понедељак, 7. децембар 2009.

О КОМШИЈАМА, СУДОВИМА И КРАВАМА


На наступ бугарског представника у Међународном суду правде, шеф српске делегације одреаговао је веома емотивно – „По ко зна који пут у историји, наводно пријатељски настројена Бугарска забила је Србији нож у леђа“.
Затим се појавила вест да је Србија предложила Црној Гори да не успоставља дипломатске односе са Косовом до окончања рада Међународног суда правде. Одговор црногорског МИП-а могао се унапред предвидети - успостављање дипломатских односа са Косовом досад није обављено "само због техничких разлога", односно зато што Приштина није била спремна за то. Шта ћете кад је став свемоћног и изгледа вечног црногорског премјера Ђукановића јасан и беспоговоран: „Више пута сам српским пријатељима говорио да није рационално да настављају битке који су изгубили њихови претходници“.
А у понедељак је на суду подршку Косову изразила још и Хрватска. Позиција, коју је већ одавно изразио председник Месић звучи као искрена жеља да се Србија „декосовизује“ – као, за Србију, па и за регион, било би добро „када питање Косова не би било алфа и омега политике Србије, односно када та политика не би била на најбољем путу да постане заробљеник косовскога питања“.
Али то је само прича, јер су на делу Хрвати заправо вежбали – не заборавимо да се у истом том судском органу разматра тужба Хрватске против Србије. Смешно, али Хрвати, који су из своје земље једноставно протерали све оне Србе које нису успели да побију, сасвим озбиљно мисле да су управо Срби тамо код њих починили геноцид. Уосталом, ако суд правде призна законитост проглашења независности Косова, што не би и српски геноцид у Хрватској? На исто вам дође.
Ипак, мислим да Србија не треба да са толико бола реагује на комшијске ножеве у леђа. Нису те мете комшије цртале, само су им дозволили да се мало играју ножевима.
А то што су дојучерашња браћа сва као један стала на страну Приштине – па то је нормално. Нама овде у Русији тај проблем је познат - колико година је већ прошло од пада Берлинског зида, колико од распада Совјетског Савеза, а у суседним земљама локални политичари још увек граде каријере на борби са духовима. Као, Русија угрожава нашу независност и државност. То вам је судбина народа-ујединитеља – они вам после дођу као дежурни кривци за све недаће новокомпонованих држава.
А нама, па и Србима, нек буде наук – немојте на силу правити победнике од оних који су губили ратове, немојте око себе да ширите братство и јединство у које нико осим вас не верује. Јер после та браћа знају и да уједу. Понекад болно.
Боље да мислимо о нечем лепом. Рецимо о томе како је Латинска Америка листом стала на српску страну. Или о томе да Кина је напокон напустила своју традиционалну политику немешања. Па чак и о томе да ће сутра Русија рећи своју реч. И најзад о томе, да суд неће моћи тек тако да игнорише мишљење већине грађана наше планете, који насељавају поменуте земље.
А комшије? Ма шта комшије, није ли на баш на Балкану једна од омиљених узречица -„да комшији цркне крава“?

7 коментара:

  1. Ja licno nikada nisam slovence ili hrvate smatrao svojom bracom. U nestanku "bratske" Jugoslavije ima i jedna dobra ( veoma vazna ) stvar : Srbija ce svoje energije ulagati u svoju drzavu i nece biti zatocenik nekih hrvatskih/slovenackih pitanja i slicnih gluposti.Ako covek proseta Beogradom ne moze a da se ne pita zbog cega ta bivsa " braca " dolaze u ovaj grad, od koga su jos samo pre dvadeset godina navodno hteli samo da pobegnu.Bice da jim je i za ovo kratko vreme u njima susednim zemljama jasno dato do znanja da tamo nisu " nasi ". Trebalo bi da i mi budemo jasniji ( bar onoliko koliko su nam oni bili u skorasnjoj istoriji ).
    Igor Zdravkovic

    ОдговориИзбриши
  2. ...bivsa braca dolaze jer im se ne gadi novac koji ovdasnji trose u ime nekakvog sentimenta. Gde bi oni prodali svoju muziku, filmove, serije, bajate i inferiorne proizvode nego naivnoj Srbiji?
    A bratstvo i jedinstvo je jednostavno stvar kucnog vaspitanja. Svako ima svoju (porodicnu) tradiciju. Neki su zaboravili i ko su i sta su i odakle su i postali jugosloveni da udovolje i odobrovolje belosvetsku bitangu Broza. Jedni su morali, drugi su hteli.Da ne duzim, znamo svi zasto i kako je to bilo.

