уторак, 31. март 2009.

ПОЛИТИЧКА ФЛЕКСИБИЛНОСТ ИЛИ НЕОДРЕЂЕНОСТ СТАВОВА?

Сутра се очекује сусрет два председника – Барака Обаме и Дмитрија Медведева. Унапред је речено пуно лепих речи, Американци су чак лансирали свеж за политику израз „ресетовање односа“, у Москви је све то примљено са уздржаним, али, ипак, оптимизмом.
И то радује, зато што свака свађа великих и моћних удара по оним малима. Као у пословици - када се слонови играју страда трава. Тако да ако две земље таквог значаја почну боље међусобно да се разумеју лакнуће свима.
Међутим, у последње време појављује се информација која изазива одређену недоумицу у погледу правих намера нове америчке администрације.
Да пробамо да направимо једну компаративну анализу неких изјава и дешавања:
Тако, 12. марта председник САД Барак Обама издаје налог о увођењу новог закона који олакшава економске санкције у погледу Кубе. 30. марта - САД не намеравају да укину трговински ембарго према Куби, изјављује потпредседник САД Џозеф Бајден.
Идемо даље. 20. марта - Администрација САД намерава да успостави конструктиван однос са Ираном, изјављује у својој видео-поруци иранском народу амерички председник. 29. марта - економске санкције, а не дипломатија, ће највероватније погодовати напорима САД за супротстављање нуклеарним амбицијама Ирана. Тако мисли и говори шеф Пентагона Роберт Гејтс.
За сада све подсећа на лаку саботажу појединих чланова администрације. Али...
27. марта Барак Обама званично објављује план повлачења америчких снага из Ирака, у складу са својим предизборним обећањима. А месец дана касније, 30. марта, у интервјуу за Си-Би-Ес Обама саопштава да не планира да убрзава повлачење војске из Ирака, пошто је тој земљи још увек неопходна помоћ САД.
И почасно место у овој колекцији заузимају два телеграма упућења у размаку од 48 часова – 15. фебруара председник САД је упутио званичну честитку свом српском колеги поводом Дана државности, а 17. шаље поздравни телеграм у Приштину у вези са првом годишњицом независности Косова.
Шта је то - политичка флексибилност или неодређеност ставова нове администрације САД? У сваком случају то објашњава зашто у Кремљу традиционално више воле да имају посла са републиканцима. Код њих је све накако стабилније, па макар и не било у нашу корист.
И на крају, питање за сусрет два председника - колико ће времена проћи од тренутка склапања неких договора до тренутка њихове ревизије или кориговања с америчке стране? Пракса показује да нећемо дуго чекати - од два до месец и по дана.

8 коментара:

  1. Империјалистичке амбициије садашње администрације председника Обаме нису ништа мање од његовог претходника. Иначе сматрам да ће Америка под владавином Обаме нанети више зла свету него ли његов претхоник. Живи били па видели. Што се Русије тиче, најбоље би јој било да модернизује оружане снаге и учини их још јачим и оперативнијим него што су то показали у Јужној Осетији и Абхазији. Напред Русија!

    ОдговориИзбриши
  2. Ненаде, навели сте ме да поставим нову анкету са питањем о руско-америчким односима :)

    ОдговориИзбриши
  3. Вук длаку мења али ћуд никада, каже српски народ! Тако исто и Америка, променила је длаку али сам сигуран да није променила ћуд.

    ОдговориИзбриши
  4. Све оно што је клинтонова администрација у време ратног злочинца Била Клинтона радила Српском народу 1999.године ,сада ће та иста клинтонова администрација са својом старом ратном освајачком политиком сакривена иза своје нове политичке лутке Обаме да покуша да ради Руском народу јер смо ми Срби ѕа америчку администрацију само мали Руси на балкану , а прави циљ им је Русија и америчка контрола,преузимање и експлоатација Руских природних и рудних и енергетских богатстава и ресурса.

    То је само нови облик америчког колонијалистичког понашања и схватања свих осталих других држава и народа у свету које уколико су војно слабије од америке претњама и уценама третирају само као лак плен за економско и америчко војно освајање и бесплатну експлоатацију као новоосвојене и новопоробљене америчке колоније.

    Данас само Русија и Кина имају довољну војну моћ и силу да се супротставе новој америчкој економско војној колонијалистичкој експанзионистичкој политици и зато само са Русијом и Кином једино разговарају да виде да ли би могли да их на неки начин политичким и економским преговорима преваре и докопају се Руских и Кинеских тешко и поштено зарађених пара,економских залиха и средстава и да покушају са Руским и Кинеским парама спашавају своје америчке катастрофалне економске губитке настале услед похлепе америчких банкара и катастрофалног вођења америчке берзе са безвредним америчким берзанским акцијама без покрића на Вол стриту..

