петак, 17. април 2009.

КОМЕ ЛИ СЕ ПРИВОЛЕТИ ЦАРСТВУ?

У последње време у вестима све чешће речи Србија и НАТО стоје негде поред – у размаку од једног до два до два везника или знака интерпункције.
Тако је ових дана на то да Београд има далеко више заједничког са НАТО него што изгледа на први поглед упозорио одлазећи, а самим тим искренији, генерални секретар алијансе Јап де Хоп Схефер. Похвалио је Србију због усвајања индивидуалног плана заједничких акција у оквиру програма „Партнерство за мир“, али је ставио до знања да је то мало. „Србија сама бира да ли ће, осим у ЕУ, ући и у НАТО, али је пракса протеклих година показала да чланство у обе организације иду руку под руку“ упозорио је Схефер.
Затим се актуализовало питање војне вежбе алијансе и њених партнера у Грузији, планиране за мај. Озбиљан тест верности за пријатеље НАТО-а. Стални представник Русије у Бриселу Дмитриј Рогозин већ је позвао на њихово на отказивање, подвукавши да „су то вежбе провокационог карактера, и да сама чињеница да се одражавају у тренутку када се унутрашња ситуација у земљи компликује, указује на мешање у унутрашње ствари те земље“. Али Србија, уза сву своју војну неутралност и уверавања да је Русија један од три њена спољнополитичка приоритета, учешће није отказала. Што је и разумљиво - шта је то гнев алијансе тамо знају из искустав. Шта је то гнев Русије - не знају, још се нису суочавали.
Уосталом, да је власт у Београду пажљиво слушала излагање амбасадора Русије у „Руском дому“ прошлог петка, било би јој јасније какве последице може имати незадовољство Русије. Медији су, већином, скромно заобишли ову тему, али захваљујући блогосфери понешто је стигло и до Москве. Дакле, Конузин је на форуму „Међународни округли сто - спољна политика савремене Русије“ ставио до знања да се, упркос званично прокламованој неутралности Србије, у стварности ради на приближавању НАТО-у и примени стандарда те алијансе. Очигледно да активна обрада јавног мњења на тему евентуалног приступања Србије НАТО-у није промакла пажњи амбасадора.
Узгред, и око ступања Србије у Европску унију Русија има пар напомена. Како је изјавио амбасадор, Москва никада није била против европске перспективе Београда, али питање како ће се ступање Србије у ЕУ одразити на односе са Русијом остаје отворено. Конузин је појаснио да би, поред осталог, престао да важи споразум о слободној трговини између две земље. Такође, због институционалних разлога, променили би се и односи две земље. Речју, све има своју цену. Са Европском унијом Русија такође има посебне односе, као и са Србијом, али сасвим другачије.
Интересантно да и у речима Конузина, и у речима Схефера постоји једна заједничка теза – Србија, наравно, треба сама да бира, али и одговорност за свој избор ће морати да сноси.
Али српским политичарима, који су приморани да маневришу између тако озбиљних и тешких „партнера“ није до филолошких казуса. Русија им сада јако треба - ту је и кредит од две милијарде долара, и помоћ Москве у Међународном суду правде. Истовремено, од када су се алијанси придружили Загреб и Тирана, са западом је све теже разговарати – у околини можеш да нађеш само НАТО-земље и оне које у НАТО још нису примљене. Али ће бити, ако неком затребају.
Како се извући из ове деликатне ситуације? Ево га једна од свежијих покушаја. Цитат из интервјуа председника Србије Бориса Тадића недељнику „Време“: „Мења се и природа безбедносних блокова, пре свега НАТО-а. Биће неопходно да се редефинише однос Русије и НАТО-а. Извесну наду у том смислу дају поруке председника Медведева и председника Обаме. За Србију је важна чињеница да се НАТО шири на Западни Балкан и да су практично све земље суседи Србије или у НАТО-у или показују јасну намеру да постану чланице“.
Порука је јасна – а што ви не би пробали некако без нас да се договорите? Председник, наравно, изазива саосећање, али чак и да се вечити ривали договоре међу собом, то никао не укида неопходност избора за Србију. И о томе већ сасвим отворено говоре обе стране.

