понедељак, 19. јануар 2009.

ШТАМПАРСКА ГРЕШКА МЕЂУНАРОДНИХ РАЗМЕРА


Једна права детективска прича одвијала се ових дана што на границама Босне и Херцеговине, што у штампи.
Дакле, 17. јануара у београдском „Прессу“ појавио се текст насловљен „Русима не дају у Босну!“. „Сарајево без најаве увело визе за руске држављане, због чега је више од стотину Руса у протеклих двадесет дана враћено с босанске границе“, пише издање.
Ми смо то проверили и добили потврду да је најмање једна особа са руским исправама била скинута са аутобуса који је ишао из Србије у правцу Бања Луке.
Затим смо свратили на сајт Министарства иностраних послова Босне и Херцеговине. Тамо са леве стране имате одељак „Конзуларне информације“. Један клик и добијате исцрпну информацију о визама у документу насловљеном „Одлука о визама“, датираном 16.12. 2008. Одлука је ступила на снагу 24. децембра, а према том документу Руска Федерација не спада у земље чијим грађанима не треба виза за улазак и боравак на територији БиХ до 90 дана. На слово „Р“ тамо ћете наћи само Румунију, таман између Португалије и САД.
Чему тако детаљан опис? Проблем је у томе што је министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај изјавио, одговарајући на питања новинара и оштро саопштење СДС-а да је ова одлука у супротности са интересима земље, да „визе за Русе нису уведене“ и да „нема никаквих препрека за њихов улазак у БиХ“. Случај враћања руских грађана са границе министру није познат, а ако се тако нешто и десило разлог је подеран пасош или пасош које не ваља... Тако је говорио министар, а његов помоћник Зоран Перковић, заборавивши да усагласи став са руководством, саопштио је да је у питању... штампарска грешка.
Било како било, овај дипломатски скандал Босни и Херцеговини сигурно неће бити од користи.
Као прво, не знам колико у Сарајеву сматрају Републику Српску делом земље, али руске инвестиције у њој заузимају све значајније место.
Као друго, на тај начин може се угрозити потписани 2002. године споразум изеђу Владе РС и Москве који омогућава радницима из РС и БиХ да иду на рад у Руску Федерацију.
И као треће, - ако погледате односе Москве и Сарајева у ширем контексту, они и без овог скандала нису баш једноставни. Треба вероватно потсетити на инцидент који се десио после проглашења независности Косова. Тада је амбасада Босне и Херцеговине у Москви добила писмо од неке неурачунљиве особе са претљама у стилу „све ћемо вас побити због Косова“. Ову ситуацију члан босанског Председништва Харис Силајџић искористио је за оптуживање руских дипломатских кругова, државних медија и академских кругова за вођење шире кампање против против БиХ и „посебно бошњака“.
А из овога се већ може извести закључак да ако је и било штампарске грешке у спорној „Одлуци о визама“, та грешка могла је бити и намерна.

4 коментара:

  1. a jel trebaju jamstvena/pozivna pisma (vaucher)? ruski drzavljani ni za hrvatsku ne trebaju vizu ali ih se cesto ne pusta u hrvatsku jer namaju valjano jamstveno pismo. naravno, vrijedi i vice versa - iz osobnog iskustva pred 2 godine mogu reci da nisam bio pusten u kaliningrad jer nisam imao jamstveno pismo a viza mi nije potrebna.

    ОдговориИзбриши
  2. За улазак руских и осталих држављана у БиХ важе следећа правила http://www.mfa.gov.ba/index_srp.htm
    За улазак на територију РФ грађанима БиХ потребно је позивно писмо или туристички ваучер
    http://www.izbrannoe.ru/34031.html
    за улазак грађана Хрватске на територију РФ, колико сам ја схватила, потребно је исто то.

    ОдговориИзбриши
  3. НАПОМЕНА: За несметан улазак у Руску Федерацију држављанима Босне и Херцеговине потребно је гарантно писмо или пословни позив.

    dakle ne treba viza ali treba vaucher, a to mnogi ne znaju ili ne zele znati. ne kazem da je to slucaj koji se dogodio na bosanskoj granici ali je vrlo cesti slucaj koji se dogadja na hrvatskoj granici pa pretpostavljam da je slicno i u bosni. jednostavno odredjeni broj rusa ne razumije (ili ne zeli razumjeti) da viza i garantno pismo nisu ista stvar. iz tog se razloga nadju u problemima jer ih se ne pusta u zemlju bez odgovarajuce papirologije koju je nemoguce srediti na granicnim prijelazima vec jedino i iskljucivo u diplomatsko-konzularnim predstavnistvima.

    ОдговориИзбриши
  4. Све је могуће, али ако новинар који иде на уговорени интервју са Милорадом Додиком не стигне до Бања Луке старим, хиљаду пута провереним путем, онда то изазива одређене сумње.
    Ипак, надам се да ће све то бити регулисано једним нормалним путем, без сувишних скандала. И без овога их има подоста на свим наведеним просторима.

    ОдговориИзбриши