уторак, 14. април 2009.

СРПСКИ ТРАГ

На границама Русије, изгледа, опет миришу цвеће и воће. И шта све не расте у нашој ближој околини – и грузијске руже, и киргиске лале, и екзотичене украјинске поморанџе... А свуда где расте цвеће револуције, појављују се и пионири баштованства из Србије. Приметио их је код себе и председник Молдавије Владимир Вороњин. По његовим подацима, девет српских стручњака помагали су молдавским „револуционарима“ да прошире границе суседне Румуније.
Може се, наравно, све то тумачити онако како то ради председник Института Националне стратегије, политиколог Станислав Белковски, који тврди да је Вороњина ухватила хистерија, па покушава да за све проблеме настале у држави оптужи спољне снаге – САД, Румунију, Русију, па чак и Србију.
Ипак, не да ми да поверујем у ту верзију један детаљ са митинга из времена грузијске револуције ружа, запамћен првенствено због своје потпуне неумесности - плакат „Отпора“ на до бола препознатљивом српском језику, међу свим оним другим, исписаним грузијским везом. Па и слика са кишињовских улица некако је препородила у сећању београдске призоре из октобра 2000.
А како је све лепо почињало... Београдска омладина бирала је најлепшег полицајца међу оним намргођеним, до зуба наоружаним мушкарцима који су стајали у кордону. Девојке су цветовима украшавале пушчане цеви, позивајући их на тај начин да се придруже овом прелепом празнику непослушања. Све је то са одобравањем пратио фини београдски свет, супротстављајући се на тај начин бруталности Милошевићевог доба. И шта?
На крају баладе спаљена, опљачкана Скупштина, РТС у плачевном стању, унаоколо попаљена и демолирана полицијска возила, десетине повређених, разбацаних по београдским болницама. На власти се нашло шарено друштво политичара, у мирно време лоше међусобно уклопивих, спојених само заједничком револуционарном прошлошћу.
Заправо, ову слику слободно можемо пренети на читав низ престоница – на Кијев, Тбилиси, Бишкек, сад ето и Кишињов.
Како то да се студентски протести, који изазивају у почетку разумевање и симпатију, претварају у погроме, праћене прљавим политичким играма? Рећићу баналну ствар – зато што омладина ту игра другоразредну улогу, масовно статира у туђој игри. Игри, која се развија по добро срачунатом сценарију стручњака за свргавање непожељних режима, тако далеких од револуционарне романтике.
Али улога статиста намењена је масама, док посебно надарени појединци и сами постају стручњаци исте сфере и почињу да шире накупљено револуционарно искуство. За паре. Дениел Карингарт из Међународног републиканског института тврди да је ова организација само у 2000. години издвојила 1,8 милијарди долара за свргавање Слободана Милошевића. И то је само једно од стотинак сличних сведочанстава.
Тако се и дешава да се на грузијским митинзима појављују српски плакати, а на улицама Кишињова приводе Србина, члана америчке невладине организације. И најодвратније у целој овој причи је то што комерцијализација револуција, употпуњена извозом патентираних „устаничких“ технологија, потпуно депласира право грађана разних земаља да испоље често сасвим оправдано незадовољство демократским путем, на митингу.

16 коментара:

  1. На моју жалост био сам сведок и учесник свих тих дешавања 1996 1997 као и 05.Октобра 2000 године, и поред упозорења мојих родитеља да не идем на те студентске демонстрације - ја их нисам послушао. Чудио сам се њиховој неспособности да разумеју светске процесе у борбу за слободу. Отац је саветовао, а мајка ће ћутала. Моји најискренији пријатељи, година мојих родитеља, су ми говорили да грешим, али да ми опраштају јер сам млад и не разумем неке процесе, који имају дубље корене него што се мисли, и да се иза свега крије чисто поробљавање. Уживао сам са неколико својих колега у уличним журкама, а у највећој успомени ће ми остати плес на улицама Београда, док је падао снег, а кордон полиције до зуба наоружан је стајао на метар од нас. Нисам знао ко води те студентске демонстрације, и мислио сам да су то неки поштени студенти који уче и вредно раде, али да се и они буне против С. Милошевића. Своје ставове сам бранио тврдокорно, све до момента када је убијен Зоран Ђинђић, мислећи да сам у праву и да после смене Милошевића, долази права слобода. Једном приликом, средином 2002 године, ми је моја искрена пријатељица рекла да ће Динкић платити главом то што ради Србији. Одговорио сам јој да она греши и да је Динкић најбољи експерт и да ћемо ми као држава процветати са таквим стучњацима (И ПРОЦВЕТАЛИ СМО :) ). На изборима сам гласао за Воју, што ме данас једино и теши. Мом кајању нема краја, а користим прилику да се јавно извиним свим мојим искреним пријатељима које тада нисам разумео, и молим их да ми опросте, за све моје грешке из тог периода. Користим прилику и да се дубоко извинем Русији, и руском народу за све што сам тада лоше мислио о њему, иако то нисам нигде јавно говорио, а потајно сам се надао да није тако што тако мислим. Поучен тим догађајима, мислим да доста младих људи не би потпало под утицај пропаганде коју је водила ЦИА, да је у Србији био бар један ТВ канал руске телевизије. Млади људи слушају оно што имају на понуди, а руске култура, језик су слабо заступљени на информативном небу Србије! На пример, тада нисам знао да има радио станица Глас Русије. Према неким личним истраживањима које сам водио по Србији, доста младих људи нема појма да постоји радио станица Глас Русије, док скоро сви знају да постоји радио станица Глас Америке, Дојче Веле, ... Можда мој узорак испитиваних није репрезентативан, али мислим да о томе треба размислити, како руже и лале не би почеле да расту и у Москви.
    Што се тиче догађаја у Молдавији, надам се да ће службе ухватити тај српкси олош и да ће ти исти добити заслужену казну.

