среда, 8. април 2009.

ОСОБЕНОСТИ РЕГИОНАЛНЕ ПОЛИТИКЕ

Ових дана Хрватска и Албанија су постале пуноправне чланице НАТО. И прво што су урадиле у том својству – одлучиле су да покажу Србији ко је сад газда у региону. Премијери Хрватске и Албаније Иво Санадер и Сали Бериша, без отезања, директно на церемонији уприличној том догађају, изјашњавају се за придруживање Алијанси Босне и Херцеговине и Косова.
„Босна и Херцеговина има право на своју будућност у Алијанси“, истакао је Санадер, додавши да „Хрватска у потпуности подржава придруживање НАТО и Косова. Албански премијер, природно, подвлачи како се апсолутно слаже са Ивом Санадером.
Интересантно да је председник Хрватске Стипе Месић већ говорио да његова земља своје чланство у НАТО неће користити приликом решавања спорова са суседним земљама. За решавање спорова можда и неће, али зашто да се не искористи за наношење прецизног удара у болну тачку, као што је рецимо Косово? Све то, наравно, није ништа ново - сећате се октобарског тријумфа Вука Јеремића на генералној скупштини УН? Радост од пребацивања косовског питања у сферу права, а не политике, била је зачињена црногорским и македонским признавањем независности Косова.
И све се, узгред, дешава уз непрекидне разговоре о нормализацији односа у региону. Час црногорски председник Вујановић изражава жељу да се састане са својим српским колегом уз констатацију да су односи Београда и Подгорице у многим значајним областима веома сарджајни; час већ поменути Иво Сандер након посете Београду каже - „Имали смо тешку прошлост, али желимо да градимо другачију будућност“. Рече, и поче да гради ту будућност позивањем Косова у НАТО.
Нажалост, овај позив изражава нову реалност у којој се затекла Србија, наоружана само својом војном неутралношћу у окружењу НАТО- земаља.
Постоје и снаге које одавно сматрају да је овакав положај морално застарео. И ето, већ понека београдска издања, махом таблоиди, почињу да одрађују кампању увлачења Србије у НАТО. Објављују мишљења разних војних аналитичара и представника невладиних организација, као што је, рецимо, председник Атлантског савеза Србије Владан Живуловић. Главан теза свих наступа је – након ступања Хрватске и Албаније у НАТО неутралност Србије постаје неодржива, све земље су пре Европске уније прошле кроз НАТО.
Неки медији, попут Б-92 раде перфидније, привлачећи министра одбране, који отворено каже: 1999. година не може бити препрека за зближавање, јер би у противном то требале бити и 1941., и 1389. година. Односно, прогутали смо Косовску битку, напад фашистичке Немачке, па можемо и НАТО- бомбардовање.
Шутановац подвлачи да одлуку о ступању Србије у НАТО морају донети елите и грађани. Одмах на памет пада председник Борис Тадић који је више пута говорио да понекад политичар мора да доноси одлуке упркос вољи народа, али за његово добро.
Чиме и како ће се ова кампања коју истовремено воде и споља и изнутра завршти - показаће време. Али чињеница је да је она почела. Притисак ће расти сваким даном, биће ангажовани и други унутрашњи, регионални и светски ресурси.
Али постоји у овој причи једна не баш упадљива на први поглед финеса. Финеса коју јако добро виде они који гурају Србију у НАТО – у Алијансу ће Србија и Косово ући одвојено. Све сумње на ту тему већ су развејали хрватски и албански суседи Србије. И надаље ова два питања - ступање у НАТО и признавање Косова – више неће моћи да се разматрају одвојено.

20 коментара:

  1. Извињавам се што је мојом грешком коментар на овај текст Ксеније Тошић придодат њеном претходном тексту. Надам се да ће администратор успети да га пребаци на адекватно место. Хвала.

    ОдговориИзбриши
  2. Ево Мирјана, лично пребацујем ваш коментар на - како ми се чини - право место.
    Мирјана је рекао...
    Ништа ново!
    Још од Кримског рата и залагања Русије за своју православну браћу на Блиском истоку Западна политика заузима према Русији отворено непријатељски став.Наставак је, да подсетим,Западна политика на Балкану, која омета ослобађање православних народа од отоманске тираније,играјући на турску и албанску карту. Када после славних победа код Плевне и Шипке православна војска дође до Сан Стефана,предграђа некадашњег Констанипоља на Западу су сва звона позвала на узбуну. Брже боље се сазива Берлински конгрес(1878) и ратне победе ослободилачке руске војске бивају за дипломатским столом обеснажене. Беч и Лондон стварају тзв. Албанску лигу, "великодушно" признају независност балканским државама, мећу којима и Србији, везујући је разним обавезама за своје интересе. Крајњи циљ је, међутим ,остао исти - спречити Русију да добије несметан излаз на Босфор и Дарданеле, одузети јој геостратешкии кључ њеног дома. Не дозволити јој излазак на топла мора до којих ће им Срби, по хабсбуршком стереотипу, послужити као коњовоци!
    У Србију је 2000. на власт доведена марионетска гарнитура са Запада. Постављено је луткарско позориште и народ гледа како се Динкић бори свим силама да онемогићи гасни споразум Србије са Русијим. Посредством окупационих медија заведени део народа мисли да се он бори за српске, а не за интересе својих Западних налогодаваца. Инвеститор Ротшилд, пројектант Бжежински и агент Сорош, ни њему, ни Тадићу никада неће опростити ову изгубљену битку у Србији.
    "Рат", се, међутим, наставља. НАТО заокруживање Русјије иде даље и у "стој" се уводе Хрвати и Албанци, који позивају БиХ и Косово да им се придруже.
    Због нарушеног поверења у самој Србији из игре се већ избацују Тадић и Динкић, а уводе Шутановац и Живуловић (то је право презиме господина, сина Жике Живуловића,званог Серафим, превејаног масона који је већ преко НАТО покушао велику превару са имовином у власништву Војске Србије,па га је у томе спречила Коштуничина влада).
    Још пре Балканских ратова је Константин Леонтјев добронамерно опомињао Русију и питао је : "неће ли њени орлови залуд прелетати Дунав, да би касније, у слободи, Срби и Бугари излегали пилиће европског либерализма"!
    Данашња мудра руска дипломатија сигурно не превиђа ово упозорење и прави јасну разлику између марионетске политичке гарнитуре и стварног расположења српског народа и српско-руског виталног интереса. Уосталом НАТО се још није инсталирао физички на Копаонику.

