четвртак, 24. децембар 2009.

КРАТАК ЛАНАЦ

Србија се, дакле, не обазирући се на душебрижничке савете неких европских политичара, ипак одлучила да преда захтев за кандидатуру за чланство у ЕУ. И то је добра вест. Без обзира што многи кажу да је предаја захтева само етапа не путу за пуноправно чланство, само њено превладавање потрајало неких дестак година.
Цена је, богами, такође поприлична – 44 од 46 осумњичених за ратне злочине Срба било је оптремљено за Хаг. Поред тога, неки сумљају да је у пакетни аранжман ушло проглашење независности Косова и статут Војводине.
Уосталом, питање цене данас не стоји првом месту — сва ова дешавања већ су остала иза нас и не изазивају превелику пажњу јавности. Аналитичаре данас више занима друг ствар – шта ли се то тако пресудно десило у недрима уније да су се на Србију одједном просули сви ови евро-поклони? Од укидања виза па све до прихватања њеног захтева за кандидатуру.
Мишљења се исказују различита. Међу верзијама помињу се, рецимо, покушај Брисела да удаљи Београд од Москве, као и награда за појачање аутономије Војводине.
Ипак, мени се чини да разлози могу бити другачије природе. Као прво, у мају, након посете потпредседника САД Џоа Бајдена Балкану, Вашингтон је најзад дао сигнал и однос према Србији одмах је постао некако топлији. Као друго, ускоро напушта свој положај комесар ЕУ за проширење Оли Рен и он треба некако да реферише о обављеном раду. И треће – Србијом у својству чланице ЕУ далеко је лакше управљати. Јер, како год окренеш, унутар ове организације сви се мање више придржавају исте линије. А проблем Косова пре или касније мора да се реши — не може се оставити црна рупа насред континента. А кад је већ тако, онда Србију, непредвидљиву и склону побунама, треба држати на кратком ланцу. Добро, нек буде ланчићу. Лепом, декорисаном златним звездицама на плавој подлози.

16 коментара:

  1. Те разлоге зашто су се тако изненада смиловали у централном комитету у Бриселу није тешко докучити.Мало само треба пажљивије анализирати фотографију изнад вашег текста Ксенија.Шта нам фотографија казује и на шта асоцира?На дресуру.Ланцима се вежу послушни керови и изводе у шетњу.Али дресиране керове и кад пустите са ланца они од свог газде побјећи неће.Па и ако одлутају.Наћиће они двориште свога газде(Брисел)њухом.Па ваш претходни текст одсликао је између осталог прави карактер Србије:Кад би Русија Србији дала не милијарду еура,него билион еура,2,3,10,није важно,кад би Србији дала дио нуклеарног арсенала и најмодернију војну опрему опет би ови данашњи Срби дресирани у Вашингтону и Бриселу рекли да је Русија ауторитарна држава.Опет би којекави Лалићи писали болесне колумне.Вријеђали би,пљували би и шта све не би радили?И на то све та војна опрема коју би Руси дали Србији Бориса Тадића,Драгана Шутановца,Млађана Динкића и Чеде Јовановића,истог момента би била прослијеђена на анализу у Вашингтону.Нека се нико не заварава да би ишта боље било и са Вучићем или Николићем на челу.Они мало искуснији са коментарима на вашем блогу,сигурно се сијећају текста "Од Матушке до маћехе" гдје је цитиран извјесни ЕУ-цитизен који каже "да новац обично не смрди али руски итекако смрди".Није дословно,али суштина је битна.Управо овај "европејац" кога је спопала деменција је живи примјер дресуре коју су извели дресери из Брисела и Вашингтона.Са оваквим залуђеницима евроутопијом,немају разлога да се боје било чега у Бриселу.И таквих није мали број.Па сваки дан може се добити потврда ове тезе.Прес,Блиц,Политика,Вечерње Новости,Е-новине,Б92,итд,све је то дресирано.Од колумниста до претежно великог броја коментатора на колумне "колумниста" са пожутјелом дипломом.Русија је Србији помогла ко зна колико пута али недао Бог да Русија мора зависити од ове данашње Србије.Глуво било.

    ОдговориИзбриши
  2. Srbija je ovca koju je Vuk (Nato Pakt-EU..) ratovima 90-tih naklao i sada ovca trci za vukom.
    Tu nema spasa-tesko ce cobani (Rusija -Kina...) spasiti naklalog brava..

    Vuk na ovcu svoje pravo ima
    Ko Tiranin na slaba coveka..

    napisao je besmrtni Njegos..

    Drugi pesnik 70-tih godina proslog veka je pisao...

    Ali samo ovce
    Te svete srpske zivotinje
    Mirno pasu na Terazijama
    I slusaju zvono na ucicu..

