петак, 7. мај 2010.

Парада без Србије. Треба ли се вређати?



Наше српске колеге, новинари, припремили су за нас на Дан победе својеврстан поклон.
„Војна парада у Москви за Дан победе без Србије!" - под овим насловом издање „Пресс" наводи категоричку изјаву бившег министра одбране Србије и Црне Горе Зорана Станковића: „То што наша војска није позвана на параду јесте безобразан потез Русије. Поред Јевреја и Пољака, Србија је у односу на број становника поднела највеће жртве у борби против фашизма. Ред је био да Русија пошаље позивницу за војну параду и тако испоштује наше жртве."


Одлучили смо да не гутамо ову кап жучи и замолили експерте да расчисте ствар.
Један од њих је војни новинар Мирослав Лазански који је благовремено изјавио да Србија мора сама да се наметне на учешће у паради ако није позвана на њу. Ево како господин Лазански коментарише ситуацију:


Мислим да је Русија размишљала у категоријама историјским и практичним, јер ако би Русија позвала само војску Србије онда би вероватно морала да позове и војске свих бивших југословенских република јер је антифашистичка борба била присутна у целој бившој Јогославији, истина, негде више негде мање, тако да ако су све бивше југословенске републике, а јесу, правни наследници Југославије, онда су им и армије на неки начин правни наследници.
Не можете звати само једну, а остале не. Мислим да је то историјски разлог због чега Русија није звала јер би се онда и ти неки југословенски спорови могли пренети на руску територију, а то Русији није потребно.
Тако да ја разумем на неки начин зашто Русија то није урадила, иако наравно волео бих као грађанин Србије да су војници Србије присутни на паради у Москви.
А практични разлог јесте што би онда дефиле представника свих шест армија бивших југословенских република био можда и дужи него што је дефиле, рецимо, учесника из Велике Британије, Француске и САД.


Па ипак, чиме се руководила руска страна када је бирала учеснике параде? - питали смо ветерана радио-дифузије, руководиоца пољске редакције Гласа Русије Леонида Сигана, и то, пре свега, зато што ће представници Војске Пољске 9. маја дефилирати Црвеним тргом. Дакле, ко је и зашто позван?


То су савезници из антихитлеровске коалиције: САД, Велика Британија, Француска и - Пољска, као непосредна учесница борби против фашистичких освајача на територији СССР-а.
Пољска армија борила се против Хитлерових освајача на совјетском тлу. Затим је кренула на Запад раме уз раме са Црвеном армијом и узела учешћа у Берлинској операцији.
24. јуна 1945., тј, у првој Паради победе, пољски војници и официри учествовали су под сопственим заставама. Зато је позив представника Војске Пољске на свечаности поводом 65. годишњице Победе лако објашњив.
Зато, нема смисла да се Срби љуте - исто тако могу да се љуте и други учесници Отпора којих је било широм Европе. Ако се придржавамо таквог принципа, требало би позвати и њих. Увреда је у овом случају безразложна.


Узгред да кажемо, чини нам се да ће Србију у празничним акцијама достојно заступити председник Борис Тадић и министар спољних послова Вук Јеремић.
И на крају неколико речи о победницима и побеђенима у овом рату. Нико и никада неће смети да оспори херојски допринос народа Србије нашој општој Победи. Живели хероји и слава погинулој браћи.

Па ипак, треба имати у виду чињеницу да последњих 20-так година многи српски политичари одбацују баштину Јосипа Броза Тита. Једни доказују да је прави херој тог времена био генерал Дража Михајловић који је више ратовао против партизана, док други величају Милана Недића који је положио заклетву верности Немцима, као што кажу, у циљу очувања становништва земље. Али не треба заборављати да је један део баштине Тита и његових партизана победа у 2. светском рату, што је признато широм света. И постоји опасност да ће Србија у жестини историјских дискусија, у покушајима да одбаци овај део своје историје делимично одустати и од своје победе.

28 коментара:

  1. Поштовани,
    Уз сво поштовање господина Лазањског не бих се у овом случају могао сложити са њим. Опште позната ствар да су срби чинили огромну већину интифашистичке војске на просторима бивше Југославије и да су Срби имали убедљиво највеће губитке у том рату. Зашто би Русија позвала једну Хрватску када је она до сам крај рата била на страни Хитлера, о муслиманској армији не траба ни да се прича на чијој су страни били. Словенија,македонија су сувише мале и њихов учинак је минорам у великом рату. Тако да опет на крају остају само срби као једини победницу. (међу Србе рачунам и Црногорце јер су тада били исто Срби)
    Ваше оправдање да срби немају јасан став око тог рата,у овој ситуацији није битан јер у Србији нико не поставља питање око победе и учинка у томе рату. Треба ли да вас подсетим да сте и ви такође потписали споразум са Немачком и да не спомињем колико је управо Русији значило то што је операција Барбароса касниле неколико месеци зато што је немачка машинерија заглибила кроз краљевину Југославију.
    Могу да схватим да је данашњи војни врх Србије на челу са министром одбране Шутановцем изразито анти руски опредељен и да се у војној академији у Београду по налогу министра одбране Потискује руски језик. Прошле године је група студената прешла са руског на енглески мимо своје воље јер им је министар запретио да неће завршити.
    поред данашње ситуације у српској војсци мислим да је Русија ипак морала да позове војнике на параду јер је овако дала велики аргумент антируским снагама. Искрено као Србин који као велика већина мог народа гаји љубав према вашој великој нацији осећам се повређеним.
    Ваш верни читалац и слушалац.

    ОдговориИзбриши
  2. Ксенија, мислим да грешите - садашња власт у Србији је апсолутно титоистичка по карактеру. Праве рехабилитације ЈВуО још нема, и још увек је на снази службена комунистичка историографија по којој је Михаиловић био квислинг (Имајте у виду да је СВАКО ко није био уз Тита био тако етикетиран, без обзира на истину).