    08.04.2009. 18.56

    ОдговориИзбриши
  3. И још једном хвала на подсећању да сам погрешила са презименом оног атлантисте - грешка у преводу, јер у повоју су сви моји текстови написани на руском језику (да разумеју и моји руководиоци шта и о чеми пишем), па их тех онда преводим на српски. И ту се дешава да се омакне нека грешка. Рачунам и даље на вас.

    ОдговориИзбриши
  4. Као што се ових дана јасно види једини циљ *нове* Обамине политике је да избори предах ради консолидације своје привреде како би његов *дранг нах хестен* бијо успешнији од Бушовог. Акција на широком потезу од пријема Албаније и Хрватске у НАТО до пријема Молдавије у Румунију указује на шаблон који је довео до пада Берлинског зида и СССР-а. Поздрављам мере господина Путина ослонцем на сопствене снаге у заокруживању циклуса производње – боље да сад боли мало него касније много. Неопходно је истрајати у јачању улоге ОУН, јачању система одбране РФ и помоћи све земље које су угрожене од САД укључујући и Србију – као што је рађено до Лондонског састанка. Од дефинитивног уништења Србије запад неће одустати била она ван или унутра НАТО-а и Европске Уније, али ће све ићи знатно болније по нас ако приступимо тим савезима, а ко је за то паре примијо у Београду да му се деца тако окористе какво добро чини.

    ОдговориИзбриши
  5. setite se da su nas neki "spasavali" i 27. marta, 1941. pa sad znamo da bje bolje da to nisu..
    Stetite se da su nas 24. marta 1999. amerikanci "spasavaali" da ne uništimo UČK... setimo se da danas Ksenija Tošić hoće da nas spasava od NATO pakta.
    Hoće li srbi nekad znati šta im valja činiti?

    P.S.
    A Rusija bi nam ponekat mogla malo namignuti...

    Lep pozdrav iz belog grada!!!

    ОдговориИзбриши
  6. Гајо, можете мислити како би реаговала либерална јавност Србије да Русија почне да намигује? Ту хистерију на тему "мешања у унутрашње ствари Србије" моја психа не би поднела.
    А што се тиче спасавања Србије од НАТО-а... Није ми то циљ, пре ће бити да покушавам да дозовем савести оне који су тако кратке памети.
    Можда зато што нико од њима блиских људи није у том паклу стадао. А мени је пола мојих новосадских пријатеља и рођака болесно - рак вам у тим крајевима дође ко кијавица.

    ОдговориИзбриши
  7. Учлањењем Албаније и Хрватксе, НАТО окупља војску за напад на Русију. Мислим да САД сада има по прилично топовског меса. Русији саветујем да се не обазире на слаткоречивост Барака Обаме, него да приступи јачању своје одбранбеме моћи, а такође да припреми снаге за брза дејства ван граница Русије. Иако у Србији видим офанзиву НАТО плаћеника, то осећам да Русија тихо ради да се процеси у Србији и на Балкану окрену у њену корист и у корист српског народа, што би за Србију било добро. Руска дипломатија води мудре потезе. Мислим да ће на дуге стазе она дати добре резултате. Оног момента када руска дипломатије процени да је потребно ”намигивати”, будите уверени у то да ће се и то десити. Тачка прелома је био гасни споразум. Прве резултате очекујем већ на следећим изборима. Још једном да напоменем да би барем једна ТВ станица брзо растерала либералне ветрове у Србији, који отворено раде за оне од чијих бомби са осиромашеним уранијумом умире становништво Србије. Радостан сам због тога што руска дипломатија разликује ставове које има Влада Србије према Русији, од српског народа. Тај исти народ је преварен на изборима, тако што су се неке партије приклониле НАТО партијама, а пре избора су се залагале за нешто сасвим друго. ”Ћераћемо се још....”