22 коментара:

  1. Није ми познат случај у досадашњој историји да је ико икада под окупацијом направио слободан избор у било чему. А тек да се при понуђеној алтернативи одлучио противно наметнутој вољи окупатора!?
    Теоријски је, додуше, и то могуће.
    Нпр. изражавањем слободне воље грађана на референдуму, који окупатор не би препоручио,а марионетска гарнитура не би смела ни да закаже из два разлога,подједнако убедљивља.
    Први је страх од менторске освете, која не искључује ни физичке ликвидације протежираних кандидата несклоних беспоговорној послушности.
    Други, ништа мање убедљив, је оправдана бојазан да би се, при садашњем расположењу српског народа, такав референдум претворио у својеврсне ванредне изборе, који би са политичке сцене збрисали данашње обносиоце власти у Србији.

    ОдговориИзбриши
  2. Srpska vlast, koju je IZABRAO srpski narod, je pristala na tihu secesiju Kosova. Pa zasto bi ulazak u NATO bio problem? Ne treba da se zavaravamo i obmanjujemo sa praznim pricama. Postoji jedan deo Srba koji je protiv NATO-a, i koji voli Ruse, ali je to ipak manjina koja nema, niti ce imati moc, da u sadasnjoj-"modernoj" Srbiji utice na politicku, pa i ekonomsku ili bilo kakvu buducnost.

    ОдговориИзбриши
  3. Citao sam da Rusija zeli da Srbija postane clan EU i da tako Rusija pojaca preko svoga prijatelja Srbije svoje odnose sa EU..
    Srbiji nije lako da se odluci..
    Ako se okrene prema Rusiji-Zapad ce kazniti Srbiju..
    Povuci ce svoj kapital-moguce su barijere za srpsku robu..
    Rusija je zavisna od EU-ogroman izvoz ruskih energenata jaca rusku ekonomiju..
    Treba to sve izbalansirati..
    Koje je najbolje resenje za Rusiju i Srbiju..
    Najbolje je resenje jacanje saradnje izmedju Rusije -EU i USA..
    Nostradamus je predvideo da ce se formirati North Polle Alijansa-Rusije-EU i Severne Amerike..
    Srbija prvo treba da se veze sa Rusijom i posle da tako postane clan North Polle Alijanse..

    ОдговориИзбриши
  4. Ако је српску Владу изабрао српски народ и ако је нису саставили Мантер, Вордсворд и тајкуни, онда, наравно, нема никаквих препрека да се легитимитет избора за или против уласка у НАТО, одлучи на најдемократскији начин - референдумом.

    ОдговориИзбриши
  5. И Срећко Шојић зна ко влада овом земљом.

    ОдговориИзбриши
  6. Duhovnik Castnih Sestara18. април 2009. 02:44

    To je znala i Isidora Dankan-pre nego sto je upoznala Jesenjina..

    ОдговориИзбриши
  7. Александар19. април 2009. 00:25

    @Анонимном

    Недавно је један западни дипломата веома недипломатски изјавио "..да су након избора у Србији уложоли значајне напоре у формирању демократске владе..."

    Из реченог је јасно оно што многи у Србији већ знају да је на сцени окупациона или ако вам је згодније, квислиншка управа успостављена уз медијске манипулације, такође окупационих медија и ацистенциу десетина НВО финансиране уз НАТО фондова.
    То је Србија данас!

    ОдговориИзбриши
  8. za Kseniju :
    Da li je negde zvanicno potvrdjena informacija o ucescu Srbije u NATO manevrima u Gruziji, od 6.juna, pa do kraja toh meseca.