    Затим, нису се ни партизани баш претргли од борбе против Немаца. А већину тих партизана су чинили Срби западно од Дрине који су ишли у шуму да не би завршили под усташком камом. Зато данашње државе наследнице СФРЈ апсолутно немају права да се позивају на ту борбу; Хрватска велича Павелића, Сарајево Ханџар дивизију и Младе Муслимане, а "Косово" Бали Комбетар. Из те визуре, чињеница да Москва није позвала Србију да се придружи паради стварно испада увредљива.

    ОдговориИзбриши
  3. И не треба да парадира у Москви ватрогасно друштво којим командује Драган Шутановац односно Пентагон.Поштована Ксенија!!По мени је велика грешка што ће бити на паради присутан предсједник Србије.Не знам кога је звао али он по мени не заслужује да се нађе 9-тог маја у Москви из много разлога.Заправо,од свих банана држава бивше Југославије нико,али баш нико,не заслужује да се нађе на Црвеном Тргу.Словенија је у НАТО-у,Хрватска такође,такозвана БиХ,Србија,Црна Гора и Македонија раде на томе да уђу у НАТО.Бондстил се налази на српској земљи тренутно окупираној.Један дио публике која оставља коментаре по on line издањима дневних листова Русију вријеђају и часте најпогрднијим ријечником.Веома су непријатељски расположени.Неки у Србији мисле да са Русијом може циле миле.Данас овако сутра онако.Е не може.Баштину Јосипа Броза у сваком случају треба одбацити.Партизани и "дјечак са Сутле" нису ослобођали Србију а није ни српски четнички покрет.Зна се које то урадио.Руски војник.Остало су били кокошари који су чекали да им руска армија донесе све на тацни.У знак "захвалности" у Београду се слави некакав дан Европе а не дан побједе.Какав је то празник дан Европе?Шта је то?Увреда за здрав разум.Кратко и јасно.Србија је у Русији на црном списку земаља која је продавала оружје Грузији.Отпораши који раде за ЦИУ су из Србије на постсовјетски простор извозили "демократију".У Русији је ухапшен и осуђен извјесни Ђорђевић који је шпијунирао зна се за кога.И сљедбенике оваквих идеја звати у Русију за дан побједе?Пристојност ми налаже да не кажем гдје Русија треба да их све пошаље.Једино са подручја бивше Југославије гдје је Русија присутна а да се проротив тог присуства нема ништа јесте подручје Републике Српске.И Република Српска по мени је данас једина српска држава у свијету.Остало заборавите.Србија је подјељена и свака част српским родољубима из Србије.Али,док ова данашња власт представља Србију ја Србију не могу звати српском државом.

    ОдговориИзбриши
  4. Тврдоглаво као магарац, заступам став да тражимо и откривамо оно што нас повезује, да расветлимо али не потенцирамо шта нас раздваја јер ово је Балкан и на њему је вазда било тешко преживети. Ево једног примера: у селу опорници надомак Крагујевца постоји споменик Црвено Армејцима који су погинули 1944. при ослобађању Крагујевца. Споменик је преживео и Броза и Жуте зато што на њему пише само "Слава палим борцима Црвене Армије - споменик подиже захвална Шумадија". На првом месту хвала и слава им. А могу се поставити разна питања: јели њихова жртва већа или мања пре и после резолуције ИБ. Па онда са тим Русима су погинули у борби и неки Срби, па нико из солидарности није тражијо да се упишу српска имена кад нису могла да се упишу руска. Ово знам пошто су и неки моји преци поделили судбину тих Црвено Армејаца баш тог дана и на том месту. Поштени људи у Србији али и у многим другим земљама нису на сцени, па ни ветерани, али рецимо могао је да се изнађе погодан начин да сви антифашисти некако буду заступљени. Сад имамо комичну ситуацију Српске војске нема а антифашисте из Србије представља Борис Тадић. Немојте се чудити ако се неки херој од муке пованпири да доради што за живота није завршијо.

    ОдговориИзбриши
  5. Нисам мислио да више пишем али ме господин Максимовић понукао својом реченицом:"Сад имамо комичну ситуацију Српске војске нема а антифашисте из Србије представља Борис Тадић".Нешто слично као из мог првог коментара, написао сам и послао на сајт НСПМ.Није објављено.Други,краћи коментар јесте.Стварно се питам шта ће тај човјек у Москви 9-тог маја?Куку леле,то је једино што ми преостаје да кажем.Пуно је логичније било позвати господина Коштуницу без обзира што више не обавља никакву озбиљну функцију.Нема везе што је Тадић предсједник Србије.Једноставно он је морао бити заобиђен.Хајде,разумијем и господин Јеремић.И то има неке логике.Нема неке велике али ипак кад не може боље може и он ако ништа друго.Али ово са Тадићем,то не разумијем.А ко би га знао,можда је позван да види најмоћнији балистички пројектил данашњице Топољ и да му се између редова сугерише гледај шта чека свакога ко помисли да се игра са Русијом..Прошле године у "Вечерњим Новостима" била је једна фотографија тог чувара руске државе и руског народа уз остале колеге као што су Сињева,Искандер итд.Један коментар које су В.Новости објавиле иде отприлике овако:"Шутановац иде ли ти се још у НАТО?ХА,Ха,Ха".Ово питање треба поставити свим који мисле као Тадић,Шутановац и њихови цензурисани медији.

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман8. мај 2010. 21:03

    Колико сам приметио на велику војну параду су позвани представници војске : САД, Велика Британија, Француска и Пољска. Мени је логично да на тој паради прођу по један вод тих земаља, у униформама из доба тог рата,у првом делу параде, и да тиме увеличају прославу те параде. Не би ми било логично да се сада позивају и сви остали који су дали допринос у тој победи, јер би то морало сасвим друкчије да изгледа. А циљ ове параде, ако се не варам, није само обележавање 65 - те годишњице велике победе,већ и једна велика историјска лекција свету о новијој историји Русије, као и њеној будућности.