    ОдговориИзбриши
  8. Има ту много тога интересантно. Пре свега треба се вратити на једну доста поминјану кнјигу. Семјуел Хантингтон - Сукоб цивилиѕација....можда је наслов и претенциозан али садржај свакако није. Ко је буде читао схватиће о чему се ради. Но свакако треба истаћи да је аутор добио титулу сера и да је врсни геоплитичар полирколог и шта би све могао бити..кажем то у односу на мултидициплинарни приступ који у својим изчаањима има. Да скратим: она напомиње да Србија и православни Срби нису део Европске западна културе и да тако неће ни моћи никада то ни да постану! исто тако предвиђа да Украјина не може да буде никада цела примљена у НАТО и ЕУ већ само њен најзападанији и нали део. Линија цепања се по њему може подцртати резултатима још првих извора између Крачука и Кучме... једностано већи део иде у зону припданости Правслованом цивилизацијском простору... Исто важи и за Босну и Херцеговину ..где је Република Српска спорна... засита има ту много тога... На питања како је Грчка одна постала члан ...каже да је у питању дуока укорењеност Европске културе у стару Грчку ..па би било болно и тешко одбацити земљу одакле се црпи сва филозофска и духовна и демократска мисао Западне цивилазације... једностано су то само чињенице за овог аутора.. Тако мени све ово делује јако јадно у Србији... То је све замајавање и покушај да се она још распарча...пазите..не сумњам да би се исто то требало у нечијим главама да спроведе и на Русији..слични су нам меналитети...мане ...врлине...системи...култура....и онда смо ми одличан експериментални организам за тако штошта... Но јасно је да то актуелна власт у Русији неће и не може...и на крају НЕ УМЕ да дозволи...хехех.. што се тиче НАТО интеграција...то је врђење здраве интелигенције... То да се заборави да је неко бомбардовао земљу и људе против свих постојећих међународних закона...убио или ранио толко становништво и да т нема везе..то је блесно... и еко ће то покушати.. Како спречити.. ја лично желим да верујем...умем да мислим и сматрам да то мора...и да ваљда то неко ради...Рсија мора после пажљивог праћња изборног процеса у Украјини који следе да још пажљивије пропрати шта ће се дешавати на следећим изборма у србији.. Једнсотавно мора да има нека политика коју ће Русија подржавати... Мора да то високи званичници њени кажу..доста је било репуштања логици и случајности.. Не мора да подрже никакву странку али врсту политике да..и да се коначно појаве странке на сцени Србије које ће то пдржати.. Ако није мешање подршка представника ЕУ пред изборе у Србији проевроспким струјама ...Зашто би било мешање у унутрашње стваи подршка Проруским струјама...но не мора то чак бти ни тако назано...будимо паметни...подршка неким врстама политике..НА ПРМЕР ПОДРШКА СТРАНКАМА КОЈЕ ТРАЖЕ НЕУТРЛНОСТ СРБИЈЕ...сасвим довољно да то уради... Јалично до сада нисам био активан у политци али то не значи да ћу више седети скрштених руку..ако може бит Тадић председник ..могу и ја... Ја имам шкоел довоњно..дкторат чак..радног исксутва доста...и поштен сам...све што он нема.. Па видимо се на изборима следећим..надам се у овим условима...хехехех

    Ксенија, уједно треба урадити следеће ствари...мора се покренути један Руски канал са програмом на Руском..са титлом на српском...да се шири утицај језички и културни...То није скупо а биће делотворно...нека канал буде смештен у Србији на кабловској а гледаће га у Црног гори..Макдонији..Босни и хрецоговини..

    да се ту приказују филмови Руски ..да гостују гост из Русије у толк емисијама...биће јако гледано.. Спреман сам и ту да се ангажујем...

    Да се направи невалдина организација да крене да прикупља потписе пмладине и грађана Србије да премсијер и председник Русије посете Србију... и Косово ..да обиђу како се одвијају радови на обнови манастира Српских које плаћа Русијеа... И да уз пут посете мој град...Краљево...то јест два настарија манастира који су клевка Срспке државности..Жича и Стденица... оснваних у 11 веку.... Спреман сам да гарантујем да ће уз добр рекламу и приступ бити прикупљено 2 милиона потписа...Смема да се кладим... Па да онда ... видимо ко ће и како гласати и за кога и за шта... ДА СЕ РАЗУМЕМО...ЈА САМ ДА СРБИЈА ГЛАСА ЗА СЕБЕ..А ТО ЈЕ УЈЕДНО..КАДА СРБИЈА ГЛАСА ЗА СЕБЕ И ГЛАС ЗА РСИЈУ...ЈЕР И КАДА ЈЕ РУСИЈА ИЗГЛАСАЛА СЕБЕ...ИЗГЛАСАЛА ЈЕ И СРБИЈУ..ВИД СЕ..

    Миланко

    ОдговориИзбриши
  9. За све истомишљенике ..не само моеј наравно...видимо се у Рсуком дому у Београду...ја идем у петак... Биће међународни округли сто са темом СПОЉНА ПОЛИТИКА САВРЕМЕНЕ РУСИЈЕ...организује МИП Русије Амбасада Русије и Руски дом...

    Ксенија...можда да увек мало на сајту прпратите активности Руског дома у Београду...само као идеја...

