уторак, 24. новембар 2009.

ГОЛ УТЕХЕ У ИЗГУБЉЕНОЈ УТАКМИЦИ


У понедељак су председник Србије Борис Тадић и министар одбране Драган Шутановац свечано отворили војну базу „Југ“. Њена је особеност у томе што се налази у потенцијалном жариштусукоба, у близини Бујановца, где локални Албанци периодично позивају да се понови пут њихове косовске сабраће.
У том контексту речи председника - „сви који желе стабилност и мир у региону, најбоље могуће међунационалне односе у просперитетној и развијеној Србији, данас су задовољни“ - одишу лаком иронијом.
Уосталом, то је иронија пораженог, који је случајно, у последњим тренуцима већ изгубљене утакмице, успео да закуца противнику гол утехе. Изградња војне базе у крајевима којима не само што предсказују придруживање Косову, већ им и активно - али не и јавно - у томе помажу, делује охрабрујуће само на први поглед. Зашто?
Као прво, зато што је се у непосредној близини, на већ отргнутом од Србије Косову налази америчка база Бондстил, која заузима површину од три хиљаде хектара. „Југ“ се скромно разместио на 35 истих.
Као друго, на отварању базе крај Бујановца, још једном је дата већ традиционална, али због тога ништа мање противречна изјава о томе да Србија неће одустати од целовитости и чланства у ЕУ. У чему се састоји та противречност?
Да не буде да потенцирам сопствени став, па и ради чистоте експеримента, позваћу се на мишљење човека који сам себе карактерише на следећи начин: “Ја нисам верник, поготово нисам православац, а нисам ни Србин“.
Дакле, политички филозоф Емил Влајки: „Борис Тадић који предводи ову такозвану проевропску коалицију, он је практично отписао Косово и са својим практичним деловањем чини све да се Косово афирмише као независна држава. Могу они причати шта год хоће јавно, али према ономе шта раде... Он има неку фикцију у глави да уколико да Косово да ће га примити у Европу. Може да се слика са том својом фикцијом – никад неће Србија као таква ући у Европу. Оно што се сада ради од Србије, то је да се она још више раскомада. Све иде у том правцу“.
Неко ће рећи - радикално. Могуће, у оном делу где се за све смртне грехове оптужује само Тадић. Јер, признаћете, ипак је преузео ризик и лично отворио базу „Југ“. Али што се тиче односа Европске уније...
Такође у понедељак, можда чак и истовремено са Тадићевим гурањем у исту врећу Косова и уније, известилац Европског парламента поздравио је своје колеге у Скупштини Србије на... албанском језику. „Зар се у Србији не говори албански језик?!“ – зачудио се Јелко Кацин на питање зашто је тако поступио. Искрено да кажем, ако се у речима Тадића и чула лака иронија, у овом Кациновом потезу очитава се редак политички цинизам.
Дакле, на молбу да прокоментарише став спских званичника да Србија никад неће признати Косово, Кацин одговара: „Не бих никога да увредим, али прво и основно правило политике је - никад не реци никад!“. Сем тога, он потсећа да Косово има пуно право на заступнике у Европском парламенту, па можда и свог комесара, док Србији истовремено поручује да не жури са подношењем кандидатуре за чланство у Европској унији. Очигледно, док не сруши берлински зид у својој глави – то је исто нешто сажето из његових изјава.
Све је чини се јасно - или Косово, или Европа. Или, што је још вероватније, ни једно, ни друго. Изгледа да некоме више одговара да држи Србију у неком недефинисаном стању – лакше је за управљање.
Па ипак, ово са базом је добра ствар. Кардинално се наравно ништа не мења, ал' ипак прија помисао да је Србија још сачувала пар зуба. Тек онако, за сваки случај.

24 коментара:

  1. Кацин Мердита - је чмо. Данас је један од посланика подсетио шта је говорио као министар информисања Словеније кад је оборен хеликоптер ЈНА и кад су погинула три официра. Али нико не слуша - данас је у Скупштини не реду Статут Војводине.

    ОдговориИзбриши
  2. Нешто нам је посрнуо блог. Где сте? :)

    ОдговориИзбриши
  3. Tu smo.Izuzetan komentar sve je sazeto kako treba.Gospodinu slovencu posebna zahvalnost jer on govori javno ono sto boris tadic slusa u cetiri oka od zapadnih neprijatelja.Bio sam odusevljen nastupom janeza u skupstini Srbije,sa onima koji sede u njoj i treba tako razgovarati.