    ОдговориИзбриши
  7. Mi Srbi se ne vredjamo i jasna nam je poruka iz Moskve.Da je Rusija kojim slucajem zvala predstavnike vojske rezim bi to zloupotrebio u svrhu predstavljanja podrske Rusije nato integracijama.U ovom slucaju opet im koristi da bi rekli kako nas Rusija ucenjuje,ponizava i ima podcenjivacki odnos prema Srbiji.Rusija u odnosu prema Srbiji pravi samo jednu gresku.Trebala bi da prestane sa finom diplomatijom i da jasno i glasno kaze da podrzava Srbiju i srpski narod,teritorijalni integritet i suverenitet nase drzave ali da ne podrzava rezim u Beogradu i njegove postupke.Takodje bi trebala da postoji i dnevna redakcija Glasa Rusije gde bi se svakodnevno pratili dogadjaji u Srbiji i rasvetljavali potezi rezima u pogledu stetnih delovanja po interese drzave i naroda,gazenja ljudskih prava,slobode govora i ostalih tekovina savremene civilizacije.U tome treba potraziti pomoc brojnih srpskih intelektualaca,profesora i ljudi od ugleda koji su u postoktobarskoj Srbiji ostali bez mogucnosti javnog izrazavanja.Rec jednog Lazanskog,Drecuna i slicnih ima vecu tezinu nego svih NVO saradnika zajedno.

    ОдговориИзбриши
  8. Простите за моё незнание сербского.
    Россия является агрессором, как и во времена Второй мировой войны. Поэтому День Победы для меня вовсе не праздник.

    ОдговориИзбриши
  9. број 1. Не може у прослави дана победе да учествује режим који је променио имена улица у Београду које су носиле назив руских генерала и војника и тиме негирају допринос руске армије у ослобађању Србије.

    број 2. Режим у Београду, а посебно министарство одбране отворено ради против интереса братске Русије. То нарушавање односа иде у неколико праваца, а огледа се кроз призму поданичкод односа Владе у Србији према НАТО и Америци.

    број 3. Руска држава треба да уради оно што је написао @Goran. То је неки минимум. Ја бих још додао да Руска држава треба јасно да каже и следеће: ”Ако садашњи Амерички режим у Београду стане отворено на страну НАТО (што сада и чини), онда ће Србија бити на мети руских ракета и то оних најубитачнијих”. Е онда бих волео да видим израз лица америчких слуга Бориса Тадића и Томислава Николића,...

    ОдговориИзбриши
  10. Честитам на бриљнтно организованој и изведеној паради. После низа година једна јавна манифестација планетарног значаја која недвосмислено одражава став, одлуку и моћ државе да одлуку о својој историји и судбини проведе у дело. Не желим да верујем да је каквом нагодбом српски народ пуштен да се слободно дави "низ Дунав". Мора се уважити запажање госпође Јелене Гускове да "је Србија борац коме је поломљена кичма и да се још по мало лежећи бори против много надмоћнијег непријатеља. Проћи ће много времена док ране зацеле и док се Србија не усправи."

    ОдговориИзбриши
  11. Господине Тадићу јесте ли видели како треба да изгледа национална армија?

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман12. мај 2010. 13:06

    Francetic u Moskvi??!!!
    Kakva uvreda za ruski narod i za Rusiju!

    ОдговориИзбриши
  13. Анониман14. мај 2010. 05:03

    Драга Ксенија,

    овде (уверен сам, без зле намере) грешите. А греше и наши руски пријатељи. Михаиловићев покрет је заслужио исту врсту историјског респекта највеће земље антифашистичке коалиције (СССР-а односно његове правне следбенице, Руске Федерације) као и партизански покрет. Нажалост, осим симпатија и урођене благонаклоности према нама, наши руски пријатељи (уз изузетке балканолога попут др Гускове и политиколога попут др Нарочницке) о нашој историји веома мало знају, о овој новијој поготово. И даље се ту мешају жабе и бабе, па и (махом) српски антифашистички отпор са лепом али нереалном илузијом о "отпору Југословена" који на терену једва да је постојао. Не треба подсећати коме је (ентузијасдтично и вољно) служила и велика већина Хрвата и Албанаца и претежан део данашњих Бошњака. То нису ни лепе ни пријатне истине али других немамо. Коментатори су већ указали на то да су кичму антифашизма на јужнословенском тлу чинили Срби, и у Србији и ван ње (поготово на простору захваћеном усташким геноцидним дивљањем над Србима, Јеврејима и Ромима). А да су бројни припадници других југословенских народа чинили, нажалост, активну машинерију Хитлерове кољачке политике на Балкану, упрену против Срба, Јевреја и Рома. Ето прилике и да се Русима те појединости појасне.

    Михаиловићев покрет је био антифашистички, мни мање ни више од партизанске НОВ. У светлу чињенице да Путин и Медведев данас изражавају респект и за антикомунистички (па и русофобни) део пољског покрета отпора током Другог светског рата, због чега Русија не би исти став зауела и према равногорцима, који нису били русофоби (напротив, Дража је био осведочени совјетофил).

    И да, у овим темама се одомаћила једна нетачна и увредљива формулација (за коју свакако нисте криви Ви, него полуписмени или злонамерни београдски новинари и режимски коментатори). Геноцид над Србима у Другом светском рату, НИКАКО се не може подвоводити под бесмислену синтагму "народа Србије", нити је икакав "народ Србије" преживео те стравичне губитке о којима се говори. Него су Срби (дакле и у Србији под немачком, и у Бачкој под мађарском, и у Срему, Босни, Лици, Херцеговини... под усташком окупацијом) доживели геноцид КАО НАРОД. Уз Јевреје и Роме, Срби су једина КОЛЕКТИВНА жртва фашистичког геноцида на Балкану, и то се не сме релативизовати.

    Наиме, Јасеновац се не налази на територији Србије, нити огроман део стратишта по НДХ, и потпуно је непримерено понашање наших медија које тим формулацијама практично дезавуишу српске жртве изван граница данашње Србије.

    Подсетићу и на то да је кољачку кампању Павелићеве државе, започету у априлу 1941, чувени историчар Холокауста Џонатан Стајнберг назвао "првим поглављем Холокауста". И о томе се, нажлост, у Србији не води елементарног рачиуна. А Русија једва да поседује понеку информацију о томе. Хајде да ту неправду исправимо. Јер нема ко други.