    ОдговориИзбриши
  3. Само тако Ксенија, твој блог је изузетно занимљив и актуелан.

    ОдговориИзбриши
  4. Ови кобајаги наши,Бога моле да питање КиМ скину са дневног реда.Наравно због европских "вреднота".Србија је у приличном проценту уточиште сљедбеника агресивног Запада и злочиначког НАТО-а.Без да се лажемо,привремено изгубљен случај.Ако је привремено незначи и заувјек.Заувјек би било кад би се питали Срби са овом интерпукцијом(?!),што ће рећи Срби сумњиве вриједности,као и којекакви потомци оних који су у прошлости радили на демографском минусу Срба.Те и такве Србе можете ставити и под наводнике.А права констатација читаве ове приче у "Међународном суду правде" је следећа:Русија једина брани право Србије на постојање и право Срба на опстанак.Остало су бајке.Хајдемо покушати за тренутак замислити ситуацију да је Русија на некој другој планети.Јао што би Борис Тадић имао слуха за КиМ,Војводину или РС рецимо а заједно са њим и сви остали евроатлантисти и остале дерикоже овог несретног народа.Међу тим дерикожама су и медији жутог предузећа и сљедбеници идеологије Чеде прашка.Њихови медији креирају најдебилнију могућу слику Србије.Сва им је памет садржана у 26 знакова енглеског алфабета.Даље ни макац.Ништа више не постоји,ништа осим "свете америчке доктрине".И како то онда да се одбрани КиМ?Само држећи се Русије.Већ сада морамо рачунати на то да би се због бијелог шенгена и ЕУ бајки и басни бар 40 посто Срба одрекло своје територијалне цијеловисти.Ако неко сматра да је ово неистина,нека образложи како је то Тадић добио изборе у мају прошле године.А прије тога је Тадић извријеђао српски народ извињавањем Хрватској а тек како је увриједио Србе у РС када је отишао у Сребреницу а није дошао да се поклони сјенама побијених и покланих Срба у Братунцу и Кравицама,то је опет посебна прича.Нож у леђа Србима забија актуелна власт коју су "Срби" изабрали а од Бугара и не очекујем да Србију тапшу по рамену.

    ОдговориИзбриши
  5. Ксенија, рука ти се позлатила. Како да ово прочита већина наших Срба? Како? У Србији је све већи медијски мрак. Гебелс на делу и то веома активно и успешно.
    Балван Де Тараба
    Ево, ово име сам одабрао када су ми попуцали сви филмови читајуђи српску штампу и слушајући какве програме пуштају ТВ станице на тлу Србије, и успео да објавим пар коментара под тим именом. Нормално, употребио сам и нови компјутер, јер са старог ме одмах елиминишу као непожељног. Србији и Српском народу треба једна Ксенија, заиста. И тамо у Србији. Имамо једну у Новостима, али све је више цензурисана, иако се добро држи још увек. Али немамо Ксенију. Свака вам част, још једном, за начин размишљања и за познавање прилика у Србији. Иако имам једну генералну примедбу, а то је - похвалити било којег политичара из данашње власти Србије, некако ми делује нелогично. Сви они, па и тај што га похвалисте подоста Богами, ипак "напорно" и тајно раде на увлачењу Срба у НАТО. За мене је то као да су ови данашњи руководиоци изабрали за Србију пут којим Хрвати корачају одувек. Питам се да ли знате који високи политичари нису присуствовали дочеку Председника Медведева у Србији? И зашто нису?

    ОдговориИзбриши