    ОдговориИзбриши
  4. Немам шта да додам и напишем. Све сам написао што сам имао, а сада бих волео да се неке од идеја и остваре. Као прво, ово растакење Србије може да заустави само руска војска и нико више. У ком облику, то не знам, али сам сигуран да постоје модалитети и начини. Један од њих је да се по рецепту смене Слободана Милошевића, смени постојећи режим у Србији, кривци казне и осуде на вишедеценијске робије. Међу првима треба да нуде Динкић и његова секта Г17+, па тако редом. Наком тога, руска војска треба добро да опреми српску војску, и да је стави под своју команду, протеривањем оних официра који чисте ципеле НАТО официрима када дођу у Србију. Тиме ће српска војска добити и по који нов зуб. Све остало су празне приче и не воде системским решењима. Ако се Србија тотално уништи, што је и намера Америке, ЕУ као и владајуће коалиције у Србији, пут НАТО-у за Русију је отворен. Остаће још да се на исти начин неутралише неколико мањих земаља (руских савезника) које могу бити претња и велики отпор нападу НАТО на руске границе. Наравно, овде је и верска компонента важна, јер се тоталним уништавањем Србије (по, шири и католицизамна исток, по рецепту како је спроведен у Хрватској према Србима православне вере. Боље је водити рат против НАТО на Балкану, него ли испед Москве!

    ОдговориИзбриши
  5. Па и да изоставимо део приче о штенцима, стварно може ли Русија на време да одлучи (а може да учини пуно)још неки дан док Србије има да овај несрећни народ не буде уништен. Синоћ је Александар Вулин говоријо у Крагујевцу. Није бијо најављен него је бијо поводом неког документарног филма. Нећете веровати у каквом су паничном страху побегли новинари и сниматељи кад су видели чије поруке треба да пренесу. Таквој ли Србији бројите зубе? Него ја предлажем да нам дођете у братску посету "на мобу" једно петнаест дана па да опет деца у школи уче о другој сеоби словена. Како било да било мора преко Мађарске (због Војводине)!

    ОдговориИзбриши
  6. Поштована Ксенија!!У вашем ауторском тексту "Без интриге,чиста политика",осванула су 3 коментара.Моја два и један господина Максимовића.Шта се догодило са оним мојим дужим постом?Је ли обрисан,и ако јесте због чега је обрисан?Унапријед захваљујем на одговору.Поздрав вама и свим посјетиоцима овог дивног и предивног сајта.

    ОдговориИзбриши
  7. Топољу,
    врло интересантан случај. Теоријски, само ја радим са својим блогом. Сад сам још једном проверила своје мејлове - сви ваши коментари ми стижу и на мејл, и на блог. И тамо ваш пост заиста стоји. А на блогу га нема, мада ја не могу да се сетим ни једног случаја да сам обрисала нечији пост.
    Наравно, и поједине моје колеге могу да уђу на блог, али не верујем да би се неко мешао у ваше коментаре. Питаћу. Јер ја сигурно нисма ништа брисала.
    Морам признати да ми се то никако не свиђа.

    ОдговориИзбриши
  8. Драга Ксенија, сигурни будите да сте на Америчкој веб територији, па тако постоји могућност да се бришу и додају коментари од стране оних који су власници сервера на којима стоји Ваш блог. Иако се исти куну у слободу изражавања на интернету -далеко су од тога! Поред тога гугл веб сервиси су мање више пројекат Америчке војске, па према томе сами закључите са ким имате посла. Свима онима који имају налоге на gmail, yahoo,...серверима се читају имејлови, све што пишемо се памти и анализира заједно са ИП адресама као и ИД бројевима микропроцесора, тј рачунара.

    ОдговориИзбриши
  9. Поштована Ксенија!!Ноћас и данас сам на ваш блог послао 2 подужа коментара.Нису пристигли на ваш блог осим краће верзије.Ево шта се појавило том приликом:"Нажалост нисмо успјели испунити ваш захтјев.Када ову погрешку пријављујете блогеровој служби за кориснике или блогеровој групи за помоћ:1.Опишите што сте радили када се појавила ова шпогрешка,2.наведите следећи код погрешке и додатне информације.

    ОдговориИзбриши
  10. bx-yb2nc...Додатне информације---blogID:4934089584398265446...host:www.bloger.com...POST ID:62346075554 366 442.Те ће вам информације олакшати праћење и рјешавање вашег специфичног проблема!Испричавамо се због потешкоћа с којима сте се сусрели.Погледајте имају ли и други исти проблем.Потражите у блогеровој групи за помоћ BX-yb2nc.Ако нема резултата за то претраживање,можете почети нову тему.У својој поруци обавезно спомените BX yb2nc.

    ОдговориИзбриши
  11. П.С.Морао сам у два дијела да ово шаљем због бојазни да дужина коментара као у претходна два случаја може бити пресудна у негативном смислу.Иначе све је било у реду до слања оног коментара којег сам већ поменуо.Као да је дужина поста пресудна из неког разлога што прије није био случај.Иначе грешака на мом рачунару нема.И још да додам да не могу да слушам аудио "Глас Русије" из своје куће.Однио сам рачунар код неких познаника и код њих је све било у реду.Упутили су ме на мог провајдера који је обећао да ће видјети у чему је проблем.Чудно је све ово.