    ОдговориИзбриши
  14. Анониман14. мај 2010. 23:49

    Боже, свашта пишу људи помућене свести!!!
    Четници-постали антифашисти???
    Нека наведу иједну битку те "славне" војске против немачких формација у Југославији(осим 1941.године, када су сарађивали са Партизанима)??
    Војска, која је јела гибаницу и банчила по српским селима, чекајући да се Западни савезници искрцају на Балкан!!! И узгред убијали свој народ, а посебно комунисте и њихове сипатизере!!!
    Срамота за Србију!!!!
    Господо, Четници су изгубили рат!!! Народ је пришао и подржао Народноослободилачку војску-Партизане!!!
    Да је Четнички покрет, био ваљан, српски народ би му већински дао подршку!! Но то се није десило!!! Дали би му подршку и Западни савезници, но дигли су руке, јер су видели да је народ уз Титов покрет!!!
    Схватите да се у Југославији поред ослободилачке борбе, водила и социјална револуција!!! Српском народу је до гуше било неправде и безперспективе, коју јој је нудила монархија и дворска свита крвопија!!!!

    Данас је време, када Србија мора прво да пронађе себе!!! Какве параде!!! Па ми немамо Војску!!! Фикције које "сервира" ШуНАТОвац, српском народу, не пролазе у слободном свету!!

    ОдговориИзбриши
  15. Анониман15. мај 2010. 00:25

    Anonimni,

    cemu nervoza i agresivnost?

    Nabrojacu Vam ja neke od cetnickih bitaka (nakon 1941 i razlaza s partizanima, koji je ionako inicirao Tito a ne Mihailovic):

    - PRVA OFANZIVA nacisticke SS Princ Eugen Divizije NA BALKANU, pokrenuta je u martu 1942 protiv Mihailovicevih cetnika u kopaonickom kraju. Akciju je nadgledao licno Himler.

    - o poternicama nacista za Mihailovicem, keserovicem i ostalim cetnickim komandantima, kaznenim ekspedicijama Nemaca i ljoticevaca po cetnickim selima, ubijanju cetnickih porodica i zatvaranju cetnika u ISTE logore u kojima su bili zarobljeni i pripadnici partizanske NOV, postoji gomila dokumenata. Mogu ih navesti, ali siguran sam da ih znate.

    - Operacija Haljard (spasavanje PREKO sest stotina americkih i britanskih pilota), cetnici su izveli SAMI, u periodu 1934 i 1944, uprkos nemackim represivnim merama.

    -konacno, cetnici su oslobadjali i neke gradove u Srbiji zajedno sa Sovjetima, na samom kraju rata (iz Krusevca postoji citava serija slika).

    Nemojte da Vas podsecam i na PREGOVORE koje je Tito pokrenuo sa NEMCIMA I USTASAMA pocetkom 1943 i govorio da ce "saveznike cekati bajonetima" ukoliko se iskrcaju na Jadranu. O tome je pisao direktni ucesnik tih pregovora, Milovan Djilas. Treba li zbog toga da SVE partizane proglasimo za saradnike okupatora?

    Broz ima svojih zasluga u borbi, naravno, ali ostaje cinjenica da je u pitanju bio beskrupulozni vlastoljubac koji se, eto, nije gadio ni ustasa i Nemaca kad su mu trebali (docim Mihailovic NIKAD sa Nemcima nije pregovarao, osim 1941 kao ratni NEPRIJATELJ koji je za dlaku izbegao zasedu nakon pregovora, i 1944 na inicijativu americkih izaslanika u svom stabu, o uslovima nemacke predaje cetnicima u slucaju cetnicke pobede sa kojom se tada jos racunalo).

    Slobodni ste da osporite navode koje iznosim. Cinjenicama. Ne floskulama.

    Ponavljam, cetnicima i partizanima se MORA priznati uloga u antifasistickoj borbi, zarad OGROMNIH zrtava obeju grupacija. Ako su Rusi istu stvsar priznali Poljskoj (pa i samima sebi, Putin je polagao cvece i na grobove antikomunistickih Rusa koji su se borili u evropskim pokretima otpora), zasto bi Srbi morali da gaze po sopdtvenim borcima? Naravno, ne treba cutati ni o zlocinima bilo cetnika, bilo partizana.

    I naravno da ljotcevcima i slicnim kvislinzima nije mesto u prici o srpskom antifasistickom otporu.

    ОдговориИзбриши
  16. Анониман15. мај 2010. 00:27

    1934 i 1944

    Treba, naravno 1943 i 1944, greska u kucanju, izvinjenje

    ОдговориИзбриши
  17. Анониман16. мај 2010. 00:26

    Četnici oslobodili gradove u Srbiji u saradnji sa Crvenom Armijom???
    Gospodine MikeVronsky, ko je potpisao sporazum sa Crvenom Armijom i dao saglasnost da stupi na tlo Jugoslavije, pa i Srbije???? Draža Mihajlović, svakako nije!!!
    E Tito, jeste!!! Crvena Armija je poznavala samo Tita i Narodnooslobodilačku vojsku Jugoslavije!!! Nađite i pročitajte taj sporazum!!
    Tamo "gibaničara" nigde nema!!!!

    U ratnim dnevnicima jedinica Crvene Armije, a koje su oslobađale Srbiju u sadejstvu sa Narodnooslobodilačkom vojskom, jasno se navode mesta i vremena oružane borbe sa četničkim formacijama!!!!
    Obezbeđivali "antifašisti" nemačke bokove!!!

    Samo da vas podsetim, da je Kralj i Vlada u izbeglištvu, izdala naredbu Vojsci u otadžbini 1944. godine, da stupe u Narodnooslobodilačku vojsku, što je većina četnika i učinila, osim Draže i banditskih formacija pod njegovom komandom!!!
    Pravo je pitanje, zbog čega Draža Mihajlović nije izvršio zapovest svog Vrhovnog komadanta!!!

    Čovek i banda oko njega -izdali Vrhovnog komadanta-Kralja!!!!

    Nema svrhe diskutovati o onima koje je istorija otpisala i sav slobodan svet ih svrsto u fašističke sluge!!!

    A bitke i ofanzive koje navodite su minorne i samo uz gibanicu i rakiju- su velinčastvene!!!

