уторак, 21. април 2009.

ПАЗИТЕ НА РЕЧИ, ГОСПОДИНЕ ПРЕДСЕДНИЧЕ

Заменик премијера Косова Хајредин Кучи изјавио је ових дана на „Слободној Европи“ да је председник Србије Борис Тадић у току посете манастиру Високи Дечани у свом говору „прекорачио оно што је било договор са међународном заједницом“. И заиста, председник се није уздржао, пославши поруку мира Србима и Албанцима „на Косову, у нашој Србији“.
Нечим све ово подсећа на „Књигу о џунгли“ Радјарда Киплинга. Јер тако је лако, извирујући иза леђа моћног тигра Шир Кана, показивати зубе већ онемоћалом вуку...
Али, ако оставимо по страни стилске фигуре, све ово резултат је, поред осталог, и политике званичног Београда. Јер то је Србија дозволила размештање Еулекса у покрајини. Добровољно.
И ето сада, када се председник Србије први пут обратио представнику ЕУ, а не администрацији УН за обезбеђење посете Косову, имао је шта и чути: „ЕУ не може нити да одобри, нити да забрани такве посете. Право је власти Косова да одлучују о захтевима у вези са њиховим процедурама. Улога специјалног изасланика ЕУ је више да даје савете и подршку властима на Косову, да им помогне да пронађу практична решења за одређена питања“. Све ово су речи портпаролке Специјалног изасланика ЕУ Питера Фејта.
И без обзира на чињеницу да одлука о овој посети није донета на нивоу покрајинског руководства, нови газда је одлучио да осоколи албанске абориџане. Окренуо је ствар тако да помисле да имају пуно право да анализирају и оцењују изјаве српског председника.
А Србија са својим дипломатским, правним и осталим вегетаријанским методама борбе за очување територијалног интегритета, приморана је да ћутке посматра како њена дела и говоре оцењују приштински политичари. Сем тога, данас Србија мора не само да тражи дозволу да њени званичници посете Косово – мора још унапред да усагласи садржај њихових говора на терену.
А још задуго до оног чувеног пристанка на размештање Еулекса у покрајини знало се ко представља Европску унију на Косову. Исти тај Фејт никада није крио да је дошао да помогне младој косовској демократији у имплементацији Ахтисаријевог плана.
И још. Не могу да се отмем утиску да у Београду једноставно прећуткују питање о оних фамозних шест тачака, којима је и био условљен долазак европске мисије на Косово. Резултат је закономеран...
Али је најнепријатније је то што се сва ова дешавања одвијају у контексту разматрања у Међународном суду правде питања легитимности проглашења косовске независности. Према различитим подацима своја мишљења у корист очувања територијалне целовитости Србије у суд је упутило 15 држава света и међу њима Русија. Са ове позиције, понашање европских чиновника у покрајини, као и приштинских званичника, може се разматрати као непоштовање према земљама које се не слажу са независношћу Косова. На срећу, бар овим земљама косовски Албанци још увек не могу да забране да тврде да је Косово само један део државе Србије.

4 коментара:

  1. Драга Ксенија,
    Ваш коментар не би ни био објективан, потпун и добронамеран када би сте се "отели утиску да у Београду прећуткују питање оних фамозних шест тачака, којима је и био условљен долазак европске мисије на Косово".
    Ваш утисак је сасвим на месту и зато му се и не отимајте.
    Ствари, ионако, стоје много горе.
    Марионетски режим никада озбиљно није ни рачунао са тим фамозним тачкама. Оне су послужиле једнократно, за домаћу јавну употребу, како би се по ко зна који пут, обманула наша јавност и надиграли политички противници, који су унапред упозоравали да је прихватање европске мисије на Косову уједно и прихватање Ахтисаријевог плана.
    Добро Вам је позната суштина тог плана.
    Њима је, будите сигурни, још познатија.
    И не ради се о њиховом забораву, већ о још једној свесној превари неодговорних људи, шарлатана и опсенара, којима је једини циљ опстанак на власти.
    За цену, наравно, не питају.