    миланко

    ОдговориИзбриши
  10. ”На питања како је Грчка одна постала члан ...каже да је у питању дуока укорењеност Европске културе у стару Грчку ..па би било болно и тешко одбацити земљу одакле се црпи сва филозофска и духовна и демократска мисао Западне цивилазације”

    Милане, не заборавите да Грци славе Божић 25.12. а то говори о томе да су они унијати а не чисти православци. То је један од разлога да су и примљени у ЕУ. То исто се ради и са Црном Гором која ће бити примљена у ЕУ јер су неки Срби из Црне Горе прешли у Католике и признали Папу за поглавара. Исти услови се постављају и пред Србију. Србија и Русија заједно својом духовном снагом се могу одбранити од немани 21. века!

    ОдговориИзбриши
  11. За Милана :
    Недавно преминули геополитички аналитичар Самјуел Хантингтон, иначе за живота близак обавештајним структурама САД, подметнуо је интелектуалној јавности широко прихваћену тезу
    о "сукобу цивилизација", којом он тумачи све буре и потресе у свету.
    Та теза пада већ на првом питању које гласи : како је могуће да Русија, Кина и Индија не да нису у сукобу,већ плодно сарађују,иако се ради о три посебне и различите цивилизације?
    Одговор је једноставан : где год Американци нису успели да наметну свој утицај тамо и нема сукоба.
    Идемо даље : по Хантингтону Русија, правослацне земље, Албанија и Турска налазе се изван граница западне цивилизације. Ако је то тако како су онда Бугарска и Румунија примљене у НАТО и ЕУ, а ових дана и Албанија у НАТО. Узгред, ЕУ и НАТО не затварају врата ни пред Украјином, а ни пред Грузијом?
    Одговор је опет једноставан : никакав цивилизацијски, већ огољени антируски критериј обезбеђује чланство у овом "ексклузивном" друштву западне цивилизације!
    Зашто САД на све могуће начине намећу Турску ЕУ , пошто су је већ примили у НАТО, а Хантингтон тврди да она не припада западној цивилизацији?
    Одговор је опет једноставан : антируски критериј и прастара западна тежња да се Русија одбаци од топлих мора. Да јој се отму кључеви од њеног дома, како се сликовито изразио још Бизмарк.
    Пред крај живота Хантингтон се и сам одрекао своје тезе о сукобу цивилизација, али тек пошто су га темељно прочитали и прочешљали руски филозоф и социолог Александар Панарин и српски православни мислилац Марко С. Марковић, који као емигрант живи у Француској.
    Запад је лансирао, а данас би се то рекло спиновао, бројне лажне пророке, мислиоце и квазихуманисте који су својом "високоумном" еквилибристиком скретали пажњу са запањујућег егзактног податка да су САД од 1945-1990 водиле
    230 ратова у свету. Хантингтон је само један од њих и не најопаснији, пошто је још за живота демаскиран, те тако није произвео ни теже последице.
    Много је опсанији, рецимо, један Карл Попер са својим "Отвореним друштвом", кога се као практичног програма за изазивање пучевава,побуна и државних удара докопао берзански шпекулант, агент и "велики мештар свију хуља" - Сорош. (Узгред, да није можда у Молдавији ових дана на сцени сукоб цивилизација?)
    Добро плаћене западне пропагандисте типа Фукојаме и његов "Крај историје" , или његову бестидну тезу о pax americana, излишно је и коментарисати, како не бих загушивала Ксенијин блог.
    Зато само помињем Левиа,Гликсмана,Силвију Матон...када се већ комплетна менажерија слуга америчког ратоборног империјализма не може ни побројати.

    ОдговориИзбриши
  12. milan ili milanko.. kako vam se svidja9. април 2009. 20:41

    Mirjana....naravno znam i citao sam i imam i Otvoreno drustvo...i Kraj istorije...I znam ko je Gliksman... i Levi... i znam ko je Soros-kod njega i nema mnogo za procitat da bi se shvatilo ko je-spekulant obican...placenik
    ... Ali se necu sloziti sa vama ni po jednom drugom pitanju... idemo redom:

    1. KAZETE-CITIRAM:

    govorite o tezi "sukoba civilizacija" ....
    "Та теза пада већ на првом питању које гласи : како је могуће да Русија, Кина и Индија не да нису у сукобу,већ плодно сарађују,иако се ради о три посебне и различите цивилизације?
    Одговор је једноставан : где год Американци нису успели да наметну свој утицај тамо и нема сукоба.

    ODGOVOR: Odkale vam uopste ideja o sukobu ove tri civilizacije...to niko nikada nije rekao!!!! Pogotovu ne hantington...jste li vi uopste citali tu knjigu ili ste tyo uradili davno...jako davno... To jednostavno nije tacno...NIKADA NIGDE TO NIJE NAPISAO..naprotiv...te tri civilizacije je naveo kao medjusobno sa malim razlikama i izmedju njih gotovo da nema nkakvih otvorenih pitanja...

    Nije hantington pisao o sukobu civilizacija kao o KUP SISTEMU...Gde ce sve civilizacije da ratuju jedna sa drugom... Svasta sa vama!!! Stvarno svasta... A da ste citali tu knjigu znali bi ste da je na kraju nje napravio i po njemu jedan od scenarija pocetka treceg rata...i kao sto znate ili ne znate...Tu se predvideo sukob koji izbija izmedju KINE i SAD-ava... i Rusija nije u njemu...