    ОдговориИзбриши
  12. И да још да вам се захвалим поштована Ксенија на одговору!!Господин Ненад дао је неке назнаке,али желим да вас овом приликом нешто замолим:Радите у Русији на сопственом,руском,интернету.Радите као Бога вас молим.Ако су она два дужа коментара пристигла на ваш мејл онда ће вам сигурно бити још јасније зашто данас они који се сматрају достојним православља Русију сматрају својом једином домовином.Још једном пуно поздрава и све најбоље!!

    ОдговориИзбриши
  13. Мислили смо да Слободан Самарџић има шта да каже. Но он је у Скупштини рекао де је предлог закона писан по принципу „ресавске школе“. Алоо, докторе, ресавска школа је била РЕФЕРЕНТНИ критеријум за утврђивање ваљаности писаних докумената све до 19 века кад је Копитар помоћу свог слуге завршио свој пројекат. Највиша институција коју смо имали у средњем веку!

    Тако долазимо да спознаје да „најбољи“ међу нама – имају комунистичку свест која је и поставила ту гадостну терминологију „преписивачка школа“. Немамо шансе са тако НЕОБРАЗОВАНИМ љ удима, јер Чедомир Јовановић никад није говорио одлучније и пажљивије него сада. Није довољно што је истина на нашој страни ако смо слепи, необразовани и пасивни.

    Једини човек који може да спречи сецесију Војводине је Борис Тадић – уколико изађе као надстараначка личност и позове све друштвене снаге да се укључе ради поретка у земљи. Јер као змија ноге крију војвођанске власти број запослених у својој Белој Кући. Хиљаде људи који не раде ништа. Сада, тај број ће се знатно увећати и Србија неће моћи да поднесе то иживљавање. Страшна ситуација, Бог нека помогне.

    ОдговориИзбриши
  14. Кад већ Топољ "нестаде" да питам и ја нешто: шта је пројекат "Ешалон", преко којих сервера то иде, који се софтвер користи, до ког нивоа виталних података о грађанима марионетске владе достављају националне ресурсе о људству белосветској банди и тако то...Интернет има два краја, или батина је из раја изашла. Исто важи и за ово око Војводине: узурпатори раде оно за шта мандат немају, што се неко није нашалијо да помене ђавољу реч "референдум" него опљачкаше више него Визиготи, Франкофони, Римљани, Турци, Немци и Маџари заједно. Или да ствар гледамо са ведрије стране: поред 35 милијарди долара што дигоше кредита, ужа Србија треба да изфинансира Републику Војводину, Републику Нови Пазар, Прешевско Медвеђансо Бујановачку Републику и ко зна шта још. Ја сам против говора мржње - ја сам за акцију!

    ОдговориИзбриши
  15. Само је питање добре воље да се у Русији оформи оно о чему је на овом сајту било говора.Руски интернет,у потпуности независан од америчких гангстера.Већ одавно имам лиценцу за касперски антивирус,(руски изум најбољи на свијету,провјерено из више извора а и лично сам се увјерио у то и лично сам тражио лиценцу за њега)тако да немам проблеме са вирусима које редовно могу да се покупе на разним сајтовима.Вјерујте поштовани господине Максимовићу да ће ово бити ријешено на најбољи начин.Руси су генијалци у сваком погледу.У иформатичком посебно.Само полако и све усвоје вријеме.

    ОдговориИзбриши
  16. Опет, како бих био срећан ако нисам у праву. Тадић Борис је обећао папи да дође 2013. године на јубилеј 2000. година хришћанства у Константинов град Ниш. Да би се обећање реализовало неопходно је изабрати патријарха који би позвао папу као поглавара цркве. Да би се то реализовало мора Србија да се разбије на регионе који ће постати државе. Да би се то реализовало мора се изазвати сукоб ројалиста и комуниста демократа и сл. (зато се сада потенцирају „злочини комунистичког режима“. Чим се Војводина отцепи почиње отцепљење Неготинске Крајине за шта су урађена документа. А да би се то реализовало мора да се ослаби СПЦ. То подразумева разбијање СПЦ на Босанску, Црногорску, Косовску, Војвођанску (по Бајденовој шеми)– тако да нестаје последњи интегративни чинилац Србског народа (војска је уништена, академија наука маргинализована). Јак разарајући чинилац је и похлепа немачких породица „фолкс дојчера“ за Војводином. Е сад чим се наруши територијални интегритет отцепљењем Војводине почиње прича из почетка за међународно признање Србије. Хоће ли важити уговори за Јужни Поток и слични „непожељни“? У таквој ситуацији Србије нема и зато не може у Европу, али је актуелна власт кнежевине уже Србије задужила 36 милијарди долара + финансирање деструктивних процеса и снага из кредитних аранжмана. Браћо Руси можда Србији лека има – можда нема, можда ће вама остати на савести ако се све ово деси. Ако папа Пређе Дрину по први пут у историји католичке цркве Србија ће бити без Срба и биће то пустош каква никада од помена нашег имена није била.

