понедељак, 20. април 2009.

ДУГ ПУТ НА КОСОВО

Прошлог петка председник Србије обишао је косовски манастир Високи Дечани. Шта може бити природније? Борис Тадић, уз благослов патријарха Павла, пожелео је мир Србима и Албанцима, честитао свим Ускрс и вратио се својим државничким пословима.
А онда је почело... Београдски и приштински медији покренули су праву истрагу овог случаја, а све у једном циљу - да сазнају ко је заправо дао дозволу председнику да посети Косово. Испоставило се да кандидата за особу чија је реч последња има толико да не знаш одкале да почнеш.
А све је почело одлуком приштинских власти да не пуштају српске званичнике у покрајину без њихове посебне за то дозволе. Срби су на то одговорили како ће по својој територији да се премештају слободно, као и до сад. Али, испоставило се да то није баш тако лако. Неке од званичника су вратили мал те не са покрајинске границе. И све би то тако ишло и даље, да ову својеврсну блокаду није одлучио да прекине сам председник, па још и тако озбиљним поводом као што је Ускрс.
У председничкој прес служби су разјаснили да нико није тражио дозволу од привремених институција у Приштини, а шеф Еулекса Ив де Кермабон је прецизирао да се кабинет председника обратио специјалном представнику ЕУ у Београду Питеру Соренсену. Затим – или паралелно? – косовским властима се обратио Високи представник ЕУ на Косову Питер Фејт са топлом препоруком да омогуће посету председника манастиру Високи Дечани. На све то косовски премијер Хашим Тачи поручује из Словеније – за сваки случај – да ће донети „мудру одлуку“, депласиравши тиме оштру изјаву портпарола косовске Владе Мемљија Краснићија. Краснићи је, наиме, позивајући се на устав и законе Косова саопштио да „неће дозволити улазак на територију Косова ни једном званичнику неке од суседних земаља, ако не буде за то затражио дозволу косовких институција“.
А затим је уследила поменута „мудра одлука“. Косовки премијер је написао писмо већ поменутом Питеру Фејту, у којем милостиво дозвољава Борису Тадићу посету манастира Високи Дечани, с обзиром да је ова посета „приватне и верске природе“.
Али, не лези враже. Овај пут Тачију нису поверовали његови. Покрет „Самоопредељење“, опозицион званичној Приштини, одмах изјављује како одлуку о посети није донео Хашим Тачи већ... високи представник ЕУ за спољну политику Хавијер Солана. „То није био први пут да премијер Косова Хашим Тачи у последњем тренутку допусти званичницима Србије да се слободно крећу на територији Косова. И поводом ове посете Тачи је чекао до последњег тренутка како би сакрио истину коју сада већ сви знају: да се за посете српских званичника одлуке доносе ван Косова“, сматрају у „Самоопредељењу“. Смешно.
Али, ако ћемо се придржавати формалне стане питања, територија манастира Високи Дечани не припада сасвим Косову, ма како третирали његов статус - као српску провинцију или као самосталну државу. Чињеница да се манастир налази на УНСКО-вој листи Светског културног наслеђа даје му у неком смислу екстериторијални статус. А и председник је тамо стигао хеликоптером КФОР-а. Тако да увек може да се каже да нога председника није ступила на косовско тло. Ово је, ако смем тако да формулишем, мој лични допринос мистичној причи око посете српког председника српском манастиру.
А сад да пређемо на суштину. У Београду су на председника осули паљбу у смислу да је непристојно тражити дозволу за обилазак сопствене територије од некаквих међународних намесника. Истовремено, у Приштини тамошњег премјера оптужују за превише либералан однос према питањима боравака у покрајини „званичника суседних држава“.
И у једном, и у другом случају мета за критику је чист промашај. Ни Тадић, ни Тачи ништа не могу сами да одлуче. Тадић би без КФОР-а био на Косову чист глинени голуб на стрелишту. А Тачи, без руководеће улоге поменутих намесника, не би ни био на власти - тамо у сваком селу имате свог заслужног за победу каманданта који би да проба премијерско одело.
И ту сам, зачудо, склона да се сагласим са верзијом „Самоопредељења“ - одлука је, највероватније, донета негде на самом врху Европске уније. А кад је већ тако, шта ће им све те игре око независности Косова? Што не би једноставно признали да су пре десет година извојевали себи део Србије за своје потребе? Ипак, не. То се тако не ради - није политкоректно. А то значи да ће се Србија и даље играти територијалне целовитости, а Косово независности и државности.

