среда, 11. новембар 2009.

КАКО ДА УРЕДИМО БОСНУ? ПАРАДОКСАЛНА ВЕРЗИЈА АДВОКАТА У ПОЛИТИЦИ


Босна и Херцеговина... О овој земљи сами њени грађани кажу да има најкомпликованије државно уређење у свету. И заиста, два ентитета - Република Српска и Муслиманско-хрватска федерација, посебан дисктрикт Брчко, кантони као територијалне јединице и уза све то три конститутивна народа.
Са ким, ако не са правником, водити разговор на ову тему? Тако смо и поступили. Наш саговорник је Огњен Тадић, адвокат Потпредседник Српске демократске странке, посланик у Народној Скупштини Републике Српске. Тако смо и почели разговор.
Тошић: Ви сте политичар...
Огњен Тадић: Ја сам адвокат који се бави политиком
Тошић: Како је то спојиво, у ствари?
Огњен Тадић: Закон допушта
...и након овог краћег представљања, прешли смо на главну тему нашег разговора. Кључно питање, пре сбвега за правника: да ли је Република Српска посебна држава унутар Босне и Херцеговине, или је, ипак њен саставни део? Дакле...
Огњен Тадић: Нити је РС одвојена држава, нити је део БиХ већ је Босна и Херцеговина састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ.
Тошић: А зашто не од три? По мојој процени, гледано издалека, Хрвати би исто требали имати неки свој ентитет, и они су нација...
Огњен Тадић: По мојој процени, свашта би се требало дешавати. Али постоји Вашингтонски мировни споразум, којим је направљена федерација и постоји Дејтонски мировни споразум којим је направљена БиХ.
Тошић: Је ли то најбоље решење, тај Дејтонски мировни споразум?
Огњен Тадић: До сад нисмо ништа боље чули.
...лака иронија, која се да приметити у овим речима указивала је на то да је рано за предају и да свој одговор на суштинско питање – зашто Босна и Херцеговина слабо функционише као држава – Огњен Тадић има...
Огњен Тадић: Разлози због којих не функционише БиХ немају везе са њеним уставним уређењем, него су у непосредној вези са неповерењем које постоји у овој земљи због веома лошег историјског искуства. Сасвим је свеједно да ли је она унитарна земља, потпуно централизована или сложена у крајњем облику - и даље ће ту да живе Срби, Хрвати и Муслимани, који уколико не буду веровали једни другима неће им држава функционисати.
Тошић: А не верују?
Огњен Тадић: Очигледно не
Тошић: Али чекајте, прошло је неких 14, 15 година од рата. Ако до сад не верују, значи ли то да нема шансе да поверују?
Огњен Тадић: Ма то је само један од ратова из наше историје. Прошло је много више година од неких других ратова, од неких битака, од неких освајања... Време је овде релативна ствар и није у непосредној вези са начином живота.
...да сам писац на овој филозофској сентенци требало би да завшим - тешко да је неко у стању да да прецизнију одредницу необичном колориту који одликује ове просторе у срцу Балкана. Ипак, новинарски део душе тражио је прецизнији одговор на питање – куда даље? Дакле, замислите да сте колико сутра премијер Републике Српске – јер ви сте ипак политичар – шта би сте понудили: одвајање од Федерације, пријатељско раздруживање или...?
Огњен Тадић: Па не знам, да ли пријатељско, или какво, али мислим да је овде пренаглашено питање жеље грађана РС да РС постане самостална. Мислим да је много снажнија воља у Федерацији да Федерација буде одвојена од БиХ јет то за њу носи конкретну корист и конкретан квалитет.
Тошић: За Федерацију? Зашто? Шта они од тога имају?
Огњен Тадић: Федерација има конкретан интерес и питање је само у којој мери га препознаје да постане одвојена од БиХ. Он је прије свега базиран на чињеници да би то била прва држава на европском простору која би по дефиницији имала у себи исламску компоненту. Сарајево у том случају може да очекује да у року од десетак година од дана када би прогласило самосталност постане нови Дубаји, и то Дубаји у Европи. Ниједан други део БиХ не може имати тако светлу перспективу, поготово у економском и социјалном погледу, па чак и ниједан евроспки део, а да то зависи само од једне политичке одлуке веома просте и за коју код већине грађана другог ентитета постоји подршка.
... не знам, може ли се ишта додати овим речима. Занимљиво је можда чути шта на ову тему мисле у Сарајеву. Уосталом, то би била већ сасвим друга прича. А мени остаје само да додам да ово није цео наш разговор са Потпредседником СДС Огњеном Тадићем. Пратите наш босански циклус и чућете још доста занимљивих, понекад парадоксалних ставова наших саговорника из Републике Српске.

