понедељак, 30. новембар 2009.

РАТ СВЕТОВА ИЛИ КУЋА НА РАСКРСНИЦИ


Дискутовати о судбини држава често је продуктивно, колико и покушаји пресказивања судбине појединца. Мада, наизглед, постоје социолошке анкете, референдуми, избори на крају крајева - све те демократске процедуре позване да дају мање више јасну слику могућег развоја догађаја. Али све ове методе постају некако беспомоћне када је рећ о Босни, земљи на раскрсници светова...
Уосталом, нека о томе говоре наши саговорници. Свакоме од њих поставили смо исто питање – има ли будућност Босна и Херцеговина, држава створена у далеком Дејтону, скројена по савременом западном моделу, где је „политкоректност“ одавно потиснула историјско наслеђе и генетско сећање.
Став најближи европском виђењу, као што се и могло очекивати, изнео је Момчило Павловић, директор београдског Института за савремену историју, редовни професор Универзитета у Бања Луци. Дакле...
Тошич: Има ли ова држава БиХ будућност?
Павловић: То зависи од народа који творе БиХ, односно од суверене воље сва три народа.
Тошић: Сва три? Али два имају нешто што би се могло назвати својом државом, а рецимо Хрвати немају...
Павловић: Као што је Босна квазидржава, тако су и ентитети квази то су државе на инфузији. Будућност је вероватно у ширим интеграцијама. Југославија је могла да помири те супротности, а сада се очекује да Европа то уради. Али да не подржава један националозам на рачун другог, да не намеће решења једнима на рачун других и да не ставра проблем на следећи начин – да не почне да неке форсира, а друге стопира.
Са доста оптимизма, али као и професор Павловић, уз неке ограде, сагледава будућност Босне и Херцеговине Бранислав Лолић, председник Српског народног савеза.
Лолић: Мислим да што се тиче Босне и Херцеговине, она има будућност само уколико се сва три народа који у њој живе договоре и ако је сви прихвате као своју земљу - а прихватиће је уколико имају интерес да буду у њој.
Доктор Лолић додаје да су на данашњи дан Босном и Херцеговином можда највише задовољни управо Срби пошто имају Републику Српску. Међутим други наш саговорник, адвокат Огњен Тадић, потпредседник Српске демократске странке и полсаник Народне Скупштине РС, сматра да светла будућност очекује неке друге делове ове компликоване земље.
Тадић: Федерација има конкретан интерес и питање је само у којој мери га препознаје да постане одвојена од БиХ. Он је пре свега базиран на чињеници да би то била прва држава на европском простору која би по дефиницији имала у себи исламску компоненту. Сарајево у том случају може да очекује да у року од десетак година од дана када би прогласила самосталност постане нови Дубаји, и то Дубаји у Европи. Ниједан други део БиХ не може имати тако светлу перспективу, поготово у економском и социјалном погледу, па чак и ниједан европски део, а да то зависи само од једне политичке одлуке веома просте и за коју код већине грађана другог ентитета постоји подршка.
Без обзира на разлику у ставовима, до сада изнете прогнозе звуче мање-више оптимистички. Међутим, Слободан Наградић, потпредседник Партије демократског прогреса смтра да неће све бити баш тако једноставно и безболно.
Наградић: Шта ће с нама бити до пошљетка – нико то не зна. И у томе јесте чар живота,а ли истовремено и трагика, како се узме. Нико нема готову формулу или неко написано решење. Биће како одлуче историјски меандри, или на српском – криваје. Биће овде једна мања Палестина. Не географски. Али ће сукоби ипак бити присутни, можда мањег интензитета. Инциденти, провокације...
Тошић: Ако вас добро разумем, биће рата?
Наградић: Па неће то бити рат. Питање је шта је то рат. Рат није само ако није мир. Мора бити нешто више. Рат мора неко објавити, морају бити јасно дефенисане ратујуће стране... Али ће бити сукоба. Биће онога што ови теоретичари модерних ратова зову сукоби ниског интензитета. Наговоре се навијачи овог или оног клуба, у то се убаци још неки снајпериста домаће или стране провенијенције и то тако крене...
После ових мрачних прогноза прави је тренутак да разговарамо са филозофом. Тим пре што филозофска мисао несумњиво има шире видике од политичке. Дакле, политички филозоф Емил Влајки о будућности... свих нас.
Тошић: Како би изгледало праведно решење по вама?
Влајки: Ко зна шта је праведно решење у историјском смислу те речи. То је велико, дубоко филозофско питање. Због тога што је на једном приземном нивоу и Русија, и Србија, и Босна и Херцеговина, и ко год хоћете – то је ипак Европа, европска цивилизација, европски дух. И то све скупа треба да буде уједињено. Мени се чини у једној мало широј перспективи да ће доћи до уједињења хришћанства у односу на неке друге нехришћанске цивилизације које постају сувише претеће.
Тошић: Шта ми можемо томе да супротставимо?
Влајки: Хришћани ће схватити оно што сам малочас рекао, а то је да се ипак треба ујединити према овим осталим цивилизацијама и да ће доћи до једне антанте, доћи ће до једног споразума између хришћанских праваца. Мислим да је то процес који ће мало потрајати, али ја сам уверен да то иде у том правцу.
А у међувремену, док још траје процес уједињења хришћанских земаља, да ли вам је постало јасније каква судбина очекује Босну и Херцеговину? Мени није. Али, ако савремени политичари, аналитичари па чак и филозофи не могу да даје конкретан одговор, можда га треба потражити међу књижевницима?
Па да цитирам разговор двојице чувених писаца, нобеловца Иве Андрића и Добрице Ћосића, познатог и по свом политичком ангажману.
"У Босни вам је сада, Добрице, оно што је покојни Калај сневао, а није као дипломата смео да изговори. У Босни побеђује Бошњаштво. Старо, а младо. И нека да Бог да моја нога више никад не крочи преко Дрине...". Тако је говорио Иво Андрић, човек који је прославио Босну у свету снагом свога талента. И оно што је најважније, овај развор догодио се још за живота Јосипа Броза, у она мирна времена, када, наизглед, ништа није наговештавало предстојећу трагедију...