    ОдговориИзбриши
  9. А бајка овако тече: од четири велике реке које су створиле цивилизацију прва је никла на Дунаву. Што је Берат Скадру то је Скадар Косову, то је Косово Србији, а Србија Русији. Онда се појави зла вештица па мути воду: лопов нје лопов него позајмљивач, Шиптари нису терористи него Иредента, пљачкаши нису пљачкаши него помоћ за демократизацију итд. Комећемо се приволети царству: оли ћемо Богу на истину, или тражимо начин да окривимо Србе пошто следе батине, а није лепо да педагог туче васпитаника без разлога (или да хладно гледа како га комшија туче). Немојте браћо Руси ако Бога знате – доста је батина за фискални век. Него овако: није Сбија овако или онако, него власти у Србији овако или онако. Дали стварно мислите да би неко нормалан, па још Србин васпитан на традицији и Јеванђељу, после оволико страдања и бомбардовања добровољно ишао у Грузију да напада Русију. Извините Ксенија што сам мало озлојеђен јако ми тешко пада шта чине од отаџбине моје и народа мог. П.С. Поздрављам оног Анонимног – где лисица пређе преко леда топове вуци.

    ОдговориИзбриши
  10. Ksenija -ima tema na Diskusiji-Politika-Rusija ili EU-ima dosta interesantnih komentra-do sada je 500 komentara..
    http://www3.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/15/013507835/rusija-ili-eu.html?500

    ОдговориИзбриши
  11. Ево, и ја да се огласим.
    Учешће Србије у маневрима потврђено је у Бриселу, у званичном прес-релизу Алијансе. Друго, хвала за информацију о дискусијама на сербианкафе.
    Треће, квислиншка или не, ова влада је, ипак, пре свега резултат воље народа. Могли су на све начине да се укомпонују, али нико не може да оспори да ДС има највећи рејтинг у земљи. И ја као новинар то поштујем. Мислим на вољу народа, а не на владу. Свима осталима препоручујем да сачекају свој тренутак - ником није горела до зоре.
    Четврто, реферндум јесте једини прави излаз из НАТО-ћорсокака. Али, ко ће формулисати референдумско питање, ко ће тумачити одговор и ко ће пребројавати гласове? И још, ако се настави ова бесомучна кампања за придруживање Алијанси, народ може и сасвим добровољно да изгласа приступање истој.
    И пето, и најважније - срећан Васкрс свима!

    ОдговориИзбриши
  12. Да, још нешто - НА ОВОМ БЛОГУ ВАС НИКО НЕЋЕ ДИРАТИ И ВРЕЂАТИ. МОЛИМ ВАС СВЕ ДА СМИСЛИТЕ БАР НЕКИ ПРИГОДАН НИКНЕЈМ - ко се плаши да ће му правити проблеме у домовини нек узме комшијино име :). Можете да се представите како вам драго, само да могу да конкретизујем коме одговарам. ХВАЛА.

    ОдговориИзбриши
  13. Православне браћу и сестре поздрављам поздравом Христос Васкрсе, са жељом да се сложимо, обожимо и умножимо како би делима својим постали пример духовности и честитости осталима и уз жртву сремљења чојству и јунаштву заузели место које нам у историји припада и били достојни својих предака а на понос нараштајима који долазе.

    ОдговориИзбриши
  14. Strah se siri Rusijom..
    U Maju su manevri NATO Pakta i Srbije u Gruziji..
    Nije problem NATO Pakt-problem je Srbija i njene oruzane snage..
    Stizu srpski MIG-21 i G-4 i ORAO ...
    Srpska Vojska ima najmladji avion star preko 30 godina..
    Bice cudo-ako srpski vojni avioni prelete do Gruzije..