8 коментара:

  1. Христос воскресе! Срећан Ускрс!
    Цењена Ксенија,
    Ви живите у сувереној држави Русији, у којој је народ и извор и утока власти. Зато је разумљиво што у вашем тексту провејавају и тонови додатне упитности,уосталом сасвим оправдане, али и извесне недоречености, када пишете о овом "случају".
    Наиме, где је ту улога главног режисера балканске трагедије?
    Режисер се и службено огласио и великодушно поздравио одлуку "суверених" косовских власти да дозволе приступ на "својој" територији "сувереном" председнику Србије. Надам се да Вам то саопштење није промакло.
    Косово је фалсификат држава. Фалсификат је настао наоружавањем и организовањем шиптарских терориста на терену и бомбардовањем Србије од стране НАТО из ваздуха, а затим кршењем свих норми међународног права и условљеним признавањем ове "државе у покушају". Шта се постигло?
    Добијена је још једна НАТО држава на Балкану, чији председник, влада и парламент столују у војној бази Бондстил, код Урошевца, а не у Приштини. Осталима је додељена улога послуге.
    Шиптарски терористи, осведочене убице и нарко дилери представљају први круг послуге.
    Представници ЕУ и Еулекс други круг, чији је задатак да контролишу овај први и Србију замајавају њеном европском перспективом.
    (Заборавили се неко из овог другог круга и изађе ли из оквира додељене му улоге, онда наступа ЦИА, као у случају хапшења тројице обавештајаца БНД. Памтите ли како је тај случај брзо дипломатски заташкан и заборављен?)
    Српском представнику је, пак, додељена најкомичнија, а по српски интерес најтрагичнија улога, са једном једином реченицом коју мора да изговара у хиљаду варијанти, као мантру, и која гласи : и Косово и ЕУ. И режисер и глумац знају, међутим, да је пројектовани исход - ни Косово, ни ЕУ, већ наставак даљег комадања српског етничког и државног простора кроз неуставни "Статут Војводине". Да ли би се и на томе зауставили?
    Морам да разочарам оптимисте. Актуелни градоначелник Зајечара већ сада јавно поручује да је спреман да се "жртвује" и функцију градоначелника подреди звању кнеза нове аутономне области, која би осим Крајине у источној Србији обухватала и хомољски живаљ у Жагубици и другим местима! Можда има и оних који мисле да је то изашло из главе једног средњошколца, са бројним, а одложеним кривичним пријавама за разне финансијске малверзације и преваре? Ако их има, онда су то они који верују у тзв. независност тужилаштва и судства. А,сходно томе, и у независност медија у Србији, финансијских институција, војске, полиције... Такви, дакако верују и да је НАТО клијент, без америчког пресудног утицаја, спуштен На Косово и Метохију, да Србима, који тамо живе у нељудским условима на почетку 21. века, честита Ускрс, пренесе поруку Његове светости, и "врати се својим државничким пословима". Као што је, без пресудног америчког утицаја у дану свеопштег народног протеста због проглашења независности Косова одлетео у Букурешт да посвршава своје "неодложне државничке послове".
    (Надам се, ипак, да га неће преносити и хеликоптером спуштати у Тбилси, да српским војницима честита Ђурђевдан, на почетку НАТО маневара у Грузији!)

    ОдговориИзбриши
  2. Uloge su davno podeljene
    I svak Ide svojim putem...

    ZAVADI I ZADUZI!