    I kakve veze imaju pregovori sa antifašističkom borbom!!!Pregovaraj kad moraš, a bori se u kontinuitetu i pobedi!!!!

    Umanjivanjem uloge Tita, nikako nećete uvećati "zasluge" Vojske u otadžbini!!!!

    U svojoj "antifašističkoj" borbi, četnici su sadejsvovali u svim nemačkim ofanzivama protiv Narodnooslobodilačke vojske!!!! Vojske koju su priznali svi saveznici-Britanija,SAD,Rusija!!
    Kakva li je to četnička "antifašistička borba"!!

    Pricate ovde priče, kao kad bi Rusi danas svog generala Vlasova sa svojim formacijama, prograsili antifašistom!!!

    Žalosno!!!!

    ОдговориИзбриши
  18. Анониман16. мај 2010. 16:06

    Ocekivano, floskule i prepricavanja iz kuhinje hrvatskih relativizatora srpskog antifasistickog otpora, Bulajicevih sinopsisa i slicno.

    Navedite jedan od tih dnevnika Crvene armije. Neki link ili dokument. Da ne govorimo o tome da su Titovi propagandisti radili u saveznickim stabovima (pa i u sovjetskom) i temeljno i sistematicno opannjkavali Mihailovica (vi sve vreme govorite o nekakvom Mihajlovicu). O engleskom slucaju je pisao i sam Orvel (o falsifikatorskoj izdaji Mihailovica), u predgovoru prvog izdanja 'Zivotinjske Farme', a konsultujte i knjigu "The Rape of Serbia" Majkla Lisa.

    Da li na hiljade americkih ratnih veterana (sovjetskih ratnih saveznika) po Vama "saradnici Hitlera"? Ti ljudi su DECENIJAMA branili Mihailovica, devedesetih istupali protiv americke kampanje rasisticke srbofobije. Imas ih jos nekolicina zivih.

    Da li je Draza svoju "saradnju s okupatorom" demonstrirao time sto su mu Nemci mucili i ubijali vojnike, od Banjice do Jasenovca i nemackih konclogora, za njim raspisivali poternice, a suprugu mu drzali u zatvoru? Govorim o 1943 i 1944.

    Oko zajednickih oslobadjanja gradova (cetnici i Sovjeti), linkovacu Vam na fotografije ako se ne uozbiljite, i bice vam krivo kad ispadne da lazete.

    ОдговориИзбриши
  19. Анониман16. мај 2010. 16:14

    PS

    I nemojte da mi podmecete. NIGDE i NIKAD nisam omalovazavao paryizansku borbu (partizansko sam unuce). samo govorim da se nepravda ucinjena cetnicima mora ispraviti. Vlasova pominjete Vi, a njemu je mesto u poredjenju sa Ljoticem (kvislingom i okupatorskim zapovednikom) a ne sa gerilom otpora kakva je bila Mihailoviceva.

    Inace, Vas Tito je drzao NAJKRVAVIJI ustaski konclogor nenapadnutim, u doba kad su Sovjeti bili vec u predgradju Berlina. Neke od najgorih koljaca i saradnika nacista i ustasa, preobukao je u partizanske uniforme, ili im dozvolio da pobegnu iz zemlje (slucaj esesovca Ademage Mesica, koji se odrzavao sa svojom bandom nacista mesecima nakon oslobodjenja USRED Bosne - eto potvrde vojnog genija Vaseg omiljenog austrougarskog narednika Broza).

    Mislite li i da Sovjeti ne znaju ko je smestio zamku Mustafi Golubicu (inace Drazinom saborcu iz I svetskog rata, najboljem sovjetskom obavestajcu i coveku koji je zeleo da objedini ustanicke snage jos u prolece 1941)?

    Sto se izdajnicke i dezerterske Vlade u Londonu tice, pa otkud to da su Vam sad i monarhisti na srcu? Inace, da je bilo pravde, bezmalo cela ta postava je nakon rata treebalo da guli robiju zbog veleizdaje zemlje (uz par cestitih ljudi kao izuzetaka, S. Jovanovic, Milan Gavrilovic, u Americi Ducic, Fotic... oni su bili ljudi na mestu, a ostalo je bilo nivo danasnjeg DOSa).

    Kraljev ministar Markovic je usred Londona govorio da treba pustiti Hrvate da pokolju jos 200-300 hiljada Srba, pa onda nece biti razloga za srpsko-hrvatsko nerazumevanje

    ОдговориИзбриши
  20. Тачно је да су комунисти сарађивали са Немцима, али је тачно и да су поједини (не сви) четнички команданти сарађивали са Немцима. Та сарадња и једних и других је била са прекидима. Лично ђенерал Дража није сарађивао са Немцима, али ћопави Усташа (Тито) јесте, као и његови најближи команданти. Имао је и договор (уговор) о заједничком нападу Партизана и Немаца на енглеске војнике у случају искрцавања на Јадран. Дакле у Србији није био рат против Немаца, већ се водио грађански рат за освајање власти, док се на Немце понекад припуцало(један од извештаја Немачког команданта). Доласком руске војске у Србију, победник тог грађанског рата је одлучен, док је Ћопави усташа био вештији и освојио је власт, а са њим на власт довео и проусташке снаге које су и данас на власти у Београду. Сарадња комуниста са Усташама траје од пре другог св. рата, а како видимо и данас се добро слажу (Чак се Усташама и неки политичари у Србији јавно извињавају што су клали Србе). Како се може приметити, у Србији још увек траје 2. св. рат, а мислим да би се прешло и на оружани сукоб између оних који подражвају једну или другу страну. Повик ”Бандо црвена” се може чути на скоро свим већим демонстрацијама у Београду.

    ОдговориИзбриши
  21. Анониман17. мај 2010. 21:51

    Poštovani MikeVronsy i Nenade,
    shvatite da nije važno što Vi iznosite o četnicima!!
    Važno je što su znali i odlučili Saveznici!!
    A to je, dogovoreno i odlučeno u Teheranu 1943.godine!!
    Odlučeno je da Narodnooslobodilačka vojska predstavlja jedinu ozbiljnu antifašističku oružanu silu na Balkanu i da se na nju jedino može računati na ovim prostorima. I da joj Saveznici moraju pomoći u oružju i opremi.

