уторак, 24. фебруар 2009.

ВИРТУОЗ

Припремајући се разговор са министром ја сам била потпуно свесна да на нека од својих питања нећу добити одговор. Ипак, постоје на свету питања која морају бити постављена, независно од очекиваног резултата.
Али, идемо редом. Подсећам да се Јеремић затекао у Москви поводом Споразума о безвизним путовањима грађана двеју наших земаља. Овај Споразум за Србију – несумљиво - представља успех, јер је Русија позната по свом хладном односу према сличним иницијативама. Али нашла се у овој сјајној ствари и кап жучи, којом нисам могла да не зачиним разговор са министром.
- „Уговор је о безвизном режиму .... То је једна лепа ствар. Али, колико јуче, руски држављани су улазили у Србију и могли да бораве тамо 90 дана као и грађани ЕУ или САД. А сада смо доспели у ситуацију да то важи само за 30 дана. Како то?“
Јеремић: „То функционише на бази реципроцитета - када успоставите безвизни режим, правило је у конзуларним и међународним односима да то важи на бази реципроцитета. Тих 30 дана је нешто што је договорено између два техничка тима, између руског и српског. То је нешто што одговама двема станама. А што се тиче владе Србије, ми немамо никакав проблем да грађани Русије остану колико год хоће. Али правило је да онолико колико важи безвизни режим за грађане Србије да и обрнуто толико важи. Ми смо иначе прошле године направили један искорак из тог правила – ми смо једнострано укинули визе за руске грађане и мислим да је добро да није прошло много времена да смо успели да постигнемо овај споразум и да то сад важи и за наше грађане у Русији“.
На све што је господин Јеремић рекао треба додати да је на конференцији за штампу после подписивања Споразума његов руски колега Сергеј Лавров појаснио – 30 дана сасвим је довољно да обиђете пријатеље, па и за одржавање некаквих културних манифестација. А оне који у Русији траже запослење упутио је у миграциону службу.
Но, вратимо се разговору са министром. Буквално уочи овог сусрета нашла сам у српској штампи један готово шокантан податак, који сам и пренела Јеремићу.
- „Стратеџик маркетинг је обавио анкетирање грађана Србије, према коме је преко 61% њих потврдно одговорило на питање „Да ли је Србија изгубила Косово?“ Како можете да прокоментаришете та и таква расположења у Србији?“
Јеремић: „Ја нисам имао прилике да видим то конкретно истраживање. Мој осећај и моја процена онога како се грађани Србије односе према том питању је врло различита од тога. Ми смо однели уверљиву победу у неколико наврата прошле године на изборима залажући се за врло јасну косовску политику. И мислим да је по питању Косова ово једна политика у континуитету у односу на претходну владу. И мислим да каква год влада била изабрана демократским путем у Србији политика према Косову не би била промењена. Мој утисак је да један огроман број грађана подржава политику која подразумева чврсто остајање на принципу очувања суверенитета и територијалног интегритета свим правним, политичким и дипломатским средствима. И актуелни сазив скупштине Србије рефлектује тај став, где једна огромна већина, преко 90% представника народа у Скупштини дели ово мишљење“.
На тај начин разговор се најзад приближио оној теми која највише занима мене и, верујем, већину наших слушалаца; оном главном питању на које је јако тешко добити одговор.
- „Кад смо код средстава... Ви сте се пре неки дан договорили са Бан Ки Муном о имплементацији шест тачака. Како то мислите да изведете с обзиром да косовски Албанци апсолутно не прихватају ни саму идеју о тих шест тачака, ни УНМИК, који за њих једноставно не постоји?“
Јеремић: „Мислим да је од велике важности обезбедити спровођење у дело обавезујућих одлука Савета безбедности. План од шест тачака је, понављам, план генералног секретара који је добио пуну подршку у Савету безбедности. А одлуке донете у Савету безбедности имају обавезујући мандат за све. Наравно, ми живимо у једном свету у коме се све одлуке међународних органа не поштују увек стриктно и некада није најједноставније доћи до пуног поштовања свих међународних одлука. Али на нама, који смо легитимни чланови УН и чланови међународне заједнице је да својим дипломатским напорима остваримо једну ситуацију у којој сви партиципијенти у овом процесу немају избора него да се повинују обавезујућим одлукама Савета безбедности, волели они то или не“.
-„Добро, хајде да конкретизујемо. Сада превладава идеја о обједињавању косовске територије у главама њихових руководилаца, на шта их подсећа и опозиција, а то подразумева постављање граница, реалних граница према Србији. Како Србија томе може да се супротстави?“
Јеремић: „Србија неће прихватити било какво наметање било чега што није у стриктној сагласности са резолуцијом Савета безбеднсти број 1244. Према томе, унутрашње разграничење у оквиру Србије је нешто што је за нас апсолутно неприхватљиво. Начин на који се демаркира такозвано административно разграничење између Србије и њене централне покрајине је нешто што је дефинисано резолуцијом 1244 и само оно што је дефинисано резолуцијом 1244 ће за нас бити прихватљиво“.
- „Знате како то изгледа у пракси? Ми смо ушли колима Министарства за Косово и Метохију у октобру. Баш у тренутку када сте ви славили победу у УН, ми смо били на Косову. Том приликом нисмо нешто били силно легитимисани, али на излазу мој колега и ја, који смо имали руске пасоше, јако смо се уплашили да ће нам ставити печате непостојеће државе. Били су јако незадовољни што им вршљају по земљи некакви странци. Како Србија може да не дозволи то?“
Јеремић: „На исти начин на који се односила од 1999., односно од одлуке Савета безбедности да донесе резолуцију 1244. На моју велику жалост административни капацитет Србије је лимитиран на територији покрајине одредбама резолуције 1244 које су на снази од јуна 1999. Ми ћемо се оштро супротстављати било каквој променитех критеријума, који су састављени и записани у оквиру резолуције 1244 која за нас има обавезујуће дејство“.
- „А за њих?“
Јеремић: „Борићемо се свим средствима да сви поштују резолуцију Савета безбедности. А по резолуцији Савета безбедности 1244 Србија има прилично лимитиран капацитет за дејство на територији покрајине. Али то је нешто што је ова власт нажалост наследила из претходног времена“.
Као што видите након трећег мог покушаја да добијем конкретнији одговор почели смо да ходамо по кругу – министар је виртуозно избегавао одговор. Што је добро – надам се да исто тако талентовано избегава и замке које му постављају далеко озбиљнији саговорници на разноразним међународним преговорима.
А то да ова питања треба поставити, и да то треба учинити баш у овом тренутку, потврдио је пар дана касније премијер Косова Хашим Тачи.
„Влада Косова остаје чврсто при одлуци о забрани уласка на Косово високих српских представника који не поштују тамошњи нови уставни поредак“, изјавио је Тачи за косовске медије.
„На Косову ће се поштовати законитости. Србија треба да заборави Косово”. Тако тврди премијер самопроглашене на територији Србије државе.