    ОдговориИзбриши
  15. Sramota za drzavu Srbiju da ucestvuje u NATO vezbama koji su upereni protiv Rusije. Jos veca sramota je sto se to po medijima u Srbiji precutkuje. Pominju se te vezbe ali se ne pominje ucesce Srbije u njima.
    Sto se vlasti tice, DS uziva najvecu podrsku trenutno(mada se po zadnjim anketama smanjila za nekoliko procenata), ali ne zaboravite njihovu izbornu poruku, i Kosovo i EU.
    Onoga momenta kada postane jasno da ne moze i Kosovo i EU, ne ocekujte da ce imati toliku podrsku.
    Sto se tice referenduma o pristupanju NATO, verujem da srpski narod nece zaboraviti ko ga je bombardovao ceo dvadeseti vek ma ko da broji glasove ;-)

    Hristos Voskrese, srecan Uskrs!

    ОдговориИзбриши
  16. Политику ове земље води ОКУПАЦИОНА власт, доведена пучем од 5. октобра 2001. органиѕованим од стране МИ6 и ЦИА. Дакле, ова власт, па самим тим и њена дела (како у унутрашњој, тако и у спољној политици), а последње је ова издаја (макар и симболична)Русије, никако не представља став српског народа. Једина кривица српског народа је у томе што ћути и трпи ову власт, а делимично оправдање је што трпи невиђено испирање мозга, не само током последљих девет година, већ (мањим интензитетом) много дуже. Нема више слободних медија, Српски народ (осим повлашћених појединаца који иамју приступ интернету и страним медијима) и не зна шта се ради и шта му се, иза леђа, спрема. Тако ниједан медиј, како штампани тако и електронски, до сада није објавио вест да се србија спрема да упути своје војнике у оквиро НАТО "вежбе" у Грузији уперена према русији. Да знат, Српски народ сигурно не би ћутао. Уосталом, срби су једини народ који је увек руске војнике дочекивао као осободиоце, с хлебом и сољу, а не као окупаторе. Нажалост, српски народ појма нема шта му се дешава.
    Ипак, Српски народ ће се пробудити и дићи противу окупатора, кад-тад, а нада се да ће му братска Русија тада помоћи. Русија је увек помагала Србију и србе, осим када је и у русији била иѕдајничка власт (Јелцин, например), а и тада је руски народ као и многе институције помагао Србију. Исто тако, Србија је увек када је имала слободну власт била на страни Русије, и Српски војник никада није жалио да погине за интересе Русије. Јер интерес Русије је увек био и интерес Србије.
    Тако је и сада. Србија и Русија имају заједничког непријатеља, "Нови светски поредак", чију ударну песницу претставља НАТО. То је исти онај војни савез који је пре десет година немилосрдно бомбардовао Србију, да би јој отео Косово и Метохију, а сутра ће можда бомбардовати Русију, да би јој отео Сибир. Србија никако не сме да остане у том сукобу неутрална, већ мора бити на страни Русије.
    Зато се стидим последњих потеза ове (не моје) окупационе владе и надам се само да ће ти потези допринети њеном скором крају. Ја ћу свакако дати свој лични допринос томе.
    Живела Русија. Живела Србија.