    ОдговориИзбриши
  3. Мислите на ово: SAD su pozitivno ocenile odluku vlade Kosova da srpskom predsedniku Borisu Tadiću odobri posetu manastiru Visoki Dečani, saopštila je američka ambasada u Prištini.
    Не, није ми промакло. Али сам приметила да су САД биле пресрећене да у једном тренутку пребаце косовски врућ кромпир Европљанима.
    Уосталом, сами су хтели. Сећате се: Косово је у Европи и то је европско питање.
    А Американци су из те ситуације већ исцедили све што су хтели - ем их косовски Албанци сматрају спасиоцима, ем држе тамо навећу базу у свету, ем је цела та косовска мафија у Европи, а не код њих, ем су направили тој истој Европи проблем који има да решава наредних пар стотина година. Где год погледаш, свуда милина.
    А све остало, као што су економски, екстремистички, хуманитарни проблеми које продукује та црна рупа усред Старог континента - са тим нек се забављају Европљани. Нека они сад решавају да ли да пусте Тадића на Косово, или не.

    ОдговориИзбриши
  4. Управо сам на то мислио.
    Хвала, Ксенија, на додатном појашњењу.

    ОдговориИзбриши
  5. По народној *Батина је из Раја изашла* изађе вечерас на други дневник спикер (или коментатор) па неповезано са вестима рече да кад су јесенас договарали партнерство за мир нису знали да се утакмица игра у гостима *влада ће размотрити учешће два војна лица на маневрима у Грузији*. Има вајде од овог нашег писања – (Глас Русије у 160 земаља на 38 језика – нек свет гледа бруку) само наставите! Кад је реч о Косову, Тадићу и Солани има још нешто: имао сам у рукама УЧК захвалницу на шиптарском, а у дну листа пише *формулар цвај унд цванцих гемахт ин Дрезден*. Није ми јасан разлог што се прећуткује улога Немачке у припреми терориста, поступку са тим кадром по паду Берлинског зида до 1999. године, учешћу немачке војске у НАТО агресији на СРЈ, учешћу немачке привреде у пљачкању Косова. Односно ко је узео паре да маскира улогу Шваба у одцепљење Војводине.

