понедељак, 27. април 2009.

ОПОМЕНУТИ МИНИСТРА!

Око учешћа српских официра у војној вежби НАТО у Грузуји развија се права мистична прича. Минулог викенда два заинтересована министарства Владе Србије - одбране и спољних послова – пребацивала су једно на друго одговорност за могуће погоршање односа са стратешким партнером. Интересантно да се све то одвијало на страницама познатог по својим прозападним ставовима издања „Блиц“.
Дакле, у суботу, под изненађујуће категоричним насловом - „Шутановац тражи да Јеремић одустане од вежбе у Грузији“ – „Блиц“ пише: «Министар одбране Драган Шутановац упутио је јуче писмо премијеру Мирку Цветковићу у коме од њега тражи да предложи Министарству спољних послова да промени одлуку о учешћу припадника Војске Србије на вежби НАТО у тој земљи“. Иначе, одлука је, ако је веровати „Блицу“, била донета у децембру прошле године, што би значило већ после муњевитог рата на Кавказу.
Пажљиви посматрач одмах би поставио низ питања. Прво – какве везе све то има са Министарством СПОЉНИХ послова? Друго – откуд то да се министар одбране, који се већ мал те не отворено залаже за придруживање Србије НАТО-у, тако забринуо због „спољнополитичке ситуације у региону Кавказа“? И треће – да ли у Београду заиста не знају да је за потписивање стартешког енергетског споразума између наших земаља, који је, иначе, изазвао бурно незадовољство у прозападним владиним круговима, заслужан управо Вук Јеремић? И ето сада, „Блиц“ представља Јеремића као последњу препреку на путу укидања одлуке о учешћу Србије у натовској вежби у Грузији. Смешно. Односно, било би смешно, да је реч о нечем што је мање опасно по билатералне односе Србије и Русије.
Идућег дана, у недељу, исто издање, под далеко неутралнијим и још непотврђеним насловом – „Српски војници не иду у Грузију“ – објављује реакцију Министарства спољних послова. „Тврдње да је Министарство спољних послова одлучило да припадници Војске Србије учествују на НАТО вежби у Грузији представљају најобичнију дезинформацију“, пише „Блиц“, позивајући се на неименовани извор из тог министарства. „Истина је да наши војници неће ићи у Грузију и ми смо о томе обавестили амбасадора Русије у Београду“. Даље, исти извор саопштава да је учешће војника из Србије на вежби у Грузији предвиђено је Индивидуалним програмом партнерства са НАТО који је усвојила Влада Србије. Детаље овог програма, укључујући и учешће на вежби у Грузији, у већини је предложило Министарство одбране. Истовремено, извор „Блица“ тврди да је „Министарство спољних послова након сукоба на Кавказу у писменој форми доставило негативно мишљење о одласку наших војника у Грузију“.
У принципу, без обзира што до сада још нема званичне потврде да је Србија отказала учешће у овој натовској авантури, питање се може сматрати затвореним. Али остаје једна неразјашњена околност - ако је од самог почетка био јасан апсурд прве публикације, све са пребацивањем одговорности на Јеремића, зашто се овај текст уопште појавио? Да ли је неко заиста помислио да ће у Москви у то да поверују?
Не, наравно. Једноставно, у Београду користе сваку ситуацију за дисквалификацију конкурената. Конкурената, што је карактеристика демократије на српски начин, из своје странке. А млади и храбри министар Јеремић многима дође као кост у грлу.
Зашто? Има доста разлога, али ја ћу навести само пар њих. Предлажем један краћи преглед његових изјава из разних периода. Дакле,
- „Односи са Америком тешко могу бити лошији него што су сада. Могу само да се поправе“;
- „Србија је уморна од извињавања и од тога да се само у њу упире прстом“;
- „Ако Европа не испуни своја обећања Србији у врло блиској будућности, постоји озбиљна стратешка опасност од оживљавања деструктивног“;
- „Помислите на етничко чишћење више од 250.000 Срба током операције 'Олуја'“;
- „Црногорско признање независности Косова је нож у леђа Србији“;
и, најзад, једна од последњих је и ова, о суседној Босни: „Бизарно је и нелогично да држава која је протекторат и којом управља међународни представник постане чланица Савета безбедности УН“.
Говорити истину је лако и пријатно, рече један јунак Булгакова. Тако, изгледа, мисли и Вук Јеремић, али заборавља да то у нашем „политкоректном“ свету није баш уобичајено. Поменуте земље се нађу увређене. А онда траже коме у Берограду да се пожале како је то непримерено, како понашање министра Јеремића не погодује европским аспирацијама Србије и како би младог министра требало бар опоменути. И често се нађу такви, увек спремни да разумеју осећања западних партнера и покушају да испуне наручено. На тај се начин, по мом личном мишљењу, и појављују текстови као онај са почетка наше данашње приче.