14 коментара:

  1. Малом провером значења речи виртуозан се дефинише као ваљан, одлучан, савршен.

    Уколико сте стекли такав утисак, можемо само рећи да то улива наду Србима у Србији, а посебно на територији самопрокламованог косова и самопрокламоване војводине.

    Александар

    ОдговориИзбриши
  2. И треба да улива наду. Не бих да кварим министру карјеру и да кажем више него што би он хтео да чују његови непријатељи - а има их доста у непосредној околини - али, верујте ми, оба проблема су му апсолутно јасна.

    ОдговориИзбриши
  3. E,kako je lako iz velike,znacajne,jake zemlje kao sto je Rusija osecati se superiorno,Ministar Jeremic se nije zatekao kao sto kazete u Moskvi on je tu stigao na poziv iskrenih prijatelja,mozda se zaticao u Briselu Hagu...ali u Moskvi se nije zatekao.Sto se tice odgovora Vama Ksenija nije mogao da kaze bas sve znajuci vasu otvorenost postedeo Vas je toga da ne iznesete drzavnu tajnu.Hodanje po krugu je jos uvek zdravo hodanje,ako uzmemo u obzir da je rotacija jedino i pravo kretanje iz cega je sve nastalo,hodanje po gredi bi za sigurno dovelo do lomace.

    ОдговориИзбриши
  4. Нисам ни очекивала од шефа дипломатија да одаје државне тајне :). Понекад циљ новинара није да добије одговор, већ да упозори, макар и оштро постављеним питањем.
    Питање је само да ли је човек достојан тог упозорења. Да ли ће се насмејати чим изађем, или ће ипак размислити о ономе што је речено.