    ОдговориИзбриши
  3. Greska u poslednjem stihu...

    I slusaju zvono na ugicu..

    ОдговориИзбриши
  4. Ја немам друге отаџбине, у породици, касније у животу и служби васпитаван сам да за свој народ и своју земљу не жалећи и живот дам. Без обзира на каквом је „поводцу“ моја Србија и каквом нас стоком третирају ја сам поносан што сам Србин и то не бих мењао „за сва блага цара честитога“. После радног века не могу да прехраним породицу, али знам да су нас, сличном приликом, у Аушвицу лошије хранили. Велика је и наша кривица али још по неко треба да се стиди (ко уме да се стиди) рецимо зашто није ветом укинут Хашки Трибунал него још две године треба да суди овима на поводцу. Лако је „главу у песак да се сачува образ“. Користећи податке два еминентна ствараоца вратио бих се на тему:
    1.- „Велики српси стваралац“ и помоћник министра за ту област, господин Едвард Јакопин у делу „Регионализација у Србији“ препоручује регионализацију наводећи следеће податке за период 1990. до 2007. године:
    - „девастација (читај катастрофа) пословног прихода индустријских центара: Прокупље -91%, Прибој -88%, Трстеник -77%, Пожаревац -76%, Сремска Митровица -76%, Прокупље -75%, Лозница -75%, Крагујевац -74%, Мајданпек -70%, Књажевац -69%, Бор -66%, Зајечар -61%, Лесковац -56%, итд. Привредна дисторзија условила је пад броја запослених у датом периоду за 33%. Међутим у прерађивачкој индустрији ова стопа је пала за више од три пута“. Горе наведене податке треба повећати због економске кризе за 5 – 8% и не рачунати „економску моћ“ испродаване и уништене привреде у „цветном Динкићевом“ периоду од 2007. године до данас. Даље су подаци ППРС (Просторни План) из 2006. године: по стандарду ЕУ за ниво НУТС-2 густина насељености усвојених регијона варира до 6,2:1, економска снага установљених 7 региона варира од 8,5 до 31,8 индексних поена (стим што је један регион АП Војводина, а за други регион АП Косово нико нема појма ни један параметар). Природни прираштај је позитиван у 7 од 28 суб – региона или округа (и у тих седам демографска слика се побољшава захваљујући избеглицама и миграцијама за запослењем, а не због прираштаја).“

    ОдговориИзбриши
  5. Сада Србија има око 800.000 незапослених и око 700.000 гладних не рачунајући пољопривредно становништвао. Нестаје годишње од 1200 до 1400 села и насеља, а има до 250000 абортуса. Ово је учинак „наших пријатеља са запада“, власти окупационе од 2000. године, економских санкција и бомбардовања 1999. године „економске кризе и Евро – Атлантских интеграција“. Кад се ово горе погледа само нам је фалијо „Бели Шенген“.
    2.- Шта кажу велики Српски пријатељи: Пётр Ахмедович ИСКЕНДЕРОВ - старший научный сотрудник Института славяноведения РАН, кандидат исторических наук, международный обозреватель газеты «Время новостей» у тексту: „Евросоюз готовится покончить с сербской государственностью Цыганская государственность в центре Балкан?“
    - Најкраће, он тврди да захтев ЕУ за регионализацију Србије (што је услов за коришћење средстава Приступних фондова ЕУ) не подразумева јаку централну власт која може омогућити преко инвентивних самоуправа хармонични развој Србије, него слабљење централне власти уз стварање безбожничких „елита“ заснованих на домаћој пљачки и страним „улагањима“ на даље цепање српског ткива по следећем: Ниш – престоница циганске државе (сви из ЕУ који традиционално не воле Цигане протераће их из источне и средње Европе у Ниш и изфинансирати ту државу), решење за становништво исламске вероисповести по „америчкој мери“ је исламска држава са престоницом у Пазару (финансирају Америка Француска и Енглеска), Влашко – Цинцарска држава са седиштем у Неготину по ћефу је Мађарске, Бугарске делимично Албаније. Војводина је дата Аустро – Угарској да задовољи њене апетите. Шумадијска – последња држава са српским становништвом и православном религијом мора да прими католичанство до 2013 година кад папа долази у Ниш. Београд живи од индустрије која зависи од ЕУ а одриче се пољопривредног земљишта па може да преживи ако буде послушан да све ово спроведе. Ово ће омогућити да се више Срби никада не уједине јер имају међудржаве друге етничке припадности.
    Драга Ксенија немогуће је да ја нешто знам, а Ви и надлежни у РФ не знају. Хоћемо ли 2013. године писати о кратким поводцима за кућне љубимце ЕУ које називају Србима? На крају одговор на питање из Вашег текста: а шта ако је неко у ЕУ, пре Вас, схватијо да Срби имају довољно водоводних цеви да направе ловачке пушке па да потраже „своје пријатеље у отаџбини и на западу“ и поједине буразере на истоку – тек да их питају које боје да им буду поводци да би се слагали са оделима „одгајивача“?