    2. VI KAZETE - CITIRAM: Идемо даље : по Хантингтону Русија, правослацне земље, Албанија и Турска налазе се изван граница западне цивилизације. Ако је то тако како су онда Бугарска и Румунија примљене у НАТО и ЕУ, а ових дана и Албанија у НАТО. Узгред, ЕУ и НАТО не затварају врата ни пред Украјином, а ни пред Грузијом?

    Prvo, nije jedini kriterijum pripadnosti pravolsavnoj religiji da bi ste se smatrali delom pravsolavnog kulturnog prostora... Pa tako Rumunija jeste pravoslavna ali je zemlja koja ima duboko ukorenjenu romasnku kulturu...znate i da je upucena jezicki na frankofonskim i romasnkim zemljama..pa je tako dacija slicna renou...i to odavno... i daleko je od slovesnkog duha... a i od Ruske kulture.. pa onda ne zaboravi da su Rumuni napali SSSR sa Nemcima... Ne zaboravi ni da je Bugraska iako pravoslavna... vrlo malo slovenska...vecim delom je azisjka...ali ima tu jos jedna stvar...prati malo gasovod...kako je prelomila Bugarska...za Juzni tok..jeste Putin tu ucestvovao svoms nagom..ali mislis da se neko odusevljava tom odlukom Bugarske na zapadu i NATOu... a osim toga...mislis da je nesto to clansytvo Bugarskoj i Rumiji pomoglo ..da zive mnogo bolje ..da se osecaju ravnopravnim u clanstvu...mislis da je mrznja i neprijateljstvo prema Rusiji eliko...aha.. Oni su treci red u EU i NATOu.. a osim toga... proprati sta je pre neki dan rekao ministar spoljnih poslova Rusije za Bugarsku...

    I naravno..odakle vam ideja da je hantington sa svojom tezom 100 posto u pravu...naravno..svaka takva smela teza mora imati i pogreske... A vi mi tako nastupate sa 100 posto da ste u pravu da je to strasno..Ima jedna prica iz Talmuda koja kaze....Ako vam neko kaze da je mozda u pravu...verujete mu 100 posto..ako vam kaze da je u pravu 75%...bydite pazljivi sa tim covekom...ako vam kaze da je 99 posto u pravu...cuvajte se tog coveka...ako vam kaze da je 100 posto u pravu...Bezite od njega...to je gadan podlac... Naravno..to kazme samo kao jednu interesantnu premisu..

    Pred Ukrajinom se ne zaztvaraju vrata NATOa i EU....naravno... pa rekoh Vam da je to i hantington rekao..ali da ce to moci samo deo...Pa zar ne vidite ili necete da vidite tu ostru podelu u Ukrajini...naravno... Gruzija jeste kandidat za NATO..ali ne i za EU..pobogu odakle vam to uopste... Bas i vidim da ce to tako lako ici...

    3.KAZETE....Зашто САД на све могуће начине намећу Турску ЕУ , пошто су је већ примили у НАТО, а Хантингтон тврди да она не припада западној цивилизацији?
    Одговор је опет једноставан : антируски критериј и прастара западна тежња да се Русија одбаци од топлих мора. Да јој се отму кључеви од њеног дома, како се сликовито изразио још Бизмарк...

    ODOGOVOR.. Pa mislite da ce biti...pa nece...naravno da nece biti u EU..kao ni mi...i dalje to tvrdim... To jeste za zamajavanje...i drzanje na uzdi te velike zemlje..ne kazem da nije Turska neprijatelj Rusije..pa Putin je prvi Ruski vladar koji je posetio Tursku za 500 godina zanjih!!!!

    A to o tplim morima..pa cemu ta prica na sajtu Kasenije..pa to je teza od pre mnogo vekova...i toliko je ponavljanja...

    Nema tu price o kljucevima... kljucevi su kod Turske jos od pada carigrada...i ne zaboravi..Turska je imala celo crno more... Rusija se izborila i na njega da izadje nekako...i to je trajalo vekovima.. A kljuceva neka kod Turske...nije ni to najvaznije..pitanje je koliko ce ta vrata biti vazna u vekovima pred nama...

    4.KAZETE...Пред крај живота Хантингтон се и сам одрекао своје тезе о сукобу цивилизација, али тек пошто су га темељно прочитали и прочешљали руски филозоф и социолог Александар Панарин и српски православни мислилац Марко С. Марковић, који као емигрант живи у Француској.
    Запад је лансирао, а данас би се то рекло спиновао, бројне лажне пророке, мислиоце и квазихуманисте који су својом "високоумном" еквилибристиком скретали пажњу са запањујућег егзактног податка да су САД од 1945-1990 водиле

    Pobogu...zar ti verujes da se on odrekao svoje teze sto su ga citala dvojica autora...pobogu...ne budi tako pristrasna...smesno je...sta mislis ko je sve citao njegovu knjigu i kritikovao je ovako ili onako...pa sta...to ga kao nateralo da promenis tav...ne...Nego je covek kroz vreme neke stvari domislio a neke je vreme uputilo na druge koloseke..Pa kucu kada napravis pa posle 5 godina je niko ne bi nparavio isto..nesto bi izmenio..a kamo li kada se bavis predpsotavkama...

