошто сам пре неки дан поново био у амбасади РФ у Београду видео сам да сваки дан неколико стотина људи (!) стоји у реду и одлази у Русију по посао. Не би се рекло да је тако са осталим амбасадама. Јер Русија је неисцрпна, и то је најбогатија земља на свету и тамо има посла и плаћа се за урађени посао.

    Што се тиче асимилације срба у руски корпус – само могу да им завидим ако су остали православни. Поготово што су се на тај начин напокон опет вратили свом језику.

    Но прича о томе да млади желе на Запад јесте одавно позната. Заволели срби америчке вредности а онда културно добили бомбе на главу – то се зове педагогија. Лечење од идолопоклонства у историји људског рода, најефикаснијим се показало уколико се на главу оног ко се клањао страној култури управо сручи иста та култура.

    ОдговориИзбриши
  16. У праву сте господине Драгане, иду Срби на "печалбу" у Русију, да буду грађевинска конкуренција Азербејџанцима,Грузијцима и осталима. Те раде најнеквалификованије послове за малу надницу. Зашто не иду ветеринари, агрономи, лекари, инжињери и остали??? Имају проблем да дипломама!ЗАШТО!!! А господин Путин жели да обнови руско село и сви знамо да Руска Федерација нама довољно квалификованог кадра за реализацију планираних развојних пројеката у цивилном сектору. Е, ту долазе Немци, Францизи, Чеси и остали стручњаци из ЕУ и Русија их ДЕБЕЛО плаћа.
    А нама су "административно" врата затворена!!!
    ОВО ЈЕ И РУСКА И СРПСКА СРАМОТА!!!
    Шта би фалило Русији, да добије 300 000 младих стручњака и то из славенске популације и православне вере. Одлична инфузија, јер у средини где би дошли да раде, неби било никаквих потенцијалних трзавица и анамозитета.
    Данашње зараде стручњака у Русији, су курентне са онима на Западу.
    Није све баш до Србије и Срба!!!!

    ОдговориИзбриши
  17. А видите поштовани „Анонимни“, кад тако морам да Вас ословим, мада је Ксенија Тошић била љубазна да замоли коментаторе да изаберу неко име да би се могло комуницирати, ја ћу Вам ипак одговорити још мало.

    Србима и треба изгледа још увек да буду затворена велика врата у Русију из простог разлога: не знају руски језик и не планирају да га упознају (Косово је изузетак, тамо се напаћени народ почео едуковати како ваља. Уче упоредо и руски и енглески – од малих ногу). Требало је озбиљније схватити речи господина Конузина упућене Србима: „Наше две земље и наша два братска народа ће тек на многим пољима сарађивати и због тога би било добро ДА ВИ УЧИТЕ РУСКИ ЈЕЗИК“.

    Значи велики део факултетски едуковане србске популације, кад би и отишли у Русију - причао би на енглеском, јер су много паметни па су се едуковали прво гледајући америчке филмове и слушајући америчку музику а после и у школи и на факултетима.

    А руси не воље ту врсту глумљења између браће. Они онда лепо узму и запосле неког коме је енглески матерњи језик, јер и тај, будући формиран у европској митолошкој средини још увек је бољи од србског фолиранта. Ма и чех је бољи од таквог фолиранта.

    ОдговориИзбриши
  18. Ово бих почео Словенско ани – тезом „или грми, ил се земља тресе, ил пуцају на граду топови“ – да бих завршијо констатацијом да је код живих института и Академије наука, скупштине, владе, итд. Његово величанство Борис Тадић коначно одредијо приоритете спољне политике приватне царевине па је сагласно величини царстава и својој улози (уз помоћ Динкића) указао част државицама које би могао да прихвати за стратегијске партнере ако буду добре. Небих набрајао државе по приоритету како је наведено – само је глупост вечита. Мирише да је имао специјална овлашћења да за Амерички рачун забада клин између Кине и Русије. Какво је зло замислијо и колико је реализовао не могу потпуно да сагледа. Извесно имам тазе информацију да ће Руси дати кредит Србији (паре на руке против чега сам се свим средствима боријо). Кад сам помињао тишину мислијо сам на такве ствари.

    ОдговориИзбриши
  19. E господине Драгане, зато Чеси раде мудро! Да им се земља неби попунила евроафриканцима, Таџикистанцима, Грузинима,Португалцима,Турцима и другим, примају све младе стручњаке из Србије и одмах запошљавају ( не у Прагу), а њихова деца у другом колену постају Чеси и сећају се да им је један од родитеља Србин!!
    За њих дипломе наших универзитета важе!!!
    Да ли знате колико је порасла Српска дијаспора у Чешкој!! МНОГО!! И то све млади и школовани људи!! Науче Срби врло брзо Чешки језик и положе и државне испите!
    А Русе су већ преплавили Кинези, Таџикистанци, Узбеци,Казахи, Киргизи, Грузини,Јермени,Азербејџанци и остали "Славенски народи"!БРАВО!! А за Србе, оправдавате, нема места!!!
    Па ако неможемо у Русију,МОРАМО у Европу и Америку!!