9 коментара:

  1. U pogodnom momentu ce muslimani uz pomoc hrvata napasti i pokusati da nas eliminisu iz tzv.bosne i to je jedini moguci scenario.Najverovatnije ce se to desiti cim prvi put Rusija oslabi na medjunarodnom planu.Mi moramo da budemo svesni te cinjenice i da to sacekamo dobro naoruzani tako da mozemo da se odbranimo i bez pomoci sa strane.Jos je bolji plan da mi to uradimo pre njih u pogodnom momentu.Sto se tice ujedinjenja hriscana to je po meni dugorocna i podmukla igra vatikana da se domogne bogatstva u zemljama slovena,nesto slicno su uradili i sa juznoamerikancima. Eno ih svi su katolici i sta imaju od toga?Po meni je svaki pravoslavac ili sloven uopsteno koji veruje papi ili potplacen ili budala.

    ОдговориИзбриши
  2. Јелте а Влајки је хрват можда? Или је то не важно? О хришћанству говори а провославље не помиње. Може бити ја сам у заблуди кад мислим да са хрватима не треба имати посла ...

    ОдговориИзбриши
  3. @Горан...Тачно је то да се Муслимани и Хрвати баве таквом мишљу али знајте једно:Не постоји ни један проценат шансе да Русија више икада буде слаба на међународном плану.Све друго може да се деси али то не може више никада.Непријатељи Русије су овце и говеда који нису до дана данашњег разумјели значај 31-вог децембра 1999-те.Тог датума,датума када је у Москви извршен државни удар и када су марионете Запада заувјек отишли на сметљиште историје,у Русији је почело да свиће.Да свиће послије 82 године тортуре од стране Јудео-комуниста.Од 1917 када су погубљени Романови,између осталог и због подршке Србији,Јудео-комунизам покушао је да покори душу руског народа али није успио зато што је душа руског народа бесмртна.Слава ФСБ и Владимиру Владимировичу који су спасили Русију!!

    ОдговориИзбриши
  4. Док је јаке Русије биће и јака Република Српска као и Србија, а у супротном црно нам се пише!

    ОдговориИзбриши
  5. Дефинитивно постоје природни процеси у друштву који се морају испоштовати да би неки народ напредовао. Цела се прича врти око „хибридизације свести“ ради производње народа жељених особина за свети амерички светски поредак. Том циљу је све подређено и религија и морал и етика и хуманост и традиција и право – апсолутно је изнад свег људског и духовног. Истини за вољу тај поредак нема идеологију већ само делимично изграђену технику како би се циљеви могли постићи. Кад је циљ у питању он није дефинисан, али се за тај циљ вреди борити по цену уништења једног или више народа у несувислим експериментима који организују моћни сујетни злонамерни и неписмени конструктори. Хрвати су махом Срби искривљене свести – производ Ватикана намењен за уништење Срба. Бошњаци су Срби којима рецензија Корана омогућава да попуне међу-просторе где су Хрвати неупотребљиви. Дошло је до хипер продукције таквих у памет искривљених кадрова и у једном моменту Ватикан схвата да може постати плен сопстве производње. Жели засад да се уједини Хришћанство али под његовом доминацијом. Сутра ће схватити „ефекат зиме“ – кад миш и мачка спавају заједно. Шта тада: ако се Хрвати сведу на генетику остају само Срби, ако се Бошњаци сведу на генетику остају Срби и Срби исламске вероисповести. Значи џабе кречисмо 25 – 27 векова. Папа је 1909. године децидно наредијо да Србин не може да буде католик, чему ће да служи Хрватски пројекат кад не буде више Срба за убијање, хоће ли Ватикан да гаји квази муслимане – Бошњаке са циљем да Хрвати имају шта да убијају. Кад се све то поубија у уједињеном хришћанству на које вернике рачуна Ватикан? Где је ту Босна као држава, ког народа и које вероисповести? Постајем безобразан ако у ову ујдурму укључим Албанију, Бугарску и Мађарску. Е сад смо у жаргону: Немогућа мисија – Великог брата. Браћо Руси спасите овај народ ако можете јер народ који прође горе наведено неће бити могуће оспособити за било какав напредак.