    ОдговориИзбриши
  6. Српска псеудоинтелигенција, САНУ, историјски институти, војни и политички аналитичари, окупирани медији...дуже од шест деценија упорно ћуте, или у широком луку заобилазе, једно од најстравичнијих поглавља у историји српског народа и његових односа са "западним савезницима". Ради се о два "крвава Ускрса", која су нам у једном веку приредили Енглези и Американци - отворено се легитимишући као носиоци антихришћанске цивилизације. И док се у тај табу - сем малобројних и часних изузетака, који ионако немају где да саопште своја сазнања - нико и не усуђује да јавно дирне, дотле се синхронизована кампања русофобије, појединих странака и тзв. НВО сектора, немилосрдно подстиче и, путем штампаних и електронских медија, неометано шири Србијом.
    (Хвала Гласу Русије и Вашем, у Србији све читанијем блогу, што сте омогућили ућутканој Србији да негде слободно, аргументовано и истинито проговори, без страха да ће бити подвргнута меидјској харанги, линчу, судском и физичком прогону!)
    Но, вратимо се првом "крвавом Ускрсу" из 1944, својеврсној "крвавој честитки" наших ондашњих и садашњих савезника.
    Чињенице говоре да је, после четири немачка бомбардовања из априла
    1941, Београд још једанаест пута био мета напада из ваздуха, и то званичних ратних "савезника", Американаца и Енглеза!
    Најжешћа бомбардовања предузета су на највећи хришћански празник, на први и други дан Ускрса, 16. и 17. априла 1944.
    Погођене су густо насељене градске четврти, попут Бајлонијеве пијаце и околних улица, у којима уопште није било окупаторских војних објеката. Гађана је и погођена пијаца на Каленића гувну. Није поштеђено чак ни прво београдско породилиште у Крунској улици, у којој се данас налази седиште Демократске странке!
    Другог дана Ускрса Енглези и Американци су били још издашнији у слању демонских честитки српском народу. Рушили су Теразије и оштетили мостове на Сави и Дунаву.
    Бомбардовали су два дома за децу српских избеглица из БиХ и Хрватске, Дечју болницу, Ортопедски завод и Студентски дом... Погодили су главну Железничку станицу и станице у Топчидеру и Раковици, Палату Албанија, Технички факултет... Нису заобиђени ни Српско народно позориште, биоскопи на Теразијама, галерије, библиотеке...
    Најважније тачке немачког окупатора наши вајни савезници нису ни такли!
    Ни до данас није установљен прецизан број цивилних жртава за време дводневног "Ускршњег бомбардовања" Београда 1944. од стране Англоамериканаца. Процењује се да је погинуло око 2000 Београђана, а да је теже и лакше повређено њих око 3000!
    Немачки губици били су неупоредиво мањи, скоро незнатни.
    Бомбардовање Београда на Ускрс 1944. извршено је "летећим тврђавама" Б-17 и бомбардерима Б-24, који су се, да иронија буде већа, звали "либератори".
    На Ускрс исте године Англоамериканци су бомбардовали и некадашњу црногорску престоницу Цетиње, која је остала сва у рушевинама.
    Истог дана гранатирали су Жабљак, Шавник, Колашин, Андријевицу, Гацко, Билећу...
    Радио Лондон јавио је у среду 26. априла да је маршал Тито послао Енглезима и Американцима "поруку захвалности за војне акције које су предузели на територији Југославије".
    Никшић је бомбардован на Цвети 1944.
    На Подгорицу је, уочи Ђурђевдана, 5. маја 1944, кренуло 120 "либератора". Скоро половина града је разорена до темеља. Процене кажу да је, од 15000 житеља Подгорице, скоро сваки седми, њих око 2000, изгубило живот, а да је теже или лакше рањено око 4000 цивила!
    Немачки окупатор избројао је у Подгорици 15 погинулих војника!

    ОдговориИзбриши
  7. Бомбардовање Београда од стране Англоамериканаца настављено је све до средине септембра 1944. По последицама је најтеже било оно од 18. септембра 1944, када је за мету изабрана периферија Београда, у којој је живео углавном најсиромашнији слој становништва : Пашино брдо, Котеж, Неимар и Чубура.
    Процењује се да је само у том масакрирању Београда страдало око 2000 људи!
    На помену жртвама овог Англоамеричког бомбардовања, пред неколико хиљада присутних Београђана, говорио је митрополит СПЦ Јосиф.
    Он је подсетио да су напади "наших савезника" извршени на најсветији хришћански празник, на дан када се слави победа живота над смрћу, и запитао у до неба вапијућем болу : "Где је ту цивилизација, хришћанство, култура"!?!
    Незаштићено Краљево Англоамериканци су напали ноћу, 11. августа 1944. Бомбе су погодиле и Дечји дом!
    Само у једној колективној гробници сахрањено је 40 краљевачких жртава. Коначан број осталих жртава ни до данас није утвђен.
    Те 1944. Англоамериканци су немилице сипали бомбе и на Смедерево, Крагујевац, Лозницу, Ћуприју, периферију Крушевца...
    Ипак, највеће појединачно разарање у Србији, ако не и на Балкану, доживео је Лесковац. Како би печат звери и ту остао неповратно утиснут изабран је 6, септембар 1944, рођендан краља Петра II Карађорђевића.
    Тог дана под рушевинама Лесковца остала је непомично да лежи скоро петина од 28000 становника. Њих нешто више од 5000!
    Немачки губици били су 300 пута мањи!
    Бугарске и Недићеве снаге напустиле су Лесковац неколико дана пре бомбардовања. Иако је Броза о томе уредно обавестио Константин-Коча Поповић ипак од свог Врховног команданта тражи у поверљивој депеши да се "најхитније озбиљно бомбардује", некадашњи "српски Манчестер"!
    Нешто касније, у истој поверљивој депеши, усплахирено додаје и грозничаво моли :" И Лебане! И Лебане"!
    (То је тај дични народни херој и Брозов дипломата, чији се отац, као војни лиферант за време Првог светског рата, обогатио подваљујући српској војсци брашно помешано са песком. После рата је изведен пред суд, али се подмићивањем избавио затворске казне. Пре финансијског банкрота послао је свог сина Кочу у Париз на студије.)
    Фикрој Меклејн, Черчеилов официр за везу код Броза, објавио је 1950. књигу "Eastern Approaches", у којој је записао да је лично од Черчила и генерала Вилсона добио налог да са острва Виса оде у Србију и на лицу места координира будуће операције. Броз је са њим послао Сретена Жујовића, а јужно од Лесковца чекао их је Константин-Коча Поповић.
    "Нашао сам Кочу", сећа се Меклејн, "извађене су мапе и сместа смо се дали на посао... Од Балканског ваздухопловства (као посебне јединице Команде савезничких средоземних снага са седиштем у Барију) нам је потврђено да ће тући где год буде требало."
    Бомбардовање Лесковца бригадир Меклејн је посматрао са брега, а касније записао : "Цео Лесковац као да се дигао у ваздух у вихору прашине, дима и рушевина. Ломљава нам је ужасно парала уши... Оно што је остало од Лесковца, лежало је обавијено покровом од дима... И сами партизани су изгледали потиштени."
    Улогу главних "локатора" у Црној Гори Броз је поделио на Пека Дапчевића и Митра Бакића.
    Свом пријатељу, бригадиру Меклејну, у знак захвалности је поклонио вилу на Корчули. Ту је и настао добар део његових мемоара, чијих смо се страница управо подсетили.

