уторак, 8. децембар 2009.

НИ КОСОВО, НИ ЕВРОПА


Овај децембар актуелна власт у Србији дуго ће памтити. Не само да се земља нашла у центру светске пажње због размарања легитимности проглашења независности Косова у Међународном суду правде, него је још и Европска унија учинила два велика корака у сусрет Београду. Брисел је наговорио најзад Холандију да одблокира Прелазни споразум Србије са Европском унијом, што је дошло као пријатна допуна недавном решењу о укидању виза за грађане земље.
Шта испада – да је парола „И Европа, и Косово“ почела да поприма неке реалне обрисе? Не баш сасвим. Као прво, укидање виза може се сматрати местимичним – грађане који живе на Космету, независно од националности, ова одлука не дотиче. На тај начин, Србија се прихватајући ову непристојну понуду одрекла дела суверенитета. А као друго, Максим Ферхаген, шеф холандске дипломатије и зли геније савремене Србије, овако је прокоментарисао деблокаду Прелазног трговинског споразума: „Договорили смо се да размотримо питање ратификације ССП-а за шест месеци после наредног извештаја Брамерца. Надам се да ће Ратко Младић и Горан Хаџић у међувремену бити изручени у Схевенинген, што би свакако био најбољи доказ сарадње“. Речју, деблокада Прелазног трговинског споразума је једно, а ратификација Споразума о стабилизацији и придруживању нешто сасвим друго. „Али ако се то не догоди, а тужилац Брамерц закључи у свом наредном извештају да је Србија учинила све што може у том периоду, ко сам ја да се не сложим с тим“, додао је Ферхаген. Зашто имам осећај да је ове речи пропратио језуитским осмехом?
Када нека давнашња обећања почињу да се испуњавају овако једно за другим, увек се запитам – шта би то требало да значи? Када је у питању Србија, одговора могу бити само два - или се ближе избори, или неком нешто од Србије треба. Избори, наизглед, нису на дневном реду, тим пре што је власт већ чула звоно за узбуну у самом свом срцу, на Вождовцу, где је победу однела опозиција. Све у свему, није баш најбоље време за изборе, може и да се изгуби.
А значи, преостаје друга варијанта – неком нешто од Србије треба. Шта? Највероватније је опет у питању исто то Косово, јер интерграција Србије у Европску унију без једног њеног солидног дела, па још и потенцијално експлозивног, делује као доста компликован процес. А пошто Албанце који настањују Косово не можете тек тако да вратите назад у Србију, изгледа да неко сматра да ће лакше бити да се Београд наговори да успостави какве-такве односе са Приштином, па да се целокупна одговорност за „случај Косово“ мирне савести пребаци на Брисел. Тим пре што САД данас и без својих балканских пулена имају море проблема.

10 коментара:

  1. Поштована Ксенија!!Написали сте два одлична текста на тему процеса који се води пред,хајде нека буде Међународним судом правде.Два стална аналитичара НСПМ господин Вукадиновић и господин Зарковић написали су 2 ауторска текста у коме су између осталог изразили чуђење зашто нема директног преноса тим поводом.Рецимо,господин Вукадиновић је у својој колумни под насловом "Шенген бели срећу не дели",написао да 3 албанска канала преносе овај догађај.Миодраг Зарковић је такође у својој колумни под насловом "Хашки медијски мрак" изразио чуђење(видјело се и по тону текста да је аутор био љут због тога и то потпуно оправдано)зашто нема преноса овог по Србију изузетно важног догађаја.Заиста остаје горак укус послије овога.Како је могуће помоћи Србији ако она не жели да помогне сама себи?Кад би се и драги Бог ангажовао на страни Срба ови из тзв.друге Србије замјерили би му што је стао на страну Срба.Заиста не знам шта се догађа,али тек информације ради,ја оволику количину индолентности нисам видио никада и нигдје.Нема тог народа на овом свијету који би се овако понашао осим наравно Срба.И побједа напредњака на Вождовцу није никаква опомена актуелној власти.Ако сумирамо недавну посјету Александра Вучића С.А.Д човјек стиче утисак да је овај данашњи Вучић брат близанац оног некадшњег с тим да овај садашњи А.В. не престаје да саблажњава.До јуче Америка је била нико и ништа.Наједном постаде све и сја.Побогу човјече,шта се с тобом догодило?Како мисли Вучић да му неко искрено вјерује када данас прича једно а сутра друго?То што се догодило на Вождовцу,та побједа напредњака,ништа не значи.Мени личи на пресипање из шупљег у празно.Ја никако да дочекам нешто конкретно из Србије.Мислим на то да се већ једном Србија одлучи:Или уз мајку Русију или брате мили иди под скуте НАТО-а али послије некукај кад те зло снађе.Индолентност по питању статуса КиМ,индолентност по питању доношења војвођанског сепаратистичког статута,индолентност ће бити присутна и када се буде одлучивало о уласку у НАТО(дај Боже да гријешим),индолентност и само индолентност.Па не знам,само овако не иде.Иде се из грешке у грешку.На тај начин Србија је без шанси.Српску политику сам давно тписао.Једино вјерујем Русији.