    ОдговориИзбриши
  6. Ради илустрације светске памети – актуелан прмер - Костолац:
    - у доба комунизма интенција је била да се укине приватна својина па је нарочито непокретна имовина постајала државна под разним изговорима уз смешну накнаду или без накнаде - конфискована. Тако је држава постала „власник“ до око 72% територије (углавном све што вреди). То још није највеће зло – оно почиње распадом СФРЈ када се врши груписање државне имовине око пожељних објеката и организација које се лако могу отети па испродавати. На такав волшебни начин електрана Костолац која дневно производи струју у нето вредности од око милион евра има гомилу хектара испод којих је лигнит, рукавац Дунава од неколико километара, језеро, пет села и градове Костолац и Стари Костолац.
    - Испод садашње електране и шире налази се прастари Костолац – касније Виминацијум који је имао око 6000 војника и око 40 – 50000 становника. Као престоница Горње Мезије држао је делове Бугарске, Румуније и готово целу садашњу Србију. Лепа колекција Срба – царева је из тог места или је владала у тој престоници. До сада је истражено око 16000 гробова властеле из тог периода. На предлог папе Лава 4. храброг разорен је од Атиле 441. године али је центар остао још око 300. година. Мало је што је електрана изграђена на делу те престонице него је домаћин - Динкић уговоријо да се гради о трошку ове државе још једна електрана како би се Виминацијум порушијо и прекријо новим „стратешким објектима“ – иначе Виминацијум је бијо пристојно очуван пре изградње електране.
    - е сада кад се униште трагови Србске културе и изгради електрана о нашем трошку – Динкић ће електране, копове, два града и пет села продати странцима у бесцење заједно са становништвом које ће странцима плаћати кирију на својим вековним имањима или ће се селити као непожељни без накнаде. Странци ће уништити трагове раније културе јер „ми смо се доселили у седмом веку“, а огроман новац ће поделити четири – пет тајкуна који ће од Американаца на крају бити побијени. У идућу недељу су општински избори и нико не сме да гласа против Динкића! Док ово пишем чујем да је нашао Шиптара који хоће привремено да се зове Турчин како би му испродавао што – шта по Прешеву и Бујановцу!

    ОдговориИзбриши
  7. Јуче је у скупштини Србије изгласан сепаратистички статут.Режимски медији ћуте,једино на сајту НСПМ људи се згражавају.Тим поводом крстарим по нету кад на интернет издању "Преса" два наслова:Добра вест-"Европа укинула визе",Лоша вест-"Русија у Србији гради нуклеарку".Медијски мрак,шта друго рећи.Пали сте ми Ксенија јуче на памет више пута.Сјетио сам се вашег ауторског текста "Рђа" гдје се на слици виде говеда а изнад њих тмурно небо.Још једном по хиљаду пута браво за избор фотографије.Сем сајта НСПМ о војвођанским сепаратистима ни ријечи(бар оно што сам имао прилике да видим),мада и они воле да избришу поједине ријечи из коментара али ипак су најбољи,не као "Глас Русије",нити близу,али за подручје Србије једини српки медиј који ваља.Разумијем их у потпуности.Не могу себи на врат навлачити Тадићеву и Јовановићеву полицију као и њихове(ЦИИНЕ)ескадроне.Ако неко може задовољно да трља руке онда су то они у Бриселу и Вашингтону.Експеримент са добрим дијелом српске популације је успио.Претворени су у овце и говеда.За њих размишљају у Вашингтону а њихови заморчићи,иначе створени у њиховим лабораторијама лочу из сервираног им корита.Они мисле за њих.Све оде,прије Војводине КиМ и ником ништа.Кад на ред дође НАТО,ни онда неће показати националну свијест.Зарад "боље будућности" јелте.Давањем гласа ДС и Тадићу дали су глас за свођење Србије на београдски пашалук.По оној народној:како радио тако ти Бог помогао.

    ОдговориИзбриши
  8. Само једна исправка:Ипак су смогли снаге да препричају по режимским медијима јучерашњу срамоту из скупштине Србије.Није ми то упало одмах у очи али ми иду на живце коментари корисника који се хвале тим статутом.Иначе све друго из мог претходног поста потписујем.

    ОдговориИзбриши
  9. Ја сам за уједињење са Русијом - па шта нам Бог да. То је једини пут:Христос па Русија. Патимо као и Лужички Срби под папистима и нестаћемо као и племена на западу ако се не обожимо и с Царском Русијом не ујединимо.Силом или милом - за добро наше дјеце.
    Живио Цар Николај II !
    У име Христа и за мајку Русију !

    ОдговориИзбриши