    Христос воскрсе!
    ЂорђеБ

    ОдговориИзбриши
  17. Нажалост - и најцрње слутње добиле су званичну потврду : Србија ће, са још 18 земаља, учествовати у НАТО маневрима у Грузији, од 6. маја,до краја јуна!
    Зашто је одабран 6. мај за почетак маневара?
    Зато што се по православном календару 6. маја слави свети Ђорђе (Георгије), Христов војник, између осталог, који се успешно вером,срцем и љубљвљу борио и бори против свих христомрзачких мрачних сила. Зато га на икони и видими како хришћанским копљем пробада аждају.
    Грузијски народ је православни народ.
    Српски народ је православни народ.
    Руски народ је православни народ.
    Порука Планетарне Аждаје је недвосмислена.
    Осим што је најдрскија провокација упућена Русији,као држави, гест и датум који је Глобална Сотона изабрала гласи - пошто смо вас покорили сада ћемо вас окренути једне против других да видите како западна аждаја убија вашег светог Георгија!
    Несрећна Србијо!!!
    Је ли то коло ђавољске мржње у које, невољно ступаш против братског руског народа, вођена министром одбране, као бившим телохранитељом ЈУЛ-а и кумом онога који стално понавља : "Ја, као председник...?
    Је ли то цена њиховог опстанка на власти, на коју су доведени државним ударом од 5. октобра 2000,изведеним у режији ЦИА и МИ6?
    Је ли то данашња Србија, која је продала веру за вечеру?
    Је ли то српски народ,који је бирао овакву власт? И који је још трпи потврђујући злобне западне тезе да смо за 500 година робовања и Турке искварили?
    Помолимо се Богу, на највећи хришћански празник,
    да нам опрости наша сагрешења и замолимо православну Русију да нас не поистовећује са слугама Сотоне, који у наше име делају и христоборе. Они ће се, ионако, кад тад сусрести са Његовим лицем, вечним у васркснућу.
    Ксенији и свим посетиоцима њеног блога :
    ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

    ОдговориИзбриши
  18. ======================================================
    Spasojević: Perispitaćemo učešće Srbije

    Državni sekretar u Minstarstvu odbrane Dušan Spasojević rekao je da je ta vojna vežba bila predviđena još sredinom prošle godine, kada se nije moglo pretpostaviti da će izbiti sukobi između Rusije i Gruzije.

    "Odluka je tada doneta jednoglasno na Vladi, ali izvršićemo dodatne konsultacije o tome da li ćemo učestvovati u ovoj vežbi, rekao je Spasojević.

    Učešće dvojice pripadnika Vojske Srbije predviđeno je Individualnim programom Partnerstva za mir, koji je Vlada Srbije usvojila krajem decembra.
    =======================================================

    Vest od malopre.

    ОдговориИзбриши
  19. Ministri spoljnih poslova i odbrane, Vuk Jeremić i Dragan Šutanovac, opet su se našli na suprotnim stranama zahvaljujući vežbi u Gruziji. Ministar odbrane Dragan Šutanovac uputio je juče pismo premijeru Mirku Cvetkoviću u kome od njega traži da predloži Ministarstvu spoljnih poslova da promeni odluku o učešću pripadnika Vojske Srbije na vežbi NATO u toj zemlji, saznaje „Blic“.

    Ministarstvo odbrane smatra da ne treba učestvovati na vežbi u Gruziji zbog „spoljnopolitičke situacije u regionu Kavkaza“ i predlaže premijeru da Ministarstvo spoljnih poslova napravi izmene plana kako bi se izmenio zaključak Vlade od 25. decembra 2008. godine.

    ОдговориИзбриши
  20. Ovaj komentar u Blicu sam ja ostavila: Ksenija | Subota, 25 April 2009. 07:01h
    Da li ste hteli time da kazete da je Jeremic za ove vezbe, a Sutanovac protiv? Odavde, iz Moskve, to deluje pomalo apsurdno. Mi se jos secamo zahvaljujuci kome je podpisan energetski sporazum...
    Tako i mislim.

    ОдговориИзбриши
  21. I jos jedna vest o vezbama, nasi oficiri ne idu u Gruziju
    ====================
    Istina je da naši vojnici neće ići u Gruziju i mi smo o tome obavestili ambasadora Rusije u Beogradu, kaže izvor „Blica nedelje“ iz Ministarstva spoljnih poslova.
    =====================

    ОдговориИзбриши
  22. Хвала на информацији. Хтела бих да нађем бар још једну потврду јер ми је "извор" издања као што је Блиц увек сумњив. Иначе, мислим сутра да пишем баш на ову тему, поготово што су дан раније покушали да пребаце кривицу на Јеремића.

    ОдговориИзбриши