    ОдговориИзбриши
  2. и Косово и Русија!

    ОдговориИзбриши
  3. I ovaj vas tekst je izuzetno dobar.Mene trenutno zabrinjavaju jos dve stvari.Hapse se maloletna lica zbog navodnih pretnji novinarima sa b 92 i poruka naseg predsednika Srbima da budu lojalni drzavama u kojima zive.Sad jednostavno ne znam na koga misli,na Srbe u tzv.bosni,na Kosmetu,vojvodini ili one nesrecnike koji su preziveli holokaust u hrvatskoj.Mozda cak i na Srbe u americi.

    ОдговориИзбриши
  4. Опустошена и злостављана Србија има на свом челу веома шаролику гунгулу свакојаких нус – производа прохујалих времена. Ништа конструктивно, мудро и употребљиво да не говоримо о категоријума поштења, чојства и јунаштва. Једни су „законски наследници“ оних што су у крви укидали наследно право, други су искористили међународни притисак да умакну са робије и захваљујући страним званичницима ојачали своје позиције да се никада тамо не врате. Трећи су трећеразредни страни експерти за уништење држава и народа. Сви су само у једном сагласни да им је на власти лепо, да не знају како би преживели да се нису игром случаја власти дочепали. Они су се по дубини умножавали на бирократским принципима пошто им је по пореклу страна производња материјалних добара. Створена је урбана „култура“ по којој слепо слушати странце даје наде да још пар дана черупају масу коју више не називају народом. Ако би за тренутак занемарили похлепу и остале пороке у чему су једино експерти, остаје језива појава да многи надлежни на највишим положајима и не покушавају да схвате проблематику чије разрешење подразумева опис њиховог радног места. То узрокује отсуство сваког сувислог планирања и координације међу њима. О одговорности, а нарочито о савести и самоодговорности ни помена нема. Е такви су једва успели уз помоћ страних ментора да скоцкају причу о белом шенгену, о трговинском споразуму и верујем да се добра већина њих искрено чуди шта народу није јасно кад су они по дефиницији добротвори па све "то" омогућили, не знајући шта јесу а шта нису. У комунизму у треће колено атрофирало им је схватање нације, државног суверенитета, инстинкта самоодржања, породичног васпитања, везе немају шта проповеда хришћанство. Као бројлери крила имају - перје немају. Каква је држава у којој један психијатар кондицира два председника? Није чудо што Ђилас решавајући проблем радника који годинама не примају плату каже: „ако не може полиција, ја ћу то да растерам“, не рачунајући колико је он „зарадијо“ како је на власти. Тадић одговара код „судијке“ за прекршаје док немо посматра сецесију Војводине, уместо да одговара за велеиздају – једино се не меша у свој посао. Онда сви славе свети шенген. Не треба озбиљно рачунати на ма какав потез те гунгуле који може утицати на бољитак народу и држави. Јесу ли се они у проценама прешли – они нису дорасли да било шта процењују на локалном некмоли на државном нивоу.

    ОдговориИзбриши
  5. Желим да блог Ксеније Тошић али и "Глас Русије" постану најпосјећенији и најчитанији у Србији и РС али и у дијаспори.Сваки пут када отворим сајт "Гласа Русије" као и овај цијењени блог читаво моје биће буде испуњено радошћу.Није једноставно када човјек изгуби вјеру у сопствену државу,државу којој је колико до јуче вјеровао.Вјеровао сам да има шансе да се превазиђу разлике.Не,нема шансе.Што си уљуднији и коректнији све ти је горе.Бог на небу Русија на земљи.Или да поједноставим,Русија је земља Богова!!Ја са овим немам дилему.

    ОдговориИзбриши
  6. Топољ,нисте једини који нема такве дилеме,а то срећом даје наду.