    Pazi tezu svoju...jel verujete sta pisete.. Neko nekome spinuje mnoge lazne ko zna sta i kakve autore..a citav svet se sastoji od takvi naivnih ljudi pa oni to citaju pa ne vide kako je SAD vodila 230 ratova... Prvo zar ima iko na ovom svetu da to ne zna...pa na googlo to da potrazis videces da u ZAPADNIM MEDIJIMA IMAS NA MILIONE referenci za to...pa sta... Neko ce bas da se zbuni i cita to a zaboravi na ratove..mislim stvarno...bez komentara...

    Jel ti mozda i ceo opus Naoma Comskog kvazi intelektualni i prevarantski... mozda tebi i jeste... Zapamti..ima u svim narodima postene intelektualne elite...uvek ima...i to je nada covecanstva...i tkve postujem ko god da su...

    Dakle teza vam je super... neko organizuje ogroman broj ljudi da pisu svasta da se ne bi neko setio da je amerika vodila 230 ratova...Umrecu od smeha... kaa da to nije notorna cinjenica...pobogu...

    5. Molim vas ..ne karikirajte Popera... on prica svoju pricu o demokrtaiji i svoje vidjenje pa sta... to je samo jedno misljenje kao i Hantingtonovo...kao i Leontejveo..Solovjevo...ili Dostojevskog...ili na primer Vase...

    Odakle vam ideja za sukob civilizacija u Moldaviji... pobogu... vi ste sada celu knjigu poceli da primenjujete na svako moguce mesto u vsetu..pa to sam autor hantington nije uradio..nije ni pomenuo Moldaviju...a zasto je vi onda pominjete u tom pezorativnom znacenju...svaka teorija ima svoje ralzoge za i protiv...i nema savrsene..takve su jako jako retke i one se smatraju temeljima nauke.. To valjda znate...

    tamo je nesto na sveni sto se vidi iz avona..ali ne zaboravi da tamo ima Pridnjestrovlje i da nije laka situacija ni u zemlji ni u okruzenju te zemlje... A da je nokm odgovaralo da udje na to trziste..ljudi robe...sirovina....to svakako da... Ali u kontekstu sukoba civilizacija pomenuti Moldaviju sa tako smesnim i cinicnim pitanjem da li je to sukob civilizacije...to je pomalo de gute... Jer to ste vi sami i postavili i rekli..a niti ja niti hantington niti iko... Imate pravo da pricate sami sa sobom...ali ne ovde...ovde treba da sukobljavamo duh ideje nase vase tudje..ali samo na osnovu izrecenog...

    6. Fukojama...pa niko njega ne uzima za ozbiljno sada ni na zapadu....i jako je kratko trajao...i bio lepo prodan...ON JE U TO VEROVAO...ali je promasio kao i mnogi pre...pa sta...necemo ga zato nazvati ni sljamom ni placenikom..to je bolesno.. ili reci da mu je bestidna teza...PA TO JE BOLESNO...To je dovratno..i tako nikada ne treba govriti..Malo postovanja pobogu..i prema sebi i drugima...i njihovim stavovima i interesima..AINACE CETE POSTATI ISTO STO I TI PROTIV KOJIH STE..Zamislite da se gospodin Putin ponasao kao Bus..mislite da bi bio tako postovan u svetu i svojoj zemlji...naravno da ne bi...On se ponasao i ponasa shodno svojim uverenjima i principima..uzimajuci u obzir svaciji stav i interes..pre svega legitimni i na temelju prava...Zar to nije temelj svega..pa i oporavka Rusije i napretka....
    ... Kada pljujete sve politikologe i geopliticare sa zapada...To bi isto bilo kao da sada neko Aleksandra Dugina nazove Ruskim placenikom koji gura svakakve ideje proruske geopoliticke... Ali to niko ne govori i ne napada ga..On covek lepo kritikuje sve zapadne geopliticare...kojima priznaje i da su zasnovali tu naucnu disciplinu...i ne naziva ih kvazi strucnjacima niti placenicima niti prevarantima...Sto je i normalno... Sva radi svoj posao.. Uzgred budi receno..Aleksandru Duginu niko ne moze osporiti sikrenost i ruski stav..ali se on bas dobrim delom odlicno slaze sa mnogim stavovima Vama mrskog Hantingtona...Mozda je za vas A.Dugin zbog toga naivan, ili je i on deo tima sa zapada.... Naravno da nije, on covek samo uzima fakte u obzir i to je to...