31 коментар:

  1. Duhovnik Skolskih Sestara27. април 2009. 19:40

    Vreme je lazno-ali je Sud Vremena Istinit..
    Istina je lepa-dok ne ostari..
    ........................
    Kad Narod sazna kako se postaje velik
    Trgovi ce ostati bez Spomenika..

    ОдговориИзбриши
  2. Srbi su kao krompiri najbolji su pod zemljom.Misli Brane Crncevica,a ja bih dodao i po gulazima raznim.Ostadose Suki i Vuki da vladaju,milina.Jedan je onako, ogoljeni americki potrcko a drugi kao nije.Braco Srbi zapad je pukao nece biti para, dzabe saginjanje

    ОдговориИзбриши
  3. А како би било да српска војска организује војне маневре са руском војском у Србији, укључујући и војне маневре на граници са Косовом и Метохијом. Војници би могли да увежбавају протеривање окупатора са српске земље, као и одбрану од евентуалног напада НАТО на Русију. Наравно, позвани би били представници из скоро свих земља НАТО, да посматрају вежбу.

    ОдговориИзбриши
  4. Сјајна идеја, Ненаде, поготово онај део око позива НАТО-посматрача.

    ОдговориИзбриши
  5. Pozdrav!!!
    Evo i mog prvog komentara :)

    Postavio bih pitanje autoru teksta, da li zaista veruje u dobre namere ministra spoljnih poslova!?
    Zar sve navedene "atribute" koje je navodno ispoljio isti, zaista smatra iskrenim i ne izreziranim!? Zar nam nije jasna njihova igra u kojoj su oni navodno i vlast i opozicija, u kojoj njihovi megafoni zvuce onako kako narod zeli da cuje!? Svakodnevno smo svedoci fingiranih konflikata: Dacic-Ljajic, Pajtic-Dacic, Mrkonjic-Dinkic, Krkobabic-Dinkic, DS-LDP, Canak-DS, Palma-LDP ..i danas Jeremic-Sutanovac.... dokle vise...!?
    Ako je cilj ovog teksta pomoci "manjem" zlu u borbi sa "vecim" zlom, onda smo na krivom putu, jer je ZLO jedno, i dokle god ga budemo rasclanjivali, sanse da ga pobedimo su nam sve manje!!!
    Vreme je da stvari nazivamo pravim imenima!!
    Toliko za pocetak :)

    ОдговориИзбриши
  6. Ksenija-dobro poznajete i Ruse i Srbe...
    Da li Rusi vise vole Srbe-ili Srbi vise vole Ruse..

    ОдговориИзбриши
  7. Дејане, ево да не дужим са одговором.
    Ја сам у свом животу била сведок разноразних комбинација, коалиција, преметања, транформација у свим политичким странкама Србије. Поготово што су сви били и на власти, и у опозицији у разним временским периодима. Зато у овом тренутку поздрављам то што Јеремић - ЈЕДИНИ - говори истину, ма шта био разлог за то. Исто тако, чим престане, престаће да буде интересантан и аутору овог блога.
    И још. Моје лично познанство са министром Јеремићем није ме разочарало у смислу његових политичких ставова.
    Иначе, и надаље ћу морати да судим о политичарима само по оном што говоре и раде у овом тренутку, јер шта ће говорити и радити сутра најчешће не знају ни они сами :).

    ОдговориИзбриши
  8. Свјатославу - одговорно тврдим да Руси више воле Србе, мада ништа не знају о њима (или о нама, како вем драго)

    ОдговориИзбриши
  9. Po meni je upravo i problem u tome sto njihove reci, u koje verujete, ne prate i dela. Navedite mi jedan primer delotvornosti reci mladog ministra, taksativno, kako ste ih opisali u tekstu!?
    Molim vas da ovo ne shvatite, kao reci prekora, ili licne frustracije :)

    ОдговориИзбриши
  10. Схватам све ово као сасвим нормалну дискусију која подразумева различитост ставова.
    За дела министра Јеремића мени је сасвим довољан енергетски споразум са Русијом, за који се он највише залагао, уз активно противљење већег дела странке и бројних коалиционих партнера.