    ОдговориИзбриши
  7. Сагласно тренду актуелних догађаја у Србији има свега и свачега. У свачега или свашта спада занимљива појава: друга метода да од тајкуна постану бизнисмени (по препоруци Карла Билта) – о првој сам раније писао. У складу са најсавременијим достигнућима теорије либералног капитализма влада је одлучила да изврши реформу судства. Поред васпитног ефекта да сељаци за неплаћену струју у недостатку пара путују пешке данима, на ходочашће у удаљено „судско место“ скривена је нада да је коначно пронађен поступак за прање тајкунских образа. Као детерџент се користи наредба да се сви судски предмети „излуче“ и предају на архивирање из области привредног криминала до 24.12.2009. године. После тог датума не сме да остане траг како је извршена приватизација – ко је коме поклонијо нашу отаџбину. Ово је револуционаран изум за смањење криминала у Србији – треба чешће уништавати судске предмете. Запањио сам се , свашта...

    П.С.

    До неба захвалан мајки Русији што кредит даје за ревитализацију железнице. Словенска инвентивност: тешко да могу тајкуни да поваде шине из пруга и продају у старо гвожђе.

    ОдговориИзбриши
  8. Овако свети Петар Цетињски завршава свој тестамент:
    «Ако би се ко нашао у народу нашем да не прими ове моје потоње ријечи и препоруке за истините или ако не би све тако послушао, како ова књига изговара, него би какву смуту и раздор међу народом усудио се учинити словом или дјелом, тога свакога, који год он био, мирски или духовни, ја на смртни час мој вјерноме проклетству и анатеми предајем, како њега, тако и његов род и пород, да му се траг и дом ископа и утре! Исто тако да Бог даде и ономе који би вас од вјерности к благочестивој и христољубивој Русији одлучити поискао и свакојему, ако би се који из вас Црногорацах и Брђанах нашао да помисли одступити од покровитељства и наде на јединородну и јединовјерну нашу Русију да Бог дâ јаки те од њега живога месо отпадало и свако добро временито и вјечно одступило.

    Свијема пак добријема, вијернијема и који гођ ово моје потоње писмо послуша и изврши, да буде моје најусрдније, отачаско и архипастирско благословеније од рода у род и на вијеки вјекова – амин.

    Цетиње, 18. октобра 1830»

    ОдговориИзбриши
  9. "Грађани Србије да одлуче да ли желе у НАТО".Наслов текста из Блица који преноси изјаву Андерса Фог Расмунсена.А онда 100 коментара до сада пристиглих.Има их подоста који сугеришу да се треба прикључити овој злочиначкој алијанси.Алијанси која гдје год прије стигне промовише геноцид.Блиц одрађује прљави посао за америчку марионетску власт у Београду.Сугерише између редова:"Да,Србија у НАТО-у" и испипава пулс јавности.Наравно,увјек има говеда која ће се залагати да се Србија прикључи НАТО-у.Али оно што у тим острашћеним коментарима преовладава јесте незнање,непознавање чињеница,елементарних чињеница.Заговорници "Србија у НАТО-у" су непријатељи Србије.То су они који би ратовали против Русије.То су они који немају ништа против тога да НАТО примјењује доктрину Бжежинског.То су они што мрзе Путинову Русију.То су они што би вољели једног Гарија Вајнштајна,алиас Каспарова на некој функцији у Кремљу.То су они што прижељкују Јељцинизацију Русије.Једном ријечју то је бескичмена декаденција,руља без мозга,гомила без памети.Шта та руља незна?Незна ко је данас војно најмоћнији на свијету.РУСИЈА!!!!То је непобитна чињеница.То нажалост нема ко да им каже.Али и руку на срце,они то не желе да знају.Осим раритета,медијско небо у Србији је замрачено.НАТО постоји само са једним јединим циљем.То је напад на Русију.Никакав други циљ не постоји.Дакле,они који кажу "да" НАТО фашизму,ја одговарам:Удри мајко Русијо и не жали.Нападну ли те (а на томе раде),невезано одакле напади буду долазили,удри без милости.Не жали никога.Само се држати начела нове руске војне доктрине па нека пробају напасти.Руски одговор биће застрашујући.И за крај-ВОЛИМ ТЕ РУСИЈО ОДАВДЕ ДО БЕСКОНАЧНОСТИ!!!!

    ОдговориИзбриши
  10. Челни људи Српске власти више времена проводе у САД него у Србији. Какво ли ће се "добро" из тога да излеже? Сваког дана се и сада утркују да демонтирају Србију: Закон о саобраћају санкционише споменике - крајпуташе, Закон о буџету наређује да се укупно за три године замрзну пензије. Слично је са материнском и дечјом заштитом (не штите се од глади болести и неписмености него од родитеља) Сањао сам да је Хитлер био невинашце...

    ОдговориИзбриши