    ОдговориИзбриши
  6. Драги мој Максимовићу,
    ја нисам критичар. Ја сам,нажалост, само хроничар који дели са вама своје утиске. Све што се дешава вређа ме колико и вас.

    ОдговориИзбриши
  7. Златна, ма нисам ја ово Вама на адресу него Вама на блог, Ви сте моја звезда на истоку и звезда свију нас који се сматрамо својима, да да Господ да нас је више и да смо јачи па да пишемо о нечему лепом у овој зимској идили.

    ОдговориИзбриши
  8. Сви русофоби у Србији имају једну заједничку особину:Никада неће признати да је Русија у праву.Када пред очима цијелог свијета НАТО и Америка доживе такво понижење какво су доживјели на Кавказу,и опет,након свега тога та иста Амрика се представља као једина "супер сила" на овоме свијету,онда дефинитивно нешто није у реду са оним ко на тај начин размишља.Не знам да ли се дресирани човјек(српски евроатлантисти и НАТО утописти) може подвести под психијатријски случај,али једно је сигурно:Дресиран човјек није здрав човјек.Тај човјек не размишља својом главом.Његова свијест је усмјерена.Само човјеку искривљене и болесне свијести може на памет пасти да се качи са Русијом.То је на памет пало оном луђаку и фашисти у Тбилисију.Али,да ли је неко сигуран да Сакашвилијев синдром није захватио и ове овдје,балканске,просторе?Ау како би се о овоме дало расправљати!?Анте Старчевић,"отац нације",његова усташка идеологија претходила...Претходила усташким злочинима над Србима.Усташе су у дијело спроводиле Старчевићеву идеју и сан.Данашњи медијски гмазови попут Теофила Панчића,Петра Луковића,Светлане Лукић,затим Николе Самарџића,Ненада Прокића,лажних писаца попут Марка Видојковића итд,заправо су узрок нечега што би се могло одиграти у догледној будућности.Покатоличавања Срба.Највеће усташе су покатоличени Срби.2013 коју је споменуо господин Максимовић,када би се три шестице требале обрести у Нишу јесу наговјештај(злослутан наговјештај)тезе о финалу о којем Ватикан сања.Па обратите само пажњу на идеју о стварању тзв.хрватске православне цркве.То је Павелићев тестамент.Србин,српски,српско,Србија,све са овим,српским предзнаком,мора бити уништено.Мора му се заметнути траг.На томе се ради.Свима нама који себе сматрамо Србима сада,баш сада је потребна највећа енергија да се супротставимо овом злу.Кренемо ли од врха власти у Србији па преко разних НВО,те разних новинара,плаћених агитатора по сајтовима у Србији,(уопште на тлу бивше СФРЈ)медија и чега још све не,добићемо оно што су пропагирали нацисти-Drang nach Osten.Хтјели не хтјели морамо се овом злу супроставити.Морамо се држати свете нам Русије или одосмо до ђавола.Само Русија Србију спасава.

    ОдговориИзбриши
  9. Е па Топољу о томе сам заправо говоријо: изгледа да се ово зло не може избећи. Срећа је што власт за сада није физички, масовно напала народ - што је могло да се деси у доба геј параде. Да би се та мањкавост отклонила Наташа Кандић зхтева да се сви који су учесници рата 1999. године морају отпустити из државне безбедности. Јер она зна да ти људи не раде свој посао како треба, а њено мишљење је једнако по снази са уредбом Скупштине Србије. У сплету таквих и сличних околности само Господ може сачувати мир на Балкану - не постоји земаљска сила која је томе дорасла.

    ОдговориИзбриши
  10. „Топољ“ препоручујем вам да прочитате књигу „Тајне Вукове реформе“ аутора Милослава Самарџића. Бриљантна књига која између осталог појашњава и улогу Људевита Гаја, Штросмајера и Старчевића у процесу формирања Илирског покрета, Југославије и НДХ. Али оно најбоље је то што је ова књига уједно и истинита историја српског народа, историја која открива фалсификовање изворног косовског мита у књизи Мавра Орбина „Краљевство словена“. Та књига, ушла је у српску историографију и формирала начин размишљања читавих генерација српских интелектуалаца. И нажалост, формирала је мишљење и обичног српског човека.

