четвртак, 12. март 2009.

ПРОДУЖЕЊЕ МАНДАТА СРАМОТЕ

Да ли сте икада посећивали сајт Хашког трибунала? Штета, јер тамо се може наћи доста занимљивог. Можете, рецимо, сазнати да је Међународни суд за бившу Југославију подигао укупно 161 оптужницу, да је 116 поступака окончано, 45 - још није, а да се за двојицом оптужених још трага. А под рубриком „Стратегија окончања рада Међународног суда“ - неколико разних варијанти продужења делатности трибунала. Што и не чуди, јер су се ставови његових оснивача око даље судбине рада овог судског органа кардинално разишли.
Подсетимо, да је Хашки трибунал установљен резолуцијом СБ УН бр. 827 у мају 1993. године. А у октобру 2008. стрпљењу Русије је дошао је крај. „Русија позива Међународни трибунал за бившу Југославију да својевремено заврши процесе које разматра овај суд и да на време приведе крају своју делатност“ – изјавио је тада стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин. Иначе, првобитно је планирано да трибунал заврши са радом почетком 2010.
Овој теми још ћемо се вратити, а сада мало хашке статистике, коју је узгред, немогуће наћи на званичном сајту Трибунала за бившу Југославију. Из тог разлога сакупили смо је из различитих јавних извора, али чак и овако непотпуна и са по којом могућом грешком делује веома убедљиво.
Дакле, Срби су осуђени на укупно 904,5 године затвора, Хрвати на 171, босански Муслимани добили су 39,5, а косовски Албанци пуних 19 година.
И опет мало сабирамо – пред судије Трибунала изведено је 93-је Срба, 31 Хрват, 14 босанских Муслимана и 6 косовских Албанаца. Двојицу Срба још траже, а преко 10 њих је преминуло у затвору овог, ако могу тако да кажем, суда.
Није ли у томе разлог што Русија инсистира на пребацивању процеса под „националну јурисдикцију држава“, како је то формулисао Чуркин у СБ?
Тим пре што постоји и Нинбершка статистика, која сведочи да је 12 особа било осуђено на смрт, три на доживотни затвор, две на 20 година и по једна на 15 и 10.
Па зар је могуће да су Срби крајем 20. века починили више злочина него Немци његовом средином? Нешто не верујем.
Али то не верујем ја, док европски парламентарци, уз подршку Европске комисије и челника Европске уније сматрају да се „не сме дозволити да крупни злочини против човечности остану некажњени“, и зато предлажу продужење мандата Хашког трибунала за две године. И с тим у вези позивају СБ УН на хитно продужење мандата овог суда, све са обезбеђивањем средстава за његов рад.
Овај се захтев још може разумети у контексту комплекса Холандије који се зове Ратко Младић, на којег би тако радо да пребаце одговорност за неспособност свог контингента да спечи сребреничке догађаје. Али следећа препорука изазива потпуну недоумицу – да се очува целокупна баштина и грађа Хашког суда који је „увео нову судску праксу у међународном праву“. Истина, јер ником пре Хашког трибунала није било ни на крај памети да оптужи једну нацију за злодела која су починиле најмање четири. Ако мислите другачије, поново погледајте статистику.
Шта рећи на крају? Ако се у светку судску праксу заиста уведе искуство Хашког трубунала живот ће постати далеко једноставнији. Окупљаће се они јачи да пресуде слабијима, неког ће именовати за главног кривца и прогласиће све то владавином закона и врхунском правдом.

1 коментар:

  1. 1. Легитимни суд је у Брислу не у Хагу
    2. Трибунал није суд већ договорни институт групе
    3. Свим бићем молим да РФ неда сагласност и спречи највећу бруку и деградацију односа међу људима и државама
    Сетите се судбине др. Фауста

    ОдговориИзбриши