петак, 27. фебруар 2009.

ПРЕСУДА СРБИЈИ

Дакле пресуда „косовској шесторки“ је донета.
Овај пут, истина, Хашки трибунал је одлучио да не поткрепљује аргументацију Војислава Шешеља, који активно ради на доказивању фарсичности поменутог судског органа. Милан Милутиновић, бивши председник Србије, који је за време Милошевића играо улогу зиц-председавајућег Фунта из бесмртног романа Илфа и Петрова, је оправдан.
За остале није било милости. Шаиновић, Павковић и Лукић добили су по 22 године, Ојданић и Лазаревић по 15. Ова лица, по мишљењу Трибунала, била су учесници за­јед­нич­ког зло­чи­нач­ког по­ду­хва­та на­сил­ног про­те­ри­ва­ња сто­ти­на хи­ља­да ал­бан­ских ци­ви­ла са Ко­со­ва, од мар­та до ју­на 1999, чи­ји је циљ би­ла про­ме­на ет­нич­ке рав­но­те­же ра­ди за­др­жа­ва­ња срп­ске кон­тро­ле над по­кра­ји­ном. Међу конкретним злочинима наводе се насилна депортација Албанаца из Косова, паљење кућа, уништавање културних и религиозних споменика, убиства цивила не-српског порекла, силовања.
Очигледно је да би исти ти злочини могли и требали бити инкриминирани двојици бивших и једном садашњем премјеру Косова, уз замену етничких Албанаца на етничке не-Албанце. Али не ради се о личностима. Ово није пресуда четворици српских генерала и једном потпредседнику Владе – то је пресуда самој Србији. Пресуда која накнадно правда и објашњава отуђење 15% суверене територије земље.
Изречена је, треба рећи, крајње својевремено јер сасвим скоро своје мишљење о легитимности проглашења независности Косова треба да изнесе Међунарони суд правде, са седиштем у истом том Хагу. Колеге из Хашког трибунала пожуриле су да дају свој допринос и да на време изнесу такорећи „експертно мишљење“.
У чињеници да је Хашки трибунал извршио још једну политичку наруџбину ништа наравно чудно нема. Изненађује нешто друго - зар никоме није до сада пало на памет да су осуђеници извршавали апсолутно исти задатак, што у Русија у Чеченији? И у једном, и у другом случају радило се о успостављању уставног поредка на делу суверене територије земље. Ипак, никоме на Западу није ни на памет пало да покрене судски поступак против, рецимо, Владимира Путина. Ограничили су се на „изражавање забринутости“ на свим нивоима. Поготово им није пало на памет да понуде Дмитрију Медведеву да мења Путина за чланство у ЕУ. А Србија је кроз све то прошла, још пролази, а кад ће најзад проћи – не знамо.
Из наведеног следи закључак формулисан још у Старом Риму – што приличи Јупитеру, не приличи волу. Русију, која је у августу и у пракси показала где пролази граница дозвољеног, нису се усудили да дирају. Али су се зато слатко изживели на Србији.
Уосталом, не може се рећи да власт у Србији није тога свесна. Последњих безмало девет година српска спољна политика ослања се на дипломатске, правне и остале мирољубиве методе успостављања правде. И што више став Србије подсећа на позу човека, дубоко повређеног у своим најбољим намерама, тим перверзнији постају задаци које јој намећу вршитељи српских судбина.
Србији је пресуђено. И сада Београду, који апелује на законе, на међународно правосуђе, увек могу да одговоре - господо, то је цена злочина извршених у ваше име. И они су судски доказани.