    ОдговориИзбриши
  2. Свака власт која је револуцијом установљена, одржава се диктатуром. Зато што је подобна дому описаном у јевангељу, постројеном не песку, који се, када крену кише и потоци подкопа и уруши. Једина власт која је постројена на тврдом камену - на камену вере православне јесте власт помазаника Божијег. И она није урушена већ тренутно од нас одузета - јер је нисмо достојни.

    Све сте лепо написали Ксенија, само наслов не одговара. То није био србски траг, јер србски траг је траг Светог Саве и Немање, и они су газде над србском земљом - то никада не треба заборавити. И треба заслужити да себе зовеш србином. То је траг звери и њених слугу а не србски траг.

    ОдговориИзбриши
  3. Имала сам једанаест година када се све то по Београду дечавало. Мислим сва та фрка око Милошевића, Ђинђића, Чеде и оног Вука...Пешићке и другох. Ненад је у свему томе учествовао и искрено пише о томе и зна много више и зато бих га молила да о тим главним фацама каже још нешто. Ако хоће, после свих тих превара.

    ОдговориИзбриши
  4. Ненаде, искрено говорећи и ја сам доживела сличну вама трансформацију, али више из професионалних разлога - политичко новинартво лишава илузија :)
    Иначе, мада имам мало више година :), придружујем се молби Исидоре.

    ОдговориИзбриши
  5. Duhovnik Castnih Sestara14. април 2009. 23:32

    Odlican komentar babe Isidore..

    ОдговориИзбриши
  6. Немам шта да додам о људима који су водили протест јер их нисам лично познавао, а не знам их ни сада. Био сам ван свих организација које су водиле протесте. На исте сам ишао из убеђења. Током последњих 7-8 година полако се отктивала истина. Оно у шта сам 100% сигуран је да обични грађани Србије треба да захвале једном руском политичару који је дошао у Србију да смири ситуацију, па је својим залагањем спечио грађански рат.

    ОдговориИзбриши
  7. Tek negde 2006. ili 2007. odgledao sam na jagodinskoj Palmi plus jedan fascinantan dokumentarni film, koji su Rusi snimili o tim tzv. nanasilnim revolucijama.Rusiju sam voleo i ranije,ali kad sam video taj dokumentarac bio sam odusevljen. Oni su tu prikazali cak i scene kada u Vasingtonu ruski otporasi primaju novac i kada ih nakon toga u Moskvi sacekuje na hiljade mladih pristalica Putina. Oni su mirno manifestovali ljubav prema domovini noseci majice sa Putinovim likom, a ova sacica placenika se brzo rasturila. Cak su prikazali i ulogu nasih otporasa i to tako sto bi zamrznuli sliku i zaokruzili u grupi onoga o kome govore. Tako su predstavili i Srdju Popovica, za koga su rekli i precizan broj lokala koje poseduje u centru Beograda. Tada sam shvatio da je sve to biznis. Ali, nikada posle nisam uspeo da vidim taj film. Ni da od prijatelja saznam naziv i reditelja.Zato molim i Vas Ksenija,a i posetioce Vaseg bloga,ako nesto vise o tom filmu znate da mi kazete,kako bih mogao da ga nabavim i preporucim prijateljima.Jer taj film govori sve o sustini pokreta o kojem pisete u ovom Vasem clanku.Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши
  8. Slazem se sa Nenadom da je 5.oktobra 2000. godine sprecen gradjanski rat u Srbiji zahvaljujuci dolasku jednog ruskog politicara, samo nisam siguran da li je to bio Ivanov, ili Lavrov?

    ОдговориИзбриши
  9. Ипак се разликујемо: око 10. октобра те године Енглеска амбасада је замолила чланове *Отпора* да врате компјутере који су им за ту прилику изнајмљени. Па сад или Енглеска више воли чланове Отпора других народа на истоку па им одмах поклони компјутер, или *Отпор* из Србије још није зарадијо те компјутере па се узалуд истичу. У сваком случају похапсити па уз кривичне пријаве предати београдским демократама да им суде, ако неко незна како треба нек проучи случај *Ђерђ Бела Нађвал*. Po[teni Srbi nemju ni[ta sa tim.