11 коментара:

  1. Da postavim jedno pitanje.Sta ce majka Rusija uraditi protiv H1N1?Da li postoji neko specijalno oruzje i da li Srbija moze da se uzda u Ruski lek protiv gripa h1n1 koji se za sada cuva u tajnosti.

    ОдговориИзбриши
  2. Док се загревам да пишем о актуелној теми молим Бога да нам се кући не врати државна делегација из Италије. Нека она остане код папе а ми коначно да славимо 9. мај. Сви су на гомили тамо хе, хе, хе

    ОдговориИзбриши
  3. Kusta najbolje poznaje Bosnu-ima na internetu njegov poslednji intervju gde Sarajevo naziva guzno crijevo.
    To je Tamni Vilajet-vozovi tesko prolaze kroz Maglajsku maglu-dobra ideja jos teze.
    Nikada Oni nece postati Dubai u Evropi.
    Oni su neshvaceni od Arapa i Turaka.
    Turci i Arapi odlicno znaju da su to islamizirani Srbi.

    ОдговориИзбриши
  4. Алекасандар13. новембар 2009. 02:15

    Конкретно: дошли смо до тачке на којој је пожељно задржати екавицу и оставити иза себе ијекавицу како је о томе паметно рекао Радован Караџић 1993 године -просто да би нешто од нас остало. То као прво.

    Као друго – никакав ентитет хрвати не заслужују пре него што се сетимо историје. То је нација која од 10 до 19 века није имала свој језик. Говорили су немачки, италијански маџарски и латински. Чак ни у кући нису говорили својим језиком.

    Затим је у 19 веку, увидевши око себе просветитељске промене у Европи преко илирског покрета, Копитара, Караџића и Југославије успела да украде српски језик, у прелазној фази га назове срско-хрватским а затим да избаци оно „српски“ и добије хрватски језик. Али то још није цела прича. Осим што су украли језик украли су и територије. Дубровник је увек био град католичких срба – прочитајте Његоша и уверићете се у то.


    бих дочекан у Котору красно
    у српскојзи кући Лумбардића.
    Ту три дана ка у тренућ прошли
    правом чашћу и весељем српским;
    док четврти, на уранак сунца,
    конте Јосиф из Доброте дође
    са његова два мила синовца,
    два синовца како двије виле.

    ...

    О, ви Срби, свуд ли српствујете,
    дужност чојства праву испуњате!
    Српствуј ђелом, вјеруј што вјерујеш:
    лактом вјере глупост чојка мјери,
    а озбиљност ђелом и врлином!


    Исто важи и за Славонију са Шокцима и Буњевцима који ни сада неће да буду хрвати. То су срби католичке вере. Је ли то ауторка знала? Проблем је у томе што их ми не прихватамо превиђајући да су усташе биле заправо не срби католици – већ срби који су поред вере прихватили и хрватско име. Папа углавном није мирисао србе католике – тај факт мало ко помиње. Све виталне силе мртва хрватска нација узела је од срба. Она је данас вампир који се напио српске крви и тако накратко живнуо.

    Одакле потреба да се залажете за њихов ентитет? Је ли то пословно или из не знања? Ауторка је изгледа ствар заиста посматрала из далека - а ово што сам вам написао, истина је.

    ОдговориИзбриши
  5. Овде сматрам важним две чињенице:
    - Хрватско питање које у најблажој мери можете прочитати на адреси: http://www.srpskazemlja.com/diskusije/index.php?topic=1026.0 и
    - Апсолутну спреченост српског народа да изрази своју вољу прилико распада СФРЈ. Свако ко сада има недоумицу шта ваља предузети поборник је тезе да се српско питање решава без учешћа срба на штету срба, правдајући геноцид над србима кривицом срба. Такав став је директно узроковао и распад СФРЈ и касније оружане сукобе. Ишло се дотле да су се за судбину Срба у Босни питали Ирански муџахедини а Срби нису. Не верујем да Русија у том погледу има недоумице.