    ОдговориИзбриши
  17. Поштована Ксенија!!Мој коментар из вашег претходног ауторског текста је враћен на ваш блог али му фали пар реченица с краја.Без обзира на то,много вам хвала!Не знам разлог зашто је нестао,али у сваком случају још једном захваљујем.Да је бар још један од она два дужа поста освануо и поводом овог вашег текста.Али шта да се ради.

    ОдговориИзбриши
  18. Поштовани господине Максимовићу:Бојим се да је 15-ог новембра вријеме стало када је у питању СПЦ.Не свиђа ми се ово мешетерање унутар СПЦ.Блаженопочивши патријарх Павле није се возио бијесним аутима,није користио мобилни,једном ријечју био је то човјек из народа.Народ га је волио.И више од тога.Сахрана о томе најбоље свиједочи.Нити један од његових могућих насљедника нити приближно нема такав ауторитет.Чим ЦИА и Ватикан преко својих агената у Београду упетљају своје прсте негдје или у нешто то не може да испадне како ваља.Будући патријарх моју ће наклоност имати онолико колико се буде држао РПЦ и Русије.Ништа мање и ништа више.

    ОдговориИзбриши
  19. "Патријарх и другосрбијанске страсти".Ово је наслов ауторског текста професора Слободана Антонића на сајту НСПМ.Овај текст можда најбоље одсликава ко све данас пролази као колумниста,аналитичар или новинар у Србији.Вриједи прочитати овај текст.Даје одговоре на многа питања.Још мало па ће Панчић,Луковић,Лукићка,Глухоњић и њихови истомишљеници јавно почети да пропагирају католичанство у Србији.Свијетлана Рашић са Е-новина то између редова сугерише.Иначе њу је професор Антонић и цитирао у поменутој колумни па сам је и узео за примјер.

    ОдговориИзбриши
  20. Жао ми је због трагичног догађаја који се догодио на прузи Москва-Ст.Петерсбург.Овом приликом изјављујем саучешће породицама трагично настрадалих путника.Наиме постоје индиције да је трагична погибија руских путника дјело терориста,па вас молим Ксенија да у свијетлу тога ако имате више детаља нешто напишете.Ни овај инцидент на граници Русије и Украјине који је изазвао возач из Украјине такође није случајан.Некако у исто вријеме на дјелу имамо америчку дрскост,ко зна коју по реду.Америчка администрација тражи мекшег преговарача од господина Лаврова.Траже Јељцинизацију Русије.Па онда имамо причу о курилским острвима.Оно што би ме посебно обрадовало и на чему би вам Ксенија био посебно захвалан,то је да објавите на овом вашем блогу или сајту "Гласа Русије" нову руску војну доктрину.Пренјели су је поједини медији,али ипак се неупоредиво више може сазнати из вашег пера и пера ваших колега са "Гласа Русије".Читао сам је и она говори да је Русија спремна да прва употреби атомско оружје у одбрани свог суверенитета.Русија такође неће толерисати да јој неко малтрерира и понижава грађане ни у иностранству ни у Русији.Гутао сам свако слово нове руске војне доктрине и мене је лично одушевио текст тим поводом писан.Чак и у случају конвенционалног напада на Русију,Русија задржава право примјене оружја за масовно уништавање.Атомско оружје није и једино оружје за масовно уништавање којим Русија располаже.Како видим непријатељи Русије траже невољу.Попут злочинца Сакашвилија.А ни изјава "Нобеловца" није случајна,тј.његов повратак у политику.Све то ради на наговор Америке.Зато ме занима нова руска војна доктрина.Чекања више нема.Најважнији су Русија и Руси и Русија себи више никада несмије дозволити деведесете године прошлога вијека.Треба упутити јасну поруку да јаснија бити не може.

    ОдговориИзбриши
  21. Хвала на саучешћу. У овом тренутку једина верзија која је у разматрању јесте терористички акт.

    ОдговориИзбриши
  22. Значи ипак су то терористи.Негдје у дубини душе слутио сам такво нешто али док нисам чуо од вас(сасвим поуздано) нисам био сигуран.Сва дешавања која сам побрајао у претходном коментару нису случајна.Непријатељи Русије раде сихронизовано.Мутне су радње и у Уљановску приликом недавне експлозије.Послије кад западни пулени добију по њушци нека не кукају и не говоре нисмо знали и нека не причају да је Русија ауторитарна држава.Вратиће им ово Русија све са каматом.Отом потом.

    ОдговориИзбриши