    ОдговориИзбриши
  2. Поштована Ксенија,

    Нити шта додати нити шта одузети, само сести и заплакати. И ја и Ви знамо ко је био против прихватања Еулекса, и ја и Ви знамо ко је био за, и само ми тешко пада једна чињеница: Зашто званична Русија није јавно, без рукавица, како то само она уме и зна да уради, поштена није рекал јавности Србије свој став о томе. Не. Није то мешање у унутрашње ствари Србије, њена неактивност јесте немешање у своје сопствене интересе и ствари... а и премадобром делу народа Српског није уреду што се не меша. Трабло и још увек треба да Русија каже свој став о свим важнијим стварима у Србији. Ако то може ЕУ ..ако то може САД...ако то може јад и чемер и веда многих папуанских држава ЕУ..па и оних које то нису али сматрају да су надлежне да говоре о Српским проблемима...зашто то не би била и Русија. Просто је Ксенија. ЕУ и САД...финансирају и мешају се у всашта у Србији...и владу праве... а Русија нас је пустила и једино место где још могу чути прави став Русије какв бих волео да је и јаван...наравно у диломатским оквирима а повремено и ван њега... Не љутите се Ксенија, ја сам само искрен и говорим нешто што мисли много грађана Србије...па нека нас је и само 1000 у Србији..довољно смо ваљда вредни Русији да ради нас буде гласнија... Овако више не иде.

    пс. И побогу Ксенија, знатели колико има канала западних и инфрмативних на каловској...а само један је Руски...Перви канал... Мислим да бих и лично помогао да један канал Руски...можда бш и Први канал буде превођен титлован и да Срби који то желе прате став Русије и коментаре и филмове и серије и муѕику ....То нам свима треба ..појачање вашег утцаја леаглним средствима... Па зар је то толико тешко.... радити за добробит Русије и Србије..а гарантујем да ће тај канал имати и своје ледаоце са српским титлом и у Републици Српској..црног гори..Македонији...Бугарској... Хајде да нешто учинимо по том питању...ако бога занате Ксенија а знате...

    Милан

    ОдговориИзбриши
  3. Slazem se u potpunosti sa Milanom, njegovim apelom da se nesto ucini u pogledu medija jer ovo je zaista postalo nepodnosljivo, posebno u pogledu stasavanja mladjih generacija. Sta oni mogu da nauce kad se sa stanice koja je dobila nacionalnu frekvenciju poziva na ubistvo predstavnika naseg bratskog naroda ruskog?
    Javno!
    I slazem se i za Republiku Srpsku i Crnu Goru i Makedoniju i Bugarsku...Nek Ruska drzava kupi jedan makar medij.
    Sad ih bar ima budzasto u Srbiji i neka objektivno informise. Da pusta lepe ruske filmove i filmove iz istorije. Putopise iz Rusije. Da siri ljubav medju nasim narodima, a ne mrznju kao ovi sa B-92.

    ОдговориИзбриши
  4. ЦИТАТ:
    „Заменик премијера Косова Хајредин Кучи изјавио је ових дана...»

    ПОШТОВАНА КСЕНИЈА МОЛИМ ВАС ДА ИСПРАВИТЕ ОВУ ГРЕШКУ !
    НЕ ПОСТОЈИ НИКАКАВ ПРЕМИЈЕР КОСОВА.

    НЕМОЈТЕ ОНАКО КАКО КАЖУ ТАДИЋИ И НДХ.
    ИМАТЕ ВИ СВОЈУ ГЛАВУ.
    ДА ЛИ ВАМ ЈЕ ЈАСНО:
    АКО ТАКО ОСЛОВЉАВАТЕ ТОГ ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТУ, ОНДА БИ ПРИЗНАЈЕТЕ И ЊЕГОВУ НЕПОСТОЈЕЋУ ТИТУЛУ И НЕПОСТОЈЕЋУ ДРЖАВУ «КОСОВО»

    ПОЗДРАВ.

    ОдговориИзбриши