    Podsećam vas, da potom značajan broj pripadnika Narodnooslobodilačke vojske odlazi na školovanje i da saveznici opremaju jedinice koje čine odškolovan kadar, te one se već krajem 1944.kodine, a većina 1945.godine vraćaju u Jugoslaviju.I odmah ulaze u borbena dejstva u borbi za oslobođenje Jugoslavije!!!
    Prvi lovački i jurišni puk Jugoslovenskog vazduhoplovstva, preleteo iz SSSR-a.
    A jedna lovačka eskadrila NOV-a (naoružana Spitfajerima) doletela iz Egipta!!Nigde četnika!!

    Valjda su Čerčil,Ruzvelt i Staljin, vladali boljim informacijama o tome ko na Balkanu vodi antifašističku borbu!!!
    Ovo što sad pišete o četnicima je prošla priča, ničim suštinski dokazana.

    No, niste mi dali odgovor, gospodine MikeVronsky? Zašto Draža sa jednim delom svojih formacija, nije izvršio naređenje svog Vrhovnog komadanta-Kralja Jugoslavije!!! Zašto je izdao Kralja!!! Izdaja Kralja, kod rojalista se smatra i izdajom naroda!!!!

    I još jednom vas potsećam, da Crvena Armija, nije tek tako stupila na tlo Jugoslavije!!!
    Prethodno je potpisan Sporazum sa Narodnooslobodilačkom vojskom, kojim joj je dozvoljen ulazak na tlo Jugoslavije!!!
    Tim sporazumom, predviđeno je i kojim pravcem će i izaći!!!
    Vidite, koliko su Saveznici uvažavali subjektivitet Narodnooslobodilačke vojske i Vlasti Nove Jugoslavije!!!!!

    E dok je u Srbiji, ljudi koji veličaju četnički pokret, nema nam poziva na parade posvećene pobedama nad fašizmom!!!
    A to se i desilo ovih dana!!!

    Srbi, pamet u glavu!!! Nije bitno što vi mislite, bitno je kako nas vide Saveznici!!!

    Možda Garda Ohaja i pozove Četnike na svoju paradu!!??? Ostaje da to vidimo!!! Mada sumljam!!! Nisu Amerikanci glupi!!!

    ОдговориИзбриши
  22. Анониман18. мај 2010. 00:16

    Garda Ohaja nije ni moralno ni simbolicki draga srpskom narodu kao vojska Rusije, mogu da pozovu koga hoce, to je manje bitno ovde. Mesate teze. Ja nigde nisam rekao da se treba odreci partizana (naprotiv, jako mi smeta omalovazavanje NOB-a koje su etblirali Draskovic i ekipa!!!), nego samo kazem da nije ni ljudski ni moralno da (zarad nekih sitnih poena i ideoloskih fanatizama) izjednacavamo Mihailovicevu vojsku (koja je na naciste pucala i bila mucena po nacistickim logorima) sa onima koji su osnovali Jasenovac i jurisali na Staljingrad.

    Otud i povod mog javljanja ovde, vidim da i Ksenija ima konfuzan stav prema Mihailovicevom antifasistickom kreditu, koji zaista ni cinjenicno ni dokumentacijski nije sporan. I sugerisem samo da bi bilo dobro da po tom pitanju mozda malo konsultuje faktografiju i pomogne nasim ruskim prijateljima da bolje razumeju situaciju.

    Drazu u Srbiji danas pokusavaju da iskoriste NATO-placenici, i to je stvar koju on sam nikad ne bi dozvolio. Covek jeste bio antikomunista, ali je voleo Ruse i SSSR, a sad, sto je ideoloski bio blizi Engleskoj i SAD u ono vreme, valjda nije ni greh ni sramota.

    Ponavljam, slican greh je ucinjen onomad i prema poljskom antikomunistickom krilu pokreta otpora, a danas iste te Poljake (dakle, NJIHOVE "cetnike", nacionaliste koji su se tukli protiv Hitlera) uvazavaju i Rusi i Putin im polaze cvece na grob. Pa zasto onda ne bi priznali i Drazu koji nije bio rusofob, docim poljski borci to ipak jesu donekle bili?

    ОдговориИзбриши
  23. Анониман18. мај 2010. 00:23

    Inace, za Vasu informaciju, Mihailovic je posthumno u SAD bio odlikovan NAJVISOM VOJNOM POCASCU koje dodeljuju Sjedinjene Drzave, Legion of Merit, 1948. U australiji na paradi za nacionalni praznik, pored ostalih saveznickih uniformi, marsiraju i cetnicke.

    Cetnici koji su posle WW2 otisli na Zapad, i u Engleskoj i u SAD su docekani kao deo saveznickih trupa, a ne kao nekakvi kolaboracionisti i janjicari koji menjaju imena i beze sa laznim pasosima, poput ustasa i slicnih.

    Ne radi se, dakle, o tome da se partizanima ista "oduzima", nego da se I cetnicima prizna ono sto se partizanima vec priznaje, i sto im priznaje citav svet, a osporava iskljucivo danasnja Srbija, zemlja koja cuti o zlocinu u Jasenovcu i pod tepih gura fasisticki genocid nad sopstvenim narodom, pritom odrzavajuci ponizno-snishodljive odnose sa neonacistickom Hrvatskom i MH federacijom u Bosni, koja je i sama nastala na temeljima Paveliceve i esesovske ideologije unistenja Srba, Jevreja i Roma na tom prostoru.