    ОдговориИзбриши
  10. Како пише гласило Немачке и Америчке обавештајне службе у Србији, под називом ”Блиц”, јавио се Србин који је организовао демонстрације у Молдавији. Дао је интервију за тај лист, па вам свима преносим шта је рекао.
    http://www.blic.rs/svet.php?id=88326

    ОдговориИзбриши
  11. Александар15. април 2009. 12:34

    ''На границама Русије, изгледа, опет миришу цвеће и воће.''
    Изузетан почетак одличног текста.
    Но естетику на страну, пошто је тема врло непријатна. Мислим да је поента у следећем: Наведена лица и ''отпораши'' у ствари нису срби, они само говоре српски.

    ОдговориИзбриши
  12. Поменути руски политичар је тадашњи министар спољних послова Игор Иванов. Интересантан детаљ - свој положај изгубио је захваљујући ... грузијској револуцији ружа. Пошто има нешто и грузијске крви, тамошње догађаје примио је блиско к срцу и направио погрешну процену. Дискретно је поздравио долазак Сакашвилија на власт, што га је коштало радног места.
    А филм за који питате тражимо мој колега тимур и ја. Чим му уђемо у траг, поставићу линк на блогу.

    ОдговориИзбриши
  13. Хвала Ненаду и Ксенији.

    ОдговориИзбриши
  14. Hocete malo o demonstracijama studentskim i njihovoj organizaciji. Pa eto, ja igrom slucaja mam sta da kazem jer sam ucestvovao u nim pravljenim jos 1993 godine, kada je trazena ostavka milosevica i kada je patrijarh rekao da niejdna stolica nije preca od sudbine naroda....secate se... Organizacioni odbor od predstavnika sa svih fakulteta je bio organizovan na Teoloskom fakultetu jer tamo navodno ne bi trebalo da ima prisluskivanja... ja sam predstalja moj fakultet..a bilo je i predstavnika ostalih... Tu je bio i gospodin Djilas sadasnji gradonacelnik... Ubryo sam video da svi ti mladi ljudi imaju iya sebe clanstvo u nekoj od opozicionih partija tadasnjih...skapirao sam da iza svega toga stoji opozicija potpuno... ja nisam bio clan niejdne stranke i domah su mi nudli da udjem...nisam hteo.. Ali je yanimljiv da je nakon tog sastanka...student prodekan Teoloskog fakulteta pobegao na Hilandar i zamonasio se a bo je super student i lik... Na studentskim skupovima...po fakultetima filoyofskom PMF i filoloskom su dolazili da nas podrze mnogi..ali iskreno..jedino je Kostunica bio miran..nenapaljen..sedeo bi sa nam koji smo dezurali nocu i pricao do jutra.... Ostali su nas lozili kao mlade majmune..a u stvari su svi bili tu da dirade yadatke svojih stranaka...Pa eto vam ga Djilas...pogledajte sta i koliko ima....

    ОдговориИзбриши
  15. Preporucujem svima da pogledaju jucerasnje izdanje "Politike", koja na petoj strani donosi ispovesti izvesnog Danka Cosica i Srdje Popovica. (Ovog mladjeg treba razlikovati od onog starijeg sa istim imenom i prezimenom, koji je jednu od svojih kuca ustupio "Pescaniku".)
    Taj Cosic otvoreno izjavljuje da je u sluzbi americkog Nacionalnog demokratskog instituta u vise navrata boravio u Moldaviji, sto sa jugoslovenskim, sto sa srpskim pasosem. Zatim, otvoreno navodi instrukcije s kojima je tamo otisao i NVO sa kojima je saradjivao...
    Ima u njegovoj ispovesti i jedan recit podatak.
    On kaze da su ga pre dva dana pustili da bez problema izadje iz Moldavije. Naravno. Sad neka njegovi poslodavci trljaju glavu, jer oni vrlo dobro znaju kako se vrbuju tzv. dupljaci.
    Ovaj drugi, Srdja Popovic, je tek prica za sebe.
    On se javno hvali kako je sa svojom firmom-ispostavom stigao cak do Egipta,Nigerije i Gvatemale u ulozi profesionalnog uterivaca
    demokratije. Da covek ne poveruje! I to na stranicama "Politike" od 15.aprila, na petoj stranici.
    Ovu ispovest necu prepricavati, kako ne bi izgubila ukus prave "poslastice" za Kseniju, Nenada, Milana i dr, ako je vec nisu probali, tj. procitali.

    ОдговориИзбриши
  16. A Maksimovica molim da nam kaze nesto vise o slucaju koji preporucuje, ili gde to mozemo da nadjemo. Hvala.

    ОдговориИзбриши