    ОдговориИзбриши
  5. Да, Растко, морам да додам још један детаљ. Ако мислите да се постављам супериорно у односу на министра Јеремића - грешите. Поново ризикујући да му покварим рејтинг код демократа и либерала, ипак морам да подвучем да га изузетно поштујем. Паметан, али не и циничан, што је у наше време реткост у политици.

    ОдговориИзбриши
  6. Ksenija postujem Vas i Vase pisanje.Zajedno smo bili u prilici da kritikujemo novinarku BLICA koja je pokusavala da ministra Jeremica uvali u mat poziciju iz koje bi sledilo njegovo eliminisanje iz politickog zivota Srbije(zamislite kome to treba?Mozda nekom u Briselu)?Moramo se sloziti koga zmija ugrize obazriv je i sa gusterima.Srdacan pozdrav.PS ovaj "guster" nema veze sa Vama.Ljubimo Vas uz svesrdnu podrsku.

    ОдговориИзбриши
  7. Mogu da dodam jos ovo i Miladin Kovacevic je iskoristen od SADa ne bi li ministru Jeremicu videli ledja.

    ОдговориИзбриши
  8. Да, за Ковачевића се слажем да то има везе са "пријатерљима" Јеремића. Ипак, надам се да неће успети. А ако и успеју, момак има велику популарност у земљи и може сад и самосталну карјеру да прави.
    Жао ми је само што чак и ако буде познато ко је одао службену тајну, ми то нећемо сазнати. Добићемо као сад пар верзија на разматрање, тек да се "Власи не досете"...

    ОдговориИзбриши
  9. Stvarno,momak Kovacevic je toliko popularan u zemlji Srbiji gde nema osnovnih medicinskih sredstava za lecenje,tamo gde sirota deca u ovim zimskim danima umiru od zime,tamo gde samohrane majke traze pomoc od Caritasa,jedan bahati burzuj dobija pomoc od te iste drzave 1000000dolara za svoj bezobrazluk.Pa jel to popularnost kada dozvoljavamo da siromasne gradjane Srbije ZAPAD KUPUJE ZA SANDALE A DECA BOGATIH MOGU KAKO VOLE pa sve i da osakate slabijeg od sebe(vidi se uticaj americke skole).

    ОдговориИзбриши
  10. Нисам мислила на популарност Ковачевића, већ самог Јеремића, који је судећи по коментарима грађана на ивици оставке у вези са овим случајем.
    Слажем се да за овог силеџију не вреди давати милион долара средстава пореских обвезника у ситуацији у којој се Србија налази. Али ако је то једини начин да се не прекрши Устав који не дозвољава екстрадицију, - онда то толико кошта. У том Уставу има много корисних и важних ствари, поред осталог Косово и Метохија. Не би га требало кршити збор разноразних силеџија, нећемо имати на шта да се позивамо.
    И још нешто: и поред пуног разумевања за народни гнев у вези тих пара, мислим да ће Србију далеко више оштетити смена на челу дипломатског ресора.

    ОдговориИзбриши
  11. mislim da cemo se sloziti prljava "klinton" politika hoce da na jeftin nacin dezavuise sve napore ministra inostranih poslova Vuka Jeremica za vladavinom prava.Dok jedan deo siromasnog Srpskog stanovnistva u Miladinu VIDI junaka,koji je odgovorio na svu patnju koju smo podneli u besomucnoj nato agresiji,ne vide da politika takvih beskurpuloznih agresora dobija i na ovaj nacin kada nam vrate vruc krompir koji oni stipendiraju pa bio to i OVAJ MLADI SPORTISTA

    ОдговориИзбриши
  12. Да, слажем се да је у питању прљава игра, да ту има интереса Клинтонове. И јако, јако ми је жао што је народ толико притиснут и несрећан да види у једном обичном силеџији симбол отпора свемоћној Америци.

    ОдговориИзбриши
  13. Zahvaljujem svim citaocima komentara u kojim ponet inercijom,ljubavi i pravde zauzeh ovoliko prostora,Narocito veliko HVALA KSENIJI koja je odvojila mnogo vremena pored svojih profi obaveza,svako dobro svima,na mnogaja ljeta.

    ОдговориИзбриши