    Један од америчких циљева је да Русија и Кина и остале земље у свету плате индиректно амерички дуг и амерички банкарски рачун за превару безвредним америчким акцијама без покрића на похлепом америчких банкара уништеној америчкој берзи.

    Све оно што су од похлепних пропалих америчких банкара контролисане и претходно финансиране за изборе и постављене марионетске политичке измишљене династије Бушових и Клинтонових радиле ѕадњих две деценије како би економски поробили и војно и економски контролисали и уцењивали цео свет, или војно окупирали и економски поробњавали и бомбардовали као например бивђу СФР Југославију и Србију и наш Српски народ, покушаће да ураде и нашој браћи у Русији и Руском народу.

    Зашто би Русија и Кина и Руски и Кинески народ и сви остали народи у свету осим америчког плаћали за пропале америчке послове и погрешне инвестиције пропалих и банкротираних ѕбог похлепе америчких банкара.

    Нека амерички банкари сами сносе своје трошкове и губитке својих банака настале због својих личних америчких банкарских похлепних и погрешних и пропалих инвестиција у америци.

    Зашто би Руски и Кинески народ својим тешко и поштено зарађеним парама и сви остали народи света осим америчког плаћали америчке дугове и плађали за похлепне грешке америчких пропалих банкара и америчких банкротираних зеленашких банака?

    Нема логике да например неки вредан домаћин зато што је комшија из истог села као и неки нерадник и похлепни коцкар и пијаница плаћа туђе коцкарске дугове и цех у кафани које је тај нерадник и коцкар направио у некој коцкарници и кафани.

    А још мање логике има да сви вредни и поштени домађини из тог села плаћају коцкарски дуг и губитке једног похлепног нерадника и коцкара, само зато што су по адреси становања из истог села.

    Нека ти коцкари у коцкариници сами плаћају своје дугове својом личном имовином ако је уопште имају.

    А ако коцкарнице немогу да им наплате те коцкарске дугове или нека коцкарнице саме сносе своје губитке своје коцкарнице или нека банкротирају коцкарнице или нека им не дозволе убудуће да се такви преварантски коцкари коцкају без покрића као што су им дозволили да се без правог покрића амерички банкари коцкају на америчкој берзи на вол стриту са безвредним папирима без реалног покрића .

    Чековима без покрића се у озбиљним земљама не играју ни деца а камо ли банкари и банкарски службеници продајући их и купујући на мећубанкарској пијаци званој берза.

    Или је америчка берза на Вол стриту опет неки "посебан" амерички случај , где је дозвољено баш све па чак и оно што је забрањено у остатку света.

    ОдговориИзбриши
  5. радослав гајић3. април 2009. 12:48

    Уначелу се слажем са предходним коментаром. Само ми није јасно зашто се потписао као анаонимус. Па како да похвалим и препоручим анонимни коментар. Коментатор би се требао поносити лепо избалансираним и течним током излагања, а нема се убог чега крити. Чак, ако му је то лакше, нека узме nicke, али да то не буде анонимус. Још молим (анонимуса) да лепо каже где га све можемо прочитати...ако му то није тешко.
    Леп поздрав из субчаног и белог града!!!

    ОдговориИзбриши
  6. радослав гајић3. април 2009. 12:51

    Уначелу се слажем са предходним коментаром. Само ми није јасно зашто се потписао као анаонимус. Па како да похвалим и препоручим анонимни коментар. Коментатор би се требао поносити лепо избалансираним и течним током излагања, а нема се због чега крити. Чак, ако му је то лакше, нека узме nicke, али да то не буде анонимус. Још молим (анонимуса) да лепо каже где га све можемо прочитати...ако му то није тешко.
    Леп поздрав из субчаног и белог града!!!

    ОдговориИзбриши
  7. Ma nemoj?pu pik ne vazi se? Zgazite ih sad jer oni vas nebi zalili nikada!!!!

    ОдговориИзбриши
  8. Захваљујем се Радославе Гајићу на похвалама мог коментара, а уколико будем убудуће остављао коментар овде вероватно ћу користити овај ник Петар иако овде пошто нема отварања налога са лозинком па и тај мој коментар немогу да потпишем без заштите од тога да ће ми га неко злоупотребити лажно се представљајући у моје име. Зато сам оставио коментар као анониман. Мада без обзира на све те ситнице, мислим да је најбитније оно што стоји у коментару као став и мишљење а мислим да ћете ме по том начину писања и мојим ставовима овде лако препознати међу осталим коментарима чак и да их и даље остављам као анониман посетилац овог ретко паметног блог места цењене коментаторке и новинарке Ксеније Тошић коју овом приликом срдачно поздрављам и желим и даљи успешан рад и упућујем све похвале на њене коментаре у емисији вести гласа Русије на Српском коју редовно пратим.
    Поздрав Ксенији Тошић и Вама Радославе Гајићу и осталим добронамерним коментаторима и посетиоца овог блога који воле, цене и поштују братску Русију и Србију.

    ОдговориИзбриши