    7.KAZETE...комплетна менажерија слуга америчког ратоборног империјализма не може ни побројати... To necu ni da komentarisem... Postujte ljude kakvi god da su...Vi ste intelktualac... zamislite da trebate sa njima da se sretnete..sa tim ljudima i da sa njima diskutujete...na primer..negde javno pred mnogo ljudi...da iznesete vas stav... Pa zar bi ste im rekli da su menadzerija i sluge... Pobogu..zar tu posle ima dijaloga...naravno da nema i tu je kraj..a kada prestane dijalog...sta ostaje... Zato vas molim da pricate o tim ljudima sa postovanjem kao da su tu...i kao sto bi ste ih sve oslovljavali da da sa njima diskutujete javno i uzivo i pred javnoscu...JER UPAMTITE..OVO MESTO JE JAVNO...I TO JE MESTO KOJE UREDJUJE I VODI NEKO KO RADI ZA JEDNU MEDIJSKU KUCU KOJU PLACA RUSKA FEDERACIJA...MOLIM VAS ..POSTUJTE MAKAR TU CINJENICU...PA ZBOG TOGA NE GOVORITE TAKO O LJUDIMA KOJI VAM SMETAJU SAMO ZATO STO VAMA NISU BLISKI...JEDNOSTAVNO NIJE U REDU... POSTUJTE SVE SA KOJIMA DISKUTUJETE...JER ARISTORKATSKI JE RECI STAV JAVNO..A JOS JE VECI SUPEH POSTOVATI I SVOG NAJVECEG NEPRIJATELJA... TO VAS JACA.. Junastvo je kada si sposoban da sebe sacuvas od rrugih..a cojstvo kada civas druge, narocito slabije...kada ih cuvas od sebe.. Rusija je zato postala sada jaka...ne zato sto je silna samo da zastiti sebe od drugih...nego sto stiti druge od sebe...koji su slabiji...To je pokazala i na Gruziji skorije... Pozdrav Kseniji...i zivinjenje za ovako dug teskt..
    A VAMA POSTOVANA MARIJA SE IZVINJAVAM STO SAM MOZDA NEGDE POGRESIO U KUCANJU ILI STO SAM NEGDE MOZDA PERSIRAO A NEGDE TO ISPUSTIO...NEMAM VREMENA BAS A HTEO SAM DA VAM ODGOVORIM NA VASE TEZE I ZINESEM SVOJE..PUNO POZDRAVA SVIMA

    ОдговориИзбриши
  13. milan ili milanko9. април 2009. 20:47

    Dragi Nenade,

    slazem se sa vasim stavom o Grckoj i Bozicu... no budimo ipak realni...Grci su mnogo blizi pravoslavlju i to sto ne slave Bozic kao mi nije i ne treba biti kljucno da ih ne prihvatamo..osim toga..oni se sami osecaju mnogo blize nama nego katolicima...znate to i sami...siguran sam... Sto se tice crne gore... znate is ami da to tesko ide jako..i to je samo pokusaj...videcete..a nije prvi put da se pokusava... Bice i to uredu...ne bosjte se..ne treba u vsemu tome videti problem... Srodnost je vazna u duhovnom smilsu..kulturnom..mentalnom.. Pazite...taj Julijasnki kalendar je napravio Julije Cezar...nesto ne verujem da je on mnogo vazan za duhovnost i nas i Rusa...cak je bio i mnogobozac.... ali eto.. ako je to nametnuo zivot i istorija... pzodrav na komentaru nenade i uvek recite svoj stav..prija zanti da vas neko cita i misli.. pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  14. За Милана, или Миланка,
    Није пристојно ословљавати било кога погрешним именом, а сам се крити иза два различита назива, или псеудонима. Ем је неваспитано, ем указује на погубно удвајање личности.
    Милане, или Миланко,
    Стил - то је човек.
    Аргументација - његова логика.
    Нервоза - то је знак његове немоћи.
    Гнев - то је душевна грозница.
    Ојађеност - његова ментална исказница.
    Гордост - смртни грех.
    Просто Вам било од мене.
    А помоћ вам од Бога.

    ОдговориИзбриши
  15. Драга Ксенија,
    Имала сам најчистију намеру да својим јављањем допринесем квалитету Вашег блога.
    Принуђена сам, међутим, да Вам се јавим са друге интернет адресе пошто је моја конекција оборена.
    Све је ово већ виђено, а падам у непријатну сумњу да сам и већ поменутог удвојеног и мултипликованог лика са именима Милан, Миланко већ сусретала у опскурним мисијама на разним интернет страницама у Србији.
    Драга Ксенија, подсетићу Вас на званичну информацију по којој су припадници српског МУП-а открили и истражним органима у Америци пријавили случај једног свештеника педофила на основу чега је исти у Америци ухапшен. Паметна сте и племенита особа па ће Вам бити лако да схватите и прихватите моје одустајање од јављања на Ваш блог.
    Желим Вам личну срећу и професионални успех.
    Живела Русија!

    ОдговориИзбриши
  16. Свима хвала на дискусији. За Мирјану - биће ми јако жао ако заиста напустите овај блог, јер сам га и замишљала као место за размену мишљења. Ваше ће нам јако недостајати.

    ОдговориИзбриши
  17. Milan ili Milanko... kao kada bi vas zvali Mira ili Mirana...nikakvo skrvanje nije u pitanju10. април 2009. 13:31

    Za Mirjanu,

    ja se izvinjavam ako sam Vas uvredio bilo kojom svojom recju ili stavom. Ako sam pogresio ime ili nacin obracanja- izvinjavam Vam se javno i pred svima! Ja sam se na kraju komentara i ogradio da znam da sam izgresio i slovno i po imenu i nacinu obracanju... Iz prostog razloga sto sam otkucao na brzinu svoj komenatar a nisam bas pri tolikom vremenu da mogu i da sve to citam...sredjujem i proveravam pre slanja... I evo Vam se izvinjavam javno..