    ОдговориИзбриши
  8. Град Ниш је у војним плановима и ратним операцијама наших англоамеричких "савезника" добио посебно, да не кажемо повлашћено место.
    С посебном жестином и у више наврата гранатиран је од краја 1943. до септемра наредне године.
    На другом по величини граду у Србији Енглези и Американци су 23. јуна 1944 испробали чак и фосфорне бомбе, које ће кроз пола године бацати на Дрезден.
    Својеврсни историјски куриозитет представља податак да су 1999. Американци и Енглези позвали и Немце да заједно бомбардују Ниш касетним бомбама, чија је употреба строго забрањена по Међународном ратном праву!
    Тако је после 55 година изведена реприза "крвавог Ускрса". С том разликом што је сада непосредни ратни циљ био отимање Косова и Метохије од Србије и стварање још једне НАТО државе на Балкану.
    Руски стручњаци још проналазе и склањају заостале касетне и друге бомбе у Нишу, док им наши чиновници и царински органи повремено одају захвалност и на тај начин што покушавају, с времена на време, да им незаконито наплате и понеку таксу за "увоз опреме"!
    Репризу крвавог ускрса из 1944. наши су "савезници" извели и у Београду 11. априла 1999.
    Овде се још стидљиво пребројавају жртве тог бомбардовања и скоро у пола гласа говори о невино страдалим. Ионако скромна споменичка знамења жртвама и храбрим браниоцима Србије су, или запуштена, или оскрнављена.
    Овде није изведен ни трагичан биланс вишемесечног англоамеричког бомбардовања и масовног страдања цивилног становништа из Другог рата, а новим су жртвама прегрнуте старе.
    Стратишта су без достојног обележја и без заслуженог помена.
    Марионетска гарнитура на власти хрли у загрљај НАТО и ЕУ, све са меморијалним ормарима крцатим костурима невиних жртава, страдалих од истих тих "савезника".
    Шкрипе кости предака.
    Грешни заборав полако прекрива злочине над српским родом.
    Расрдили су и Бога, а нуде нам спас у евроатланским интеграцијама.
    Лепшу будућност на белим Шенген-листама.
    Помози им, Боже!
    Можда, заиста, не знају шта раде!
    И нама и њима, који су нам запали овакви кави су, још једино Ти и можеш помоћи.

    ОдговориИзбриши