14 коментара:

  1. Ocekivano!Ovom presudom Haski tribunal je dokazao da "nije pod uticajem NATO razbojnika" vec samostalno donosi odluke usput unistava dokaze o pokolju,vadjenju i prodaji organa poklanih Srba sa Kosovu za vreme humanitarne akcije "Milosrdni andjeo".Dok albanski hirurzi koji su operisali ove nesretnike sede u vladi Kosova.Sve ovo ima direktne veze sa SAD ambicijom za stvaranje najvece vojne baze na Balkanu. NATO mora da obezbedi sigurno snabdevanje morskim putem pa pod izgovorom ekonomskog razvoja Kosova gradi autoput do albanske luke kod mesta Lješ.Potreba za ogromnom kolicinom oruzija velikog gabarita i tezine koje ce u narednim godinama biti dopremljeno bazi Bonstil na Kosovu zahteva najkraci izlaz ka moru za efikasno i brzo dopremanje svog "milosrdnog NATO potencijala".Jos samo nedostaje put do "panonskog mora"(Vojvodina)kroz skracenu Srbiju pa sejanje "raketnog stita" moze da pocne.Zar nije jasno,ovo nema veze sa ekonomskim razvojem Kosova.Na kraju,je sve ispalo kristalno prozirno. Presuda NATO tribunala ispada da smo mi Srbi u Oluji proterali Hrvate u Bratuncu pobili Muslimane i 1999 sami sebe bombardovali a kolateralna steta su bili neduzni Haradinajevi Albanci sto su morali gledati kako Srbi sami sebi vade bubrege. Vrlo realno od Haga!!!Ali vojne baze i raketni "stitovi" moraju biti razmesteni tamo gde je Klinton zapoceo Bush nastavio a Obama ce sve to overiti,ako ga nesprecimo?

    ОдговориИзбриши
  2. За вас, Растко, исто питање као и за Јеремића - на који начин ми то да спречимо?

    ОдговориИзбриши
  3. Спречити се може само војним савезом између Русије и Србије и то једниственим системом одбране и ПВО. Ево и два моја разлога за то.

    1. Војни: Русија има у Србији савезника у случају рата против НАТО и Америке. Геополитички положај Србије даје могућност Русији да уђе у трбух НАТО-у у срцу Европе. Уништењем и понижењем Србије то желе спречити. Поред тога, Србија се успротивила новом неоколонијалном систему, који жели Америка, чиме се укида поредак успостављен 1945 године, а успоставља систем колонијализма у коме је Словенима одређено место ниже расе. Дакле нови фашизам.

    2. Верски: Папи смета слободарски српски народ који је доказ постојања Византијског царства, које је било напредније од Западног. Католици желе истребити Србе и уништити Србију а тиме отворити пут за уништење Русије.

    ОдговориИзбриши
  4. Врло занимљиво мишљење, Ненаде. Проблем са реализацијом је у томе што је Србија изабрала један дипломатско-првни пут, који не подразумева војне савезе. Мада лично сматрам да појачана војно-техничка сарадња међу нашим земљама сигурно не би била на одмет.
    И још, - пратите шта се дешава са Америком наредних месеци. Нисам сигурна да ће свој бахати став успети да очува. Не због Обаме - обаме долазе и пролазе. Трезни само криза.
    Понављам позив свима - Ваше мишљење о начинима очувања Србије у постојећим границама и начинима спречавања даље фрагментације?

    ОдговориИзбриши
  5. Мислим да је у интересу Русије да много активније и агресивније уђе у Србију кроз економију. Значи не као Фијат, већ кроз реална улагања у нашу привреду, као и максимално повећање обима трговине.
    Тиме би економски ојачали Србију, а кроз то и ојачали војну сарадњу. Такође би тиме и политички ојачали Србију, а и повећали политичку снагу Русије на овим просторима.
    Са друге стране би тим потезом ућуткали све оне који овде причају како је Русија добра само на речима,а не ради ништа за Србију.

    ОдговориИзбриши
  6. Браво, Дарко. Ова се концепција већином поклапа са руском спољном политиком у односу на Србију. Ипак, имате моћан анти-руски лоби у Србији...

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман1. март 2009. 03:52

    Дарко, одлична коментар. Круна свега тога требало би да буде стратешка војна сарадња између мале Србије и велике царске Русије. Ако руски развојни капитал дође у Србију, то неко мора и да брани (гасовод, нафотовод, фабрике. Око Србије се налази на стотине хиљада НАТО војника + пета колона (иста она екипа коју је и Хитлер окупљао 1941 године када се спремао напад на Русију) који бране економске и стратешке интересе САД. Тако исто треба и Русија да уради.

