среда, 25. март 2009.

КФОР ОДЛАЗИ?

Планира ли НАТО заиста озбиљно да смањи бројност снага КФОР на Косову?
Судећи по последњој информацији натерати неке земље да оставе тамо своје војнике све је теже. Прво је Велика Британија саопштила да ће повући 167 својих војника у наредних шест месеци. Затим је шпанска министарка одбране Карме Чакон честитала својим војницима – има их на Космету 632 – повратак кући. А онда је и Литванија најавила прекид учешћа око 30 својих војника у мисији НАТО на Косову.
Велика Британија и Литванија истичу исте разлоге - побољшање безбедносне ситуације у покрајини, мада многи сумњају да је посреди нежеља да се у ова кризна времена троше паре. Шпански случај је далеко компликованији. Министарка одбране отворено каже – „ако не признамо косовске институције нећемо моћи да држимо тамо свој контингент“. А треба ли признавати, ако ће такав потез Каталонци и Баскијци прихватити као сигнал за почетак акције?
Интерсантно да је у овој ситуацији НАТО остао незадовољан управо Шпанцима. „Негодовање Алијансе објашњава се страховањем да ће прорадити домино ефекат: ако Шпанија повуче своје војнике, исто то могу да учине и друге земље“ – пише швајацарско издање „Тан“. И та страховања су сасвим оправдана. Како је рекла, објашњавајући донету одлуку министарка одбране Литваније Раса Јукњавичене – „одлуку о повлачењу војника разматрају и друге НАТО земље“.
Уосталом, испољавајући одговорност, Литванија је покушала да се на време побрине о онима који ће је сменити на овом и другим деликатним натовским задацима. На сусрету у Риги министара спољних послова јадранских и балтичких земаља са САД шеф литванског спољнополитичког ресора Вигаудас Ушацкас педложио је да се Украјина и Грузија позову у НАТО.
Било како било, већ је јасно да ће КФОР наставити да се осипа. Неко ће се позвати на стабилну ситуацију на Косову, неко ће објаснити своју одлуку жељом да појача контингент у Авганистану, неко ће отворено признати да су у питању паре. И изјава портпарола НАТО-а Џемса Апатураја „ништа се не спрема, КФОР не смањује број својих војника“ – тешко да ће икога зауставити.
Проблем је у томе што је свет одлучио да поверује у то да је на Косову све мирно. И ако је у питању независна, млада, али демократска држава, ако већ њене лидере тако лепо дочекују у Вашингтону, зашто онда држати тамо 15 и по хиљада војника? Нажалост, сазнаћемо чему они треба тамо да служе тек када се КРОФ коначно распадне.

1 коментар:

  1. Свако зло има неко добро. Било под којим изговором само нек иду. У СБ ОУН обезбедите да нико не остане ван мандата КФОР и ван резолуције 1244 (укључно ЕУЛЕКС). Да распишемо тендер за Бонстил пошто је на плацу Српске Православне Цркве, а треба чувати Јужни поток. Шиптарско недоношче на Косову нико ништа не пита, па нек их посвоје у Вашингтону.

    ОдговориИзбриши