    Она открива начине како је српски народ прихватио језуитску лаж да је косовски бој изгубљен, да је Вук Бранковић издао, да је кнез Лазар ишао на депресивни самоубилачки чин. Самим тим књига разоткрива стереотип „окретања другог образа“ који и дан данас мучи српски народ. Посебна књига, отрежњујуће и надахњујуће остварење.

    http://www.pogledi.rs/download/Tajne%20Vukove%20reforme.zip

    ОдговориИзбриши
  11. Поштовани Драгане...Та књига постоји на интернету и доступна је за читање.Ништа у њој не пише што већ није познато.И без читања ове књиге потпуно је јасно да се данас дешавају неприродне и ненормалне ствари у српском националном корпусу.Књига је без сумње фасцинантна,али,ово данашње вријеме захтјева да човјек буде истрајан и издржљив.Они који нису истрајни и издржљиви,у овој борби немају никакву шансу.Такође,веома је битан ментални склоп.Заправо,он је овдје најважнија карика.Многи млади људи падају на овом испиту.Претварају се у руљу без осјећаја или чиповане роботе.Насупрот овој младој авангарди постоји једна друга крајност.То је старија популација чији је ментални склоп изобличен комунизмом.Младима је изобличен Америком и "западним сјајем".И сад имамо чудовиште(прије комунизам данас Америку)које застрашујуће изобличава свијест српског човјека.Добро би дошли Тезеј и Аријадна да српски национ извуку из овог лавиринта и убију Минотаура.Руски Тезеј и Аријадна су ФСБ и руско атомско оружје.ФСБ спасила је Русију и руски народ државним ударом у децембру 1999.Не смијем ни помислити шта би се догодило са руским народом и Русијом да није било ФСБ и Владимира Владимировича.Вјерујте,не постоји начин,не постоји нико и ништа што би мени усмјерило свијест у другом правцу.Правцу који би сугерисао мржњу према јединој православној држави данас,светој нам Русији!!Хвала Богу па нисам једини.Католичење и исламизација Срба нису од јуче.Трају и дан данас.Хрватска у томе предњачи.Опстати у Хрватској значи бити покатоличен.Све друго нема никакве везе са истином.Свако добро и поздрав вама Драгане из Републике Српске!!

    ОдговориИзбриши
  12. Поздрав свима који знају и осећају да нам је Русија једина нада и спас,а и ми смо можда једини народ који искрено и безрезервно воли Русију и у добру и у злу,и ови што су заслепљени и контаминирани западом ће доћи себи и нама,и у том смислу је добро што су коначно добили тај бели шенген,нек оду,нека виде и увере се,многи ће се излечити,верујте.А не знам како ви,али ја имам осећај као да су се раздвојени близанци(Русија и Србија)коначно пронашли у времену и простору,окренули једно према другом и нико више неће моћи зауставити процес који следи,не кажем баш уједињење које би било идеал,него некакав облик чврстог заједништва и сарадње.И када кажем Русија и Србија ни у сну не изостављам Републику Српску,за мене је она део Србије и Србија део ње,без обзира на моменталну политичку поделу и мизерије на власти.

    ОдговориИзбриши
  13. „Поздрав свима који знају и осећају да нам је Русија једина нада“ ја сам чеко да најави неко (радосну вест) па кад нико нема да поведем коло: људи чујте и почујте, добисмо новине наше, Руско – Српско – Руске, у којима не кевћу западне гуске, у којима Сорошеви ђаци могу да се сликају правим бојама. Част ми је да предложим да Ксенија објави како ће се новине звати, кад ће излазити и како се можемо укључити као дописници и борци за истину. Честитам Ксенији и осталима који су успели да извојују ову победу. Срееећно!

    ОдговориИзбриши
  14. Сутра,31-ог децембра 2009-те,навршава се тачно десет година од када је ФСБ у Русији преузела власт од непријатеља и поданика Запада.Овај датум засигурно биће уписан златним словима у историји Русије.Када се отворе архиве након неког времена тек тада многима ће бити јасно колика је величина ФСБ и Владимира Путина.За сада мало ко на овај датум обраћа пажњу,али,доћиће вријеме када ће га људи спомињати.Датум када је Русија васкрсла.Срећно,срећно и само срећно Русији и руском народу!!Једини ко може да порази амерички фашизам су Руси и Русија.И Опет СРЕЕЕЋНО!!!!

    ОдговориИзбриши
  15. @Максимовићу, да ли ће новине излазити у Србији или само у Републици Српској? Да ли ће бити интернет издање?

    @Ксенија, ако је ово тачно, то је онда радосна вест. Од нечега се мора почети. Једна ТВ станица би била одлично решење.

    ОдговориИзбриши
  16. Колико знам свуда их има и у РС и у Српској и у РЦГ

    ОдговориИзбриши