    ОдговориИзбриши
  20. Може, може у Русију али да се ради на грађевини –баш како и ваља да буде. А кад срби науче руски језик, кад схвате да млађи брат треба да слуша и прилагођава се старијем брату а не да глумата увређеност – тада ће бити и бољег посла за веома слабо образоване србе.

    А пошто реч „образовање“ носи у себи коренску реч „образ“ - то се може извести следећи закључак. Ако образ или узор или икона (како већ желите) школованог србина буде европска и америчка култура – биће мање-више накарадни и удаљаваће се од корена. А ако образ буде словенска култура и писменост коју су утврдили светитељи Кирило и Методије и која се хвала Богу у Русији још увек некако држи и преподаје - е онда ће бити добри и паметни.

    Што се тиче чеха о њима све најбоље. Просто могла би се очекивати католичка свест - а оно словенска а често и проруска. За разлику од срба од којих се очекује православна свест – а оно прозападно фолирање и у реалном животу – често и одбојност према русима.

    И на крају: Ви просто показујете елементарно не познавање руске историје и културе. Сви ти народи које сте побројали вековима унатраг били су саставни део онога што се звало руска империја. Етнички, руски народ је врло разнородан. И Абхазци су руски народ, и Мордва, и Чуваши — то су руски народи, “руские народи“ - како је говорио велики руски историчар Платонов. И сада би могли да помислимо да постоји држава Јерменија или Грузија или Молдавија или Прибалтика или Узбекистан. А заправо то што ми сада називамо Јерменија или Грузија, Господ зна да је то заправо Ериванска губернија Руске империје. Тифлискаја губернија Руске Империје. Коју су привремено однели, прошетали мало - и опет ће бити враћени под власт Господа - у своје време.

    За Вашу информацију ти „несловенски народи“ како их Ви са понижавањем ословљавате и посматрате – уградили су срцем себе у моћну Русију. Само један од многих примера био је Микојан, јермен који је направио чувени авион МИГ. О етнички разнородним козацима који су били гарда православног императора - да и не говорим.

    ОдговориИзбриши
  21. Хвала Драгане и све ти је на месту. Летос сам радијо један рад за туристичку шкплу на тему туристичка понуда Русије. Припремајући матерјал запрепастијо сам се колико мало знам о Русији. Саветујем свима ма како високо мишљење имали о свом знању да им упознавање историје и културе народа са територије Русије, источне Европе и Азијског дела који гравитира Русији постане хоби па после десетак година имаће какву реалнију визију.

    ОдговориИзбриши
  22. Не желим да више полемишем са Вама, Драгане. То што Ви и слични изностие о "братству и јединству" у Русији, показује да нисте тамо никад били ( ван Москве, Сант Петерсбурга ). Са вашим ставовима се никад неби сложио, данас ни један припадник Руске народа. Па када је тако лепо решено национално питање, зашто се распао СССР. Зато што су Руси у тој земљи били мајоризовани од стране других нација. Лањинов концепт!!
    Кад је тако лепо решено питање, одакле захтеви за одцепљењем (например Чеченија). Дали су Руси данас равноправан народ у Киргизији, Казахстану,
    Узбекистану? Нису!!Види се да уопште нисте упознати са националним проблемима у Руској Федерацији и ЗНД-у.
    То што ви видите и замишљате, обична је неискрена "лакировка".
    Погледајте Конституцију (Устав РФ) и видећете да тамо Руса-као народа нема нигде.Руски народ нема своју земљу!!!! А они чине 40% становништа РФ, 30% су Татари и муслимани и остатек су остали народи староседеоци Сибира и далеког севера.
    Лично сам имао прилику да их чујем, да масовно исказују мржњу према Русима и то у данашњој Руској Федерацији.Довољно је да помисле да сте Енглез или Американац!!
    Одите мало тамо на два-три месеца и уверите се!!
    И на крају, да вас научим, Микојан није сам направио авион, оно Г говори име и другог водећег конструктора.Проверите!!!
    Козаци о којима причате, харали су и по нашим просторима, за онога ко више плати! А православље им је опет само била "лакировка" за "више интересе". И какве везе има Руска нација са Козацима!!! То су били "АРКАНОВЦИ" руског цара!!!
    И на крају видим да не разумете Руски језик!
    Ти народи су грађани Русије, али нису Руси!
    Нађите у речнику именице за грађане РФ и Русе као народ. НИСУ ИСТЕ!!!
    Молим Вас одите мало у Русију и прошетајте мало по њој и изгубићете ваше ИЛУЗИЈЕ!!!
    Ти "славенски народи" се јеже на Путинову изјаву да РФ брани ПРАВОСЛАВЉЕ И НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ. Како онда стоји ваша теорија о "братству и јединству", кад већина становништва нису православци!Путин нигде у овој изјави није навео грађане Русије. А ја мислим да је путин дебело у Праву!!!
    Овим прекидам сваку дискусију са Вама.
    С поштовањем

