уторак, 18. мај 2010.

Јеремић о глобалном, Чуркин о насушном





Најјачи утисак од одржане у понедељак седнице Савета безбедности УН, посвећене косовком питању, јесте необићна расподела улога у редовима присталица очувања територијалне целовитости Србије.


Уосталом, идемо редом. Вук Јеремић, који је заступао Србију на том скупу, много је и страствено говорио о томе како „долази време које више обећава", о томе да ће „мишљење Међународног суда правде створити прилику без преседана за постизање стратешког компромиса између Срба и Албанаца" и о томе да „ова година може бити година заједничког успеха".


А затим је узео реч стални руски представник у овом органу Виталиј Чуркин и лагано спустио на земљу целу причу. Изјавивши како је „Русија озбиљно забринута због компликоване ситуације која се формира на Косову", господин Чурким се дао у набрајање. Дакле, „незапажени остају многобројни случајеви приморавања косовских Срба на продају своје имовине и напуштање покрајине", констатује Чуркин. Затим, осврнувши се на стање српског културног наслеђа на Косову, руски амбасадор подвлачи: „Посебну забринутост изазива предаја косовској полицији функција заштите значајних објеката српског наслеђа коју спроводи НАТО, као и општа тенденција ка смањењу бројносто КФОР-а". Ништа мању забринутост Русије изазива и „демонтажа предајника српских мобилних оператера, као и намера Приштине да усвоји закон по којем српски грађани не би могли да уђу на Косово без пасоша".


Наизглед, све би требало да буде обрнуто - ипак се услови живота косовских Срба пре односе на ингеренције Јеремића, него Чуркина. Народ је наравно моментално одреаговао. „Па лако би Амери са нама - ми смо Косово већ дали, али не дају Руси" одазвао се на ситуацију један од интернет корисника на сајту „Политике".


Ипак, то је вероватно сувише радикално, јер за став који испољава Србија постоје одређени разлози. Први од њих је на самој површини - жеља да се уочи решења Међународног суда правде свету још једном покаже сва сила српске мирољубивости и конструктивности.
Други, онај далеко озбиљнији, редко се помиње. Ради се о томе да Србија не успева увек да одржи баланс у оној спољнополитичкој формули „и Косово, и Европа". На тај начин, Београд је својевремено направио искорак у працу евроинтеграција и пристао на предају дела УНМИК-ових овлашћења на Косову Европљанима. Управо из тих разлога, данас, када Еулекс ћутке прати демонтирање мобилних предајника и увођење међународне границе насред териториторије Србије, оштра критика на рачун европске мисије деловала би неозбиљно.


Али зато Русија нема никаквих разлога да ћути. „Попуштање приштинским властима, нереаговање од стране Еулекса наносе штету ауторитету ове мисије која фактички излази ван оквира неутралног статуса, који јој налаже њен мандат" - отворено је изјавио Виталиј Чуркин у Савету безбедности.


Речју, ако тако и даље буде кренуло ускоро нико сем њега неће ни помињати реалне, насушне поблеме косовских Срба.

5 коментара:

  1. Eh sto nije Rusija ovako izgledala devedesetih,nama se sve to i desilo zbog ruske krize

    ОдговориИзбриши
  2. Ако сам добро разумио овај Ваш текст Ксенија(мислим да јесам),Ви између редова написасте да су Руси већи Срби и од самих Срба.Не гријешите поштована Ксенија.Ја то тврдим одавно.Конац дјело краси.Прије него ћу послати коментар на Ваш блог,мало сам прелиставао биографије неких политичара у Србији.Србија се добро држи ко њом управља.Млади српски нараштај и један дио народа нема представу ко'је ко у Србији.Дабогда да све на добро изађе.А ако изађе,изаћиће захваљујући Русији.Гласачима у Србији залуђеним НАТО-ом,ЕУ и Америком Србији се не пише добро.Србија овакву власт и један дио свог слуђеног народа ничим није заслужила.А право да Вам кажем не би било лоше да Русија подсјети усијане главе у Србији ко'је ко у Србији.Учиниће велику услугу Србима(кажем Србима јер сви то нису у Србији).А ако и тада се ништа не догоди,е онда оваква каква је,Србија заслужује да нестане.

    ОдговориИзбриши
  3. У праву је Топољ, Србија се још добро држи ко је тамо на власти.

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман19. мај 2010. 22:12

    Поштована Ксенија,
    честитам Вам на одличном и истинитом коментару и запажању!! Сви ми то у Србији знамо, но никако да признамо!!!
    Захвални смо Русији у заштити националних интереса српског народа!! А наша власт, одавно се не бави националним интересима српског народа!!

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман20. мај 2010. 14:36

    Rosijo,pomagi!!!
    Oslobodi nas od ovih "nasih" spijuna!

    ОдговориИзбриши