    ОдговориИзбриши
  24. Четници воле Русију и увјек су је вољели.И чича је волио Русију.Комунизам увезен 1917-те са Запада у тзв,октобарској револуцији,растакао је руско биће.Пуних 82-вије године руски народ није имао мира од хазарске банде и увезених "револуционара". Крајем децембра 1999-те када се није наслућивао ни маестрал догодила се олуја.У Москви је тихим државним ударом свргнут са власти Борис Николајевич Јељцин.Када су Руси дошли на власт тада је Русији свануло.Србијом управљају нажалост неСрби.Господин Ненад је фино образложио кога је онај усташа довео на власт.Русијом никада више неће управљати Гајдари,Чубајси,Вајнштајн-Каспарјан алиас Каспаров и њима слични.Када Србијом буду управљали Срби е онда ће и Србији сванути.А да се то деси,за то треба имати главу.Треба завршити са причом(једном заувјек)да су партизани већи патриоти од четника.Ни по чему то нису били.И Јово Капичић је"Србин",наравно под наводницима.Јадна је Србија са Капичићима и њему сличним.Треба заувјек престати са величањем усташе који је наводно сахрањен у кући цвијећа у Београду.Не каже џабе Бора Ђорђевић:" Вуко си на своју страну негде према Ватикану".Брозово насалијеђе видимо на дјелу.Колико је масовних губилишта у Србији захваљујући мафији тог монструма?Због те битанге и његових ескадрона смрти Србија је претворена у Јасеновац у малом.Због таквих битанги који су се натоварили Србији на леђима,Србија је у демографском минусу.Била је нажалост и Русија али хвала Богу дигла се из пепела.Сада је наталитет у Русији у порасту и то позамашном.Нека Бог чува Русију а заједно са њом и Србију.

    ОдговориИзбриши
  25. Анониман19. мај 2010. 22:38

    Poštovani gospodina MikeVronsky,Topolje i Nenade,
    nevole Rusiju i ruski narod Četnici, već Srbi!!!
    Takav je odnos i prema SSSR-u!!! A to je zbog istorijskih bratskih odnosa ruskog i srpskog naroda!!! To je druga dimenzija!!!

    Pustite vi na miru Tita i Narodnooslobodilački pokret, jer se on dokazao u celom svetu, a posebno u odnosu sa saveznicima koji su činili antifašističku koaliciju. Oni su slomili fašizam, a najveći doprinos i teret dao je SSSR.
    Danas smo svedoci savremenih "istoričara" koji pokušavaju izjednačiti Staljina i Hitlera!!!??
    Po istom modelu i zarad istih potreba, u Srbiji se pokušava Tito proglasiti zločincem, a Dražu antifašistom!!!
    Pa i Kralja, dovedosmo da "glumi" scenografiju-nove demokratske države!!! A sadašnja demokratska vlast represivno vlada, kao da su učili od OZNE!!
    Ne vidite, od bavljenja Titom, da je Srbija sve manja i raspolućenija!!! A ko to čini!!! Ko vlada danas Srbijom?? Vlast, pod potpunim patronatom Zapada??? Hoće ljudi u NATO!!! Šta je cilj NATO-a??? Svakako nije borba protiv nekog zamišljenog terorizma!!!
    RUSIJA, to je gospodo cilj NATO-a!! I dali u tom projektu mi trebamo učestvovati???
    A pristupanju NATO, zagovaraju najveći borci za istinu o antifašističkoj ulozi Četnika i Draže!!
    A istovremeno su deo vlasti Republike Srbije!!!
    Naravno, povampirenju četništva u Srbiji, dao je veliki doprinos i Koštunica!!!

    Još jedmom vam skrećem pažnju, na suštinsko i današnje, jer današnji četnici..hrle u NATO!!!

    ОдговориИзбриши
  26. Анонимни господине!Српски четнички покрет је покрет који воли Русију.Највећа је лаж да српски четнички покрет више воли НАТО и Америку него ли Русију.Они који заговарају Србију у НАТО-у су већином неСрби.Знате ли Ви уопште које Борис Тадић?Синоћ сам на нету мало гледао биографије појединих полтичара у Србији.Само 60% ако је тачно од онога а јесте и 100,па онда Србија још и добро опстаје.У бившој БиХ гдје су четници чували српски народ ту су Срби били у демографском плусу.Кога су комунисти чували кукала му мајка.И једном за свагда треба примити к знању следеће:Руски војник ослободио је Србију,Београд,уопште донио је слободу Европи и свијету.Какав црни Тито и његови кокошари,партизански злочинци типа Јове Капичића и њему сличних.Највећа битанга,највећи хоштаплер,гангстер,безвриједна људска нула,шта год више волите од овога,био је тај извјесни Јосип Броз Тито,први високи представник на простору бивше Југославије.По том моделу примјењује се диктатура у такозваној БиХ.Ја живим у РС и ваљда знам нашта личи владавина Инцка и његових претходника.Обер банда и сви раде на исти калуп као и усташа наводно рођен у Кумровцу.Ја више волим српски четнички покрет него партизански.Али Русију,вољену Русију,волим бескрајно јер видим ко су били и остали највећи људи.Руског војника стављати у исти кош са Титином партизанијом(читајте кокошарлуком) у најмању руку је неозбиљно да не употребим неку тежу квалификацију.И да знате да не би погријешио али поштујем овај сајт и нећу да простачим.Толико од ТОПОЉА.

    ОдговориИзбриши
  27. Анониман20. мај 2010. 23:10

    Gospodine Topolj, po vama "hrabri borci,vitezovi,patriote i veliki Srbi"-Četnici,izgubiše rat od KOKOŠARA!!!
    Jedinstven primer u istoriji ljudske civilizacije!!

    Pošto živite u RS, nije vam uljudno da cenite Tadića, kao što ja iz Srbije, nikad sebi ne bih dopustio da cenim Dodika, ili bilo kog političara kojeg izabere narod Republike Srpske!!!!

    Volim Republiku Srpsku, kao Srbiju, no moram uvažavati volju naroda Republike Srpske!!
    Pomoći, kad god mogu!! Odmoći nikada!!!
    A takav odnos, se stvara uvažavanjem volje većine birača!!!

    Isti odnos treba da bude i prema Narodnooslobodilačkom pokretu!!!
    Shvatite, većina Srpskog naroda je prišla i činila Narodnooslobodilački pokret!!!
    Na kraju, to su učinili i Saveznici!!!
    To je istina, koju ni Vi, kao ni ja, ne možemo promeniti!!!

    Četnici, i njihova istorija je prošlost, loša, srpskog naroda!!! I to će tako ostati!!!