    ОдговориИзбриши
  23. Поред свеопштег упињања да се Руси прикажу као нико и ништа,посебно изражено на бројним форумима,постоји још нешто,подваријанте које прате пљување по Русији на сваки могући начин.Како изгледа пљување по Русији?Варају се они који мисле да се то ради само директно негативно,тј.тешким ријечима типа:"150 милиона Руса је гладно","они су пијанице","демографија у Русији је ужасна"и још много гадости у режији разних института са Запада,њихових "аналитичара",ових балканских протува који с опроштењем незнају с које су стране шупљи а давали би своје мишљење о Русији и Русима.Те подваријанте вам уважени форумчани изгледају овако:поред,како сам га већ описао директног негативног о Русији,постоје оне групације на сајтовима и на форумима који уз Русију у негативни план стављају и Америку.Али само реда ради.И ево како то иде:"Као што су Руси империјалисти",како они кажу,исто то су наравно и Американци.Путин је крив колико и Буш??Или нпр.упоређивање Русије и Америке по питању геноцида.За те "велике аналитичаре и експерте"ништа мање Русија није геноциднија него ли Америка.Али...Поновићу,али Америка је овдје само стављена реда ради.За те и такве Америка је светиња и најрадије би вољели да Србија постане 51-ва савезна америчка држава.Наступи дежурних критичара Русије у њиховим коментарима своде се на то да Русија Србима никада није помогла и на често постављено питање гдје су били 1999-те?Као прво,са оним ко тврди да Руси никада нису помогли Србима не треба уопште полемисати.У таквим случајевима најбоље је примјенити крилатицу поштоване Ксеније Тошић коју је једном изнјела управо на свом блогу описујући свој дијалог са неким тврдоглавим створом а она отприлике иде овако:"бојим се да вам ја нисам прави саговорник".Свака част за уважену Ксенију.То је прави одговор за шарлатане.Као друго Русија Владимира Владимировича и Бориса Николајевича Јељцина су два потпуно различита појма.Ништа немају заједничко.Због пијаног кочијаша који је на жалост управљао златном кочијом догодило се оно зло 1999-те,НАТО злочин над Србијом.Између осталог и због ове чињенице,али и због свог зла које је Русију снашло у периоду дивљања жидовског лобија од 1990-те до краја 1999-те,у Москви је 31-ог децембра 1999-те извршен државни удар.И ево нас у времену најмоћније и најјаче Русије у њеној историји,са тенденцијом још већег јачања.Е то многима смета.Има оних који на разним форумима постављају питања и покушавају да исмијавају оне који воле Русију.Једна од кључних теза које заступају јесте констатација да они који се са њима не слажу заправо никада нису били у Русији.Како они то знају?Па не знају него лупају.На многим сајтовима,на многим форумима,много је провокатора,много НАТО пискарала,НАТО лобиста,ЦИИНИХ курсиста,једном ријечју много је трговаца маглом.Много је оних који би да Русија помаже а они би све четири дигли у ваздух и још преко НАТО-а нишанили Русију.Е не може.Такође,много је отпораша на сајтовима под различитим псеудонимима.Они би гулили наранџу,узгајали руже,причали свашта нешто,онако између редова,чак би и Ескиме шпрогласили већом нацијом од Руса.Мени само остаје да на крају кажем следеће:ХВАЛА ТИ БОЖЕ ШТО ПОСТОЈИ РУСИЈА!!

    ОдговориИзбриши
  24. Pesma za Kseniju!

    STO TE NEMA?

    Kad na mlado poljsko cvjece
    Biser nize ponoc nijema
    Kroz grudi mi zelja ljece
    Sto te nema-Sto te nema

    ОдговориИзбриши
  25. Хвала свима на изузетно садржајној дискусији. Посебно се захваљујем на песми. Одговор је кратак - годишњи одмор. Од данас сам поново свима опет на располагању.

    ОдговориИзбриши
  26. Isprovocirao me je anonimni na mali komentar.Moj drug je radio u Rusiji skoro godinu dana i to kao strucnjak,masinski inzenjer.Otisao je sa jos dvojicom kolega koji su ostali da zive i rade u Rusiji.Sa velikim odusevljenjem mi je pricao o svom boravku tamo.Po povratku iz Rusije je zaradjenim novcem ovde pokrenuo svoj mali privatni posao.Mog druga dobro poznajem godinama i znam da nikada nije bio neki rusofil ,a iz Rusije se vratio kao takav.E da,osim engleskog moj drug zna i Ruski i to odlicno.

    ОдговориИзбриши
  27. Dugo Vas nije bilo Ksenija-srecom prosla su vremena Gulag-a.
    Pesma je od Alekse Santic-prva strofa.
    Ima na you tube-peva Jadranka Stojakovic.
    Odmor je prosao-Napred u medijski Rat-na prvu liniju fronta.
    Vruca jesen nas ceka.

    ОдговориИзбриши