    Meni je naprotiv vrlo vrlo drago da zajedno sa Vama komentarisem desavanju u nasem drustvu, i to pre svega jer vidim da ste obrazovani elokventni inteligentni nacitani ... i zato mi i jeste zadovoljstvo bilo da zajedno brusimo sopstvene argumente... Te Vas ovom prlikom MOLIM da ne napustate ovaj blog..Ako nista, ynajte da ste potrebni drugima i ostalima, ako vec ne zelite da sa mnom govorite. mada je meni bilon pravo zadovljstvo sa vama pricati. Ali zaista!...

    Ja Vas nicim nisam zeleo uvrediti povredti diskreditvati etketirati....Ja sam navodio i citirao svaku vasu rec i iznosio svoje misljenje.To je samo MOJE msljenje...To nikako ne znaci da sam ja i u jednom slucaju u pravu! To ne znaci ni da je ista od toga sto ja kazem tacno! I ko je arbitar za to da odluci ciji fakti i argmenti su jaci! Moji sigurno ne. Neka to ostali procene....

    I da znate...svako ko toliko voli Rusiju je za mene prijatelj. I ja Vas samo tako mogu osloljaati.

    Sto se tice komenatar da sam ja neko ko sprovodi opskurne misije - na sajtovima po Srbiji - kako kazete - to Vas odmah pozivam da to prijavite organima MUPA odmah - ko god da je - jer ja ne znam o cemu Vi govorite! Ali bilo sta - sto je Vama sumnjivo - a inteligentna ste osoba - u to nema sumnje - sigurno yavredjuej ispitvanje i paznju odgovarajucih sluzbi! Ako to ne uradite - i vi cete se osecati odgovornim i saucesnikom necega sto je kako vi kazete opskurno!

    Puno Vas pozdravljam i jos jednom molim da ostanete jer ovaj blog bez Vas nece biti isti - bar za mene!

    Ujedno vas pozivam, ako zelite - i ako ce vas to smiriti da ne reagujete ovako emotivno - i da me mozete i licno kontaktirati, proveriti i ako treba upoznate! Eto, javno Vam nudim izvinjenje i svoje kompletno poverenje - pa sami odlucite!

    ОдговориИзбриши
  18. Александар Б10. април 2009. 14:19

    Поштована Ксенија,
    Цитираћу Вам једно мишљење са интернет форума СРПСКИ НАЦИОНАЛИСТИ које у потпуности дефинише смисао поменутог догађаја и које бих готово без било каквих измена усвојио као своје.
    Цитат:

    "Данас је "deseti travnja", дан установљења наказне НДХ, прилика да у склопу ове теме се подсетимо на поновно окупљање оних истих протува и цивилизацијског дефекта, на почетку 21. века које су под заставом Антихриста 1941. године кренуле пут Истока, на Велику Русију.

    Данас, са ове временске дистанце, сасвим је јасно да историјски опис узрока настанка Четвртог Рајха и његов каснији сукоб са тзв. Савезницима је велика обмана и историјска лаж!
    Четврти Рајх је планирано англосаксонско копиле које се отргло контроли и изродило у монструма који је уместо планираној мети Русији, запретио оцеубиством и своме творцу, лихварском и поквареном Западу. Као последица таквог преокрета, нужно је били извршити чедоморство и створити новог монструма, овога пута под именом НАТО!

    За прљави посао плаћених убица одабирају се најгори, најнеморалнији и цивилизацијски отпад.
    Из те чињенице произилази одговор не случајног избора Усташије и Албаније у чланство алијансе ЗЛА.
    Сетите се НАТО алијансе из 1941.
    Аналогија је јасна: Верни керови Четвртог Рајха, огрезли у злочину, поново се удружују под заставом Антихриста: Усташија, Албанија, Мађарска, Летонија, Естонија, Бугарска....

    И зато: ЖИВЕЛА ВЕЛИКА РУСИЈА! "

    И додао бих: У таквом неславно друштву и са таквим намерама Србији није место.

    ОдговориИзбриши
  19. Za Mirjanu,

    Draga najdraza Mirjana,

    Ja sam tek sada shvatih i povezao neke cinjenice....eto, trebalo m je malo vise vremena...nisam bas tako inteligentan kao sto mislim...:-)....Vi ste imali problem sa internetom i konekcijom....iz nekog razloga...i niste mogli da se javite ovde sa Vase stare adrese, i ostavite Vase komenatare pa ste pomislili da verovatno MUP- Srbije....koji dokazano vlada tehnickim mogucnostima da prati ko sta i odakle pise i radi.. (lepo ste to povezali..)...ima umesane prste u tome...pa sam Vam ja kao neko ko je poslednji malo ostrije ukrstio sopstvene misli i komentare sa Vama nekako bio logicni pocinilac...

    Draga Mirjana, zadovoljstvo mi ...a veroatno i Vama..da Vas javno razuveravam u tu tezu......Ovaj put, Bogu hvala nije tako...Naravno, napominjem - da mi je Vas nacin razmisljanja veoma blizak i logican..i dobro nam znam na sta su sve ONI spremni... napominjem da ovaj put to nije slucaj. Samo su se nesrecno slozile kockice.
    Mene se ne morate bojati. A Vas Rusko/Srpski um nam treba ovde... Ne bojte se. Ostanite bez brige ovde i shvaticete da bar ovaj put....hvala bog ... niste bili u pravu....

    ОдговориИзбриши