    ОдговориИзбриши
  6. Видим, драги моји, да сте и ви насели на класичну новинарску провокацију која служи само томе да мој саговорник добије потребни емоцију за наставак разговора. Да се разумемо, ја сам новинар и могу само да коментаришем оно што јесте, али није моје да предлажем решења за државно уређење БиХ, па чак ни у делу да Хрвати добију свој ентитет.
    Провокација је само инструмент, којим постижем да моји САГОВОРНИЦИ изнесу своје виђење могућег уређења Босне и Хервеговине. И мислим да је разговор сасавим успео - признаћете да политичари не нуде сваки дан Федерацији да сасма иде у слободну пловидбу :)

    ОдговориИзбриши
  7. Радује ме план нашег председника Димитрија Медведева о јачању и модернизацији руске војске и привреде. Његов говор у Думи ми даје наду да за Србе има живота на овој планети, иако су осуђени да трпе вишевековни терор од Англосаксонаца, Германа и Турака. Надам се да ће, српском народу, Русија дати прилику да учествује у модернизацији руске државе, јер ће се тако и српска држава модернизовати и развити. Вероватно ће Русији бити потребни млади и школовани кадрови како би се овај план испунио. То је прилика за младе српске инжењере из целог света да дођу у Русију па науче радити и стварати, уместо што чисте тањире по ресторанима у Америци и ЕУ. Живела мајка Русија!

    ОдговориИзбриши
  8. "Окретање младих Руса од Запада",наслов са сајта НСПМ.Бескрајно ме радује како размишља руска младост која не насједа јефтиним америчким памфлетима.Не осврћу се на своје критичаре.Једноставно,коме се не свиђа Русија нека се купи из ње и иде бестрага.Зато волим Русију.Изнад свега.Због бескрајно велике душе коју нико и ништа не може да уништи. Препоручујем да се ово прочита са сајта НСПМ.Текст говори како је млади руски нараштај отпоран на носталгичаре за Јељцином и западном "демократијом".Има у Русији Бисерки,Кандићки,Дерета,Пешићки итд,(у мањини наравно)само Владимир Владимирович и ФСБ су њихову оргију зауставили.Законом.А у Србији?Има ли у Србији закона по питању НВО?

    ОдговориИзбриши
  9. као прво примједба Александру: Jа сам рођен у изузетно лијепом Србском крају, гдје људи пишу ћирилицу и говоре ијекавицом… Да ли ме Ти јавно исписујеш из СРБСТВА и препушташ неком другом?

    ...Интервју је журналистички веома успио, а "адвокат у политици" и није био тако лош - има много истине у његовим ријечима...

    ОдговориИзбриши
  10. Ja sam samo skeptik o mogucnosti da nezavisni muslimanski deo BiH-bude razvijen kao Dubai.
    Treba tu dosta investicija-Arapi sve manje i manje imaju nafte-hrana je sve skuplja i Islamski Svet mora da uvozi vise hrane.
    To je resenje povoljno za RS-ali njihovi zvanicnici su protiv takvog resenja.
    Oni hoce celu BiH-da RS izgubi prava iz Dejtona.
    U tome imaju podrsku zvanicne Hrvatske i Zapada.
    O Gospodinu Tadicu i njegovim stavovima u clanku-imam visoko misljenje.
    BiH je zemlja teskog istorijskog nasledja-podeljena i pre dolaska Turaka.
    Ipak je najbolje resenje da Rusija vodi vodecu ulogu u resavanju konacnog statusa BiH.

    ОдговориИзбриши
  11. Веома се обрадујем сваки пут када прочитам да је наталитет у Русији у порасту.Хвала "Гласу Русије"што ме обрадовао још једном прелијепом вијешћу о порасту наталитета у односу на прошлу годину.Само напријед!!Живјела Русија!!

    ОдговориИзбриши