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман1. март 2009. 10:21

    "Ипак, имате моћан анти-руски лоби у Србији..."
    Овде се каже : клин се клином избија ! Зашто не би направили и моћан руски лоби, поготово што би било лакше њега направити од оног "противничког".
    Уостало, "сит гладном не верује". Када би се реализовао само један пројекат Русије у Србији, брзо би тај анти-руски лоби пропао.

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман1. март 2009. 16:07

    Мислим да је ред отворити и једну ТВ станицу са националном фреквенциом која би искрено презентовала Русију у Србији. Не могу више да слушам нити да гледам на про-НАТО ТВ станицама како нам неки квази аналитичари соле памет и пљују по царској Русији. Поред тога толика се пропаганда води против срспког (и Руског) народа на тим ТВ станицама, да би им и Гебелс позавидео.

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман2. март 2009. 14:29

    Ненедов став о економској сарадњи је веома промишљен, практичан и политички одговоран. А у вези са телевизијама, добра ствар садашњег стања је чињеница да је негледање телевизије здраво, али да је за озбиљан политички утицај неопходно имати бар једну телевизију. Телевизију која би емитовала не само руски поглед на свет, већ и европску опозицију бриселској инструментализованој бирократији. Наравно све уз добре филмове, игране и документарне, како руске тако и европске, па и нехоливудске америчке.

    ОдговориИзбриши
  11. Врло занимљив разговор. Са своје стране могу да обећам да ћу целу ову дискусију да преведем и предам свом руководству. Не знам да ли је ова криза баш најбоље време отварање телевизије, али идеја мора бити пренета неким релевантним и утицајним људима.

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман3. март 2009. 00:04

    Захваљујем младој дами Ксенији Тошић на позитивним коментарима и жељи да неке идеје са овог блога реализује у пракси. Србија има велике потенцијале за еконосмску (обавезно и војну ) сарадњу са Русијом. Српска војска са својим ратним искуством против НАТО, може доста допринети да се ојача војни савез који је Русија направила са неким бившим Совјетским републукама, које немају таква искуства. Да би то грађани Србије схватили на прави начин, мора неко и да им објасни. Ако је Русија заинтересована да прими Србију у тај економско-војни савез, онда би таква ТВ станица, дала велики допринос да се народу објасне предности у односу на НАТО савез, као и вредност руског капитала у Србији, у односу на овај Западни који служи само за поробљавање и уништење српске привреде. Референдум о учлањењу Србије у тај економско-војни савез би прошао са барем 60% - ЗА. Поред тога, Русија би добила џокера на Балкану који би играо велику улогу у јачању еконосмких (и војних ) веза Русије и ЕУ јер би привукла и ове мање државице око себе (БиХ, Црна Гора, Македонија) да сарађаују са Србијом а тиме и са Русијом. Јачању тих веза са ЕУ, грчевито се противи Америка(разлог је познат). Таквом, паметном политиком може се доста постићи да Русија постане кичма Европе, а да Србија ту да свој велики допринос у границама својих могућности!

    ОдговориИзбриши
  13. Анониман3. март 2009. 14:29

    Поштовани саговорник Ненад вероватно није чуо за једну стару максиму која гласи:

    ''(У политици се)
    говори оно што се мора,а ради се оно што треба.''

    или мање суптилно''у затворена уста муве не улећу''

    ОдговориИзбриши
  14. Анониман3. март 2009. 16:58

    Александру хвала на искреном савету. Ја нисам политичар нити знам тако да говорим. Сматрам да је искреност нешто што треба да краси односе две братске земље, и два братска народа. Ту искреност поштујем само на делима а не на речима у смислу ја теби Сердаре ти мени Војводо. Написао сам оно што ми је на срцу и што мислим да треба конкретно урадити, а не оно што морам да кажем. Желим братској Русији да постане још снажнија и јача на свим пољима.

    ОдговориИзбриши