    Lepo je što volite Rusiju!!! I takvu ljubav gaji svaki iskreni i pošteni Srbin!!!
    Jer nas sa Rusima veže, jedna civilizacijska osnova (Vizantija), jedna vera, jedna krv-plemenska i jedan jezik!!

    Sa druge strane, tokom duge istorije, Rusi su nam uvek pomagali da opstanemo na ovim prostorima, kad god su bili u prilici i mogućnosti!! I zato im za vjek, vjekova hvala!!!

    Kad je govorim o četnicima, mislim na četnike iz Srbije!!
    Sasvim je druga dimenzija četnika na prostorima BiH, Like iDalmacije. To svako iole obrazovan, poznaje!!

    Pitajte narod Šumadije (Topole, G.Milanovca, Čačka,Valjeva i drugih gradova) kakva su im pamćenja o četnicima!!!

    Pitajte narod Topole, kakva su im pamćenja o Karađorđevićima!!!

    Nažalost, danas mi Šumadinci, nikako da dođemo do glasa i da nam se dozvoli da i mi nešto kažemo o srpstvu!!

    Narod koji je podigao dva srpska ustanka, narod koji je stvorio Srbiju, ne može da dođe do glasa, od braće iz bivših republika ( srpske braće koja su preplavila Srbiju)!! Tužna je to činjenica!! I nažalost, gospodine Topolj, u toj galami po Srbiji, gde Šumadinci nikako da dođu do glasa, prednjače Srbi iz Bosne, a posebno Srbi iz Hercegovine!!!
    Pitam se često, da li će trebati u Šumadiji ponovo dizati novi ustanak!!!I kako postati ravnopravan sa pridošlom braćom u zajedničkoj državi??

    Teško mi je što ovo moram da vam kažem, no izneto je činjenica!!!

    Poštovana Ksenija se neće svakako naljutiti, što se malo "prepucavamo" preko njenog bloga, jer je i ona (pola) gore naše list!! Pa nije za zgorega da se upozna i sa ovim dimenzijama međusrpskih odnosa!!!

    Pa i na kraju, rođena deca Draže Mihajlovića su bili PARTIZANI!!!!Kako vi kažete-kokošari!!!

    ОдговориИзбриши
  28. Анонимни господине.Немам обичај реплицирати нити препуцавати се али овај пут ћу то урадити и уједно последњи пут ове теме што се тиче.Величати Броза,гада на квадрат,ништарију исто је што величати Анту Павелића,Макса Лубурића,Јуру Францетића(је ли Вам познато презиме Францетић?Везује се за једног "финог и отменог господина" баш у Србији),затим Динка Шакића,Еугена Диду Кватерника,Рафаела Бобана,Андрију Артуковића и сав усташки олош који је клао Србе.Који су то рат четници изгубили од тих кокошара које величате?Медијски док је владао "драги друг Тито".Сремски фронт,то Вам је оличење величине Броза.Ту је изгинула српска младост низашта и без потребе.Само нека гину Срби.То је био циљ те ништарије,онда у току другог св.рата и послије кад је помоћу својих ескадрона смрти затирао српско сјеме баш као што је Стаљин убијао Русе.А сада да се вратим на Бориса Тадића.Кажете није уљудно.Јесте Ви гласали за њега?Ако јесте као Бога Вас молим немојте се тиме поносити.И један савјет да Вам дам.Ако сте га заокружили на гласачком листићу,отидите до цркве и тражите од Бога опроштај.Сперите са себе љагу колико толико.Не знате Ви ништа о Борису Тадићу.Учините то ако и нисте њега заокружили на изборима а ипак га поштујете као предсједника.Ја немам намјеру да цјеним ту ништарију.Има море разлога а један се од њих посебно издваја.Сазнајте ако не знате који је то разлог.Извињавао се Хрватима,никада није посјетио српска стратишта.Гдје је у српским селима Подриња?А у Сребреницу отишао да понижава Србију и РС.Што не каже коју о страдању сарајевских Срба?Гдје је био за вријеме проглашења фантомске независности тзв.државе Косово?У Румунији.Што није био са својим народом?Гдје је био кад је било 11 година од НАТО злочина?У Хрватској са Јосиповићем.Гдје су Срби из Хрватске.Могао би до сутра да Вам набрајам његове гријехове.Један дио гласачке машине у Србији не зна кога је изабрао за предсједника и због тога треба да се стиди.Ја имам право да кажем да је Тадић људска нула.Ко ће то да ми забрани?Колико Вама треба доказа за то?Памте се и партизански злочини господине.Јово Капичић Вам је оличење тих злочина.А Борис Тадић Вам је још гора верзија тог црногорског биједника-Јове Капичића.Што због породичне биографије мајке што због радног учинка који нам је познат.Осим ако нисте злонамјерни а то је онда друга димензија.И због таквих Срба(гласачке машине БТ )ја волим Русију више од Србије.Руси као народ вриједе бескрајно много.Колико један дио мог народа вриједи увјерио сам се.Борис Тадић и даље је шеф српске државе.Могао бих мирне душе да кажем-"Срам те било Србијо",али нећу због честитих Срба и Српкиња који се стиде тог људског олоша.Падаћете ви у несвијест у Србији када сазнате ко Вам је предсједник.Кад се открију све карте,када падне завјеса цензуре и кад се саопшти истина о том "господину".И дај Боже да се заврши на падању у несвијест.Да не буде падања у кому.Из коме повратка назад више нема.А онај ко се и неким чудом врати више никада неће бити исти.Срби који су гласали за БТ и сви који у Србији ћуте и не чине ништа да се разоткрије ко је тај човјек,никоме,запамтите никоме на овоме свијету немају право да приговарају ово и оно а нама у РС немају право да држе лекције.Кад он оде са власти па макар послије предсједник Србије био и црни Циганин е онда можемо да разговарамо.До тада по оној народној сиктер што даље то боље.Не схватите ово као увреду,само се ограђујем од бајке о БТ.Нећу због Ксеније да Вам наведем још једно презиме које иде уз име Борис и презиме Тадић.Овим окончавам расправу.Све најбоље господине.

    ОдговориИзбриши