    ОдговориИзбриши
  11. Nije mi dostupna validna dokumentacija, o tome kolika je bila njegova uloga u potpisivanju ovog ugovora, niti sam upoznat sa njegovim stranackim konfliktom, osim na nivou rekla kazala.Ako takav sukob postoji, on je po meni iskljucivo lobisticko-profitabilan na nivou pojedinca, nikako u iskljicivom ekonomskom interesu Srbije, a naraocito Rusije. Ako zakljucak treba da donosimo na osnovu novinskih clanaka, cak ni oni nam ime Jeremica nisu glorifikovali na nivou gasnog seika.
    Da se razumemo...ja bih tako voleo da gresim, a da ste vi u pravu, samo sto cinjenice govore drugacije, bar ovde na licu mesta :)
    Uputite me na adrasu koja ce me razuveriti!?

    ОдговориИзбриши
  12. Svjatoslav ( Idu Na Vas )28. април 2009. 00:13

    Свјатославу - одговорно тврдим да Руси више воле Србе, мада ништа не знају о њима (или о нама, како вем драго)
    ----------------------------
    Da Vam poverujem Ksenija..
    Bolje je da Rusi vise vole Srbe-ruska ljubav moze spasiti Srbiju i Kosovo..
    Odkada Bankari zavladase Svetom-nema vise ljubavi-postoje samo Interesi..

    ОдговориИзбриши
  13. ZA NEOBAVESTENE IZJAVA ministra JEREMICA glasi:
    "Naši ni vojnici, niti službenici, niti bilo ko iz Srbije neće učestvovati u ovoj vežbi NATO u Gruziji. Razlog tome je što je Ruska federacija izašla sa stavom da ova vežba predstavlja bezbednosnu pretnju za nju“

    ОдговориИзбриши
  14. Хвала учесницима дискусије и хвала Вуку Јеремићу који ме и овог пута није разочарао.
    За Дејана - моја информација не потиче увек из новинских чланака, јер сам ја новинар са дугогодишњим искуством. Ипак, мислим да не би било коректно са моје стране да отварам јавности своје изворе. Онима који поштују мој рад и имају поверења у мене довољна је моја реч, осталима препоручујем друге изворе информација.

    ОдговориИзбриши
  15. Hvala Vuku Jeremicu za:
    Naknadnu pamet (Ruski stav je poznat vec izvesno vreme u vezi NATO vezbe, a od Jeremica ga cujemo kao razlog za ne ucestvovanje tek danas)!
    Crnogorski noz u ledja Srbiji (Jeremic otvara tri konzulata u CG)!
    Jedini sa hrabrim britkim jezikom (sinoc na rezimskoj TV izgovara "moje delovanje u spoljn.pol. je institucionalizovano" znaci da je uz saglasnost aktuelnog rezima i direktan njegov produkt, pa ako se veruje Jeremicu, zasto ne i ostatku vlasti!!??)
    .....
    ..takve "pobede" koje odnosi ministar su svakodnevne, i ima ih ne samo u njegovom ministarstvu, razna ministarstva su "pobednici"
    ...
    Vuk Jeremic je samo jedna od medijskih kreatura, produkt marketinski perfidnog rezima, kojima je zadatak da vladajucu represiju prividno ublaze u usima naroda, tako sto ce im saopstavati ono sto narod zeli da cuje!!!

    ...e sad' ako sam zalutao, i ovo pisem na mestu gde je glorifikacija takvih vrednosti pozeljna, vreme je da se razilazimo(t.j. ja) :)

    ОдговориИзбриши
  16. Vuk Jeremic se odavno nalazi na meti politicara Evrope i zemalja u okruzenju Srbije."HVALA" pomocnicima,koji imaju isti cilj.

    ОдговориИзбриши
  17. Бора Ђорђевић: "За доларе и за евре шаљем Србе на маневре, нисам ваљда таква овца па да слушам Шутановца."
    www.pravda.rs

    ОдговориИзбриши
  18. Bila jednom cvetokosa baba tad su Srbi ginuli za dzaba.

    ОдговориИзбриши
  19. ^...kada budu poceli da ginu(ne za dzaba)u Avganistanu, Iraku...to ce biti OK!!!???
    Cvetokosa baba nije samo -BILA- jos uvek je, samo je ne vidimo na Dnevniku, ali je prisutnija nego ikada!!!

    ОдговориИзбриши
  20. Imala je baba mnogo ovca zato je Srbija ostala bez novca.Sada stado nema sta da pase a zbog KOGA pa zna se!Na Kipru lezi silna lova napunjena od Milosevicevih lopova?Da gine Srbin nece vise,trazite pomoc od cica Glise.

