петак, 23. април 2010.

Међународни правобраниоци или расадник злочина?Граница покрајине Косово и Метохија одлично је место за шверцере, зато што границу нико посебно не чува. Тамо цвета криминал, и после проглашења независности Косова тешко је нешто предузети, говорио нам је на јесен 2008. српски лидер једне од јужних косовских општина Дејан Москвић.

И како следи из последњих саопштења, ситуација се са једне стране променила – границу су почели да чувају, а са друге – посебних помака нема: буквално пре неколико дана на македонској граници код румунских полицајаца Еулекса, који су напуштали Косово, нађено је преко 300 блокова цигарета и непристојно велика резерва алкохола. Да ли су припадници Еулекса понели ову стратешку резерву како би скратили време досадног одмора, или је реч о шверцу, утврдиће мисија ЕУ, која ће спровести унутрашњу истрагу против 16 чувара реда.

Зашто су их задржали? Верзија која одмах пада на памет је да се нису договорили, нису платили, или су платили погрешном – чиновника разних фела на Косову је довољно. Шта нам дозвољава да изводимо такве закључке? Говори историчар, експерт за Балкан Михаил Јамбаев:

Само по себи формирање Косова је незаконито, одатле све и проистиче. Ако неко покуша да озакони нелегалну формацију, он се у сваком случају суочава са криминалом и сам се криминализује. Ако не ликвидираш криминалну групацију и као орган реда почнеш са њом да сарађујеш, корумпираност је неизбежна.
Ту треба рећи да је међу представницима међународних мисија било и има много пријатних људи: католика Италијана, који иду да се моле у православне српске цркве које сами чувају; Словака који ће са задовољством понудити двоглед да погледате околину са висине куле на Газиместану.

У сваком случају, то су људи из читавог света, који су дошли да зарађују новац и да напредују у служби, људи са својим слабостима и проблемима. Дешавају се анегдотске ситуације. Косовом кола прича како су једном од афричких војника телефонирали од куће и рекли да је његов отац отишао у лов и појео га је лав...
Не ради се о људима, већ о намени међународне мисије. Није први пут да се ове структуре испољавају у негативном светлу. Пример наводи историчар Михаил Јамбаев:

Без обзира на све изјаве функционера о томе да они улажу све напоре за разоткривање случаја црних трансплантолога на северу Албаније, до данас је све обавијено велом тајне. Не могу да изведем никакве исхитрене закључке ко је у то умешан, али ако су међународни чиновници чисти, могли би да оповргну информацију која цури у медије. Они то не чине. Сви ти цивилни чиновници на Косову налазе се у несигурном положају – и да нема америчког војног присуства, исти ти Албанци би их избацили из покрајине за неколико сати – сетимо се прошлогодишњих нереда које су приредили албански радикали када су разбијали возила Еулекса на улицама Приштине, закључује Михаил Јамбаев.
Не ради се о 133 боца алкохола које су хтели да провезу румунски полицајци Еулекса, већ о томе а на територији Косова међународне мисије – војне и цивилне – почињу да се разлажу. Није ваљда да клима незаконито формиране државе делује на тај начин?

1 коментар:

  1. Веома је осетљиво питање: цена опстанка на власти неких бивших водећих комунистичких поордица која се има платити САД-у, ЕУ или ђутуре новом светском поретку (ма шта то значило). Врхунски изум је "Тадићева Монархија". Човек на челу и партије и државе који никоме не полаже рачуне, али задње време никога и не обавештава о томе шта у име Србије и против народних интереса уговара и потписује. Задњи договор у Турској, чиме се актуелна власт поноси, говори да се не може одредити шта је трагичније ко је уговарао или шта је договорено. Ово се неби могло догодити у уређеном свету под владавином права. Светско безакоње чији су производ "три лидера" у ко зна којој нижој инстанци има извршне органе којима је поверено на "урбанизацију" Косово. Шта очекивати од обичних службеника којима је немаштина мотив а узори Чеку и Силајџић и сл. Зато није за очекивати да "ортак ортаку замери" кад неко остави без контакта са светом 200000 становника и при том уништи милионску опрему Телекома који и онако мора да се поклони странцима. На овај начин издаја ће бити већа а цена нижа. На крају у одбрани "тековина АВНОЈА" две су ствари индикативне: свака је цена повоњна и свака непослушност искључена. Ово већ изгледа да ће прерасти у хармоничан суживот и сарадњу свих банди а против опстанка свих грађана Балкана. Представници осталих народа у ЕУЛЕКС-у имају школски пример шта их чека ако наставе у овом беззакоњу да учествују.

    ОдговориИзбриши