    ОдговориИзбриши
  21. Поштована Ксенија, Да ли је могуће на Вашем блогу постављати вести и коментаре у видео формату?

    ОдговориИзбриши
  22. Ненаде, нажалост, техничке могућности овог блога су поприлично ограничене. Пробала сам да поставим звук, није ми баш најбоље успело. Чак и фотографије, ако треба да се постави више од једне, испадају никакве. Међутим, има један добар излаз из ситуације, наиме: кроз месец до два дана Глас Русије треба да добије нови сајт, где ће бити предвиђена могућност вођења блога, организовања форума и сл. У принципу, тамо би требало и да преселимо овај блог јер ћемо тада имати далеко шире мултимедијске могућности и ви и ја. Све остало, мислим на слободу говора и право анонимног укључивања у дискусију ће остати, или се одавде не селимо :)

    ОдговориИзбриши
  23. Мало сам бијо отсутан, а мало ми је АДСЛ бијо искључен – зато ме нема. Ксенија по питању Вашег виђења улоге господина Јеремића имате безусловно мој глас. У оквиру програма ДС и мандата који му је оваква влада поверила ценим његов допринос. Распадом своје државе Срби су оболели од *пилећег памћења* па је то један од разлога што Руси више воле Србе него Срби Русе - лично ми тешико пада али тако је. Супротно од познатих појава: влада народног јединства или концентрационих влада, ова Србска би се могла назвати влада народне различитости или влада која деконцетрише народ и државу па мислим да није погодан моменат да се Ваша веома племенита идеја расплињава у разликама Срба и Руса, или смицалицама око подршке Ваших извора информација. Ти тонови ме подсећају на лик и дело Лењина и Валтера Вајса. Предлажем да још више уочавамо, анализирамо и градимо јединство, проширимо интересовања и потенцирамо заједнички интерес и сличности.

    ОдговориИзбриши
  24. Хвала господину Максимовићу на подршци. Морам свима да се извиним због мале паузе изазване делимично мајским празницима, а делимично и прославом мог рођендана средином прошле недеље. А сутра све вас очекује једно неочекивано виђење дешавања на Космету, такође руских новинара, али либералне орјентације. Мислим да ћемо имати о чему да продискутујемо. Дакле, до сутра.

    ОдговориИзбриши
  25. Драга Ксенија, хвала на одговору. Радујем се новом сајту Гласа Русије, а такође и могућности да пишемо наше коментаре на сајту Гласа Русије. Нека ово буде један диван почетак наше сарадње и комуникације са вама. Предложио бих да се на сајту Гласа Русије остави могућност да и ми слушаоци пишемо текстове на теме које ви задате, а нека најбољи текст буде читан у емисији Гласа Русије.

    ОдговориИзбриши
  26. Srecan Rodjendan Ksenija..
    Najiskrenije Cestitke-Sve Najbolje...
    Da se dugo druzimo i da zajedno proslavimo Vas 90-ti Rodjendan u Rusko-Srpskoj Imperiji..

    ОдговориИзбриши
  27. Хвала Свајтославу, а што се тиче Ненадове идеје, мислим да је јако добра.

    ОдговориИзбриши
  28. Ksenija!Svjetoslav Vam je cestitao 90-ti rodjendan a ja MNOGAJA LJIJETA!

    ОдговориИзбриши
  29. miletranzicija5. мај 2009. 21:40

    ne mogu da verujem da Ksenija ima ovoliko godina.Svaka cast KSENIJA za 90 ti rodjendan!

    ОдговориИзбриши
  30. Ма ништа ви не знате о женама, имам 128, али се лобро држим :)

    ОдговориИзбриши
  31. Pojedinci pogresno interpretiraju moju Rodjendansku Cestitku Kseniji..
    Ja sam uputio iskrene cestitke i pozeleo da posle vise desetljeca zajedno proslavimo Ksenijin 90-ti Rodjendan u Rusko-Srpskoj Imperiji..
    Ja sam se uvek u zivotu drzao pravila:
    Studenta za Ispite-Damu za godine-nikada ne pitati...
    Inace moj nick je Svjatoslav-to nije Svjetoslav ili Svajtoslav..
    Poznavaoci slovenske Istorije znaju ko je bio Svjatoslav i njegovu poznatu poruku upucenu Neprijateljima pre bitke-Idu Na Vas..

    ОдговориИзбриши